Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2007

Μια ανόητη ιστορία

Μια κατηγορία υλικού που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο είναι οι ιστορίες ηθικοπλαστικού περιεχομένου. Τη δεκαετία του 90 ήταν μόδα τα τσατ ρουμ (δωμάτιο συνομιλιών) και οι γνωριμίες μέσω αυτών. Θυμάμαι ότι κάποτε έφτασε στα εισερχόμενά μου μια ιστορία με υποτιθέμενο ηθικό δίδαγμα την υπεροχή της εσωτερικής ομορφιάς έναντι της εμφάνισης ή/και τη σημασία της ευγένειας και του να αποφεύγουμε να πληγώνουμε τους άλλους. Το πρόβλημα ήταν ότι η ιστορία μου είχε φανεί εξαιρετικά ανόητη και αφελής και ότι τελικά αντίβαινε στον ίδιο το σκοπό της.

Η υπόθεση αναφερόταν σε έναν άνδρα και μια γυναίκα που γνωρίστηκαν συνομιλώντας ηλεκτρονικά σε ένα τσατ ρουμ. Σύντομα αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια ιδιαίτερη σχέση με ερωτικό ενδιαφέρον και οι δύο αποφάσισαν να συναντηθούν. Αμφότεροι διακήρυσσαν ότι αφού είχαν την τύχη να γνωρίσουν ο ένας την εσωτερική ομορφιά του άλλου, τίποτε άλλο δεν είχε σημασία. Συμφώνησαν σε ένα σημείο συνάντησης και έναν τρόπο αναγνώρισης. Ο άνδρας, εμφανίσιμος τύπος, φτάνει στο σημείο συνάντησης και βλέπει να τον περιμένει μια γυναίκα που, ας πούμε επιεικώς, ήταν εύσωμη με ανύπαρκτο, αν όχι αρνητικό, σεξαπίλ. Ο φίλος μας για μια στιγμή σκέφτεται να κόψει ρόδα μυρωμένα, όμως, αληθινός ιππότης γαρ, ξεροκαταπίνει, ανασκουμπώνεται και προχωράει. Οι δύο συστήνονται, κάθονται σε ένα τραπεζάκι, ξεκινούν την κουβέντα τους και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι η γυναίκα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων άνθρωπος. Κάποια στιγμή, η γυναίκα εξομολογείται ότι δεν είναι αυτή η συνομιλήτρια του άνδρα από το τσατ, αλλά μια φίλη/συγγενής που είχε πάει εκεί για να δοκιμάσει την ευγένεια/ ειλικρίνεια των συναισθημάτων του, σε συνεννόηση με τη γυναίκα με την οποία συνομιλούσε πραγματικά ο άνδρας στο τσατ ρουμ. Στη συνέχεια χαιρετάει, απομακρύνεται και τη θέση της παίρνει μια "θεά" που ήταν και η αληθινή γνωριμία του άνδρα από το Διαδίκτυο. Κάπου εδώ η ιστορία τελειώνει.

Μάλιστα, η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι σημαντική, αλλά ο ήρωας της ιστορίας επιβραβεύεται με αυτήν, για τη "θυσία" που έκανε να γνωρίσει τον "κουβά". Επίσης, ο πρωταγωνιστής δέχεται χωρίς πρόβλημα το παιχνίδι που του έστησαν και τη δοκιμή στην οποία τον υπέβαλαν. Το σημαντικότερο όμως, τι να πει κάποιος για τον τρόπο με τον οποίο υποτιμάται σε αυτή την ιστορία η ασκημούλα-χοντρούλα; Δεν πρέπει να πληγώνουμε τους άλλους, αλλά τι να της είπε η φίλη της, ρητά ή με υπονοούμενα; "Ξέρεις, έκανα μια γνωριμία με έναν τύπο από το Internet, δεν πας εσύ που μοιάζεις με σημαδούρα να δούμε αν είναι σοβαρός και υπεράνω ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να χτυπήσει γκομενάκι;" Δύσκολο επίσης να φανταστώ την "ασκημούλα" να προσφέρεται από μόνη της για τέτοια μεταχείριση. Σκέφτηκα λοιπόν κάποιες εναλλακτικές ιδέες για την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει η ιστορία από το σημείο στο οποίο σταματά, διαλέξτε όποια προτιμάτε ή βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και δώστε ένα δικό σας τέλος:

α) Η φίλης της γκόμενας τα βρίσκει με τον γκόμενο και "την κάνουνε" αφήνοντας τη μις ξυλάγγουρο να ξεροσταλιάζει στη γωνία. Ενδεχομένως η φίλη δεν λέει καν οτιδήποτε περί της πρωταγωνίστριας και κρατάει για τον εαυτό της τον τυπά.

