Τρίτη, Αυγούστου 28, 2012

Θα σε κάνω βασίλισσα!


Όσα εντυπωσιακά παιχνίδια και αν έπαιξα σε υπολογιστές και παιχνιδομηχανές, με τα τελειότερα γραφικά, κανένα δεν μου προσέφερε τη συγκίνηση που μου προσφέρει το σκάκι. Πλέον, αυτό είναι το μόνο παιχνίδι με το οποίο ασχολούμαι. Ευτυχώς που υπάρχει το chess.com, διότι συμπαίκτη για δια ζώσης αναμετρήσεις δεν έχω. Ναι, το ομολογώ, μου αρέσει αυτό το βίαιο άθλημα. Μην γελάτε, έτσι το έχει χαρακτηρίσει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και νυν αντίπαλος του Πούτιν, Κασπάροφ. Αν το καλοσκεφτείς, είναι ένας ανελέητος πνευματικός αγώνας επικράτησης που δεν μετριάζεται από το φόβο για τα αποτελέσματα της φυσικής βίας, σε εμάς ή στον αντίπαλο. Είναι η απόλυτη διανοητική σύγκρουση δύο βουλήσεων για επικράτηση.

Από, την άλλη, ιστορικά, δεν έχουν λείψει περιπτώσεις που συνδέουν άμεσα το παιχνίδι με βίαια γεγονότα. Ίσως διότι είναι ένα παιχνίδι που ενισχύει και πληγώνει εύκολα τον εγωισμό κάποιου, καθώς δεν εμπλέκει καθόλου την τύχη, τουλάχιστον άμεσα (έμμεσα, η τύχη πάντα είναι παρούσα, είτε μέσω του πώς κοιμήθηκες το βράδυ, αν είσαι ταραγμένος ή ήρεμος ή γενικά με όλους εκείνους του αστάθμητους παράγοντες που καθορίζουν το αν βρίσκεσαι σε καλή μέρα). Έτσι, ήταν ο βασιλιά Κανούτ της Αγγλίας (995-1035) που έβαλε να δολοφονήσουν τον κουνιάδο του, κόμη Γκούντγουιν Ούλφναντσον επειδή, μια κακή κίνηση που έκανε ο βασιλιάς και θέλησε να πάρει πίσω οδήγησε σε άγριο καβγά. Τον επόμενο αιώνα, τα βασίλεια Αγγλίας και Γαλλίας οδηγήθηκαν σε δωδεκαετή πόλεμό, όπως λέγεται μετά από τις γροθιές που αντάλλαξαν ο Ερίκος Ι της Αγγλίας και ο Λουδοβίκος ΙV της Γαλλίας με αφορμή μια παρτίδα σκάκι στο Παρίσι. Αυτές και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες από τις σελίδες της ιστορίας και του εγκλήματος θα βρείτε εδώ.

Μην νομίζετε βέβαια ότι με το να αφήνετε τους ισχυρούς ή γενικά αυτούς με τα παραφουσκωμένα εγώ να κερδίζουν είστε ασφαλείς. Αλίμονο αν το κάνετε άγαρμπα και σας υποψιαστούν. Όπως αναφέρεται στον παραπάνω σύνδεσμο, ένας αυλικός του Ουμαγιάδα χαλίφη Ουαλίντ Ι το πλήρωσε με τη ζωή του όταν ο χαλίφης κατάλαβε ότι ο αυλικός του έπαιζε πολύ καλό σκάκι και ότι έχανε επίτηδες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο χαλίφης του έσπασε το κεφάλι με ένα κομμάτι του παιχνιδιού.

Τουλάχιστον με τα on-line παιχνίδια αποφεύγεις τέτοιους κινδύνους.

Όπως θα καταλάβατε, είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να σας αποκαλύψει και πράγματα για τον εαυτό σας που ίσως να θέλατε να αποφύγετε.

Ελπίζω να μη σας αποθάρρυναν αυτά. Στο κάτω-κάτω, είναι μόνο ένα παιχνίδι και κάποιος γίνεται καλύτερος σε αυτό με την πείρα ή/και με τη μελέτη, ανάλογα με το πόσο θα ασχοληθεί μαζί του, όπως συμβαίνει με όλα τα αθλήματα και τα τεχνικά παίγνια. Αν πάλι θέλετε απλώς να παίζετε περιστασιακά μια παρτιδούλα, χωρίς να το κάνετε επιστήμη, καλή σας διασκέδαση!

