Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2009

Πανδημία βλακείας;

+ 36.000 θάνατοι ετησίως μόνο στις ΗΠΑ!
+ Διεθνώς, εκτιμάται ότι προκαλεί 250.000 - 500.000 θανάτους ετησίως!
Ποιος θα μας προστατεύσει από αυτή την κατάρα; Πανικοβληθείτε γρήγορα, τρεχάτε στα φαρμακεία, βρείτε εμβόλια, σπάστε τα τηλέφωνα των υπηρεσιών και των καναλιών. Πρέπει να μας σώσουν! Πού είναι το κράτος, δεν υπάρχει θεός;
Όχι, δεν είναι το AIDS, δεν είναι ο καρκίνος, δεν είναι η Νέα γρίπη (πρώην γρίπη των χοίρων), είναι (τα ντραμς παρακαλώ!) ταραμ-ταραμ-ταραμ-ταραμ, είναι, ναι, το κοινό, εποχικό κρυολόγημα! Αυτό που μας ρίχνει κάθε τόσο στο κρεβάτι, ιδίως τους χειμερινούς μήνες και το ξεπερνάμε με μερικά βραστικά, καμιά εντριβή, άντε και καμιά ασπιρίνη και ένα καλό βιβλιαράκι.

Γιατί τόσος πανικός με αυτή τη νέα γρίπη ή γρίπη των χοίρων; Γιατί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάθει υστερία; Γιατί βλέπουμε γελοία, τρομολαγνικά δημοσιεύματα όπως αυτό που βρίθουν από εικασίες, φανταστικά σενάρια και αριθμούς εκτός κάθε συγκριτικής κλίμακας (Προσέξτε πώς το θετικό "WILL KILL 350 PEOPLE EVERY DAY" [θα σκοτώνει 350 άτομα κάθε μέρα] του τίτλου γίνεται αμέσως μετά εικοτολογικό "...could kill..." [θα μπορούσε να σκοτώνει...]);

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι η θνησιμότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ είναι 0,5% (για κάθε 1.000 άτομα που ασθενούν, πεθαίνουν οι 5). Τώρα, όμως, ακόμη και αυτό το στοιχείο αμφισβητείται, και μάλλον προς τα κάτω το βλέπω να αναθεωρείται, καθώς η μέτρηση δεν λαμβάνει υπόψη όσους «την περνάνε ελαφριά» ή απλώς μένουν στο σπιτάκι τους και αναρρώνουν με τα γιατροσόφια της γιαγιάς, χωρίς να ξέρουν καν ότι είχαν την επάρατο. Πράγματι, αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάποιοι θάνατοι φαινομενικά υγιών ή νέων ανθρώπων. Τέτοιοι θάνατοι όμως υπάρχουν και στο κοινό κρυολόγημα. Άνθρωποι που παθαίνουν πνευμονία, έχουν κάποια υπερευαισθησία κ.λπ. Πάντως, άκουσα πάλι εχθές στις ειδήσεις ότι αναφέρεται ότι η απόδοση αυτών των θανάτων στη νέα γρίπη ίσως να ήταν επιπόλαιη. Πολύ περίεργο είναι επίσης ότι όταν η γρίπη πέρασε τον Ρίο Γκράντε έχασε μεγάλο μέρος της επικινδυνότητάς της. Μήπως στο Μεξικό είναι πιο εύκολο να μαγειρεύονται τα νούμερα;

Καταλαβαίνω ότι ο σημαντικότερος φόβος εστιάζεται στην πιθανότητα μετάλλαξης του ιού, αλλά δεν θα έπρεπε πρώτα να συμβεί αυτό πριν να αρχίσει να προβάλλεται αυτό το θλιβερό σίριαλ κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων; Δεν είναι αυτό μια απλή εικοτολογία και τρομολαγνεία; Ήδη, ακούσω επιστήμονες να βγαίνουν και να δηλώνουν δειλά-δειλά ότι η νέα γρίπη δεν είναι πιο επικίνδυνη, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, από την κοινή γρίπη, ενώ κάποιοι αμφισβητούν ανοικτά τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης και τα κίνητρα παραγόντων και αρχών. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τη μεγάλη ροή χρημάτων από τις τσέπες μας, θέλοντας και μη, ως φορολογουμένων, στις φαρμακοβιομηχανίες. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

