Δευτέρα, Απριλίου 02, 2007

Όταν η αστυνομία υπερασπίζεται την παρανομία

Αυτούς τι να τους κάνουμε κύριε διοικητά;
-
Σε αυτό τον τόπο δεν σε αφήνουν να αγιάσεις. Ήθελα να ασχοληθώ με άλλα θέματα, πέραν της πολιτικής, ενδεχομένως, να ανεβάσω ένα κειμενάκι για τον «Ιππότη της Αφροδίτης» (Ulrich Von Lichtenstein). Δυστυχώς, απέτυχα.

Εχθές, Κυριακή 2 Απριλίου, κάτοικοι της περιοχής του Πεδίου του Άρεως οργάνωσαν συμβολική δενδροφύτευση στο άλσος για να διαμαρτυρηθούν για τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, για τις οποίες έχουν εκδοθεί πέντε (5) πρωτόκολλα κατεδάφισης της πολεοδομίας και τα οποία, τι έκπληξη, ποτέ δεν εκτελέστηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (οι οποίες βρέθηκαν εκεί με εντολή ποιου;) και να πραγματοποιηθούν τρεις συλλήψεις εγκληματικών στοιχείων που ήταν αποφασισμένα να φυτέψουν μικρά και απαίσια δεντράκια μπροστά στην παράνομη είσοδο του Πανελληνίου που υπάρχει εντός του πάρκου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο και αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά εκκρεμεί σε βάρος τους μια κατηγορία για την οποία θα διεξαχθεί προανάκριση. Καλά να πάθουν, αφού ζούμε σε κράτος δικαίου και κανένας δεν επιτρέπεται να παρανομεί και να κάνει ό,τι θέλει σε δημόσιους χώρους, εκτός εάν έχει αρκετά χρήματα και επιρροή.

Ελέγχονται λοιπόν όλα από τους ισχυρούς; Κάποια στιγμή φάνηκε πως όχι. Ο Μίνως Κυριακού, ναι, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου και καναλάρχης του ΑΝΤ1, ο οποίος φαίνεται ότι έχει μια προτίμηση στις πολεοδομικές παραβάσεις, καταδικάστηκε σχετικά πρόσφατα σε μη εξαγοράσιμη, άμεσα εκτελεστή ποινή φυλάκισης 48 μηνών* και χρηματικό πρόστιμο για παράνομες κατασκευές στο εξοχικό του. Αισθανθήκατε τώρα ότι ζείτε σε μια πολιτεία όπου διατηρείται ένα επίπεδο ευνομίας και όλοι κρίνονται λίγο ή πολύ με τα ίδια μέτρα και σταθμά; Γελαστήκατε! Τα αδέκαστα αστυνομικά όργανα, αυτά που οδηγούν στο αυτόφωρο κάθε διαμαρτυρόμενο για παρανομίες πολίτη και κάθε ιδιοκτήτη μηχανής αναζήτησης που παρέχει συνδέσμους σε ιστολόγους που σατιρίζουν τηλεβιβλιοπώλες-αρλουμπολόγους, δεν εκτέλεσαν την απόφαση. Ο ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ περιγράφει αναλυτικά την υπόθεση εδώ. Αναφορά και στην Καθημερινή, εδώ (προσέξτε ότι η καλή εφημερίδα δεν αναφέρει όνομα) και στο skai.gr, εδώ. Βεβαίως, μη ρωτήσετε γιατί αυτό το «ζουμερό» θέμα δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, εκτός εάν θέλετε να σας αποκαλέσουν αφελή (ακόμη και στο Internet δυσκολεύθηκα να βρω αναφορές εκτός των ιστολογίων).

Θέτω λοιπόν τα εξής τρία (ρητορικά) ερωτήματα:
  1. Έχουμε αστυνομία ή έχουμε απλώς μια δημόσια υπηρεσία σεκιουριτάδων που είναι ανίκανη να προστατέψει τους πολίτες, αλλά σπεύδει να υπερασπίσει τα συμφέροντα και να κάνει τα θελήματα των ισχυρών;
    -
  2. Υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία ή ισχύει ότι «δεν είμσατε όλοι ίσα και όμοια»;
    -
  3. Έχουμε δημοκρατία ή έχουμε απλώς ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς (η έμφαση στη λέξη «καθεστώς») που βασίζεται στις πελατειακές σχέσεις και στη στήριξη οργανωμένων συμφερόντων;

Δημοκρατία, ως γνωστόν, δεν είναι μόνο εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά και η εξασφάλιση ορισμένων ελάχιστων προϋποθέσεων, όπως η ισονομία και ισοπολιτεία, η ανεξαρτησία των εξουσιών, η ελευθερίας της έκφρασης, ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων κ.λπ.. Με τρόμο διαπιστώνω το πόσο σαθρές μοιάζουν μερικές φορές αυτές οι προϋποθέσεις στη χώρα μας.

* Η προοπτική να οδηγηθεί οποιοσδήποτε άνθρωπος στις ελληνικές φυλακές μου δημιουργεί αισθήματα αποτροπιασμού.