Ρουά!

Σημείωση για την εικόνα: Στο σκάκι, όταν ένα πιόνι φτάσει στην τελευταία σειρά, στην αντίθετη πλευρά στης σκακιέρας, προάγεται σε όποιο κομμάτι θέλει ο παίκτης, συνήθως σε βασίλισσα, που είναι το ισχυρότερο κομμάτι. Ακόμη και ο πιο αρχάριος παίκτης μπορεί να καταλάβει, αν υποθέσουμε ότι τα εικονιζόμενα κομμάτια είναι τα μόνα στην σκακιέρα, αν υπάρχει τρόπος ο λευκός εμποδίσει το μαύρο πιόνι να προαχθεί.

Και ένα σχετικό μουσικό βιντεάκι που μου υπέδειξε η καλή κ.κ. στα σχόλια της προηγούμενες ανάρτησης.

6 σχόλια:

Μαίρη (Ginger) είπε...

Δεν ξέρω γιά τους άλλου λαούς αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το σκάκι είναι το ... τάβλι ... των Ούγγρων.

Iδού >>> http://www.wayfaring.info/wp-content/uploads/2009/09/szechenyi_bath_budapest.jpg

Σε φιλώ!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο να παίζετε σκάκι, σε αντίθεση με μένα
που παίζω φανατικά scrabble.
Ευτυχώς που υπάρχει και ένα μουρμουροτράγουδο (Two Letter Word Scrabble Song),
για να μη ζηλεύω που έχει γραφτεί ΤΟ τραγούδι για το σκάκι
σε στίχους Αναγνωστάκη, σαν αυτό που σας έστειλα.

Σημ. Αν εννοείτε εμένα, αφαιρέστε το "καλή", για να μη μπερδεύομαι.
(καθότι δεν κάνει να λέμε ψέματα... Ε;)

ΥΓ. Α, αντί για βασίλισσα, please, κατεβείτε έναν ...τίτλο πιο κάτω:

http://www.youtube.com/watch?v=CbSiccG5q4k

(Εντάξει, κύριος! Αν πετάτε σπυράκια, υπάρχει ένα θεματάκι εδώ,
γιατί εμείς είμεθα ΚΑΙ αυτής της μουσικής ενίοτε...)



κ.κ.

Περαστικός είπε...

Mary-Ginger, για αυτό μερικές φορές σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να ζούσα αλλού.

κ.κ., ωραίο και το scrabble! Πώς θα μπορούσε να μη μου αρέσει ένα παιχνίδι με λέξεις. Το τραγουδάκι για το scrabble είναι αυτό υποθέτω: http://www.youtube.com/watch?v=CkSUYz6pi88
Εννοώ καλή σχολιάστρια, όχι καλή γενικά :Ρ
Σπυράκια δεν έβγαλα. Τα καλά κομμάτια από κάθε είδος είναι... μια χαρά.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει. Είπα κι εγώ...
Να μην παραπλανούμε τον κόσμο διαδίδοντας ψευδείς χαρακτηρισμούς.

Ναι, αυτό είναι το χαζοτράγουδο που έλεγα.

Ευχαριστώ που με αντέχετε...(με ή χωρίς ...λεξοτανίλ!)

κ.κ.

ellinida είπε...

Κάποτε είχα πάθει ψύχωση με το Age of Empires, έχω παίξει και 12ωρο. Η πρόκληση γιά μένα σ' αυτό το παιχνίδι ήταν ν' αναπτύξω στρατηγικές και να νικήσω τους εχθρούς φτιάχνοντας οχυρωματικά και σκοτώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερους. Κάποια στιγμή το βαρέθηκα κι' αυτό. Παράξενο, χθες το σκεφτόμουνα να ψάξω να βρω το cd, έχω χρόνια να παίξω.
Το σκάκι μου άρεσε πολύ κάποτε. Τώρα το βαριέμαι. Ολα τα βαριέμαι ρε γμτ μόλις μάθω πως λειτουργούν.

Περαστικός είπε...

κ.κ., παρακαλώ, η συνεισφορά σας στο ιστολόγιο είναι αναντικατάστατη :)

ellinida, έμαθες πώς λειτουργεί το σκάκι; Ιεροσυλίαααααααα! :Ρ