Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2010

Απορίες

Πιο αυστηρή νομοθεσία σημαίνει καλύτερα εφαρμοσμένη νομοθεσία; Έγινε πιο αυστηρή διαβάζω η νομοθεσία για τη μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών φορτηγών μεταφορών με την επίταξή τους. Η απορία μου είναι: Γιατί; Μήπως εφαρμόστηκε η προηγούμενη και δεν απέδωσε;

.

Διαβάζω μετά για αυτό εδώ. Ερωτώ ξανά, η πιο αυστηρή νομοθεσία αποκαθιστά τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας; Εκεί που δεν εφαρμοζόταν η προηγούμενη νομοθεσία, θα εφαρμόζεται η πιο αυστηρή; Η μη ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών, ο ανορθολογισμός του συστήματος θεραπεύεται με τους δρακόντειους νόμους; Μήπως έτσι δεν διογκώνεται η αδικία, αφού η επιλεκτική ή ελλιπής έστω εφαρμογή των νόμων θα έχει ακόμη πιο αυστηρές συνέπειες για τα κορόιδα, τους άτυχους ή τα μικρά ψάρια που θα πιάνονται, ενώ οι «έξυπνοι», οι απλώς τυχεροί και οι μεγάλοι θα παραμένουν ατιμώρητοι; Είναι σωστό να εφαρμόζονται δυσανάλογες με το κάθε αδίκημα ποινές για να καλύπτεται η ανικανότητα και η διαφθορά του κράτους; Είναι όλα αυτά συμβατά με τη δημοκρατία της οποίας χαρακτηριστικά είναι η επιείκεια ή αναλογικότητα των ποινών από τη μία, αλλά με εφαρμογή των νόμων και ισονομία από την άλλη;

.

Δεν είναι αυτό το οποίο συμβαίνει, με μέτρα όπως και αυτό, μια ξεδιάντροπη προσπάθεια υποκατάστασης ενός αποτελεσματικού, δημοκρατικού κράτους δικαίου που διέπεται από απλούς και διαφανείς κανόνες από ένα κράτος που βασίζεται στο φόβο του «αν με πιάσουν» και από ένα μη δημοκρατικό μηχανισμό του μεγάλου αδελφού που παρακολουθεί τα πάντα και τα αναφέρει σε όργανα και παράγοντες του κράτους και της πολιτικής (ενδεχομένως και σε ισχυρούς ιδιωτικούς παράγοντες); Μήπως στόχος είναι να καταστούμε όλοι ένοχοι και «διώξιμοι» ή «φυλακίσιμοι»; Να παραμείνουμε ή και να γίνουμε ακόμη περισσότερο, αντί για ένα κράτος πολιτών, ένα κράτος ενόχων και συνενόχων που φοβούνται την εξουσία;

.

Είναι η αυστηροποίηση των νόμων και η παρακολούθηση των πάντων υποκατάστατο της μη εφαρμογής τους;

.

Αυτό το κράτος ίσως τελικά να μη θέλει να αλλάξει όπως παριστάνει (να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο μικρό, πιο δίκαιο, πιο ορθολογικό), αλλά απλώς να μας υποτάξει... ή ίσως να πρόκειται περισσότερο για ανικανότητα και βλακεία, χαρακτηριστικά που απαντώνται συχνά στους πολιτικούς μας. Αν δεν μπορείς να εφαρμόσεις του νόμους, νομοθέτησε και άλλο!

.

Έχουν συναίσθηση αυτοί οι άνθρωποι ποιο δρόμο ακολουθούν;

.

Υ.Γ. Να μην ξεχάσετε και αυτή την εκδήλωση.

4 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Κατι λεγαμε τις προαλλες για ενα δημοσιο (ξε)χεσιματακι;

Το οποιο - μετα απο απαιτηση χιλιαδων θαυμαστριων μου [*] - πρεπει να αντικατασταθει απο ενα δημοσιο οργιακι;

[*] ελπιζω να μην αλλαξαν γνωμη μετα το τελευταιο σου ποστ ;-)

Υ.Γ. οι σκληροτεροι νομοι δινουν ακομα ενα "εργαλειο" στα χερια των επιορκων και διεφθαρμενων εφοριακων. Τωρα μπορουν να τα παιρνουν ακομα πιο ευκολα απο τους ταλαιπωρους ραγιαδες. Τους μειωσαν τα επισημα επιδοματα - πρεπει να τα βγαλουν απο αλλου.

Υ.Υ.Γ. Οποιος μπορει, εγκαταλειπει την Ελλαδα.
Απ' οτι ακουω, η Γερμανια εχει τεραστια ελλειψη πτυχιουχων και ειδικευμενου προσωπικου - ολων των ειδικοτητων.
Σημερα ανακοινωθηκαν αυξησεις 6% στους βασικους μισθους.