10 σχόλια:

Dormammu είπε...

Αρχή του άμεσου διοικητικού καταναγκασμού. Πρέπει η πολιτεία να υποχρεώσει τον παρανομούντα α) να σεβασθεί τις δικαστικές αποφάσεις, β) να απομακρύνει τις παράνομες αυθαίρετες κατασκευές. Αν ο τελευταίος αρνηθεί να το πράξει, το πράτει η ίδια η πολιτεία με τις μπουλντόζες. Δεν γνωρίζω όμως εαν ο καταδικασθείς για αυθαίρετες κατασκευές έχει επιτύχει την αναστολή της κατεδάφισης με προσφυγή στα αρμόδια όργανα (ΣτΕ αν θυμάμαι καλά), οπότε και θα περάσει κάποιος- αρκετός- καιρός μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση περί κατεδάφισης.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις/απορίες τώρα:
1) Έχουμε αστυνομία που εφαρμόζει το ρητό "Ού μπλέξεις". Οι άνθρωποι δεν θέλουν να τους βάζεις δύσκολα....
2) Η ισονομία, ισοπολιτεία και η δημοκρατία είναι έννοιες που αφορούν πολίτες με παιδεία, υπευθυνότητα και αυτοσεβασμό και όχι κάφρους αγροίκους. Αφού λοιπόν έχουμε αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση τα τελευταία 50 χρόνια τουλάχιστον, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Και φυσικά δεν έπαιξε σε κανένα κανάλι. Το είπαν στο πρωινό δελτίο της ΝΕΤ με τον Λυριτζή και τον Οικονόμου, και το απόγευμα στο ραδιόφωνο του Σκαι.

Το συγκλονιστικό - ξερίζωσαν και τα δεντράκια που πρόλαβαν να βάλουν οι άνθρωποι. Γιατί να μην υπάρχει ΜΙΑ φωτογραφία ...

Lion είπε...

Καλημερα,

βαζεις - οπως λες - ρητορικα ερωτηματα. Αρα ξερεις τις απαντησεις.

Μααα, καλα. Τωωωρα το συνειδητοποιειτε οτι ειναι ετσι;

Περαστικός είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Dormammu, από ό,τι διαβάζω, οι αποφάσεις είναι οριστικές και δεν υπάρχει καμία αναστολή σε ισχύ, απλώς δεν εκτελούνται. Μάλιστα, εχθές έβλεπα στις ειδήσεις τον αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τις κατεδαφίσεις, αν και το άλσος ανήκει στη Νομαρχία, να λέει ότι ο Δήμος επιφυλάσσεται να εκτελέσει τις αποφάσεις ανά πάσα στιγμή, σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο (ή σε εκατό χρόνια θα έλεγα εγώ) και εν τω μεταξύ καταβάλλεται μηνιαίο πρόστιμο (με άλλα λόγια, παρανομείς; Καταπατάς δημόσια περιουσία; Κόβεις δέντρα; Αν έχεις λεφτά, μπορείς να εξασφαλίσεις τη μη εκτέλεση των αποφάσεων... πληρώνοντας νοίκι). Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, νομίζω ότι αυτό είναι ότι οι αποφάσεις έχουν μείνει ανεκτέλεστες για μεγάλο διάστημα, έχει παρέλθει πενταετία, αλλά δεν είμαι νομικός... Αλλά είπαμε, αθώα λάθη. Σε αυτή τη χώρα και η ταχύτητα της δικαιοσύνης εξαρτάται από το ποιος είσαι.

Δε μασάμε ρε, φαντάζομαι τα όργανα της αταξίας να ξεριζώνουν τα δέντρα, τουλάχιστον να τα φύτευαν κάπου πιο πέρα... Αυτό όμως με την καταδίκη σε ποινή φυλάκισης, τη μη εκτέλεση της απόφασης και την εξαφάνιση της είδησης από παντού, όταν καθημερινά οδηγούνται στη φυλακή και διαπομπεύονται από τα κανάλια, του ΑΝΤ1 συμπεριλαμβανομένου, τόσοι άνθρωποι για μικρότερες αφορμές, είναι σκάνδαλο. Αλήθεια, μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο να είναι πρόεδρος/ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού;

Dralion, δυστυχώς έχουμε πολύ συχνά αφορμές για να θυμόμαστε ότι σε αυτή τη χώρα είναι έτσι.

ou ming είπε...

Κάτι πρέπει να κάνουμε όμως κάποια στιγμή, έτσι δεν είναι; Δεν μπορούμε να τρελαινόμαστε καθημερινά ούτε να νιώθουμε τόσο ηλίθιοι. Προσωπικά, σκεφτόμουν να ξεκινήσω από το να μην πληρώνω το ΤΕΒΕ. Μου φαίνεται μια απόλυτα ηθική πράξη μετά από όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν για τα ασφαληστρικά ταμεία. Δεν γίνεται να συμφωνήσουμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. να μην καταβάλλουμε τις εισφορές του ΚΛΕΒΕ για κάποιους μήνες ως διαμαρτυρία; Ή το ΦΠΑ;

Περαστικός είπε...

