Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

Η σιωπή των ΜΜΕ

Δεν θα αναφερθώ στο αν οι κάτοικοι τη Κερατέας έχουν δίκιο και δεν είναι αυτό το θέμα μου. Το θέμα είναι ότι όταν πέφτει μια μολότοφ στα Εξάρχεια και αυτό γίνεται είδηση, πώς είναι δυνατόν να αποσιωπείται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ μια ολόκληρη σύρραξη και ένα καθεστώς σχεδόν εμπόλεμης κατάστασης στην Κερατέα (και εδώ); Είναι όλα τα ΜΜΕ τόσο ευαίσθητα στο να μην εξάπτουν κοινωνικά πάθη ή μήπως είναι απλώς κατευθυνόμενα, διαπλεκόμενα και ένας ξεδιάντροπος μηχανισμός προπαγάνδας;

.

Κάποτε, όταν η τηλεόραση δεν έδειχνε κάτι αυτό ήταν σαν να μην είχε συμβεί. Σήμερα, οι καιροί έχουν αλλάξει, κάτι τα μπλογκ, κάτι τα site εναλλακτικής ενημέρωσης, κάτι το youtube και η δυνατότητα κάθε πολίτη με ένα κινητό να μετατραπεί σε καμεραμάν και φωτορεπόρτερ έχουν πλέον αλλάξει άρδην αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα, όπως έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές, να αναγκαστούν και τα παραδοσιακά ΜΜΕ να αναφερθούν με βαριά καρδιά στα γεγονότα.

.

Η μείωση της αξιοπιστίας και του κοινού των συμβατικών ΜΜΕ τα έχει κάνει ακόμη πιο εξαρτώμενα από τα κυρίαρχα συμφέροντα και την εξουσία, με τον ενδοτισμό τους όμως αυτόν να τα οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ακόμη μεγαλύτερης απαξίωσης και εξάρτησης. Κάποιες φορείς οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μοιάζουν να λειτουργούν σαν εντολοδόχοι και φερέφωνα υπουργείων, ιδίως αυτού της προστασίας του πολίτη, με αποτέλεσμα ακόμη και γκάφες ολκής, όπως αυτή σχετικά με τη μητέρα της γερμανίδας που συνελήφθη πρόσφατα (το προστασία το εννοούν άραγε όπως νταβατζιλίκι;) Δεν είναι μόνο ότι τα κανάλια παίρνουν εντολές από υπουργούς και πολιτικά στελέχη, αλλά ότι χειραγωγούνται ακόμη και από τον τελευταίο χωροφύλακα.

.

Πώς το έλεγε εκείνος ο εκφωνητής του ραδιοφώνου καθώς ξεκινούσε η κατοχή;

.

Προσοχή! Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, ύστερα από λίγο, δεν θα είναι Ελληνικός! Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ΨΕΜΜΑΤΑ!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ περαστικέ,

όσα γράφεις σωστά, εγώ θα ήμουν πολύ πιο αιχμηρή και είρων. Έλα όμως και στα διεθνή, κατέρρευσε καθεστώς ύστερα από τριάντα χρόνια και τι έμαθες, εάν στηρίχτηκες (σιγά μην,αλλά λέω)σε Μέγκα και Σκάι, πάντως εγώ μετά από 15 μέρες Αλ Τζαζίρα, χθες έβαλα τιβί μόνο και μόνο για να απολαύσω τα μούτρα τους (ούτε βυζαντινές εικόνες τέτοια θλίψη για την Σουζάν-αγνώμονες αυτοί της πλεμπαρίας, ρε παιδί μου, ούτε φιλανθρωπίες ούτε φιλοπατρίες αναγνωρίζουν...)!

Μια χαιρέκακη αναγνώστρια.

Περαστικός είπε...

Γεια σου, χαιρέκακη αναγνώστρια :)