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Jolly Roger. Τελικά, με όσα γίνονται, και το δημόσιο χέσιμο λίγο μου φαίνεται!
Ναι, δρακόντειοι, ανορθολογικοί και πολύπλοκοι νόμοι που μας καθιστούν όλους πιθανούς ενόχους προωθούν τη διαφθορά και τελικά την έλλειψη σεβασμού προς το νόμο και το κράτος.
Ναι, ακούω ότι τα πάτε καλά στη Γερμανία, αλλά δεν ξέρω πόσο ασφαλής είναι αυτή η ανάπτυξη όταν οι άλλοι βουλιάζουν, εκτός αν έχετε μεγάλες συναλλαγές με Άπω Ανατολή μεριά και αν αποφύγετε να σας συμπαρασύρουν τα προβλήματα της ευρωζώνης, ιδίως αν «σκάσει» και καμιά άλλη χώρα.
Καλό μήνα!

Jolly Roger είπε...

Μιας και δεν υπαρχει αλλος σχολιασμος (ελπιζω να μην φταιει το παραπανω δικο μου σχολιο γι' αυτο), ας μου επιτραπει να ξεφυγω λιγο απο το θεμα.

Ναι, η Γερμανια κανει τις μεγαλυτερες συναλλαγες της με Αμερικη, Γαλλια και Κινα. Επειδη αυτοι οι 3 πανε σχετικα καλα και επειδη εχει αναπτυχθει κατα πολυ (και) η εσωτερικη αγορα, οι οιωνοι για την Γερμανια προβλεπονται πολυ καλοι μακροπροθεσμα.
Ηδη διαβαζω σε σοβαρες αναλυσεις την εκτιμηση οτι "η επομενη δεκαετια θα ειναι γερμανικη".

Με την Ελλαδα υπηρχε ενα προβλημα γιατι (α) πολλες γερμ. τραπεζες κατειχαν ελληνικα ομολογα και (β) η ΕΕ δεν ηταν προετοιμασμενη για την χρεωκοπια ενος μελους της.

Και οι 2 αυτες συνθηκες εχουν αλλαξει. Οποτε ακομα και αν "σκασει" καποια αλλη χωρα - π.χ. Ιρλανδια - οι κλυδωνισμοι για την ΕΕ θα ειναι κατα πολυ μικροτεροι απο εκεινους που προξενησε η Ελλαδα.

Μην ξεχναμε οτι η Ιρλανδια ειναι εντελως διαφορετικη περιπτωση απο την Ελλαδα.
Στην Ελλαδα δεν υπαρχουν υποδομες, το 80% της παραγωγικοτητας πηγαινει στην παραοικονομια και ολοκληρο το πολιτικο μας προσωπικο ειναι για τα σκουπιδια. Χωρις να υπαρχει εναλλακτικη λυση.

Η Ελλαδα δεν εχει μονο κριση χρεους. Εχει και κριση θεσμων και κριση υποδομων (βρες μου κατι που να λειτουργει σωστα) και κριση πολιτικης. Τα περιγραφεις αλλωστε γλαφυρα στο αρχικο ποστ.

Η Ιρλανδια εχει σημερα μια κριση χρεους, αλλα οι θεσμοι της και οι υποδομες της ειναι βασικα οκ. Ακομα και αν χρεωκοπησει, μεσα σε ελαχιστο χρονο (και με μικρο σχετικα κοστος) θα ειναι παλι στα ποδια της. Κατι που δεν ισχυει για την Ελλαδα.

Με εξαιρεση την Ελλαδα λοιπον, ολες οι δυτικες χωρες - ακομα και εκεινες που σημερα βρισκονται στο χειλος της χρεωκοπιας - θα ειναι συντομα οκ.

Υ.Γ. Σε προσωπικο επιπεδο, οι αποφασεις εχουν παρθει. Εκεινοι που εχουν την ελευθερια μετακινησης, μετακινουνται ηδη. Το συνθημα ειναι "εγκαταλειψτε την Ελλαδα".

Υ.Υ.Γ. Μακροπροθεσμα θα γινουμε ολοι κινεζοι βεβαια. Προετοιμασου να κανεις τον ξεναγο σε κινεζες τουριστριες ;-)

Περαστικός είπε...

Όποιος θέλει να σχολιάσει, σχολιάζει, δεν φαντάζομαι να τους τρόμαξες :P
Είναι σύνθετη η τρέχουσα διεθνής κατάσταση και ρέουν πολλά ποτάμια παράλληλα (σκέφτομαι και τα προβλήματα των ΗΠΑ). Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. Θα μείνω στο τελευταίο σου υστερόγραφο, δεν θα με χαλούσε καθόλου να κάνω τον ξεναγό σε κινεζούλες, πολλές είναι μούρλια! :P