Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2010

Φωταγωγούν τα δέντρα

Πέρασα το Σάββατο από το Πεδίο του Άρεως, από την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, και με έκπληξη είδα μέσα από τα κάγκελα της περίφραξης μια σειρά αμπαλαρισμένων ακόμη προβολέων στραμμένων προς τα πάνω και προς την πλευρά των δέντρων (βλ. παρακάτω φωτογραφία). Προφανώς στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης (ή τσιμεντοποίησης;) του πάρκου, κάποιοι άνθρωποι με υψηλό κριτήριο βλαχογυφτογκλαμουροαισθητικής σκέφθηκαν να φωταγωγήσουν τα δέντρα, έτσι όπως έκαναν και για τα νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας (κάτι που έχω ακούσει να λένε ότι συνέβαλε στο να εξαφανιστούν οι γλαύκες από την πόλη που κατοικούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων).

.

Καμία σκέψη για τις συνέπειες σε αυτό το μικρό οικοσύστημα, για τα πουλιά και τα άλλα μικρά πλάσματα που έχουν τις φωλιές τους και ζουν τα δράματα της ζωής τους σε αυτά τα δέντρα. Καμία σκέψη για τη σπατάλη ενέργειας, για τη φωτορύπανση. Ο συγκεκριμένος φωτισμός δεν έχει κανένα πρακτικό σκοπό πέραν της ικανοποίησης αυτής της χαμηλής αισθητικής που θεωρεί καλή φύση τη φύση που είναι μέσα σε τσιμεντένια παρτέρια και περιστοιχισμένη από τραπεζοκαθίσματα και σιχαίνεται τις κουτσουλιές και «μαμούνια». Είναι η ίδια αντίληψη που δεν σέβεται τη ζωή, τα αντιμετωπίζει όλα ωφελιμιστικά και θεωρεί αποδεκτό να κόβεις υπεραιωνόβια δέντρα για να δημιουργείς θέσεις πάρκινγκ. Πρέπει να αναδειχθεί το πάρκο, το έργο, ενδεχομένως και εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, και να βλέπουν οι οδηγοί που περνούν από τη λεωφόρο τα φωαγωγημένα δέντρα και να κάνουν «ααααααα» και «ωωωωωω» από το εντυπωσιακό θέαμα.

.

Βέβαια, δεν είναι μόνο τα φώτα που διαταράσσουν το φυσικό περιβάλλον και ενοχλούν τα πλάσματά του. Θυμήθηκα και το θόρυβο από τα αναρίθμητα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της κακοφωνίας που αντηχεί το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Θυμήθηκα εκείνη την τραγική περίπτωση αυτού του καλοκαιριού όπου, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, ένα υγιέστατο δέντρο έπεσε και καταπλάκωσε μερικούς πανηγυριώτες σταματώντας απότομα τα ντεσιμπέλ τους, ίσως λόγω αυτών ακριβώς των ντεσιμπέλ ή των εγκαταστάσεων που είχαν γίνει. Μπορεί να αγανάκτησε το δέντρο. Σε λίγο βλέπω να βγάζουν πόδια τα δέντρα και να μας κυνηγάνε, όπως έκαναν τα Εντ στον Άρχοντα των δακτυλιδιών.

...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βάζω και αυτόν το σύνδεσμο για να μην ξεχνάμε, διότι τελευταία οι κυνηγοί πασχίζουν πολλοί να μας πείσουν ότι τσακίζονται για το περιβάλλον, πάνε να περάσουν σαν οικολόγοι, απελευθερώνουν κάνα θήραμα για να το ντουφεκισουν πίσω από τον επόμενο θάμνο και σώζουν και κάνα ελαφάκι για τη μόστρα. Σε αυτό το λινκ είναι η αληθινή εικόνα και όχι η εξαίρεση του κυνηγιού στην Ελλάδα. Οι του δασαρχείου λέει άφαντοι, μπουχός και ομίχλη, κάπου θα έπιναν κάνα καφεδάκι τα παιδιά. Να αναρωτηθούμε αν ήταν και κερασμένο; Για αυτή τη ζημιά στο περιβάλλον δεν είδα να γίνεται τόσος θόρυβος όσος για τους «κακούς» και ξένους με τα ήθη και έθιμά μας «τρομοκράτες» ακτιβιστές που απελευθέρωσαν τα μινκ (βλ. προηγούμενες δύο αναρτήσεις). Τέσσερις ώρες είχαν κάνει τον βάλτο μέσα στο εθνικό πάρκο πεδίο μάχης δεκάδες οργανωμένοι κυνηγοί και αποδεκάτιζαν, παρανόμως, τα μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά. Γεια σου κιτς και γελοία Ελλάδα που σε καταστρέφουν οι ακτιβιστές.

