
Μεγάλος φόρτος εργασίας δεν μου επιτρέπει να γράφω τόσο συχνά όσο θα ήθελα στο blog μου τον τελευταίο καιρό. Απόψε ξέκλεψα λίγο χρόνο και είπα να διατυπώσω κάποιες σκόρπιες σκέψεις για την επικαιρότητα. Τα παρακάτω είναι μόνο αφορμές για περαιτέρω έρευνα και συζήτηση, καθώς δεν είχα χρόνο για εκτεταμένη έρευνα.
Θυμήθηκα τότε που αποφασίστηκε να υπηρετήσει η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πόσο χαιρόντουσαν τότε ορισμένοι δημοσιογράφοι. Υποτίθεται ότι αυτό θα ενίσχυε τη διεθνή μας θέση, θα μας προσέδιδε κύρος και θα μας επέτρεπε να προωθήσουμε αποτελεσματικότερα τα δικά μας θέματα (η σκέψη ότι η Ελλάδα θα διαπραγματευόταν π.χ. την ψήφο της στο ΣΑ απέναντι στις ΗΠΑ για σημαντικά θέματα είναι λίγο για να γελάς, αλλά τέλος πάντων). Είχα κάνει τότε τη σκέψη ότι καλά είναι όλα αυτά, αρκεί να μην είχαμε την ατυχία να παρουσιαστεί κάποια κρίση κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Και να λοιπόν που προέκυψε Ιράν. Τελικά, για τις μικρές χώρες, η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κάτι σαν σκοπιά. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις να περάσει το νούμερό σου και να ελπίζεις ότι δεν θα σου τύχει καμιά "στραβή". Τώρα να δω πώς θα καταφέρουμε να ξεμπλέξουμε. Ήδη είναι φανερό πώς ζητάμε κάλυψη προσπαθώντας να "κρυφτούμε" πίσω από κάποια συλλογική θέση (ό,τι πει η Ευρώπη). Εάν η ΕΕ ή τουλάχιστον ο κεντρικός πυρήνας της (Γαλλία - Γερμανία) αποφασίσει σε κάποια στάση, αυτό θα είναι κάποια ανακούφιση για εμάς (μη μας κτυπάτε, δεν φταίμε, εμείς... η Ευρώπη το αποφάσισε).
Με διασκεδάζουν λίγο όλες αυτές οι συζητήσεις για τη θέση της Ελλάδας και για τις διευκολύνσεις που θα "δώσουμε" στις ΗΠΑ σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης κ.λπ. κ.λπ. Η ελευθερία κινήσεων που έχουμε είναι πολύ περιορισμένη. Ουσιαστικά, η συζήτηση του θέματος από τα κόμματα συνίσταται στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να κερδίσει κάποιους πόντους εκμεταλλευόμενη τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης (στο βαθμό που δεν θα θυμώσουν τον πρεσβευτή ξέρετε ποιας χώρας) και την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το πολιτικό κόστος υπενθυμίζοντας την "ηρωική" στάση που είχε τηρήσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση σε ανάλογες περιπτώσεις (όπως πάντα, δεν έχει σημασία αν εμείς είμαστε καλοί, αλλά ότι εσείς είστε χειρότεροι). Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα παράσχουμε όποια διευκόλυνση μας ζητηθεί (αν μπουν στον κόπο να μας τη ζητήσουν) και ότι το θέμα είναι να γίνουν όλα κάπως διακριτικά. Είμαστε λαός που μας αρέσει να ζούμε με τις αυταπάτες μας και αποφεύγουμε να κοιτάζουμε στον καθρέπτη για να σκεπτόμαστε σοβαρά πάνω στη ρότα που έχουμε χαράξει, με βάση αυτό που πραγματικά θέλουμε και είμαστε ικανοί να κάνουμε.
Αυτά αναφορικά με την Ελλάδα.
