Σάββατο, Φεβρουαρίου 26, 2011

Σταματημένος χρόνος

Πέρασα αυτές τις μέρες από το ξενοδοχείο που έκλεισε στη Σταδίου. Το λόμπι φωτισμένο. Ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά από την κεντρική είσοδο με το λουκέτο, είδα το χριστουγεννιάτικο δέντρο να στέκει ακόμη στολισμένο, περιμένοντας μάταια τα απολυμένα χέρια που το στόλισαν για να το ξεστολίσουν. Στο νου μου ήλθαν εικόνες από σταματημένα ρολόγια, ερημωμένες πόλεις που εγκαταλείφθηκαν βιαστικά από τους κατοίκους τους, αφήνοντας μισοτελειωμένα γεύματα και άλλες παρόμοιες εικόνες που προβάλλονται σε ντοκιμαντέρ για καταστροφές.

.

Δίπλα η μεγάλη σκάλα. Τώρα, λες, θα εμφανιστεί να την κατεβαίνει ένα καλοντυμένο ζευγάρι γελώντας. Εκείνος με κοστούμι, εκείνη με βραδινή τουαλέτα, θα πάρουν το ταξί που θα τους πάει στο ρεβεγιόν.

.

Έλεγα πως είναι θλιβερές οι σκοτεινές βιτρίνες, όπως εκείνη του ζαχαροπλαστείου στη γειτονιά που γράφει υπερήφανα «Από το 192…» (παραλίγο να τα εκατοστίσει), αλλά πού να δείτε αυτό το φωτισμένο και χριστουγεννιάτικα στολισμένο άδειο λόμπι, λίγες μέρες πριν να μπει η άνοιξη.

.

Μήπως ο χρόνος έχει σταματήσει για τη χώρα και μένει μόνο να το ανακοινώσουν; Τι φοβούνται και δεν το έχουν κάνει ακόμη; Ίσως ότι μερικές φορές ο χρόνος σταματάει και για τους ηγέτες και τα καθεστώτα που οδηγούν στην εξαθλίωση τους λαούς τους.

.

7 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Θα αναφέρεσαι υποθέτω στο ξενοδοχείο Εσπέρια, Σταδίου 24, δίπλα στον Ιανό. Εμεινα εκεί φέτος το καλοκαίρι. Ομορφο μέρος. Λυπάμαι που έκλεισε.

katerina είπε...

Καθημερινές ιστορίες πια τα εγκαταλειμμένα..και ν΄αναρωτιέσαι συνέχεια όλος αυτός ο εργαζόμενος κόσμος τι να κάνει τώρα;πως τα βγάζει πέρα;
Έχω καταλύσει και εγώ στο Εσπέρια..πάντα είχε δόξες και κίνηση και μάλιστα ήταν και πρόσφατα ανακαινισμένο.Κρίμα.

Περαστικός είπε...

Locus, ακριβώς.

Katerina, και τα λουκέτα όλο αυξάνονται.

nefeli είπε...

Ισως αν σταματήσει ο χρονος και ξεκινησουμε απο την αρχή να εχουμε καποια ελπιδα.

Περαστικός είπε...

Nefeli, η αισιόδοξη άποψη :)

Procrustes είπε...

δεν έχει σταματήσει ο χρόνος. Απλά κρατάει την ανάσα του. Κι όταν ξεφυσήσει, θα τα σαρώσει όλα...

Περαστικός είπε...

Μπορεί, έχει γίνει πολλές φορές.