Δευτέρα, Νοεμβρίου 26, 2007

Αντουανετισμού συνέχεια

Και το άκρον άωτον του αντουανετισμού - υποκρισίας. Κάποιος ο οποίος αγόρασε σπίτι σε «καλύτερη γειτονιά» για να γλιτώσει από την υποβάθμιση της γειτονιάς όπου έμενε εξαιτίας των μεταναστών και στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο υψηλών προδιαγραφών, να εξανίσταται όταν ένας γονιός που δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και τη βία στο δημόσιο σχολείο του παιδιού του, αναφέροντας ως μια από τις αιτίες, ορθά, το μεγάλο πλήθος των αλλοδαπών μαθητών*. Βέβαια, όπως ξαναείπα, τίποτε δεν είναι απολύτως αθώο, γιατί να θέλεις να λάβει και το παιδί του άλλου, που θα ανταγωνιστεί αύριο το δικό σου στην αγορά εργασίας, αξιοπρεπή εκπαίδευση;**

Η γειτονιά όπου γεννήθηκα, μέχρι πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου ήταν μια περιοχή μικρο-μεσοαστικής τάξης. Σήμερα, χάρις και στα υπογειάκια και τις λογής -λογής «τρύπες» που έκαναν για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους οι εργολάβοι και οι πρώην ιδιοκτήτες των νεοκλασικών τα οποία έπεσαν ηρωικά στη μάχη της αντιπαροχής, αυτή έχει υποστεί μια ραγδαία υποβάθμιση. Οι παλιοί κάτοικοι, επαγγελματίες, επιστήμονες ή κάθε άνθρωπος που κάπως έφτιαξε τη ζωή του, την εγκαταλείπουν άρον - άρον, αφήνοντας πίσω τους ένα λούμπεν προλεταριάτο προερχόμενο από κάθε γωνιά της γης, αλλά κυρίως από τα Βαλκάνια, και μερικούς δυστυχείς που ή δεν μπορούν να μετακινηθούν ή δεν θέλουν να χρεώσουν και τα εγγόνια τους για να αγοράσουν αλλού κάποιο σπίτι που ενδεχομένως έκτισε κάποιος εργολάβος χρησιμοποιώντας παράνομη εργασία ανασφάλιστων αλλοδαπών και αφού ενδεχομένως καταπάτησε κάποια πρώην δασική έκταση που έκαψε ο ίδιος ή κάποιος άλλος.

Ομολογώ, και εγώ ανήκω στην κατηγορία όσων αποταμιεύουν, για να μη χρεωθούν για τα επόμενα σαράντα χρόνια, με στόχο να αποκτήσω μια μονοκατοικία κάπου αλλού, όπου θα μπορώ να έχω λίγη ηρεμία και γαλήνη απολαμβάνοντας ένα καλό βιβλίο ή μια όπερα του Βάγκνερ με λίγο ουισκάκι, χωρίς να εισβάλλουν στην κατοικία μου χυδαίες κακοφωνίες και χωρίς να αναρωτιέμαι τι θα αντικρίσω την επόμενη φορά που θα βγω από το σπίτι μου. Δυστυχώς, δεν μπορώ όμως να πνίξω το συναίσθημα ότι εκδιώκομαι, ότι στέλνομαι στην προσφυγιά από μια βαρβαρική εισβολή και ότι εγκαταλείπω αμαχητί τα πατρώα τσιμέντα.

Αθάνατε, άγιε Σοπενχάουερ, που γκρεμοτσάκισες εκείνη την άθλια γραία που σε ενοχλούσε με τις στριγκλιές της και μετά αναγκάστηκες να την πληρώνεις για το υπόλοιπο του φυσικού βίου της. Καταραμένες εις τους αιώνας να είναι οι ψυχές των δικαστών που σε δίκασαν και το γύναιο εκείνο να γνωρίσει με τη σειρά όλα τα μαρτύρια του πύρινου και παγωμένου τόπου και το σκυλάκι Άτμα να ροκανίζει αργά τα κόκαλά της. Καταραμένοι οι ενοχλητικοί και να μη βρίσκουν αναπαμό οι ψυχές τους ώσπερ και εκείνοι ζώντες κατέστρεφαν τη γαλήνη των άλλων.

