Σάββατο, Σεπτεμβρίου 04, 2010

Κάτω οι Οικολόγοι Πράσινοι

Καμαρώστε τους, εδώ. Για την υπόθεση, δείτε αμέσως την προηγούμενη ανάρτησή μου. Υπενθυμίζω ότι τους υποστήριξα ανοικτά σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Προσπαθώ να παραβλέπω τις φορές που με έχουν απογοητεύσει, πιστεύοντας ότι ένα μικρό κόμμα φτιάχνεται και κτίζει τη ταυτότητά του καθώς εξελίσσεται και διευρύνει την απήχησή του και την επαφή του με την πραγματικότητα (πόσο διαφέρει το ΠΑΣΟΚ του 2010 από το ΠΑΣΟΚ του 2005, του 1995, του 1985, του 1975). Υπάρχει όμως μια κόκκινη γραμμή. Ένα κόμμα δεν μπορεί να αναιρεί τον λόγο της ύπαρξής του και ένα κόμμα έχει λόγο ύπαρξης σήμερα αν έχει μια αλήθεια να πει, αν τολμάει να κοιτάξει κατάματα την κοινωνία γενικότερα και την όποια τοπική κοινωνία ειδικότερα και να της πει ανοικτά ότι κάνει λάθος, χωρίς μπακαλίστικους υπολογισμούς, χωρίς να υποκύπτει στην εκάστοτε πόρνη (κοινή) γνώμη. Ένα κόμμα δεν πρέπει να φοβάται να έλθει σε ρήξη με τους πολλούς. Εξάλλου, περισσότερα οφέλη θα έχει έτσι παρά δείχνοντας ότι είναι «μια από τα ίδια», φαιδροί ζήτουλες ψήφων που θέλουν να τα έχουν καλά με όλους. Τελικά, με αυτό τον τρόπο διώχνεις τη μικρή μαγιά των υποστηρικτών σου χωρίς ουσιαστικό όφελος.

..

Δεν μπορείς να έχεις ατζέντα δικαιωμάτων ζώων και να επιτίθεσαι στους ακτιβιστές και μάλιστα με τόσο σαθρή επιχειρηματολογία..

.

Αν οι απελευθερώσεις προκαλούν πρόβλημα στο περιβάλλον, αυτές δεν βαρύνουν αυτούς που παρεμβαίνουν στο έγκλημα και το διακόπτουν, αλλά αυτούς που το ξεκινούν και, να μην το ξεχνάμε, αυτούς που φέρνουν τα εν λόγω ζώα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Για την αλυσίδα των γεγονότων, πάντα φταίει ο βιαστής, ο φονιάς, ποτέ αυτός που παρεμβαίνει και σταματάει το έγκλημα, ποτέ το θύμα, εκτός αν ασπάζεστε κάποια διεστραμμένη τσόκλειο λογική.

.

Καταστρέφονται λέει νόμιμες επιχειρήσεις, λες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης/εξόντωσης ήταν παράνομα, λες και οι φάρμες αναπαραγωγής μαύρων δούλων ή το δουλεμπόριο στον αμερικανικό νότο ήταν παράνομα. Νόμιμες επιχειρήσεις ήταν και οι πολλοί αντιδρούσαν στους απελευθερωτές της εποχής με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα. Αν τώρα θεωρείτε ότι τα ζώα είναι τελικά απλό περιουσιακό στοιχείο, μην ντρέπεστε, πείτε το και αποκαλύψτε αυτό που πραγματικά είστε. Μη μας φλομώνετε με ψέματα περί δικαιωμάτων ζώων και ότι θεωρείτε ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα.

.

Σνομπάρουν λέει οι ακτιβιστές το διάλογο. Ποιος το λέει; Κάντε εσείς το διάλογο ή μπορεί και οι ίδιοι οι ακτιβιστές να κάνουν διάλογο υπό κάποια άλλη ιδιότητα. Όταν όμως ένα έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη, αν κάποιος έχει τη θέληση και την ικανότητα να αντιδράσει άμεσα για να το σταματήσει ή να το παρεμποδίσει ή να σαμποτάρει τη συνέχισή του, καλά κάνει!

