Δευτέρα, Νοεμβρίου 08, 2010

Κάλπες κάπου στον Άγιο Παντελεήμονα - ενημερωμένο

Πήγα κατά τις επτά παρά τέταρτο. Στην είσοδο σκόρπια χαρτάκια της Ελληνικής/Χρυσής Αυγής. Από τα οκτώ μέλη της εφορευτικής επιτροπής παρουσιαστήκαμε τρεις. Πάλι καλά, ο αστυνομικός που εμφανίστηκε αργότερα για να ρωτήσει αν έχουμε ανάγκη από μέλη αναφώνησε «Α, καλά, εσείς είστε μια χαρά!» Σε πολλά τμήματα δεν είχε εμφανιστεί κανένας. Ο Αερόστατος, επίσης μέλος εφορευτικής, με πήρε αργότερα στο κινητό για να μου ανακοινώσει ότι ήταν μόνος του. Εκεί ήταν και ο δικαστικός αντιπρόσωπος με δύο κοπέλες γραμματείς. Ήσυχο ανθρωπάκι, τον συμπάθησα κάπως, αλλά αποδείχθηκε μεγάλος ψείρας. Τα άλλα δύο μέλη ήταν ένας άνδρας, νεότερος από μένα και μια κοπέλα που παρά το ότι παρουσιάστηκε προσπαθούσε όλη τη μέρα να ξεφύγει. Μιλάμε για μεγάλη κλαψομουνίαση, είχε πάει και σε γάμο και μπλα μπλα μπλα. Το βασικό επιχείρημά της ήταν ότι επειδή ήταν υπάλληλος ΔΕΚΟ είχε κάποιο ασυμβίβαστο. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος την παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα, γκουχ χμμμ γκουχ. Πράγματι, σε κάποια φάση πήγε στο εφετείο για να ρωτήσει τον εισαγγελέα ή κάτι τέτοιο.

.

Δύσκολες εκλογές, δύο κάλπες, το μπέρδεμα για κάποιους ψηφοφόρους μειωμένων ικανοτήτων εύκολο. Ευτυχώς που λόγω της αποχής η προσέλευση ήταν μειωμένη. Το βασικό καθήκον στη διάρκεια της ψηφοφορίας για εμάς της εφορευτικής ήταν η ομαδοποίηση των ψηφοδελτίων σε ματσάκια για τους ψηφοφόρους, κολλούσανε και μεταξύ τους τα άτιμα, και η παροχή κάποιων βασικών οδηγιών για τον τρόπο της ψηφοφορίας. Οι άλλοι δύο της εφορευτικής είχαν τακιμιάσει, δεν ξέρω αν η γνωριμία τους θα έχει συνέχεια, αλλά κάποια στιγμή που η μικρά σηκώθηκε για να πάει στο εφετείο να ζητήσει να εξαιρεθεί, ο νεαρός προσφέρθηκε να την πάει με το αυτοκίνητο. Έλειψαν αρκετή ώρα ή μάλλον ώρες και αυτό προκάλεσε δυσμενή και κακεντρεχή σχόλια. Είχα μείνει για αρκετό καιρό μόνος, κερδίζοντας τη συμπάθεια του αντιπροσώπου και των γραμματέων και περιβαλλόμενος από την αύρα του οσιομάρτυρα.

.

Δουλειά την περισσότερη ώρα δεν υπήρχε πολλή. Στο τμήμα μας οι εγγεγραμμένοι ήταν λίγο πάνω από τετρακόσιοι και τελικά ψήφισαν κάπου εκατόν εξήντα. Πάντως, η εργασία δεν ήταν ισοκατανεμημένη. Υπήρχαν στιγμές ενδοσκόπησης ή ανάγνωσης ενός βιβλιαρακίου και στιγμές όπου ο κόσμος έφτανε κατά ριπάς, σχηματίζοντας ακόμη και μικρές ουρές, μερικές φορές μαζεμένες οικογένειες. Οι ηλικιωμένοι το πρωί, μετά το φαγητό αρκετός κόσμος και δύο ώρες περίπου πριν να κλείσουν οι κάλπες ήταν οι περίοδοι με κάποια αυξημένη κίνηση. Μου έμεινε στη μνήμη μια περίπτωση. Νωρίς το πρωί έφτασε μια μεσόκοπη γυναίκα, αρκετά επιθετική, βρίζοντας τους πολιτικούς. Ο Αβραμόπουλος, είπε, κάποτε της έταξε διορισμό να καθαρίζει τις τουαλέτες της Πλατείας Ομονοίας για να τον ψηφίσει για δήμαρχο και έκτοτε ακόμη περιμένει. Τη συμπάθησα αρκετά αυτή την κυριούλα πρέπει να πω.

.