* Τονίζω πάλι, όχι όλων, όταν όμως κρίνω ένα κοινωνικό φαινόμενο όπως αυτό της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια μου στις γενικές συνέπειες που έχει αυτό, όπως ορισμένοι άλλοι που κόβουν και ράβουν την αλήθεια σύμφωνα με τα ιδεολογήματά τους. Επίσης, είμαι υπέρ της θέσης τη σημαία στις παρελάσεις (που πιστεύω ότι καλύτερα θα ήταν να καταργηθούν) να τη σηκώνει ο πρώτος μαθητής, είτε αυτός είναι Έλληνας είτε αλλοδαπός. Αν τα Ελληνάκια το θεωρούν ντροπή αυτό, να στρώσουν τα οπίσθιά τους για να βγουν εκείνα πρώτα.

** Είμαι φανατικά υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Τα καλά ιδιωτικά σχολεία, και ελπίζω αύριο τα πανεπιστήμια, αποτελούν πρότυπο μίμησης για τα δημόσια σχολεία. Το Δημόσιο οφείλει να εξασφαλίζει, αλλά ΟΧΙ να μονοπωλεί την εκπαίδευση ή και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που δεν αποτελεί φυσικό μονοπώλιο (ακόμη και για τα φυσικά μονοπώλια, αν υπάρχουν απολύτως τέτοια, δεν είμαι βέβαιος ότι αυτά πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχονται σε κάθε περίσταση από το Δημόσιο). Η απαγόρευση της εκπαίδευσης σε κάθε φορέα πέραν του κράτους είναι ολοκληρωτισμός.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι σιγουρος ότι καταλαβα τι εννοείς όταν λες "βαρβαρική εισβολή". Αναφερεσε στους μεταναστες, στους "αυτοχθονες" τσιμεντοιδιωκτήτες των αστικων κεντρων ή και στους δύο;

Ολοι αναζητουν τον δικο τους μικρο παραδεισο..

Για το θεμα των ιδιωτικής εκπαίδευσης, είμαστε σίγουροι ότι με την λειτουργία ιδιωτικων σχολείων δεν θα μειωθούν οι δαπανες του κρατους για την δημοσια εκπαίδευση ώστε να "σπρώξει" περισσότερα παιδιά στοα ιδιωτικα; Η αναβαθμιση της δημοσιας παιδειας δεν εχει καμμια σχεση με τα διωτικα σχολεία.

Περαστικός είπε...

Σίγουρα οι βάρβαροι είναι πολλών ειδών και πολλαπλής προέλευσης. Πολύ σωστά, όλοι αναζητούν το δικό τους παράδεισο, και οι περισσότεροι μετανάστες, αν όχι σχεδόν όλοι, είναι πράγματι δυστυχισμένοι άνθρωποι που η μοίρα τους έσπρωξε να αναζητήσουν καλύτερη τύχη και πολύ πιθανό είναι στη θέση τους να έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά επίσης πραγματικές είναι οι αρνητικές συνέπειες του φαινομένου όταν αυτό ξεφεύγει από ορισμένα όρια. Μακριά από εμένα οι μανιχαϊσμοί και οι δυϊσμοί.

Πολύ σωστά η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν έχει άμεση σχέση με τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά επίσης πολλά ιδιωτικά σχολεία είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και επίσης δεν βλέπω πώς νομιμοποιείται το κράτος να απαγορεύει την ιδιωτική εκπαίδευση οποιασδήποτε βαθμίδας (στη φανερή της μορφή, διότι στη "μαύρη" και στη μουλωχτή - βλ. φροντιστήρια- μάλλον την ενστερνίζεται και τη στηρίζει). Για εμένα κάθε απαγόρευση είναι εκ προοιμίου αρνητική και είναι αυτός που υποστηρίζει την απαγόρευση που πρέπει να τεκμηριώσει απόλυτα τη θέση του. Το κράτος οφείλει να ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ και όχι να ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ την παιδεία. Η ιδιωτική παιδεία, ακόμη και σε ένα κράτος που έχει άριστο σύστημα παιδείας, πρέπει να υπάρχει έστω και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, έστω ακόμη και ως θεωρητική δυνατότητα, διότι μια ιδιωτική προσπάθεια μπορεί πάντα να συνεισφέρει πειραματισμούς και καινοτομίες, τομείς για τους οποίους κανένα κράτος δεν φημίζεται.

