Κυριακή, Αυγούστου 30, 2009

Η συγκέντρωση των μπλόγκερζ(;)

- Έλα ρε! Πού είσαι; Δεν έμαθες ότι έχουμε συγκέντρωση οι μπλόγκερζ; Τώρα το είπε η τηλεόραση!
.

Δεν πήγα την Παρασκευή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές, που, όπως και η προηγούμενη, το 2007, αναφερόταν και ως «συγκέντρωση των μπλόγκερζ». Ο λόγος; Πέραν των αμφιβολιών μου για την αποτελεσματικότητα και τη σκοπιμότητα της επανάληψης μιας τέτοιας κίνησης, τη θεώρησα ψευδεπίγραφη και την αντιμετώπισα με καχυποψία. Γνωρίζω ότι υπήρξαν μπλόγκερς που την ανέφεραν, αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω καμία αναφορά σε μπλογκ που να είναι προγενέστερη της αναφοράς της στα ΜΜΕ. Βαρέθηκα να μαθαίνω για πρωτοβουλίες των μπλόγκερ, για πρωτοβουλίες βάσης, πρώτα και σχεδόν αποκλειστικά από τα παλιά, παραδοσιακά ΜΜΕ, από την τηλεόραση, από τις εφημερίδες. Τελικά, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι υπήρξε καν πρωτοβουλία των μπλόγκερζ και θα ήθελα πολύ αν κάποιος είναι καλύτερα πληροφορημένος να με διαφωτίσει. Σε ποια μπλογκ και πότε είδατε αναφορά αυτής της πρωτοβουλίες που να προηγείται της αναφοράς της από τα μέσα; Προσωπικά, με ένα πρόχειρο ψάξιμο, βρήκα αφθονία αναφορών σε ενημερωτικές πύλες, σε ιστοτόπους εφημερίδων, αλλά ελάχιστες σε ιστολόγια, και αυτές την προηγούμενη ή την ίδια μέρα με τη συγκέντρωση.

Τελικά, αναρωτιέμαι, ήταν αυτή συγκέντρωση των μπλόγκερ ή κάποιων μέσων και ίσως ορισμένων οργανώσεων; Θα μου πεις, είχες πρόβλημα με τον σκοπό της συγκέντρωσης; Όχι, αλλά έχω πρόβλημα με καθετί ψευδεπίγραφο, κάλπικο. Αν το ένα ή το άλλο κανάλι ή εφημερίδα θέλουν να οργανώνουν συγκεντρώσεις, ας το δηλώνουν ευθαρσώς, ας μην αναφέρονται αορίστως σε διάφορους «μπλόγκερ» ή, αλλιώς, ας μπαίνουν στο κόπο να αναφέρουν μερικά παραδείγματα με διευθύνσεις μπλογκ στα ρεπορτάζ τους, να αυξηθεί και η επισκεψιμότητα των ανθρώπων! Νομίζω μάλιστα ότι δεοντολογικά αυτό επιβάλλεται! Με τη λογική αυτή, ο καθένας μπορεί να στήνει ο,τιδήποτε επικαλούμενος γενικώς και αορίστως κάποιους μπλόγκερζ, κάποια μηνύματα σε κινητά... (Σε αντιδιαστολή, πόσες άλλες κινήσεις, από τα ιστολόγια ή εκτός, θάφτηκαν από τα μέσα, προφανώς διότι δεν ήταν σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους; Πόσες αναφορές ακούσατε, π.χ. στην υπόθεση Ηλιόπουλου για την οποία βούιζε ο κόσμος και το διαδίκτυο, ενώ ήταν θαμμένη με παπά και νεκροθάφτη από τα κανάλια, πλην ελάχιστων αναφορών;)

Σήμερα αυτό, αύριο κάποιοι στήνουν και εδώ πορτοκαλί και εμπριμέ επαναστάσεις ή ανακαλύπτουν σκοτεινούς εχθρούς και συνομωσίες στα μπλογκ. Είμαι καχύποπτος όταν διακρίνω και τέτοιες ασκήσεις επιρροής; Δεν τα θεωρώ και πολύ αθώα αυτά και δεν δέχομαι να γίνομαι πιόνι στους σχεδιασμούς διαφόρων καναλαρχών και μιντιάδων από τους οποίους μαθαίνω τι κάνουν οι μπλόγκερζ. Η εποχή της αθωότητας έχει περάσει, μαζί με την εποχή που οι διαμαρτυρίες με μαύρα μπλουζάκια είχαν κάποιο νόημα.