Φύγαμε εκ περιτροπής για φαγητό. Παρά τους διαφόρους που διένεμαν φυλλάδια ντελίβερι, δεν παραγγείλαμε. Καλύτερα, καθώς αυτό μου επέτρεψε να πεταχτώ στους γονείς μου που ήταν κοντά και εκτός από το να φάω να φρεσκαριστώ κάπως. Αραιά περνούσαν Εκπρόσωποι των κομμάτων. Του ΚΚΕ μου φάνηκαν παραδόξως οι πιο μετρημένοι και άνετοι. Λόγω περιοχής, η Χρυσή/Ελληνική Αυγή είχε ρίξει μεγάλο βάρος. Σωστά όπως αποδείχθηκε, αφού στην περιοχή έπιασαν τα υψηλότερα ποσοστά τους. Το πρώτο άτομο που είδα από αυτούς ήταν μια μεγαλοκοπέλα με μακρύ, ξανθό μαλί και ψηλές μπότες. Μου θύμισε τις τύπισσες που βγαίνουν σε βιντεάκια παρέα με φουσκωτούς στριγγλίζοντας για τους Πακιστανούς και τους μαύρους που απειλούν να τις βιάσουν σε κάθε βήμα που κάνουν. Πιο αργά ήλθαν δύο τύποι ντυμένοι στα μαύρα με εμφάνιση χουλιγκανιού ή χεβμεταλά. Έμοιαζαν να νοιώθουν πολύ σημαντικοί για το ρόλο που τους είχαν αναθέσει. Ίσως να ήταν το σημαντικότερο που είχαν κάνει στις ζωές τους. Κοίταξαν τα ψηφοδέλτια που είχαμε ετοιμάσει για τους ψηφοφόρους, για να βεβαιωθούν ότι ο συνδυασμός ήταν μέσα, μοιάζοντας να φαντασιώνονται ότι είναι Ναζί στη δεκαετία του 1930. Ο ένας μας έκανε την τιμή να επιστρέψει αργότερα και να μείνει στην καταμέτρηση ως εκπρόσωπος συνδυασμού. Τουλάχιστον ήταν σχετικά τυπικός και συγκρατημένος, όσο του επέτρεπε η φύση του, του παιδιού.

.

Το ανθρωπάκι, ο δικαστικός, υπερβολικά ευγενικός προς όλους, με ξεσπάσματα υπερβολικού άγχους προς τις γραμματείς. Μας αποκαλούσε συνέχεια όλους συναδέλφους μιλώντας στον πληθυντικό «κύριε συνάδελφε»/«κυρία συνάδελφε». Υπερβολικά τυπικός και φαινομενικά φοβισμένος, συχνά επαναλάμβανε ότι ήταν το δικό του κεφάλι που παιζόταν ή ότι αν δεν ήξερε αυτό ή εκείνο κάποιος θα μπορούσε να τον ρωτήσει «καλά, είσαι δικηγόρος εσύ;». Λυπηρό για έναν άνθρωπο να φτάνει σε μια κάποια ηλικία και να είναι ακόμη σε μια τέτοια κατάσταση. Όταν έκλεισαν οι κάλπες, στις 7, τα «προκαταρκτικά» διήρκεσαν τόσο πολύ ώστε στις 10, που επιτέλους άφησαν εμάς τα μέλη της εφορευτική να φύγουμε, αφού ο δικαστικός μας έδωσε μερικές βεβαιώσεις και μας έβαλε να υπογράψουμε δεκάδες φορές και έπλεξε το εγκώμιό μου, δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η καταμέτρηση. Είχαμε πάντως διαχωρίσει τα έγκυρα από τα άκυρα ψηφοδέλτια.

.

Ένα θέμα δημιουργήθηκε όταν ένα ψηφοδέλτιο των περιφερειακών εκλογών, του συνδυασμού του ΚΚΕ, βρέθηκε στην κάλπη των δημοτικών εκλογών και το οποίο, φυσικά, αρχικά χαρακτηρίστηκε άκυρο. Αργότερα, ένα ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών της Ελληνικής Αυγής βρέθηκε στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών (είναι δυνατόν να ήταν του ίδιου ατόμου;) και τα ομορφόπαιδα, για να ικανοποιήσουν τη συμπάθειά τους, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αυγής, χωρίς ο Δικαστικός να προβάλει σοβαρή αντίσταση (ο βασικός λόγος που τον χαρακτήρισα ανθρωπάκι), πήγανε να το χαρακτηρίσουν έγκυρο προς ικανοποίηση του χουλιγκάνου. Φυσικά, εδώ πάτησα πόδι και αυτό δεν συνέβη. Η λύση που πρότεινε ο δικαστικός στο πνεύμα υποτίθεται του να σεβαστούμε την πρόθεση των ψηφοφόρων έστω και αν μπερδεύτηκαν, και την οποία ανέχτηκα (παρά το ότι και αυτή τη θεωρώ εσφαλμένη), ήταν να βρεθεί ένα άλλο ψηφοδέλτιο των περιφερειακών του ΚΚΕ και να καταμετρηθούν και τα δύο ψηφοδέλτια ως έγκυρα το καθένα στη θέση του. Κανονικά, και τα δύο ήταν άκυρα.