.

Με τη συνέχεια της επιχειρηματολογίας έχω ασχοληθεί και στην προηγούμενη ανάρτηση.

.

Βέβαια, η δική μου αξιολόγηση είναι ότι οι λόγοι αυτής της ανακοίνωσης είναι προφανείς. Σε κάποιο ρεπορτάζ είχα ακούσει κάποιους κατοίκους της περιοχής να λένε, μέσα στην άγνοιά τους, ότι «οι οικολόγοι τα κάνανε», «οι οικολόγοι μας καταστρέφουν», οπότε, Αρκτούρος και Οικολόγοι Πράσινοι, σε μια προσπάθεια να μην έλθουν σε ρήξη με τις τοπικές κοινωνίες, για να διαφοροποιηθούν από τους ακτιβιστές βγάζουν αυτές τις ανακοινώσεις. Ωστόσο, αν ο Αρκτούρος είχε λόγο να διαφυλάξει τη σχέση του με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς έχει πολύ συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως πολιτικό κόμμα με αποστολή να αλλάξει αντιλήψεις και να έλθει σε σύγκρουση για τα κακώς κείμενα, δεν είχαν κανένα λόγο να πάρουν τέτοια θέση, εκτός αν πρόκειται απλώς για Οικολόγους Πολιτικάντηδες.

.

Προσωπικά πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας ή τουλάχιστον στη δύναμη του να υποστηρίζεις με ειλικρίνεια κάποιες θέσεις. Είμαι βέβαιος ότι και στο τελευταίο χωριό υπάρχουν ένας ή δύο ή περισσότεροι άνθρωποι που μπορούν να κερδηθούν με αυτό τον τρόπο. Με τον άλλο τρόπο κερδίζεις μόνο την περιφρόνηση.

.

Να δούμε τι θα ψηφίζω τώρα. Δεν ξέρω αν θα τους δώσω άλλη μια ευκαιρία, ελλείψει εναλλακτικής επιλογής, αλλά δεν θα τους ξαναπροωθήσω για πολύ καιρό. Μάλιστα, αντικατέστησα το σύνδεσμό τους στη διπλανή στήλη με τον σύνδεσμο του ALF. Καλή τύχη στην εξασφάλιση ψήφων από τους γουναράδες.

17 σχόλια:

aerostatik είπε...

Έχεις ράμματα για τη γούνα τους...

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά σε κόβω. Κρατάς φυσικά και το λινκ στον ταλιμπάν νεοφιλελεύθερο Ανδριανόπουλο, που υποστηρίζει την πλήρη "ελευθερία" για τους καπιταλιστές, σε απόλυτη αντιστοιχία, βεβαίως, με την πλήρη "ελευθερία" για τα κακόμοιρα μινκ που εξασφάλισαν οι της ALF.
Κι όπως -παρά τα λεγόμενα- ο Ανδριανόπουλος αδιαφορεί για το γονάτισμα των ανθρώπων και την καταστροφή της κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι και οι της ALF αδιαφορούν ουσιαστικά για το θάνατο των μινκ (με άλλο τρόπο) και την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας.

Sissi Soko είπε...

τι να πούμε για αυτούς τους δήθεν οικολόγους που έφεραν από τη ζούγκλα ένα ζωάκι που το λένε
οσελότος και το εκτρέφουν στον οίκο τους και προσπαθούν να το επειδικνύουν και να πουλάνε σο κοινό τα μωρά του.

Περαστικός είπε...

Aerostatik, πράγματι.

