Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

Το μάτριξ είναι το μυαλό



Edward Snowden:
But over time as I watched the news and was increasingly exposed to true information that had not been propagandised in the media, [I realised] we were involved in misleading the public in order to create a certain mindset in the global consciousness. And I was a victim of that.”

Μετάφραση:
Με τον καιρό, καθώς παρακολουθούσα τις ειδήσεις και αποκτούσα όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε πραγματικές πληροφορίες που δεν είχαν προπαγανδιστεί από τα ΜΜΕ, συνειδητοποίησα ότι αντικείμενό μας ήταν η παραπλάνηση του κοινού προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων στην παγκόσμια συνείδηση. Υπήρξα θύμα αυτής της κατάστασης.

Η υπογράμμιση δική μου.

Θα πάω ένα βήμα παραπέρα. Πέρα από οποιαδήποτε συνομωσία/σχέδιο/προσπάθεια, είτε είναι πραγματικά είτε όχι είτε η αποκάλυψή τους αποτελεί η ίδια σχέδιο και συνομωσία, κανένας τρόπος αντίληψης των πραγμάτων, καμία ιδέα, καμία σκέψη, κανένα νοητικό κατασκεύασμα δεν είναι ποτέ πραγματικότητα, δεν είναι ποτέ η αλήθεια, δεν είναι ποτέ δικό σου, δεν είναι ποτέ εσύ. Όλες οι καταστάσεις του νου είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης/μάθησης (conditioning).

Η πραγματική ελευθερία εδράζεται στην εσωτερική σιωπή και στην άμεση (μη λεκτική) παρατήρηση των αισθήσεων και του ίδιου του φαινομένου της συνειδητότητας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη και η μόνη ίσως ουσιαστική επανάσταση που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και μπορεί να οδηγήσει στη μετεξέλιξή του.

Η αληθινή επανάσταση δεν θα γίνει στην πλατεία, θα γίνει μέσα σου.

Όσο για τις ιδέες; Στο όνομα της ειρήνης κηρύσσονται πόλεμοι και στο όνομα της ισότητας εγκαθιδρύονται τυραννίες. Αυτά είναι τα όρια των ιδεών και του νου, το μαγκανοπήγαδο της ιστορίας. Με κανένα τρόπο όμως δεν είναι αυτά τα όρια του ανθρώπου.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο που υπάρχει τόσο μικρή σχετικά αντίδραση στο πρόσφατο διεθνές σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Το τελευταίο πράγμα που είναι έτοιμοι να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να αναγνωρίσουν τις αυταπάτες τους.

Όσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διάβασα κάπου ότι δεν πρέπει να μας απασχολούν ιδιαίτερα οι παρακολουθήσεις, καθώς πραγματική προστασία μας είναι ο μεγάλος όγκος των διακινούμενων δεδομένων (είτε μιλάμε για φωνητική επικοινωνία είτε για email είτε για οτιδήποτε άλλο) που, για τους περισσότερους, σημαίνει ότι κανένας δεν θα ασχοληθεί με την επικοινωνία τους. Αυτός που το έγραψε μάλλον δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι πλέον υπάρχουν ακόμη και εμπορικά διαθέσιμα συστήματα που κατανοούν τη φυσική γλώσσα και ακροάζονται και κατανοούν όχι απλώς δεδομένα, αλλά το ίδιο το νόημα της όποιας επικοινωνίας και το συγκείμενό της, είτε αυτή είναι προφορική είτε γραπτή, με ικανότητα επεξεργασίας terabyte δεδομένων σε ελάχιστο χρόνο. Οι δυνατότητες αυτών των συστημάτων συνεχίζουν να εξελίσσονται μαζί με την τεχνολογία.
.
Όχι, αν θέλω να κατασκοπεύω εκατομμύρια ανθρώπους δεν χρειάζομαι πλέον χιλιάδες ωτακουστές. Δεν είναι επιστημονική φαντασία ότι ένα ισχυρό υπολογιστικό σύστημα αρκεί, με τον άνθρωπο να παρεμβαίνει μόνο κατόπιν ειδοποίησης από το σύστημα για ύποπτες επικοινωνίες και επιλεκτικά προκειμένου να λάβει απόφαση για ενδεχόμενες ενέργειες (π.χ. να σε πακετάρουν και να σε ξαποστείλουν κάπου) ή για την πολιτική και άλλη αξιοποίηση της πληροφορίας που παρέχει έτοιμη και ήδη ερμηνευμένη το σύστημα (π.χ. πόσοι έλληνες βουλευτές έχουν αναφέρει σε οποιαδήποτε ιδιωτικής φύσης φωνητική ή γραπτή επικοινωνία τους ότι θα ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο για ένα νομοσχέδιο που ενδιαφέρει διεθνείς οργανισμούς). Καταλαβαίνετε ότι η παρακολούθηση και το φακέλωμα του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας μιας χώρας είναι παιχνιδάκι. Για τις μικρότερες χώρες, η έννοια του απορρήτου ίσως να είναι κατά συνθήκη ψεύδος. Όσο για τους πολιτικούς και τις υπηρεσίες των διαφόρων δυτικών χωρών που εκφράζουν την έκπληξη και την αγανάκτησή τους, πραγματικά κοροϊδεύουν την κοινωνία. Δείτε και αυτό.

Ο τύπος που φύτευε τον κοριό και μετά άκουγε με τα ακουστικά τείνει να γίνει γραφικότητα του παρελθόντος.

