Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2006

I've got you under my skin

Βασισμένο σε σχέδιο του Vesalius. Η επιγραφή στα λατινικά (VIVITUR INGENIO CAETERA MORTIS ERUNT) σημαίνει "η διάνοια ζει, όλα τα άλλα είναι θνητά".
-
Πάντοτε με συνέπαιρναν και με βύθιζαν σε σκέψεις τα σχέδια ανατομίας προηγούμενων αιώνων. Θυμάμαι παιδί να χαζεύω μαγεμένος σχέδια του Leonardo Da Vinci και του Andrea Vesalius από το De humani corporis fabrica, που είχα βρει σε μια ιατρική εγκυκλοπαίδεια που υπήρχε στο σπίτι. Θυμάμαι ιδιαίτερα εκείνον τον σκελετό του Vesalius σκυμμένο πάνω από ένα κρανίο σε ένα βάθρο να σκέπτεται πάνω στη θνητότητα. Τι σκέψεις να είχα κάνει παιδί τότε, σκέψεις που έχω ξεχάσει, κοιτώντας με προσήλωση αυτό τον σκεπτόμενο σκελετό. Εκείνους τους αιώνες τα σχέδια ανατομίας δεν ήταν κάτι ψυχρό και λειτουργικό. Σκελετοί που τρέχουν και ασχολούνται με καθημερινές εργασίες, πτώματα που ανοίγουν πρόθυμα το θώρακά τους επιδεικνύοντας τα εσωτερικά τους όργανα σε ένα ιδιότυπο στριπτίζ ή μελαγχολικές ορχήστρες σκελετών βρεφών και εμβρύων σε τοπία και δάση από ανθρώπινα όργανα και αρτηρίες (Ryusch) είναι κάποια δείγματα που μπορείτε να βρείτε. Ήταν σαν να προσπαθούσαν να τονίσουν ότι αυτές οι απεικονίσεις δείχνουν τα οικοδομήματα της ζωής και όχι του θανάτου ή σαν να προσπαθούσαν να ξορκίσουν σκοτεινές σκέψεις. Καλλιτέχνες και γιατροί μοιραζόντουσαν εξίσου το ενδιαφέρον για την ανατομία και είχαν στην κατοχή τους αυτά τα σχέδια. Πριν από λίγες μέρες δεν μπόρεσα για άλλη μια φορά να αντισταθώ στον πειρασμό αυτών των εικόνων όταν στον Ελευθερουδάκη είδα ένα εξαιρετικό βιβλίο με μια μεγάλη συλλογή τέτοιων σχεδίων, από τα πρώτα δείγματα του 15ου αιώνα μέχρι και σύγχρονες ψηφιακές απεικονίσεις. Πρόκειται για το Human Anatomy των εκδόσεων Thames & Hudson (Benjamin A.Rifkin, Michael J.Ackerman και Judith Folkenberg).

Τίποτα καλύτερο από το να χαζεύεις μερικά τέτοια σχέδια ανατομίας, με εξαιρετικά συνοδευτικά κείμενα, συνοδεία ενός καλού ποτού λίγο πριν πέσεις για ύπνο.
Δείγματα από πολλές πηγές εδώ.

Είχε τη φήμη ότι έκανε το καλύτερο στριπτίζ.
...
Ενημέρωση Μαραθωνίου:
Σήμερα έκανα μια ήπια προπόνηση (μόνο 45 λεπτά, 8,5 χιλιόμετρα), ίσως να ακολουθήσει άλλη μια παρόμοια πριν από τη μεγάλη ημέρα. Είμαι σε καλή κατάσταση, ελπίζω να τερματίσω. Έχω αγωνία, είμαι λίγο νευρικός και ανυπομονώ. Αυτές τις ημέρες πρέπει να πάω να πάρω τον αριθμό μου, το τσιπ χρονομέτρησης και άλλα αντικείμενα που θα διανεμηθούν στους δρομείς.

16 σχόλια:

Nyktipolos είπε...

Όσο καιρό διαβάζω τα απόλυτα ισορροπημένα και politically correct κείμενά σου, αναρωτιέμαι ποιο να είναι το καλά κρυμένο βίτσιο σου. Σήμερα μας το αποκάλυψες όχι βέβαια τόσο με τον λόγο αλλά με το σκίτσο και την λεζάντα του...


... Γουστάρεις προχωρημένα πράγματα πονηρούλη, ε; λολ λολ :)))

Καλημέρα

*...Nantia...* είπε...

ax kale me anatrixiases.....

I.P.Potis είπε...

Πόσες μέρες ακόμη μέχρι το μαραθώνιο?

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Nyktipolos, ε όχι, δεν είμαι και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης :P

Συγγνώμη Nantia, ήτο ένα ειρωνικό σχόλιο στην ηδονοβλεπτική κουλτούρα της εποχής... τι είπα πάλι.

Καλησπέρα I.P.Potis, 2 μέρες μείνανε, Κυριακή πρωί τρέχω.

cyrus είπε...

Σε ποιο σημείο είναι καλά να σε περιμένουμε με πανώ;

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Cyrusgeo! Ελπίζω να έχω μια στιγμή θριάμβου στο Καλλιμάρμαρο.

I.P.Potis είπε...

Καλή δύναμή, περαστικέ.

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ I.P.Potis.

reginarosasamat είπε...

Kαλησπέρα περαστικέ. Καλές προπονήσεις να ευχηθώ;

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Regina, τώρα να μου ευχηθείς καλό τερματισμό :) τέρμα οι προπονήσεις. Αύριο θα πάω να πάρω τον αριθμό, το τσιπ χρονομέτρησης και άλλα αντικείμενα και μεθαύριο, την Κυριακή, τρέχω. Θα γράψω μια περιγραφή της εμπειρίας μου.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

καλό τερματισμό!... θα χορτάσεις ανατομία αύριο :P :P :P

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ Γαϊδάρα! Τρέχω τώρα για το Pasta Party.

Mikrouli είπε...

Σε άκουσα πρώτη φορά σήμερα, σε απευθείας σύνδεση με Ελλάδα (δεν βρίσκομαι δυστυχώς στην πατρίδα) και ομολογώ ότι η "περαστική" μου επίσκεψη στο μπλογκ σου θα γίνει "μόνιμη"!

Καλή δύναμη στους "αγώνες" σου!

:ο)

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Μικρούλι! Με άκουσες; Υποθέτω εννοείς με διάβασες. Ελπίζω να μην με μπερδεύεις με άλλον :P Ευχαριστώ για τα τόσο καλά σου λόγια. Είσαι πάντα ευπρόσδεκτο!

Προς όλους, περί Μαραθωνίου: ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ! Θα ακολουθήσει ποστ με λεπτομέρειες.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Εύγε περαστικέ!!!
είσαι καλά? :P

Περαστικός είπε...

Καλσηπέρα Γαϊδάρα, ευχαριστώ, απάντηση στα αν είμαι καλά θα βρεις στα δύο επόμενα κείμενα :)