Ανώνυμε, κρατάω link δεν σημαίνει ασπάζομαι απόψεις. Αν αυτή είναι η άποψή σου, ψάξε τον ταλιμπάν στον καθρέπτη. Έχω και link σε αριστερά μπλογκ, ίσως κατά τη λογική σου να είμαι εκτός από νεοφιλελεύθερος και κομουνιστής. Οι Alf δεν σκοτώνουν, σκοτώνουν οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων. Δεν ξέρω αν θα επιβιώσει κάποιο από τα ζώα που απελευθερώθηκαν, αλλά σίγουρα οι «επιχειρηματίες θα σκεφτούν δύο φορές αν θα κάνουν εισαγωγή άλλων 50.000 μινκ. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι καταστράφηκε, οπότε, αν ισχύει αυτό, η ενέργεια ήταν επιτυχής, καθώς μερικές δεκάδες χιλιάδες ζώα που θα εισάγονταν την επόμενη ή και σε επόμενες σεζόν τη γλύτωσαν. Όσο για την οικολογική ισορροπία, με ποιο τρόπο ανατρέπεται, αφού τα μινκ δεν μπορούν να επιβιώσουν στο ελληνικό περιβάλλον; Ας τη σκεφθούν πάντως τώρα αυτοί που επιτρέπουν την εισαγωγή τέτοιων ζώων για αυτούς τους σκοπούς. Για εμένα αυτοί είναι οι ένοχοι. «Ποιος απελευθέρωσε τους δούλους;» Κραύγασε ο δουλέμπορος. «Με κατέστρεψαν οικονομικά και την οικογένειά μου! Οι δούλοι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους, θα κλέβουν και θα προκαλούν ζημιές, ανάθεμα στους απελευθερωτές!». Ανώνυμε, σάλτα και…. φτιάξε τις προτεραιότητές σου, σκέψου λίγο μόνος σου. Εδώ που τα λέμε τελικά δεν απάντησες σε κάποιο επιχείρημα ή σε κάποια θέση, ούτε συνεισέφερε σε κανένα διάλογο, απλώς ήλθες να μου πεις ότι έχω στα λινκ μου τον Ανδριανόπουλο και να αφήσεις την ακαθαρσία σου. Διατηρώ πάντα το δικαίωμα να καρατομήσω το σχόλιό σου και επόμενα σχόλια αυτού του επιπέδου. Δεν ξέρω πώς «με κόβεις» εσύ, αλλά εδώ μέσα κόβω μόνο εγώ και δεν δίνω σε κανέναν λόγο για τα λινκ που έχω. Συνεπώς, μη σε ξαναδούμε. Σχόλια διαφωνούντων είναι ευπρόσδεκτα, αλλά όχι ακαθαρσίες όπως το δικό σου.

Sissi Soko, δεν γνωρίζω την υπόθεση.

Jolly Roger είπε...

Αυτην την φορα θα κανω σκληρη κριτικη στην εικονογραφηση του ποστ.

Σε αναλογες περιπτωσεις εφτιαχνες παντα εναν γλυκυτατο σκυλουκο που τους κατουρουσε. Σ' αυτο το ποστ τον ξεχασες ;-)

Το οτι οι Ο-Π εχουν απειρα εσωτερικα προβληματα το ξεραμε εξαπανεκαθεν. Η ψηφος προς τους Ο-Π ειναι (ηταν) μια προσπαθεια να σπασει το δικομματικο ελληνικο κατεστημενο. Δεν σημαινει οτι συμφωνουμε με ολες τις θεσεις τους, ουτε οτι τους θεωρουμε το μονο σωστο κομμα.

Η συγκεκριμενη ανακοινωση ειναι λαικιστικη και πολιτικαντικη. Ο φοβος τους για τα ψηφαλακια της τοπικης κοινωνιας ειναι μεγαλυτερος απο την λογικη.