Θυμάμαι το άλλο σίριαλ, της γρίπης των πτηνών, που ήταν μεν πολύ πιο επικίνδυνη, αλλά και πολύ λιγότερο μεταδοτική. Θυμάμαι τη γειτόνισσα από πάνω να με ρωτάει έντρομη για το αν πρέπει να γίνει κάτι με τα περιστέρια στο φωταγωγό. Δεν ξέρω αν όλος αυτός ο θόρυβος, που είναι σίγουρα υπερβολικός και αγγίζει ή ξεπερνά σε ορισμένες χώρες τα όρια της υστερίας, είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας των δημοσιογράφων να πωλούν διαφημίσεις, ένας τρόπος να τα πιάσουν χοντρά οι ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες πουλώντας μαγικά σορόπια και εμβόλια στους ιθαγενείς ή εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κοινωνικής μηχανικής. Ίσως να είναι όλα μαζί. Δεν ξέρω αν είμαι συνωμοσιολόγος, αλλά θυμίζω ότι πριν από λίγα χρόνια έγινε ένας πόλεμος στο Ιράκ βασισμένος στα πιο ξεδιάντροπα και αφελή ψέματα χωρίς να υπάρξει καμία σοβαρή αντίδραση (στις χώρες που ευθύνονταν για αυτόν), ακόμη και οι υπεύθυνες κυβερνήσεις ξαναψηφίστηκαν.

Υπάρχει, πράγματι, μια σοβαρή απειλή για το μέλλον όλων μας, και του πλανήτη, και αυτή είναι η πανδημία της βλακείας.

Κρίμα για τα θύματα των πραγματικά σοβαρών, λιγότερο μοδάτων ασθενειών, ιδίως στον τρίτο κόσμο, που έχουν πολλαπλάσια θνησιμότητα, αλλά, ενδεχομένως, όχι τόσο καλή κερδοφορία. Τίποτα καλύτερο για τις μετοχές από μια κατά φαντασία (ελπίζω να μείνει έτσι) πανδημία στον αναπτυγμένο κόσμο. Σκοτώνονται οι κυβερνήσεις μεταξύ τους για το ποια χώρα θα πρωτοαγοράσει εμβόλια και tamiflu.

Σε κοιτάζω και σκέφτομαι ποιον άλλο τρόμο μου ετοιμάζεις... Κακορίζικη εξανδραποδισμένη ανθρωπότητα ηλιθίων, έρμαιο και παίγνιο εγκληματιών.

Από την Ελλάδα της ρασοφόρου λογοκρισίας... Αψού!

6 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Η τρομολαγνεια ειναι μαλλον ανθρωπινο φαινομενο. Στο Κολοσσαιο, οι καλυτερες θεσεις ηταν εκεινες απο τις οποιες εβλεπες το περισσοτερο αιμα.
Στα ραλυ αυτοκινητων και στην Φ1 το σημαντικοτερο γεγονος ειναι τα τρακαρισματα.
Στην Αμερικη - συμφωνα με τις δημοσκοπησεις - η εγκληματικοτητα αυξανεται κατακορυφα. Συμφωνα με τα αντικειμενικα νουμερα, μειωνεται δραματικα. Η εξηγηση ειναι οτι η TV δειχνει συνεχως εγκληματα και ο κοσμος στις δημοσκοπησεις εκφραζει αυτο που βλεπει στην TV, οχι τα πραγματικα νουμερα.
Αν μελετησεις λιγο τα fan clubs των πολυπληθων fantasy παιχνιδιων και βιβλιων, θα δεις οτι οι περισσοτεροι φανς ταυτιζονται με τους "κακους".

Θελω να πω, το ανθρωπινο ειδος εκστασιαζεται περισσοτερο στην ιδεα μιας παγκοσμιας επιδημιας παρα στην ιδεα μιας πιο ανθρωπινης κοινωνιας (μιας κοινωνιας που θα προστατευε τα αδεσποτα ζωα π.χ. ).

Η ιδεα οτι καπου υπαρχει καποιος ιος (η κατι παρομοιο), τον οποιο δεν μπορουμε να ελεγξουμε απολυτα ειναι για τον δυτικο τροπο σκεψης κατι τρομακτικο.
Στην πραγματικοτητα, ουτε τον ιο του aids μπορουμε να ελεγξουμε - αυτος κι αν ηρθε κουτι στις φαρμακοβιομηχανιες και στους παπαδες. ΤΟ χρυσωρυχειο εβερ για τους φαρμακοβιομηχανους.
Κι ομως, ζουμε μια χαρα με το aids απο το 1983 μεχρι σημερα - αν και το 1985 ο κοσμος ηταν γεματος απο προγνωσεις που ελεγαν οτι θα πεθανουμε ολοι στα επομενα 10 χρονια.

