Τετάρτη, Ιανουαρίου 18, 2006

ΠΟΥΤ ΔΙ ΚΟΤ ΝΤΑΟΥΝ!!!


ΠΟΥΤ ΔΙ ΚΟΤ ΝΤΑΟΥΝ!!!

· Διότι είναι απαράδεκτο χιλιάδες κοτόπουλα να θάβονται και να καίγονται ζωντανά ή να στοιβάζονται σε σάκους (όχι ότι τους συμπεριφερόμαστε καλύτερα υπό κανονικές συνθήκες).

· Διότι είναι απαράδεκτη η έλλειψη σεβασμού προς κάθε άλλη μορφή ζωής που επιδεικνύει ο άνθρωπος (αν και ενίοτε δεν κάνει διακρίσεις, συμπεριφερόμενος εξίσου ή και περισσότερο σκληρά στους ομοίους του). Τα κοτόπουλα (όπως και κάθε άλλο ζώο που εκτρέφουμε) δεν είναι μόνο προϊόν, δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος και οφείλουμε σε αυτά τα πλάσματα κάποιο σεβασμό και ανεκτές συνθήκες διαβίωσης και μόνο για αυτά που μας προσφέρουν. Αδυνατούμε να δείξουμε, εμείς οι "πολιτισμένοι" το σεβασμό προς τα ζώα που ήξερε να δείχνει ο "άγριος" Ινδιάνος, ο οποίος προσευχόταν για το ζώο που μόλις είχε σκοτώσει για να θρέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του.

· Διότι πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τις ζωονόσους είναι αποτέλεσμα ακριβώς της άθλιας μεταχείρισης των ζώων (να σας θυμίσω και τη νόσο των τρελών αγελάδων). Δεν έχω ακούσει κανέναν να μιλάει μέχρι τώρα για τα κύρια θύματα της νόσου, τα πτηνά, ενώ ακούω πολλά για τις οικονομικές συνέπειες στην πτηνοτροφία.

· Διότι πιέζουμε πολύ τη φύση και εξελισσόμαστε, ως ανθρωπότητα, σε κακοήθη όγκο αυτού του πλανήτη, που κάποια στιγμή ενδέχεται να μας βαρεθεί (αν πιστέψουμε την Παλαιά Διαθήκη, μας έχουν ήδη κάνει έξωση μία φορά).

· Διότι η απόσταση μεταξύ του να αντιμετωπίζεις τα ζώα ως αντικείμενα και να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους ως αντικείμενα δεν είναι πολύ μεγάλη.

· Διότι, όπως έχει γράψει ο E. M. Cioran, κάθε ζωντανό πλάσμα αξίζει τη συμπάθειά μας και μόνο γιατί σκιρτάει.

· Διότι, όπως έχει γράψει ο A. Schopenhauer, όποιος είναι σκληρός απέναντι στα ζώα δεν μπορεί να είναι καλός άνθρωπος.

Δυστυχώς, το να συντηρούμαστε στη ζωή απαιτεί το θάνατο άλλων πλασμάτων, τουλάχιστον, ας τους επιστρέφουμε λίγη ευσπλαχνία και φροντίδα, έστω μέχρι να τα θανατώσουμε και να τα βάλουμε σε μια χρωματιστή νάιλον σακούλα ή να κρεμάσουμε τα μέλη τους από το τσιγκέλι.

Καλά μυαλά σε όλους μας.

4 σχόλια:

Lion είπε...

Μπραβο περαστικε! Ολοσωστα τα λογια σου.
Ισως οι αρρωστιες αυτες να ειναι η αμυνα των ζωων απεναντι σε μας. Τι αλλο τους εχει απομεινει για να γλυτωσουν απο τους δεσμωτες τους;
Τι ον ειναι αυτο που μπορει να πεταξει ενα αλλο ον ζωντανο σε ενα λακκο και χωμα απο πανω;
Και μετα απορουν οι γυρω μου γιατι ειμαι - λεει - μισανθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λες...
Ποιος θα σώσει τα καημένα τα ζώα, ένα ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο.

mickey είπε...

Μεγάλο θέμα θίγεις! Μια φορά είδα να σφάζουν έναν κόκορα μπροστά μου και ένιωσα απίστευτη απέχθεια για την πράξη - δεν μπόρεσα φυσικά να φάω ούτε μπουκιά! Εκτός από τη σφαγή και την ταλαιπωρία γενικότερα των ζώων, υπάρχει και το πρόβλημα της διατροφής τους. Οι ζωοτροφές που απαιτούνται για να τραφούν έχουν πολλαπλάσια θρεπτική αξία από εκείνη που παίρνουμε τρώγοντάς τα (θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με μηχανές χαμηλής απόδοσης).

Ίσως τη λύση να δώσουν τροφές, οι οποίες θα παράγονται από κλωνοποίηση ζωντανών ιστών (κάτι έχω ακούσει για μπριζολάκια που προέρχονται από καλλιέργειες μυϊκών κυττάρων και έχουν την ίδια γεύση με το αληθινό κρέας). Αν κατορθώσουμε στο μέλλον να παράγουμε ζωικές λιχουδιές με ικανοποιητική γεύση (έστω και με κάποιες παραχωρήσεις στην εμφάνιση), προσωπικά δεν πρόκειται να ξαναφάω κρέας!

Ελένη είπε...

Πέστα ρε φίλε! Και νόμιζα ότι είμαι η μόνη που παθαίνει σοκ με κάτι εικόνες στην τηλεόραση όπου τύποι με "διαστημική" στολή πιάνουν τα κοτόπουλα και τα πετάνε χυμαδιόν σε μαύρη νάυλον σακούλα, να τσιμπήσουν/τραυματίσουν τρομαγμένα το ένα το άλλο.
Δεν διαφωνώ με την μαζική θανάτωση των ζώων, εάν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση της αρρώστιας, διότι μη ξεχνάμε ότι την νόσο αυτή την κολλάνε κυρίως τα κοτόπουλα και όχι οι άνθρωποι. Άρα προσπαθώντας να την περιορίσουμε αποφεύγουμε την ολική γενοκτονία τους (άσχετα που η όλη υστερία στηρίζεται στον φόβο για εξάπλωσή της στον άνθρωπο).
Ούτε έχω πρόβλημα να βλέπω να σκοτώνουν ζώα που πρόκειται να φάω μπρος μου (αντιθέτως θα είχα πρόβλημα εάν αυτά δεν προορίζονταν για φαΐ). Έχω δει να σκοτώνουν και κόκκορα και το "πασχαλινό" κατσικάκι (με το οποίο έπαιζα μία μέρα πριν). Ο λόγος που δεν με ενοχλεί είναι γιατί ξέρω ότι θα φαγωθούν και δεν πάνε "τζάμπα" για "σπορ" ή για "πλάκα" και κυρίως γιατί βλέπω με τα μάτια μου ότι θανατώνονται ΑΝΩΔΥΝΑ (μία γερή στον λαιμό και τέρμα).
Κάτι τέτοιες "λεπτομέρειες" είναι που μας έχουν διαφύγει από τότε που το προς βρώση ζώο έγινε "προϊόν".