Τελος, οι Ο-Π ενδιαφερονται περισσοτερο για το περιβαλλον παρα για τα ζωα.
Στα "περιβαλλοντικα" προβληματα απαιτουν αμεσες απαγορευσεις, σκληρες τιμωριες, επεμβασεις του κρατους κλπ. Ενω για το ψαρεμα / κυνηγι οι θεσεις τους ειναι απελπιστικα μετριοπαθεις (ζητανε ενημερωση του κοινου, εφαρμογη των νομων και καλυτερο ελεγχο - δηλαδη ζησε Μαη μου)

Περαστικός είπε...

Συμφωνώ σε όλα, Jolly Roger, και πράγματι λείπει ο σκυλούκος :P Πάντως οι ίδιοι οι Ο Π έχουν στο site τους και ενότητα δικαιωμάτων ζώων. Ως αντίδραση στο δικομματισμό μπορεί να τους ψηφίσω πάλι και εγώ, παρά αυτό το στραβοπάτημα, αν δεν βρω κάτι άλλο. Θεωρώ απογοητευτικό πάντως το οικολογικό κίνημα, με τόσες προοπτικές, να εκπροσωπείται με τόση μετριότητα και τόσο φοβισμένα.

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, προτρέπω επίσης τον κόσμο να δει το σχετικά σχετικό ποστ σου, πολύ εύστοχο: http://anotherskipper.blogspot.com/2010/09/independence-day.html
Πρέπει πάντα να ελαχιστοποιούμε το ίχνος του πόνου που αφήνει η παρουσία μας στον πλανήτη. Αυτό είναι ένας καλύτερος οδηγός από οποιοδήποτε συμβατικό και αυθαίρετο σύστημα ηθικής και ιεράρχησης των ειδών, των φυλών, των εθνών... Όπως έλεγε και ο Πυθαγόρας, όσο θεωρούμε δικαίωμά μας να φερόμαστε βάναυσα σε κάποιους οργανισμούς (στα ζώα), δεν θα γνωρίσουμε την ειρήνη και την ευτυχία. Βλέπετε, αν λειτουργούμε έτσι, θα υπάρχει πάντα μια ομάδα ανθρώπων που θα πείθουμε τους εαυτούς μας ότι δεν είναι τόσο άνθρωποι όσο εμείς, λόγω φυλής, θρησκείας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Sissi Soko είπε...

δες εδώ, Περαστικέ: www.ocelot.gr

Περαστικός είπε...

Εμ... δεν βρίσκει τέτοια διεύθυνση, για το www.otcelot.gr μου βγάζει ένα κατάστημα δερμάτινων και γουνών, έχουν κάποια σχέση με οικολόγους αυτοί;

yota είπε...

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη πολιτική (και όχι απαραιτήτως ψηφοθηρική)κίνηση των ΟΠ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προσαρμογής αυτού του χώρου από τον κινηματικό ριζοσπαστισμό (δεκαετία '80 κυρίως και λίγο νωρίτερα, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης)στην συμπόρευση (όχι πάντα συγκυβέρνηση)με την σοσιαλδημοκρατία. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα:η στάση της εκλεγείσας Μαρίνας Δρίζη, όσο και να ήταν ατομική επιλογή, στο βάθος αντανακλούσε πολιτικές αδυναμίες του συγκεκριμένου χώρου. Ως μεγαλύτερη σε ηλικία λοιπόν, δεν εκπλήσσομαι, εξακολουθώ να σέβομαι τους ΟΠ για τις αντι-εθνικιστικές-μιλιταριστικές τους απόψεις, αλλά δοθέντος ότι χρειαζόμαστε καλύτερη και συνολικότερη για τους "από κάτω" πρόταση, αλλά δεν πάει και το ξερό μου να τους ψηφίσω.

kostis είπε...

Περαστικέ έλαβες το προηγούμενο σχόλιό μου ή χτύπησε ο δαίμων του blogger; Αν το πρόβλημα ήταν οι αξιολογικοί μου χαρακτηρισμοί για τον Ανδριανόπουλο μπορώ να το επαναλάβω ενυπόγραφα (και αν διαφωνείς μαζί μου να διαχωρίσεις τη θέση σου - νομίζω θα ήταν πιο ευγενικό από το να με λογοκρίνεις).