8 σχόλια:

nefeli είπε...

Γραφικότητες.
Τα πουλιά υπάρχουν για να τα τουφεκίζουν οι κυνηγοί, σκυλιά και γατιά για να τα κακοποιούμε και να τα εγκαταλείπουμε και τα μινκς για να ικανοποιούμε τη ματαιοδοξία μας.
Γιατί προσπαθείς να διαταράξεις τις ισορροπίες αυτού του τόπου?
Ως εκ τούτου θα συμφωνήσω με τον Πικρόχολο.

spinachΕμπειρογνόμων είπε...

θα έχουν την ίδια μοίρα με τους προβολείς του ζαπείου.

Βερνιέρος είπε...

Αγαπητέ Περαστικέ,

Σ' έναν κόσμου που ακόμη και η απλή ρύπανση υποτελή "αστικό μύθο", θα ήταν παράλογο να αναμένουν απο τους ανθρώπους αυτούς να γνωρίζουν για την ήχορύπανση και την φωτορύπανση... Όχι πως κάνεις άσχημα που το χτυπάς, μπάς και μάθουν κάποιοι μερικά πράγματα...

Απλά εγώ ακόμη περιμένω την ανακύκλωση στην πόλη που, και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ με μικρές, ατομικές πρωτοβουλίες... όταν φτάσουμε σε κάποιον ικανοποιητικό βαθμό, θα τους πω πως υπάρχουν κι' άλλες μολύνσεις... όπως αυτή που αναφέρεις... Ή οποία, όπως σωστά λέγεις, όχι μόνο "σπάει" τα νεύρα τον πουλιών, άλλα καταναλώνει και τζάμπα ενέργεια...

Περαστικός είπε...

Γεια σου, nefeli, έλα ντε...

SpinachΕμπειρογνώμων, δεν το ήξερα για το Ζάππειο.

Βερνιέρος, δε βαριέσαι, εδώ γράφω για ό,τι απασχολεί εμένα, όχι τους άλλους. Καλή τύχη με τις προσπάθειές σου.

Μαίρη (Ginger) είπε...

κάποτε διάβασα ή άκουσα κάπου (δεν θυμάμαι πιά) ότι ο κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν. Αναρωτιέμαι όμως ποιοί είναι αυτοί οι Ελληνες που αξίζουν σε τέτοιους πολιτικούς και σε τέτοιες κιτς καταστάσεις όσο αυτές που περιγράφεις Περαστικέ μου. Αναρωτιέμαι γιατί όσους Ελληνες συνάντησα στη ζωή μου συμφωνούσαν ότοι οι.... άλλοι τα κάνουν όλα τα στραβά και τα ασχημα. Και ποτέ δεν συνάντησα ούτε έναν από αυτούς τους κακόγουστους τους ΑΛΛΟΥΣ που ταιριάζουν κι όλας με τους εκάστοτε πολιτικούς της χώρας μας. Τείνω λοιπόν να πιστέψω ότι είτε σαν λαός είμαστε διπρόσωποι και εναρμονιζόμαστε με την άποψη αυτού που είναι απέναντί μας γιά να είμαστε αρεστοί είτε κάπου κρυμμένοι υπάρχουν αυτοί οι ΑΛΛΟΙ και δεν μπορούμε να τους βρούμε να τους εξοντώσουμε να σώσουμε τη χώρα μας. Καλό υπόλοιπο βδομάδας καλέ μου Περαστικέ.

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Ginger, ξέρεις, πολλές φορές κάνουμε το σφάλμα να θεωρούμε ότι ο συγγενικός ή φιλικός μας περίγυρος ή ακόμη και ο επαγγελματικός, πολλές φορές, είναι αντιπροωπευτικός της κοινωνίας, αυτό όμως δεν συμβαίνει. Θυμάμαι ακόμη το πολιτισμικό σοκ όταν πήγα στον στρατό. Πάντως έχω συναντήσει άτομα από αυτούς τους «άλλους».

ELvA είπε...

Kαλημερα ;)

Χαθηκαμε λιγο, φιλε @Περαστικε, με τα γεματα ευαισθησια θεματα, που καλα κανεις και καταπανεσαι καθε φορα...
Τι να σου πω για τη φωταγωγηση οπως λες εχει να κανει με τους δημαρχους, τις κιτς πολιτικες επιλογες τους και τις πιο καρακιτς ιδεες τους περι του περιβαλλοντος, που στην Ελλαδα το εκαναν σαν τα ...μουτρα τους!
Περαστικα μας, Περαστικε! ;)

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Elva, πάντα ευπρόσδεκτη! Για να είμαστε δίκαιοι, νομίζω ότι το συγκεκριμένο πάρκο δεν είναι ευθύνη του δημάρχου, αλλά της νομαρχίας.