Ο μεγάλος αδελφός είναι εδώ, βεβαίως, στο όνομα της ασφάλειας και της ελευθερίας σας. Διότι, είπαμε, ο νους μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα, ακόμη και τον πόλεμο στο όνομα της ειρήνης.


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας , έχω γραμμένο στό emai μου ένα άρθρο μέ τίτλο " ή πολιτική τού σκότους" τό όποίο πιστεύω ότι άναλύει τό θέμα έπιστημονικά καί άπό όλες τίς πλευρές.
Αν θέλετε μπορώ νά σάς τό στείλω .
Καλό άπόγευμα γιώργος-λευκάδα

Περαστικός είπε...

Γιώργος-Λευκάδα, καλησπέρα σας. Αν θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο email που έχω στο προφίλ μου, αν και, αν είναι μεγάλο, δεν ξέρω πότε θα το διαβάσω.

Hfaistiwnas είπε...

Μας έχουν όλους φακελομμένους!
ακούσιας ή ακούσιας?

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα είναι μεγάλο άλλά έπειδή πιστεύω ότι άξίζει θά σάς τό στείλω .
γιώργος-λευκαδα

Περαστικός είπε...

Hfaistivnas, δεν καταλαβαίνω την ερώτηση.

Γιώργος-Λευκάδα, ευχαριστώ, θα το δω όποτε μπορέσω.

Ανώνυμος είπε...

“Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από εκείνον που αφελώς νομίζει ότι είναι ελεύθερος” , λέει ο Πλάτων.

Έτσι σκλάβος των όσων έχει δημιουργήσει ο καθένας (καριέρα, χρήματα, σπίτια, ανέσεις, αγαθά, συνθήκες ζωής κτλ.), πόσο διατεθειμένος είναι να απελευθερωθεί προσωπικά και να ξεκινήσει από την αρχή;
Η αληθινή επανάσταση δεν θα γίνει στην πλατεία, θα γίνει πρώτα μέσα σου:
στις αντιλήψεις σου που συχνά θεωρείς θέσφατο,
στη στάση σου που συνήθως είναι ιδιοτελής,
στις πράξεις σου που κρύβουν πολύ λιγότερη γενναιότητα από όση θέλεις να δείχνεις κτλ.
Και όλα αυτά είναι ανθρώπινα μεν, όμως το αληθινό δίλημμα -επιλογή είναι:
Ελευθερία ΑΠΟ ή Ελευθερία ΠΡΟΣ;
(λέω εγώ.)

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ λέει:

Η ελευθερία μου είναι στις σόλες
των αλήτικων παπουτσιών μου.
Φέρνω τον κόσμο άνω κάτω.
Μπορώ να σεργιανίσω ό,τι ώρα μου γουστάρει.
Π.χ. την ώρα που βάζετε τις μασέλες σας
Στο ποτηράκι με το νερό πριν κοιμηθείτε
την ώρα που απαυτωνόσαστε
την ώρα που κάνετε το χρέος σας
στα παιδιά σας, στο σωματείο σας
την ώρα που σας έχουν χώσει την ιδέα
πως τρώτε αυγολέμονο
και τρώτε σκατά
μπορώ και περπατάω,
με τα αλήτικα παπούτσια μου
πάνω από τις στέγες σας
-όχι ρε παιδάκι μου σαν εκείνη
την ηλίθια με τη σκούπα, τη Μαίρη Πόπινς-
δεν πιάνετε το κανάλι μου
μόνο όσοι έχουμε το ίδιο μήκος κύματος
ανθρωπάκια χέστες, κατά βάθος σας λυπάμαι
αλλά τώρα δε χάνω το χρόνο μου μαζί σας
δεν θέλω παρτίδες με κανέναν σας
η ελευθερία σας
είναι στις σόλες των τρύπιων παπουτσιών μου
θάρθει η ώρα που θα τις γλείφετε
και θα ουρλιάζετε κλαίγοντας “θαύμα, θαύμα”
αυτά τα παπούτσια
ποτέ δεν ξεκουράζονται και ούτε βιάζονται
όταν εγώ καθαρίσω από εδώ
θα τα φορέσει ο Παύλος, η Μυρτώ, φοράμε το ίδιο νούμερο, δεν λιώνουν,
όσες πρόκες και αν ρίχνετε στο δρόμο.
Σας βαράνε στο δόξα πατρί σας
θα έρθει η ώρα
που θα τρέχετε απεγνωσμένα στο στιλβωτήριο
"συνοδοιπόροι" και "αποστάτες"
να βάψετε τα δικά σας
μα η μπογιά
δεν θα πιάνει
ότι και αν κάνετε, όσα και αν δίνετε
τέτοιο άτιμο κόκκινο είναι το δικό μας


Χαιρετώ σας!
κ.κ.

Hfaistiwnas είπε...

Λέω που επαναλαμβάνεις τη λέξη.. και δεν ξέρω αν είναι σωστή η χρήση..

Περαστικός είπε...

Hfaistiwnas, ευχαριστώ για τη διόρθωση, δεν το πήρα χαμπάρι. Εκούσιας ή ακούσιας ήθελα να πω, με την έννοια της σχεδιασμένης ή απρογραμμάτιστης, από τις περιστάσεις, αλλά το θεώρησα τελικά περιττό, οπότε το έσβησα.

κ.κ., ελευθερία από την αιτιότητα! Ευχαριστώ και για τους στίχους της Γώγου.

Hfaistiwnas είπε...

:)