Οσοι εγουν γεννηθει απο το 1970 και μετα δεν ξερουν τι σημαινει σεξουαλικοτητα χωρις τον Τρομο του Θανατου. Αυτο κι αν ειναι δωρο για τους παπαδες.

Μπορει το aids να φερνει οφελος ακομα στους παπαδες, αλλα ξεφτισε σαν πηγη κερδους για τους φαρμακεμπορους. Πρεπει λοιπον να εφευρεθουν καινουργιες πηγες κερδους.
Η γριπη των πτηνων και οι τρελες αγελαδες δεν τους εκατσαν. Προσπαθουν τωρα με τον Ν1.

Σιδερενιος.

Ανώνυμος είπε...

Ποσο καιρο λες, να χρειαζομαι για να αναπτυξω ανοσια στις μαλακιες που ακουω?

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, θυμάμαι όταν ήμουν μικρός με τους φίλους μου πόσο ενθουσιαζόμασταν στο άκουσμα κάποιας καταστροφής, πόσο είχαμε ενθουσιαστεί με το σεισμό στην ΑΘήνα το 1981, με τη σκέψη της περιπέτειας, της εξόδου από το συνηθισμένο, στη δημιουργία κάποιου νέου πράγματος στη θέση του παλιού. Δεν ξέρω αν λειτουργεί έτσι και στους μεγάλους, αλλά έχει να κάνει με την υποβόσκουσα δυσαρέσκεια που μαστίζει τον πολιτισμό μας, με την κρυφή ευχή για καταστροφή όλων αυτών που νοιώθεις να σε καταπιέζουν. Είναι βέβαια ανώριμο στους ενηλίκους, δεν αποφασίζω να αλλάξω και περιμένω να αλλάξει ο κόσμος...

Exofthalmi, και δυστυχώς δεν έχει βγει και εμβόλιο.

Λυπάμαι για το moderation, αλλά μου στείλανε πάλι οι άτιμοι οι Κινέζοι σπάμερ ένδεκα (11) σχόλια από αυτά με τα κινέζικα ιδεογράμματα. Ευτυχώς, τώρα πια σβήνονται.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή είναι καθησυχαστικό ότι η απλή γρίπη ακοτώνει μέχρι και μισό εκατομμύριο το χρόνο; Και ποιος αποφασίζει ότι είναι στατιστικά ανεκτός αυτός ο αριθμός θανάτων; Αν υπάρχουν εμβόλια γιατί να μην εμβολιάζεται ολόκληρος ο πληθυσμός; Προφανώς δεν συμφέρει. Εκτός από περιπτώσεις που μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση και να απειληθεί η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Διόνα είπε...

Διάβασα το άρθρο του τελευταίου συνδέσμου! Μου φαίνεται απίστευτο, δεν θα πρεπε ίσως...
Καταλαβαίνω, χωρίς να δέχομαι, ότι οι πολιτικοί και οι της εκκλησίας κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν το μαγαζί τους. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι είναι πολλοί εκείνοι που πλέον έχουν σιχαθεί αυτήν τη στάση; Δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν όλο και λιγότερη πέραση με τέτοιες κινήσεις; Πόση αηδία ακόμη;

Περαστικέ, ξεκίνησα να ευχηθώ καλό καλοκαίρι και ραντεβού τον Σεπτέμβρη αλλά τα πήρα, που λένε και οι νέοι. Ελπίζω να μην με κόψει ο μετριασμός :-)

Περαστικός είπε...

Ανώνυμε ο σκοπός του παραδείγματος είναι προφανής, να δείξω την αμετροέπεια και την υπερβολή (σε σχέση με τις άλλες μορφές γρίπης) στον τρόπο αντιμετώπισης της γρίπης των χοίρων. Επισημαίνω ότι τα νούμερα μοιάζουν τρομακτικά (φαίνεται να τρόμαξες και εσύ), αλλά δεν λένε ποτέ όλη την αλήθεια και αυτό είναι κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε. Δεν μας λένε για παράδειγμα σε πόσα από αυτά περιστατικά υπήρχαν άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες και ασθένειες, πόσα αφορούν σε βρέφη και υπερηλίκους κ.λπ.. Αυτός είναι ο λόγος που γενικά η γρίπη δεν θεωρείται τόσο μεγάλη ή καθολική απειλή, διότι αν είσαι ένας υγιής ενήλικας ή παιδί θα την περάσεις με ένα βραστικό και λίγη ξεκούραση ή μια επίσκεψη στον παιδίατρο και σοροπάκι, όπως γινόταν πάντα, λαμβάνοντας εύλογα μέτρα προφύλαξης. Έναν άνθρωπο 85 ετών τον σκοτώνει η γρίπη ή τα γηρατειά; Μια έγκυος φυσικά και πρέπει να προσέχει και ένα βρέφος πρέπει να προφυλάσσεται, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο στη νέα γρίπη, αλλά σε κάθε μορφή γρίπης και μεταδοτικής ασθένειας, όπως σίγουρα ενημερώνεται και από τον γιατρό της.