β) Ο πρωταγωνιστής γοητεύεται από τη φίλη και όταν εμφανίζεται η πρωταγωνίστρια, αφού της ρίχνει ένα γερό βρισίδι για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε τη φίλη της και τον ίδιο, ζητάει από τη φίλη της να συνεχίσουν μαζί μια φιλία ή σχέση κι φεύγουν μαζί.

γ) Αυτή είναι η αγαπημένη μου εκδοχή: Εμφανίζεται η "θεά" και κάθεται στο τραπέζι εξηγώντας ότι ήθελε να διαπιστώσει την ωριμότητα του πρωταγωνιστή. Ο πρωταγωνιστής ενθουσιάζεται, έχει και αυτός να κάνει μια εξομολόγηση, "Ξέρεις, και εγώ δεν είμαι ο Χ με τον οποίο συνομιλούσες στο Internet. Είμαι ο ξάδελφός του και ήλθα στη θέση του για να δω πόσο ώριμη είσαι, ώστε να μην πληγωθεί το ευαίσθητο ξαδελφάκι μου, όπως έχει συμβεί τόσες φορές κατά το παρελθόν. Ξέρεις, στο σχολείο τα παιδιά γελούσαν με την εμφάνισή του και εκείνος έκλαιγε, αργότερα, οι γυναίκες τρόμαζαν όταν τους εκδήλωνε τη συμπάθειά του. Σας αφήνω λοιπόν τώρα τα πιτσουνάκια να τα πείτε." Κατόπιν, ο άνδρας στρέφεται σε μια μοναχική σιλουέτα που κάθεται σε ένα τραπεζάκι, στη σκιά, χωμένη πίσω από μια εφημερίδα, "Κουασιμόδο! 'Ελα, η Εσμεράλδα σου σε περιμένει!"

13 σχόλια:

dimitris-r είπε...

Μα το έχουμε δει και σηριαλάκι πριν λίγα χρόνια. Σε μια τουλάχιστον από τις εκδοχές.

raffinata είπε...

Ηθικόν δίδαγμα: don't chat!!!
;)

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Περαστικέ έλα... ομολόγησε... είσαι ο σεναριογράφος του "Μαρία η άσχημη?" :P

reginarosasamat είπε...

αν και βρίσκω τη δεύτερη εκδοχή πολύ ρομαντική, εν τούτοις δε θα με ''χάλαγε'' και η πρώτη :D

Περαστικός είπε...

Καλημέρα σας! Σίγουρα τα τυφλά ραντεβού είναι υλικό που προσφέρεται για μυθοπλασίες. Μαρία η άσχημη; Πρόσφατα μου είπαν περί τίνος πρόκειται, αποφεύγω να βλέπω τηλεόραση καθώς βλάπτει το νευρικό σύστημα και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Εμένα μου αρέσει η τρίτη εκδοχή διότι παρουσιάζει μια κυκλικότητα και η πρωταγωνίστρια καλείται να δοκιμαστεί με παρόμοιο τρόπο.

seaina είπε...

Αν και βρίσκω και τις 3 εκδοχές καταπληκτικές και εγώ θα προτιμούσα την 3η!
και ο λόγος που βρίσκω καταπληκτικές τις εκδοχές αυτές;
Μα φυσικά επειδή ταυτίζομαι με την ασχημούλα-χοντρούλα!!
"seaina- η άσχημη"
Ειρωνία .. τώρα ακριβώς ακούω το "You are beautiful" του James Blunt
Χα χα
Φιλιά και καλή εβδομάδα!

Vromios είπε...

Ηθικόν δίδαγμα: αν είναι θεά, έχει καλώς, αν όχι κόψε ρόδα γιατί αυτά που διηγείται η ιστορία συμβαίνουν μόνο στη φαντασία και σε βλέπω να μην ξέρεις που να αδειάσεις τον κουβά!

cyrus είπε...