Αν εγώ ως ιδιωτικός φορέας (κερδοσκοπικός/μη κερδοσκοπιός ή οτιδήποτε άλλο) είμαι σε θέση να παράσχω εκπαίδευση στο ίδιο ή ανώτερο επίπεδο της Δημόσιας εκπαίδευσης κανένας δεν έχει ηθικό δικαίωμα να μου το απαγορεύσει ούτε βλέπω κάποια πρακτική αιτιολόγηση για αυτό. Πολλοί μάλιστα επικαλούνται ως επιχείρημα εναντίον της ιδιωτικής παιδείας ότι αυτή δημιουργεί ανισότητες ακριβώς επειδή είναι, τουλάχιστον ένα μέρος της, καλύτερη από τη δημόσια, με άλλα λόγια, επικαλούνται τη λογική της προς τα κάτω ισοπέδωσης. Δεν μας ενδιαφέρει να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερη τη δημόσια παιδεία (κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από το κράτος και από του εκπαιδευτικό προσωπικό και από τους σπουδαστές, όπως και τις επάρατες αξιολογικές διαδικασίες και άλλα μέτρα που, γιατί να κρυβόμαστε χαλάνε τη βόλεψη και τη μάσα), αλλά μας ενδιαφέρει το κ***χαρτο που θα πάρουμε να μην υπάρχει άλλος για να αμφισβητήσει την αξία του και να μας φάει τη θεσούλα. Σε αυτό νομίζω προσωπικά ότι συνοψίζονται τα κίνητρα των ευγενικών αγωνιστών εναντίον των, έτσι και αλλιώς άτολμων, μεταρρυθμίσεων.

Μία είναι η κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα και όσων δηλώνουν δεξιοί και όσων δηλώνουν αριστεροί, ο κρατισμός και η αδράνεια, να μην αλλάζει ποτέ τίποτα. Τα μαγαζάκια μας να συνεχίζουν τα δουλεύουν ανενόχλητα. Υπάρχει βέβαια και αυτή η κακιά και υπανάπτυκτη Ευρώπη που κατά καιρούς μας επιβάλλει οπισθοδορμήσεις... σε εμάς με τα άψογα συστήματά μας.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνουμε ως προς το ότι το κρατος δεν μπορει, δεν πρέπει, δεν επιτρέπεται, να απαγορεύει σε καποιον ιδιώτη να επενδύσει στον χωρο της εκπαίδευσης. Ασφαλώς.

Αλλα τί γινεται οταν το κρατος διευκολύνει την λειτουργία ιδιωτικων σχολείων, σχολών, κεντρων ελευθέρων σπουδών κλπ και δεν καταβαλει καμμια προσπάθεια να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Ασφαλώς και τα ιδιωτικα μπορει να ειναι πολυ καλυτερα ή πρωτοπόρα. Αλλα να εξασφαλίζει το κρατος το δικαιωμα και σε αυτούς που δεν εχουν την οικονομικη δυνατότητα για ιδιωτικη εκπαίδευση, να απολαμβανουν δημοσια εκπαίδευση ικανοποιητικού και ανταγωνιστικού επιπέδου.
Παντως συμφωνούμε. Η βόλεψη και η μασα είναι ο κανονας και η ισοπέδωση (προς τα κάτω) είναι το αποτελεσμα της εφαρμογής του.

Οσο για τους μεταναστες, δεν αρνούμαι τα προβληματα που δημιουργεί η παρουσια τους. Δεν ξέρω μονο τί μπορουμε να κανουμε. Να διατηρήσουμε με καποιον τρόπο την "καθαρότητά" μας; Να ελεγχουμε το επιπεδο των μεταναστων και μετα να τους επιτρεπουμε την εισοδο; Να τους βαζουμε σε ειδικα σχολεία; Αανρωτιέμαι, δεν λεω οτι τα πραγματα ειναι ικανοποιητικα όπως λειτουργούν σήμερα.

Yellow Kid είπε...

Πές μου οτι δεν βαριεσαι τα μπλογκοπάιχνιδα, Περαστικε!
Για πέρνα να δεις...

Περαστικός είπε...