Ο λόγος για τον οποίο δεν εμβολιαζόμαστε καθολικά για τη γρίπη είναι ότι τέτοια εμβόλια έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και διάρκεια. Ακόμη και αν εμβολιαστείς... πάλι θα γριπιαστείς! Αυτό διότι η γρίπη προκαλείται από διάφορες παραλλαγές ιών με ταχύ ρυθμό μετάλλαξης και το εμβόλιο για τον ένα ιό δεν πιάνει για τον άλλο, ενώ καθίσταται άχρηστο μετά από μερικά χρόνια λόγω μεταλλάξεων, είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα αντισώματα που αναπτύσσεις όταν αρρωστήσεις μία φορά δεν σου εξασφαλίζουν ότι δεν θα αρρωστήσεις και του χρόνου, όπως συμβαίνει με άλλες ασθένειες. Ωστόσο, διάβασα ότι και μέχρι σήμερα, ορισμένες ευπαθείς ομάδες εμβολιάζονταν (διαβητικοί, όσοι πάσχουν από άσθμα, καρδιοπαθείς). Αυτό όμως που άκουσα σήμερα να λέγεται, ότι ο στόχος κάποια στιγμή είναι να έχει εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού με άφησε με το στόμα ανοικτό, δεν ξέρω κατά πόσο ενδείκνυται και είναι αποτελεσματικό (αμφιβάλλω με βάση τα όσα έχω διαβάσει για τα εμβόλια της γρίπης), αλλά σίγουρα θα γεμίσει τις τσέπες ορισμένων και θα αδειάσει τις τσέπες του κράτους και τις δικές μας. Πάρτι οι φαρμακοβιομηχανίες. Εγώ, πάντως, δεν θα πάω να στηθώ σε καμία ουρά για να εμβολιαστώ ή να παίζω ξύλο στα φαρμακεία για να πάρω μερικά αντιγριπικά για να τα έχω να μου βρίσκονται.

Άκουγα γιατρούς να συζητούν στο ραδιόφωνο και αυτό που προέκυπτε τελικά είναι ότι αν γριπιαστείς δεν υπάρχει κανένας λόγος να γράψεις τη διαθήκη σου ή να καλέσεις τον εξομολόγο σου. Αν δεν συντρέχει άλλος λόγος, κάθεσαι στο σπιτάκι σου και κάνεις ότι θα έκανες πάντα. Αν τώρα εμφανίσεις δύσπνοια, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, αν μελανιάσεις... αν... αν..., τότε απευθύνεσαι σε γιατρό ή πας στο νοσοκομείο, όπως είναι λογικό και θα έκανες σε κάθε περίπτωση κρυολογήματος, είτε έχεις την παλιά είτε τη νέα γρίπη. Μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κανένα στοιχείο που να διαφοροποιεί τη νέα γρίπη από την «παλιά». Γιατί όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου; Γιατί όλα αυτά τα πολεμικά ανακοινωθέντα και η τρομολαγνεία;

Αν υπάρχει κανένας γιατρός, ας παράσχει και τις δικές του διευκρινήσεις ή αντιρρήσεις. Γιατρός του περιβάλλοντός μου πάντως είχε τις ίδιες απόψεις. Προσέχουμε την υγιεινή μας, πλένουμε τα χεράκια όταν γυρνάμε στο σπίτι, όπως θα έπρεπε να κάνουμε πάντοτε και ακόμη και αν κρυολογήσουμε... δεν τρελαινόμαστε.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΑΤΡΟΣ, ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ Ή ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΟΣΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.

Διόνα, καλό καλοκαίρι και σε εσένα. Εσένα δεν σε κόβει ο μετριασμός, εκτός αν ξαφνικά αρχίσεις να βρίζεις σαν ναύτης :P
Ναι, ενήργησαν αψυχολόγητα και νομίζω ότι δεν υπολόγισαν τις αντιδράσεις, ακούω και για συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή. Με κάτι τέτοια αποκαλύπτεται η αχρειότητά τους.
http://greekrider.blogspot.com/2009/07/2-1030.html