Αν θέλετε να διαβάσετε για την εμπειρία μου από την προηγούμενη συγκέντρωση, δείτε εδώ. Και τότε είχα επιφυλάξεις. Θυμάστε τι ακολούθησε εκείνο το φθινόπωρο; Οι εκλογές που ανέδειξαν ξανά στην εξουσία τους ασύμμετρα ανίκανους. Όσο για την ασύμμετρη απειλή, αν πιστέψουμε τα πορίσματα που οι ίδιοι βγάζουν, για να αποτινάξουν τις ευθύνες από πάνω τους, όπως πάντα, αυτή ήταν μια γιαγιά που μαγείρευε κόλλυβα. Ποιο ήταν λοιπόν το όφελος; Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται πάλι ο λαός, ίσως και κάποιοι από αυτούς που φόρεσαν μαύρα μπλουζάκια την Παρασκευή, να φύγουν από το μπλε μαντρί για να μπούνε πάλι στο πράσινο μαντρί, λες και οι πασόκοι δεν είχαν και δεν έχουν καμία συμμετοχή στα εγκλήματα που γίνονται κατά των ελληνικών δασών και του περιβάλλοντος, λες και δεν είναι αυτοί ο έτερος πόλος του ίδιου πελατειακού συστήματος που παίρνει τα δάση και τα χαρίζει στους εργολάβους, στους συνεταιρισμούς αξιωματικών και άλλων, στην εκκλησία. Δε βαριέσαι, τώρα περιμέναμε να μάθουμε τον Έλληνα ψηφοφόρο; Τουλάχιστον, μην με ενοχλείτε με σιωπηλές συγκεντρώσεις με μαύρα μπλουζάκι που η τηλεόραση είπε ότι τις κάνουμε εμείς!

Υ.Γ. Μήπως ήταν και ο Λέλος εκεί; «Λίζα, θα 'ρθείς; Θα κάνουμε συγκέντρωση, Λίζαααααααα!!!!».

Υ.Γ.2. Δεν έχω τίποτε εναντίον κάποιου που αποφάσισε να πάει στη συγκέντρωση ή την πρόβαλε από το ιστολόγιό του, για να ένα διάστημα σκέφτηκα και εγώ και να την προβάλω και να πάω. Επικράτησαν άλλες σκέψεις... το καχύποπτο και βρώμικο μυαλό μου.

Υ.Γ.3. Όταν ένα μέσο προαναγγέλλει μια συγκέντρωση των μπλόγκερ, σε ποιο βαθμό απλώς αναφέρει μια είδηση και σε ποιο βαθμό τη δημιουργεί;

7 σχόλια:

ellinaki είπε...

Καλημέρα και καλώς σε βρήκα!

Το φαινόμενο των "μπλόγκερζ" εμπίπτει στην ίδια κατηγορία των "ρέηβερζ", "ίμο" και "τρέντι". Αυτή την κατηγορία ανθρώπων, δηλαδή, που τα ΜΜΕ ασχολούνται μαζί τους ως κάτι εκτός της ευρύτερης κοινωνίας, αλλά ως μέρος αυτής. Η διαφορά με τους μπλογκερζ είναι ότι συνήθως χρησιμοποιούνται ως μία ενιαία ομάδα με συγκεκριμένο πολιτικό τρόπο σκέψης.
Όλα όμως εμπίπτουν στη νοοτροπία της "ταμπελοποίησης" που είναι διάχυτη σε ολόκληρη την κοινωνία μας. Προφανώς, για ένα τηλεοπτικό κανάλι, θα ήταν περίεργο αν αναφέρονταν απλά "σε διάφορους ανθρώπους" ή σε "αυθόρμητη κίνηση πολιτών", αφού αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία των "απλών πολιτών". Και κατά κανόνα, οι "απλοί πολίτες" δεν παίρνουν πρωτοβουλίες.

Προσωπικά δεν βλέπω την αναφορά στο "κίνημα των μπλόγκερζ" από τα παραδοσιακά ΜΜΕ ως κάτι καχύποπτο, αλλά απλά ως άλλο ένα θέμα ελληνικής λαϊκίστικης ανοησίας και άγνοιας. Δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότεροι διευθυντές των δελτίων ενημέρωσης σκέφτονται με συντηριτικούς και λαϊκίστικους όρους, δεν απορώ για αυτή την κίνηση.