P.S. ΔΕΝ είμαι ο πρώτος ανώνυμος

Περαστικός είπε...

Yota, και όμως, ο Καστοριάδης π.χ. πίστευε ότι η οικολογία μπορεί να αποτελέσει τη συνολικότερη πρόταση που μπορεί να υπάρξει και ότι οι σημερινοί οικολόγοι έχουν κατά κάποιο τρόπο αυτοπεριοριστεί. Από πού και ως πού αποτελεί μια ιδεολογία με βάση την οικονομία συνολική πρόταση και όχι μια ιδεολογία με βάση την οικολογία, που αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο και κάθε πτυχή του; Δεν περιμένω από ένα πολιτικό κόμμα όπως οι οικολόγοι να συντάσσονται κατ’ ανάγκη με τους ακτιβιστές, αλλά όχι και να τους επιτίθενται και μάλιστα με τέτοια επιχειρήματα που αγγίζουν το γελοίο. Ας μην έλεγαν τίποτα. Μου φαίνονται πολύ νερουλοί βρε παιδί μου, σαν κάτι να τους λείπει.

Kostis, δεν έκοψα κανένα σχόλιο, έπεσες θύμα του μπλόγκερ. Όπως και να έχει, υπενθυμίζω ότι η ανάρτηση δεν έχει σχέση με τον Ανδριανόπουλο. Επίσης, δεν ξέρω τι σχόλιο είχες κάνει, αλλά γενικά έχω πολιτική εναντίον υβριστικών χαρακτηρισμών και διατύπωσης ισχυρισμών για πρόσωπα. Αν είναι να με κυνηγάνε, να με κυνηγάνε επειδή το έχω επιλέξει εγώ και όχι κάποιος σχολιαστής.

kostis είπε...

Δεν έκανα υβριστικό σχόλιο :-P Άπλά παρέθεσα το τελευταίο "πόνημα" του Α. που υπερασπίζεται τους έμμεσους φόρους:

"ΟΙ έμμεσοι [φόροι] θεωρούνται άδικοι. Γιατί είναι άδικοι παραμένει μυστήριο. Χτυπάνε, λέει το σχετικό επιχείρημα, εξ ίσου πλούσιους και φτωχούς. Μα οι πλούσιοι είναι λογικό να αγοράζουν περισσότερα πράγματα. Να κάνουν πολύ περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες. Πληρώνουν λοιπόν λογικά και περισσότερους έμμεσους φόρους"

Επιχειρηματολόγησα ότι αυτό είναι (α) αντιεπιστημονικό (γιατί οι πλούσιοι ξοδεύουν πολύ μικρότερο ΠΟΣΟΣΤΟ του εισοδήματός τους σε κατανάλωση) και (β) κοινωνικά ανάλγητο, γιατί μειώνοντας τα εισοδήματα των φτωχών με φόρους τους υποχρεώνεις να περικόψουν ανελαστικές δαπάνες (θέρμανση, φαγητό, κλπ). Και άρα πηγαίνει ΠΟΛΥ σε αυτό τον (ακραίο κατά την άποψή μου) τύπο να φιλοδωρείται με ένα link από ένα τόσο αξιόλογο blog (κινδυνεύοντας Περαστικέ να χρεωθείς ότι ασπάζεσαι -ή επικροτείς- απόψεις που δε συνάδουν με το ηθικό σου ανάστημα).

Jolly Roger είπε...

Οι Ο-Π δυστυχως εχουν ξεπεσει στην συνηθισμενη και προσφιλη ενασχοληση καθε ελληνα πολιτικαντη: το μοιρασμα των καρεκλων.
Αυτην την εποχη τους απασχολει ποιος θα καθησει σε θεσουλες δημοτικου συμβουλου και με ποιον πρεπει να συμμαχησει για να το πετυχει.
Σε ολα τα υπολοιπα μεγαλα θεματα που καινε την χωρα, δεν εχουν καμμια παρουσια.