Ξέρω μια παρόμοια ιστορία, μόνο που έγινε μέσω τηλεφώνου και αποδείχθηκε πως ήταν και οι δυο συμμετέχοντες "κουασιμόδοι". Αντί να συμβιβαστούν με την ιδέα και να τα βρουν, κάπως (άλλωστε, και οι δυο είχαν πει ψέματα), άρχισαν να σκυλοβρίζονται στη μέση του δρόμου...

Περαστικός είπε...

Χαίρετε,

Seaina, ασχημούλα; Δεν σε πιστεύω.

Vromios, δεν διστάζω να παραδεχθώ ότι για εμένα η εμφάνιση είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να μου "αρέσει" μια γυναίκα. Φυσικά, η εκτίμησή μου για έναν άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό και είναι ανεξάρτητη της εμφάνισής του. Το ερωτικό ενδιαφέρον είναι θέμα υποκειμενικών κριτηρίων και δεν μπορώ να το εντάξω σε κριτήρια πολιτικής ορθότητας. Σε παρόμοια περίσταση πάντως, θα προσπαθούσα να είμαι διπλωματικός, υπάρχει πάντα το θέμα της ευγένειας στην οποία έχουν όλοι δικαίωμα :)

Cyrusgeo, μια μικρή τραγωδία λοιπόν. Τι να κάνουμε, η φύση μάς έκανε όλους να επιθυμούμε το ωραίο, ακόμη και αν η δική μας εμφάνιση αφήνει λίγες ελπίδες. Η φύση δεν έκανε τον άσχημο να αναγνωρίζει το ταίρι του στην άσχημη και το αντίστροφο. Μάλλον είναι όλα στο παιχνίδι της προσφοράς και ζήτησης των γονιδίων.

Vromios είπε...

Η ιστορία του Cyrusgeo είναι πολύ καλή! Ακόμα γελάω!!!

Τυπος Νυχτερινος είπε...

Η τρίτη εκδοχή ασυζητητί.

Καλησπέρες :)

herinna/ είπε...

χαχαχα
πολύ διασκέδασα.
Από τσατ θυμάμαι κι εγώ το περιστατικό μιας τσατοφίλης μου, μια χαρά κορίτσι αλλά με αρκετές ανασφάλειες. Τι έκανε αυτή λοιπόν όταν πήγε να συναντήσει τον άντρα που την είχε κάνει φαντασίωση επί ένα ολόκληρο χρόνο; Πήγε να παραστήσει την αέρινη με ένα διαφανές φόρεμα, που εγώ κοίταξα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Γιατί αυτή ποτέ δεν ντυνόταν σέξι, ήταν πάντα τύπος που έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια το ντύσιμο.
Ο άνθρωπος φυσικά τρόμαξε, γιατί άλλο να περιμένεις να δεις μια παραλλαγή σε Βιρτζίνια Γουφλ, Σιμον ντε Μπωβουαρ ή και Κατερίνα Γώγου, κι άλλο να σου σκάσει ένα κακέκτυπο της ούτως ειπείν της ρίτας Γέιγουρθ. Τι έγινε στη συνέχεια; Η φίλη μου τα πήρε στο κρανίο όταν διαπίστωσε πως ο κοντός χωρίς γραβάτα, ήταν ένας μποντι μπιλντεράς που την κοίταζε στα δόντια σαν γάιδαρο. Της βγήκαν όλα τα επαναστατικά της μετά και ξέσκισε το άμοιρο διαφανές φόρεμα ορκιζόμενη να μη ξανατσιμπήσει ποτέ με μαλακίες περί θηλυκής εμφάνισης. Χρόνια μετά τη συνάντησα σε ένα εστιατόριο με έναν τύπο. Το ραντεβού που αποτόλμησε να πάει σαν λέτσος. Μια χαρά της έκατσε.
Γράφεις πιπεράτα και με καλό χιούμορ. Έφτασα εδώ παρασυρμένη από τις προτάσεις για την πυραμίδα και χαίρομαι που σε βρήκα.

Περαστικός είπε...

Γεια σου Τύπε Νυχτερινέ.

Καλωσόρισες Herinna. Διασκέδασα με τις ιστορίες σου.