Φλύαρος είπε...

Καλημέρα Περαστικέ,

κι εγώ δεν πήγα στην συγκέντρωση, πιστεύω ότι υπήρχουν καλύτερα πράγματα να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου, μια και η προηγούμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταστροφή των δασών, στην οποία συμμετείχα, δεν πέτυχε απολύτως τίποτα. Σκέφτομαι και ψάχνω να βρω άλλους τρόπους να βοηθήσω την προστασία των δασών, γιατί τελικά αυτές οι συγκεντρώσεις λειτουργούν ως άλοθι για την απραξία μας.

G700 είπε...

Πολύ καλό το άρθρο. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση ΔΕΝ ήταν των bloggers, ήταν των ΜΜΕ και των οργανώσεων εκείνων της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες θέλοντας να τη διαφημίσουν χρησιμοποίησαν τη διαδικτυακή κοινότητα επειδή είναι trendy και πουλάει. Γι' αυτό φυσικά, επειδή ήταν τεχνητή φούσκα το όλο θέμα κι επειδή τελικά η ταμπέλα bloggers έχει ξεθυμάνει πλέον, απέτυχε.

Αντιθέτως, η συγκέντρωση του 2007 παρότι οργανωμένη και καθοδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από τη WWF και άλλες οργανώσεις οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν (και καλά έκαναν κατά την άποψή μας) μια αυθόρμητη κίνηση τριών νέων ανθρώπων, ήταν πετυχημένη διότι σε συνδυασμό με τα γεγονότα και τις εικόνες καταστροφής βοήθησε στην περιβαλλοντική αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας.

Για τους διευθυντές των ειδήσεων και πως σκέφτονται συμφωνούμε απόλυτα με το ελληνάκι.

Περαστικός είπε...

Καλωσόρισες, ellinaki. Ισχύουν και αυτά που λες, αλλά έχουμε δει προσπάθειες χειραγώγησης και καπελώματος και από έντυπα. Παράλληλα, ο έλεγχος ή επηρεασμός των απόψεων που διαδίδονται στο Διαδίκτυο με διάφορα μέσα (π.χ. πατρονάρισμα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, αν ήμουν κόμμα αντιπολίτευσης σε μια χώρα θα είχα κάθε λόγο να βάλω τα μέσα που ελέγχω να ξεσηκώσουν τους μπλόγκερ σε κάποια κίνηση/διαδήλωση με σκοπό να πλήξω την κυβέρνηση μιλώντας εκ των προτέρων για κάποια απροσδιόριστη «πρωτοβουλία μπλόγκερ», ενώ εγώ θα παρέμενα αφανής. Το ίδιο ισχύει για ένα ΜΜΕ που έχει τις δικές του σκοπιμότητες. Μια εφημερίδα/ ένα κανάλι δεν μπορεί να καλέσει ευθέως σε διαδήλωση, αλλά μπορεί να μιλήσει στα καλά του καθουμένου για μια διαδήλωση «των μπλόγκερ». Κάποιοι μπλόγκερ «τσιμπάνε» και αυτό που υπήρχε στο κεφάλι του μιντιάρχη γίνεται πραγματικότητα, εκ των υστέρων. Αυτό το είδος χειραγώγησης δεν μπορώ να το δεχτώ και δεν με ενδιαφέρουν τα κίνητρα. Δεν είμαι μαριονέτα κανενός.

Παράλληλα, έχουμε δει την κυβέρνησή μας που δέχεται επιθέσεις να μιλάει για τον «ύποπτο ρόλο των μπλογκ» ενώ πολλοί μιλάνε για μπλογκ που χρηματοδοτούνται από τον Σόρος ή τον Χ ή τον Ψ, που ελέγχονται από μυστικές υπηρεσίες και δεν συμμαζεύεται, με σκοπό να λάβουν περιοριστικά μέτρα για την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία του απορρήτου στο Διαδίκτυο, αν όχι σε πρώτο, σε δεύτερο χρόνο.

Για αυτούς τους λόγους, δεν τα βλέπω τόσο αθώα τα πράγματα.