Ναι, οι Ο-Π εχουν θεσεις υπερ του περιβαλλοντος και υπερ των ζωων. Αλλα αυτο δεν σημαινει απολυτως τιποτα. Και το πασοκ εχει θεσεις υπερ του περιβαλλοντος (με ολιγον μαιντανο περι προστασιας των ζωων). Μεχρι και οι φασιστες εχουν αναλογες θεσεις.

Το θεμα δεν ειναι τι δημοσιευεις στην ιστοσελιδα σου (απο δηλωσεις προθεσεων μπουχτισαμε). Το θεμα ειναι τι κανεις. Και οι Ο-Π δεν κανουν τιποτα για την προστασια των ζωων. :-(

Συνεπως ο τιτλος του ποστ ειναι πολυ δικαιολογημενος

Περαστικός είπε...

OK, Kostis, με έπεισες, τον έβγαλα διότι μπήκα και διάβασα κάτι πράγματα που ήταν εντελώς ανόητα (αυτό το επιχείρημα για το Ιράκ με τους Μακεδόνες και τους Αμερικανούς με έκανε να ανατριχιάσω). Πράγματι, αυτή τη θέση του που αναφέρεις δεν θα τολμούσε να την υποστηρίξει ούτε πρωτοετής της ΑΣΟΕ. Οι έμμεσοι φόροι είναι εξορισμού άδικοι αφού δεν έχουν καμία αναλογικότητα ως προς το εισόδημα. Είναι χειρότεροι από το να φορολογήσει κάποιος όλους τους πολίτες με ενιαίο συντελεστή, είτε είναι εφοπλιστές είτε πολύτεκνοι χαμηλόμισθοι, αφού πρακτικά οι έμμεσοι φόροι στερούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος από τους φτωχούς και τους εμποδίζουν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Βέβαια, είπες και εσύ δύο (2) ανοησίες. Πρώτον, ότι είναι αξιόλογο το μπλογκ μου και, δεύτερον, μιλώντας για το ηθικό μου ανάστημα. Άκου το ηθικό μου ανάστημα χαχαχαχαχχχα :P

Πράγματι, Jolly Roger, πολύ νερουλοί βρε παιδί μου, πολύ λίγοι και δεν το εννοώ αριθμητικά. Θα τους αναγνωρίσω βέβαια την άρνηση να συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο στην κυβέρνηση που τους είχε προταθεί από τον ΓΑΠ, αμέσως μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι ήταν μια παγίδα για να εξαφανιστούν ως μελλοντικός παίκτης. Ωστόσο, στην ουσία της πολιτικής, στην προώθηση θέσεων, βλέπω μια ρηχότητα.

dmast είπε...

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=3726&reftab=61&t=%CE%97-%CE%95%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%9C%CE%B9%CE%BD%CE%BA

«Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, στην περιοχή της Σιάτιστας, άγνωστοι εισήλθαν σε εκτροφείο γουνοφόρων ζώων και απελευθέρωσαν περίπου 2000 ζώα. Οι αρχές έχουν περισυλλέξει περίπου 500 από αυτά. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή Χιλιοδέντρου στο Νομό Καστοριάς με τους αγνώστους να απελευθερώνουν πάνω από 50.000 ζώα. Από αυτά αρκετά βρέθηκαν νεκρά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης τροφής και νερού».

Ηδονή!

Περαστικός είπε...

Όχι τόσο ηδονή όσο κίνηση απελπισίας, όπως πολλές ακτιβιστικές κινήσεις. Το θέμα είναι να μην είχαν εισαχθεί εξαρχής αυτά τα ζώα στη χώρα μας για να γίνουν γούνες από ανθρώπους που έχουν το θράσσος να βγαίνουν στα κανάλια και να κλαίγονται για το «βιος» τους.