Γεια σου Ou Ming, δεν σου συνιστώ να κάνεις κάτι τέτοιο μόνη σου ή με 10 άλλους. Έτσι και αλλιώς πολλοί είναι αυτοί που καθυστερούν να εξοφλήσουν το ΤΕΒΕ ή δεν κόβουν αποδείξεις στα καταστήματα για να αποφύγουν τον ΦΠΑ. Για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια κίνηση πρέπει να έχει προηγηθεί προετοιμασία, να καθοριστούν κάποιοι συγκεκριμένοι στόχοι, να γίνει αρκετά μαζικά και, το σημαντικότερο, να είναι γνωστό σε όλους γιατί γίνεται.

ou ming είπε...

Ωραία, μήπως να το οργανώσουμε;

Περαστικός είπε...

Θα το συζητήσουμε Ou Ming.

Lion είπε...

Καλημερα,

αν συζητησετε την προταση της
ou ming, παρακαλω επιτρεψτε μου να συμμετασχω.
Το θεμα με ενδιαφερει, εχω μαλιστα ασχοληθει με αναλογες προσπαθειες εν τη Εσπερια.

Δυστυχως αυτο το χαρβαλο ελληνικο κρατος, οταν προκειται να σε μαδησει, αποδεικνυεται αριστα οργανωμενο.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Dralion, θα σε ενημερώσω όταν κάμωμεν την επανάστασιν, την οποία πολλές φορές μου αρέσει να φαντάζομαι, αλλά έχω κάποιες επιφυλάξεις.

Στην Ελλάδα, έτσι και αλλιώς πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την κουτοπονηριά του Καραγκιόζη για να αντιμετωπίζουν το κράτος, μη κόβοντας αποδείξεις, μη πληρώνοντας εισφορές κ.λπ., κάτι το οποίο αποδέχεται εμμέσως και το κράτος με ειδικές ρυθμίσεις, διακανονισμούς και διαπραγματεύσεις. Ποιος πλήττεται; Εκτός από όσους είναι τίμιοι στις συναλλαγές τους, όλοι, αφού η οικονομία λειτουργεί μη αποδοτικά, το κόστος της κοινωνικής πολιτικής δεν επιμερίζεται δίκαια, υποβαλλόμαστε όλοι σε τέτοιες ψυχοφθόρες διαδικασίες, επεκτείνεται η διαφθορά και η γραφειοκρατία, χάνονται πόροι, τελματώνονται και αποθαρρύνονται πρωτοβουλίες και τελικά προκύπτει ένα δυσβάσταχτο κόστος που δεν είναι αυστηρά οικονομικό αλλά αντανακλά άμεσα και στην ποιότητα της ζωής μας. Για να πάρει σάρκα και οστά μια τέτοια κίνηση ευθείας αντιπαράθεσης με το υπάρχον κράτος, χωρίς κουτοπονηριές και καραγκιοζιλίκια, χρειάζονται στοιχεία που απουσιάζουν από την ελληνική κοινωνία, όπως ηθική ακεραιότητα και φρόνημα.

Επίσης, για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε μια ατζέντα καθορισμένων αιτημάτων (αν και σε αυτό χωράει συζήτηση - η ευθεία αντίδραση σε μια αρρωστημένη κατάσταση δικαιολογείται), η εξασφάλιση ενός σημαντικού αριθμού συμμετεχόντων (όχι απλώς 20 ιστολόγοι και 50-100 άτομα), ενδεχομένως με το να προηγηθούν κάποιες δημόσιες συζητήσεις και συγκεντρώσεις. Εν ολίγοις, μιλάμε για τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που θα βρει απήχηση στην κοινωνία, την ίδια κοινωνία που ψηφίζει τα δύο μεγάλα κόμματα σε ποσοστό 80%, συν ένα ποσοστό που ψηφίζει ακόμη χειρότερες επιλογές, επιβραβεύει καραγκιόζηδες και διεφθαρμένους πολιτικούς και συμπεριφέρεται εν γένει με τον τρόπο που γνωρίζουμε. Αλλά το σημαντικότερο είναι η στάση της κοινωνίας όταν θα καταλάβει ότι μια τέτοια κίνηση θα έρχεται σε ρήξη με συντεχνιακά και άλλα μικροσυμφέροντα.

Ειλικρινά, δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών και να υπερασπιζόμαστε τους μικροχώρους μας. Δεν αποκλείω η αγανάκτηση να οδηγήσει κάπου αργότερα, αν αρχίσουν να πονάνε οι τσέπες (το βασικότερο που κινητοποιεί τον «μέσο άνθρωπο», πέραν από το φανατισμό και το συλλογικό άλογο). Ωστόσο, δεν ελπίζω σε πολλά και δεν θα παρότρυνα κανέναν να αναλάβει το πολλαπλό κόστος του να οργανώσει μια τέτοια κίνηση.