Σάββατο, Μαΐου 11, 2013

Στιγμιότυπα από ένα βράδυ Παρασκευής του Μαΐου




Βγαίνοντας στην Ερμού, ξαφνικά το κελάρυσμα των φωνών του ανθρώπινου ανοιξιάτικου ρυακιού.

Πιο ψηλά, ένας αναψοκοκκινισμένος, μάλλον μεθυσμένος, Άγγλος βγάζει τσιρίδες, με τα χέρια στις τσέπες. Μπροστά του, ένα κύπελλο. Υποτίθεται ότι τραγουδάει, δεν έχει κανένα όργανο. Οι άλλοι τον αποφεύγουν. Πρέπει να έχει τη χειρότερη φωνή που έχω ακούσει. Περισσότερο βγάζει άναρθρες κραυγές. Δεν μπορώ να αντισταθώ και του δίνω κάτι. Τσίαρς Μέιτ.

Στην Πανεπιστημίου, ξαφνιάζομαι δυσάρεστα από τα κατεβασμένα ρολά του γωνιακού βιβλιοπωλείου του Ελευθερουδάκη. Έχει στριμωχτεί τώρα στο διπλανό, μικρό χώρο όπου είχε τη μουσική και τις προσφορές. Ελπίζω να αντέξει στην κρίση. Έχω πολλές αναμνήσεις από εκεί. Ήταν το βιβλιοπωλείο για τα ξενόγλωσσα αναγνώσματά μου και τα βιβλία τέχνης. Αναμνήσεις δεκαετιών.



Άλλο ένα χαμομήλι ανθίζει στο τσιμέντο.


15 σχόλια:

θωμαή είπε...

καλημέρα περαστηκέ με τις ωραίες βόλτες!

Περαστικός είπε...

θωμαή, καλημέρα και σε εσένα!

αθεόφοβος είπε...

Αν πέρναγες και από την Σόλωνος θα έβλεπες και την κλειστή ΕΣΤΙΑ.

Περαστικός είπε...

αθεόφοβος, δυστυχώς, την έχω δει, αλλά για την Εστία έχουν ήδη γραφτεί πολλά, τι να προσθέσω. Κρίμα που η πόλη δεν μπορεί να στηρίξει πια τα βιβλιοπωλεία της.

Ανώνυμος είπε...

Χαμομήλια μέσα από τις χαραμάδες...
Όπως λέμε, "Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη".

Η ελπίδα ξεφυτρώνει εκεί που δεν το περιμένεις. Στα πιο μικρά, στα δήθεν ασήμαντα.

Αγαπάμε την πόλη. Αγαπάμε τα βιβλιοπωλεία. Σε πείσμα των καιρών, αντιστεκόμαστε, υποστηρίζοντάς τα.

https://www.youtube.com/watch?v=HGAmyrAaSKA

κ.κ.

librarian είπε...

Εγώ πάλι δεν κατάλαβα τι έγινε με τον Ελευθερουδάκη. Πρόσφατα μετακόμισε στο νέο κτίριο, κίνηση που από ό,τι φαντάζομαι θα κόστισε αρκετά χρήματα και η πιθανή αιτία μετακόμισης που μπορώ να σκεφτώ ήταν ότι βρήκαν χώρο με χαμηλότερο ενοίκιο (ή με λιγότερους ορόφους για λιγότερους υπαλλήλους). Τώρα αφήνει αυτόν το χώρο γιατί είχε πολύ υψηλό ενοίκιο; Δηλ. στην πορεία τους έκαναν αύξηση και επιστρέφει πάλι στο προηγούμενο κτίριο; Όντως θα επιστρέψει στην Πανεπιστημίου 15;
Παράξενα και μπερδεμένα πράγματα συμβαίνουν.
Όπως και να έχει ελπίζω όντως να αντέχουν κι αυτό και όλα τα βιβλιοπωλεία.
Ειδικά οι αλυσίδες οι οποίες προσφέρουν εργασία σε πολύ κόσμο (αρκεί βέβαια να τους πληρώνουν).