Τώρα, για την ίδια την κρίση, δεν πιστεύω ότι θα αποφευχθεί η σύγκρουση. Μακάρι να μείνει αυτό το κείμενο στο blog ως απόδειξη του λάθους μου. Πάντως, μέχρι τώρα, σε όλες τις περιπτώσεις (Πόλεμους του Κόλπου, Αφγανιστάν, Ιράκ) αυτοί που αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος ήταν αυτοί που εκτιμούσαν ότι τα πράγματα θα εκτονώνονταν. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο τρένα που κατευθύνονται με όλη τους την ταχύτητα το ένα προς το άλλο. Και το ΗΠΑ και το Ιράν φαίνεται να έχουν αποφασίσει να πατάξουν το "σατανά", τον οποίο βλέπουν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου. Οι μεν ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ ούτε καν μια αυξημένη πιθανότητα να αποκτήσει το Ιράν δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων και το Ιράν, ένα θεοκρατικό κράτος που κυβερνάται από φανατικούς, μοιάζει να έχει βρει την ιερή αποστολή του (ιδίως αυτή την περίοδο που η νεολαία του μοιάζει να κάνει βήματα μακριά από το δρόμο του θεού). Τέλος, υπάρχει φυσικά και άλλος "παίκτης" (για να μην ξεχνάμε και τη θεωρία παιγνίων) ο οποίος φροντίζει έξυπνα να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ σε αυτή τη φάση, αλλά μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι κάθε άλλο παρά ασήμαντο ρόλο διαδραματίζει. Πρόκειται φυσικά για το Ισραήλ.
Με δεδομένες τις θέσεις του Ιράν περί μη δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, κάθε σκέψη απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας από την πλευρά του σίγουρα κάνει πολλούς στο Τελ Αβίβ να χάνουν τον ύπνο τους, όχι αδικαιολόγητα. Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και αν οι ΗΠΑ είχαν κάποια διάθεση συμβιβασμού στην παρούσα φάση, το Ισραήλ δεν θα επέτρεπε ποτέ να προχωρήσει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα, ίσως ακόμη και για ειρηνικούς σκοπούς. Θυμηθείτε την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράκ από το Ισραήλ τη δεκαετία του 80. Αν το Ισραήλ έχει όντως πυρηνικά όπλα (κάτι σχεδόν σίγουρο) είναι βέβαιο ότι δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει πρώτο εναντίον της Τεχεράνης, πριν αυτή να αποκτήσει τη δική της βόμβα. Αυτό το γνωρίζουν οι ΗΠΑ και σίγουρα είναι ένα κίνητρο για αυτές να δράσουν, καθώς αν δράσει το Ισραήλ τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα (αν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο). Ένας βομβαρδισμός από τις ΗΠΑ θα έχει πολύ μεγάλες συνέπειες, ένα βομβαρδισμός όμως από το Ισραήλ... μην το σκέπτεστε καν.
Τώρα, σε περίπτωση που θα φτάσουμε όντως σε σύγκρουση, τι θα πρέπει να περιμένουμε; Δεν μπορώ να κάνω σοβαρές εκτιμήσεις για αυτό. Πάντως, το Ιράν είναι αρκετά καλά εξοπλισμένο και απαιτούνται σοβαροί στρατιωτικοί πόροι για να πληγεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι είναι μια χώρα με πληθυσμό 70 εκατομμυρίων. Διάβασα ότι είναι πολύ πιο υπολογίσιμος αντίπαλος από το Ιράκ την εποχή του Πολέμου του Κόλπου. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν οι ΗΠΑ στο σημείο να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα, αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο μπορούν να έχουν να επιθυμητά αποτελέσματα με συμβατικά όπλα. Το Ιράν από την άλλη πλευρά μάλλον δεν διαθέτει χημικά ή βιολογικά όπλα, αλλά έχει ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο πυραυλικό πρόγραμμα, εικάζεται ότι μπορεί να αποκτήσει τη δυνατότητα να εκτοξεύει δορυφόρους στο διάστημα ενώ αναπτύσσει και έναν διηπειρωτικό πύραυλο! Ήδη διαθέτει πυραύλους μεσαίας εμβέλειας που φτάνουν εύκολα μέχρι την Ευρώπη... Σκεφθείτε το λίγο αυτό (άκουσα και στις ειδήσεις ότι ο Ιρανός πρέσβης στην Ελλάδα έκανε κάποιες σχετικές δηλώσεις για χώρες που θα παράσχουν βοήθεια στις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της χώρας του). Ίσως να μην πρέπει να μιλάμε πολύ για τη Σούδα...
Η ώρα όμως βλέπω ότι περνάει και αύριο, Σάββατο, θα εργάζομαι πάλι μπροστά στον υπολογιστή. Κάπου εδώ θα σας αφήσω. Πω, πω, κατάντησα σαν κάτι "στρατηγικούς αναλυτές" σε κάτι μικρά κανάλια. Ελπίζω να πέφτω έξω στις δυσοίωνες προβλέψεις μου.
Προσθήκη: Ανακάλυψα ότι post με τον ίδιο τίτλο, αλλά με θέμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φωτογραφία που θα σας κάνει να χαμογελάσετε, ανέβασε ο Old Boy την Πέμπτη, 27 Απριλίου.