Το κράτος οφείλει να επιτρέπει και να διευκολύνει κάθε τι που δεν είναι αρνητικό και οφείλει να μεριμνά για τη δημόσια παιδεία όπως πρέπει, συνεπώς, καλό θα ήταν οι όποιες κινητοποιήσεις να έχουν ως στόχο την καλύτερη δημόσια παιδεία και όχι την απαγόρευση της ιδιωτικής ή τη διατήρηση αθέμιτων εμποδίων. Ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα πρέπει να αξιολογούνται και να πληρούν ελάχιστες προϋποθέσεις. Τονίζω το «και δημόσια». Δυστυχώς, η μορφή που έχουν οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που προβάλλονται δεν μου δημιουργούν αισιοδοξία, το αντίθετο.

Για τους μετανάστες, σίγουρα απαιτείται προστασία των συνόρων, μέτρα επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών (που δεν διώκονται πολιτικά) και αυστηρά κριτήρια για τους νόμιμους μετανάστες (όπως ίσχυε και για τους Έλληνες μετανάστες κάποτε στις χώρες υποδοχής τους), αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πια περιθώρια για άλλους μετανάστες. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και οικονομικά και με άλλα μέσα. Οι κοινωνίες δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες ομαλής ένταξης και ενσωμάτωσης μεγάλων αριθμών ανθρώπων με διαφορετικό μορφωτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο και αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα με φυλετικές ή εθνικές ή θρησκευτικές καθαρότητες και άλλα ιδεολογήματα. Έχει να κάνει με την καθημερινότητα, την ασφάλεια, τις οικονομικές συνθήκες κάθε κράτους, την ποιότητα ζωής. Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι όλες αυτές οι θέσεις μου είναι πολιτικές, δεν αντιμετωπίζω με διαφορετικό τρόπο κανένα άνθρωπο που έχω απέναντί μου, είτε αυτός είναι Έλληνας είτε οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας.

Yellow Kid, πράγματι, δεν τα βαριέμαι, ΤΑ ΜΙΣΩ!!!! Χο, χο, σοβαρά τώρα, δεν έχω καθόλου χρόνο για τέτοια.

Locus Publicus είπε...

Ειναι δικαίωμα κάθε κράτους να θεσπίσει νόμους που να ορίζουν σαφώς το ποιοί μπορούν να το επισκεφτούν, η να εγκατασταθούν σ' αυτό. Τα τελευταία μερικά χρόνια η Ελλάδα έχει υποστεί μεγαλύτερη δημογραφική αλλοίωση απο τη Γερμανία ή αλλες χώρες μεταναστών.

Η ασφάλεια του πολίτη είναι υποχρέωση της πολιτείας. Στο θέμα των μεταναστών χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική, και εδώ η Ελλάδα εθελοτυφλεί. Είδομεν..

Στο θέμα της παιδείας, προτείνω στους έλληνες πολίτες να στέλνουν τα παιδιά τους μόνον σε ιδιωτικά σχολεία. Είμαι κατα της περαιτέρω χρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας στην Ελλάδα.

Περαστικός είπε...

Πράγματι, η Ελλάδα στερείται σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής. Όσο για την πρόταση οι Έλληνες να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, έτσι και αλλιώς εκεί πηγαίνουμε ολοταχώς.

doctor είπε...

Ο περαστικός είπε...
Πράγματι, η Ελλάδα στερείται σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής.
10:22 μμ

*****
Ποιοι να ασκήσουν την μεταναστευτική πολιτική στην Βουλή;
Οι ηθοποιοί, οι τηλεπωλητές σαβουροβιβλίων, οι δημοσιογράφοι, οι τραγουδιστές, ή οι εκατοντάδες γιατροί και δικηγόροι;

Πάσχει η βουλή από έλλειψη επιστημόνων και ειδικά πολιτικών επιστημόνων.

doctor

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Doctor, μην παραλείψουμε και τα εικοσιπεντάχρονα, γόνους πολιτικών οικογενειών. Μια σημαντική ομάδα του κοινοβουλίου μας, πτυχίο και κατευθείαν βουλή.

Yellow Kid είπε...

Δικαίωμα σου φυσικά, αλλά γιατι ρε γμτ τόση άρνηση;
...Κρίμας...

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Yellow Kid, μην το παίρνεις κατάκαρδα :)