Περαστικός είπε...

librarian, και μετά τη μετακόμιση στο γωνιακό βιβλιοπωλείο, είχε παραμείνει ένας μικρότερος χώρος στην Πανεπιστημίου 15 όπου πουλούσαν σιντί, ντιβιντί και κάποια βιβλία σε προσφορά, ήταν ένα μικρό μέρος του ισογείου του προηγούμενου καταστήματος συν ένα μέρος του ημιώροφου. Τώρα, φαίνεται ότι πήγαν όπως-όπως εκεί. Μπήκα μέσα και ήταν φανερό ότι το μέρος δεν είχε οργανωθεί ακόμη (πρόχειρες, χειρόγραφες ετικέτες κ.λπ.). Δεν ξέρω τι σχέδια έχουν, αλλά είναι φανερό ότι αυτό επιλέχθηκε ως προσωρινή λύση ανάγκης, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση. Κάνε κλικ στην ανακοίνωση και μεγέθυνση και θα διαβάσεις αυτά που λέει η διεύθυνση.

Περαστικός είπε...

κ.κ., ευχαριστώ για τα ωραία κινούμενα σχέδια.
Νομίζω ότι οι άνθρωποι βαφτίζουμε το σημαντικό ασήμαντο και το αντίστροφο :)

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Αρκεί που ανθίζει το χαμομήλι στα χαλάσματα...

librarian είπε...

Ναι τον θυμάμαι πολύ καλά αυτόν τον χώρο καθώς τον είχα επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές αλλά τώρα ολόκληρο το γωνιακό κτίριο χώρεσε εκεί; Κοιτώντας πιο προσεχτικά την ανακοίνωση κατάλαβα ότι τη έχουν βάλει στο μικρό χώρο άρα συμπεραίνω ότι το γωνιακό κτίριο έχει αδειάσει.

Hfaistiwnas είπε...

Ελπίδα και εκεί που δεν το περιμένεις..

Περαστικός είπε...

Γιαγιά Αντιγόνη, καλησπέρα!

librarian, η ίδια ανακοίνωση υπήρχε σε μικρότερο μέγεθος και στο γωνιακό βιβλιοπωλείο. Νομίζω έκαναν ακόμη εργασίες μετακόμισης μέσα. Και εγώ δεν νομίζω ότι θα χωρέσουν όλα τα βιβλία εκεί. Η λύση αναφέρουν ότι είναι πρόσκαιρη. Δεν ξέρω αν έχουν σχέδια για κάποιο άλλο χώρο. Ήταν κάπως θλιβερό ότι είχαν έξω ένα καλάθι με κάπως «δεύτερα» βιβλία που δίνονταν χάρισμα.

Hfaistiwnas, ναι, υπθέτω ότι αναφέρεσαι στο χαμομηλάκι :)

Hfaistiwnas είπε...

ναι..

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για το βιβλιοπωλείο που ήταν πανέμορφο αλλά η πολιτική των πωλήσεων τους έμπαζε.
Οταν φίλος μου πριν χρόνια τους ρώτησε αν δεχόνται κουπόνια της εργ εστίας , ο υπάλληλος του
απάντησε αρνητικά με πολύ απαξιωτικό ύφος.Ο φίλος μου , μανιώδης αναγνώστης , δεν ξαναπάτησε φυσικά.

Περαστικός είπε...

Ανώνυμος, σίγουρα μια επιχείρηση που φτάνει σε αυτό το σημείο έχει κάνει και λάθος επιλογές. Πήγαινα εκεί μόνο για ξενόγλωσσες εκδόσεις και τελευταία είχε και σε αυτό τον τομέα ανταγωνισμό, και από άλλα βιβλιοπωλεία με ξενόγλωσσα τμήματα και από τις διαδικτυακές αγορές. Ίσως πολλοί να μην αξιολογούν σωστά τις αναθεωρήσεις επιχειρηματικών μοντέλων και στρατηγικών που απαιτούν οι καιροί. Ίσως να είναι δύσκολο για ένα βιβλιοπωλείο που δεν διαθέτει άλλα είδη να υπομείνει ένα τόσο μεγάλο κόστος λόγω θέσης και χώρου και να παραμείνει ανταγωνιστικό με άλλα βιβλιοπωλεία που χτυπάνε τις τιμές ή άλλα «πολυβιβλιοπωλεία» που εκτείνονται σε πολυμέσα, γκάτζετ, διάφορες δραστηριότητες κ.λπ. και παίζουν καλύτερα το παιχνίδι του υψηλού προφίλ και της βιτρίνας.