Πρέπει να αρνούμαστε και να στιγματίζουμε τις προσπάθειες παραπληροφόρησης, χειραγώγησης και καπελώματος, που είναι έτσι και αλλιώς απαράδεκτες για οποιοδήποτε ΜΜΕ. Ας τους μάθουμε εμείς με την αντίδρασή μας να σκέφτονται διαφορετικά και ότι αυτά δεν περνάνε, ακόμη και αν απλώς θέλουν να φανούν τρέντι. Για να μη χαθούμε σε αυτό το χάος, απαιτείται ορθός λόγος και κρίση, εμμονή στην αλήθεια και να γνωρίζουμε ακριβώς τι αντιπροσωπεύουμε ατομικά ο καθένας. Πρέπει να προσέχουμε επίσης και να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που αναδημοσιεύουμε με σχολαστικότητα, χωρίς να παρασυρόμαστε από αυτοματισμούς σε ο,τιδήποτε μας φαίνεται «ΟΚ». Χωρίς να γινόμαστε συνομωσιολόγοι, στο δημόσιο λόγο μας πρέπει να πάντα να κρίνουμε, να αναζητούμε κίνητρα, να εξετάζουμε σε βάθος.

Φλύαρε, και εγώ νομίζω ότι εκείνη η φορά μας έδειξε τα όρια του συγκεκριμένου τρόπου δράσης. Το να πηγαίνουμε κάθε φορά και να στηνόμαστε εκεί, όλο και λιγότεροι, δεν αλλάζει κάτι. Εξάλλου, αυτά τα προβλήματα είναι σαφέστατα πολιτικά και (δι-)κομματικά και δεν πιστεύω σε πολιτικά ουδέτερες κινήσεις.

G700, συμφωνώ γενικά και δεν έχω καμία αντίρρηση να συμμετέχω και να προβάλω μια σωστή πρωτοβουλία μιας οργάνωσης ή άλλου φορέα ή να αποδεχτώ ότι μια ομάδα μπλόγκερ που οργανώνει κάτι έχει τη στήριξη μιας οργάνωσης, αλλά αυτή τη φορά, ο τρόπος που παρουσιάστηκε η συγκέντρωση ήταν εντελώς παραπλανητικός και απαράδεκτος. Γιατί στην Ελλάδα τόση απέχθεια για την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια; Γιατί όλοι πρέπει να κρύβονται πίσω από κάτι;

ellinaki είπε...

Περαστικές, συμφωνούμε. Δυστυχώς στις εποχές μας ο ορθός λόγος φαντάζει δύσκολος για κάποιο λόγο, οπότε η μασημένη τροφή των ΜΜΕ ή επιτήδειων με μεγάλη επιρροή φαντάζει αντίστοιχα πιο εύκολος... μιλώντας πάντα για την ευρύτερη κοινωνία.

ellinida είπε...

Hμουν κι' εγώ πολύ επιφυλακτική και συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Με μισή καρδιά το ανέβασα στο μπλογκ μου. Το έκανα τελικά γιατί θεώρησα πως έπρεπε να στηρίξω μιά πρωτοβουλία έστω κι' αν διαφωνώ με τον χειρισμό.
Αναρωτιέμαι αν σκόπιμα διοργανώθηκε τόσο πρόχειρα. Και πάλι χωρίς συνθήματα. Τι πάει να πει σιωπηλή διαμαρτυρία; Τι πάει να πει διαμαρτυρόμαστε γιά συγκεχυμένα... όλα;
Στην συνείδηση μου πάντως ήταν κάτι που δεν διοργάνωσε η μπλογκοκοινότητα, αν υφίσταται κάτι τέτοιο πλέον, ή ΤΑ ΝΕΑ.
Νομίζω πως είναι τόση η προσπάθεια χειραγώγησης στα μπλογκς πλέον που ίσως και να χάθηκε κι' η δυνατότητα της αντίστασης πλέον.
Πάντως το ευχάριστο ήταν εκείνα τα πανώ γιά το κυνήγι. Νομίζω ότι κυριάρχησε σαν σύνθημα και αυτό ήταν ευχάριστο. Εστω μιά φούχτα βγήκε να φωνάξει γιά τα ζώα.

Περαστικός είπε...

ellinaki, ο λόγος που γενικά η λογική δεν περνάει είναι, εκτός από τη βλακεία, η συνενοχή (μπας και ωφεληθώ και εγώ) και ο φόβος (πού να τους πας κόντρα τώρα) ή οποιοσδήποτε συνδυασμό αυτών.

ellinida, σε καταλαβαίνω απόλυτα.