.

Χωρίς να έχει συμβεί κάτι πραγματικά δυσάρεστο, έφυγα με μια πολύ άσχημη αίσθηση, κάτι σαν μια δυσάρεστη ανθρωπίλα. Δεν ένοιωσα καλά για τους συνανθρώπους μου, παρά μόνο ίσως για κάποιους ελάχιστους που έμοιαζαν «σπασμένοι». Οι υπόλοιποι περιέφεραν τόσο αυτάρεσκα τα ελεεινά εγώ τους και τις άθλιες βεβαιότητές τους, ακόμη και τα παιδιά. Όλοι κουτοπόνηροι, μεταφέρουν μπροστά τους σαν πλανόδιοι ένα αόρατο δίσκο φορτωμένο με πραμάτεια που προσπαθούν να πλασάρουν, χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι.

.

Θυμάμαι την οργισμένη φωνή εκείνης της γυναίκας, δεν ήταν τόσο οργή όσο απόγνωση αυτό που άκουγα, ήταν η φωνή κάποιου που δεν έχει να χάσει τίποτα και που έχει περιφρονηθεί από όλους, ιδίως όταν είπε εκείνο το «δεν είμαι μορφωμένη εγώ». Αυτή τη γυναίκα συμπάθησα, που της τάξανε να καθαρίζει τις τουαλέτες για να ψηφίσει τον κύριο τίποτα. Τους άλλους, και το πολίτευμά τους μαζί, τους περιφρόνησα τόσο βαθιά, ώστε η μόνη φράση που νομίζω ότι αποδίδει αυτό που ένοιωσα είναι ότι τους σιχάθηκε η ψυχή μου. Οι τάσεις αναχωρητισμού μου επέστρεψαν δριμύτερες και είδα και σήμερα αυτή την ανάρτηση του φίλου Jolly Roger, για το σύνδρομο του αναχωρητή.

.

Άλλα highlights, δεν έλειψαν, κλασικά, τα λευκά ψηφοδέλτια με τα υβριστικά συνθήματα. Ένα είχε έναν αγκυλωτό σταυρό, κάτι που έκανε τον χρυσαυγίτη να αστειευτεί προτείνοντας να καταμετρηθεί υπέρ της παράταξής του, κάνοντας τα δύο θλιβερά, τρέντι «τρυγονάκια» της εφορευτικής, που φαίνεται ότι είχαν υποκύψει στη γοητεία του, να γελάσουν. Ανακαλύψαμε ότι σε ένα χαρτί με οδηγίες για τους σταυρούς εντός ενός από τα παραβάν κάποιος είχε γράψει συνθήματα της Χρυσής Αυγής. Φεύγοντας, σε ένα θρανίο, είδα κολλημένο ένα πρόγραμμα μαθημάτων που κάποια παιδάκια, μάλλον του δημοτικού, είχαν αφήσει. Το πρόγραμμα έγραφε στην κορυφή: Συγγραφείς: Ελένη και Φατιμέ, παρακαλούμε μην το σβήσετε.

.

Στο σπίτι, εξαντλημένος, άκουγα φωνές, σαν τους ήχους του εκλογικού τμήματος. Άντε πάλι την επόμενη Κυριακή, τουλάχιστον αυτή τη φορά θα είναι όπως καταλαβαίνω πιο εύκολο. Ακόμη και αν με ξανακαλέσουν, δεν νομίζω ότι θα υπηρετήσω άλλη φορά σε εφορευτική επιτροπή. Έχω έντονη αυτή την αίσθηση ότι δεν είναι μόνο το κράτος ή η οικονομία που καταρρέουν, είναι σαν να τήκεται όλη η κοινωνία. Δεν νοιώθω να ανήκω σε αυτή την κοινωνία, δεν είναι αυτοί δικοί μου άνθρωποι, δεν έχω να υπερασπιστώ κάτι κοινό μαζί τους.

.

Υ.Γ. Τελικά, δεν υπήρχε κάτι «ενδιαφέρον» στο τμήμα. Ήταν σαν κάποιος να μου το έκανε επίτηδες, καθώς σε άλλα τμήματα είδα και θάμασα.

.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Κάτι ποιο ευχάριστο, το ετήσιο μεγάλο φιλοζωικό μπαζάρ του Stray έρχεται.

15 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Γεια σου Περαστικε, πιστευω οτι πρωτα σαπιζει η κοινωνια και μετα ο θεσμος των εκλογων.
Το οτι δεν ερχομαστε καθημερινα σε επαφη με ολον αυτον τον βαλτο, μας δινει την ψευδαισθηση οτι τα πραγματα ειναι καλυτερα απ' οτι φαινονται.

Υ.Γ. Ποια ηταν τα πραματα και θαματα που ειδες στα αλλα τμηματα;

ESKARINA είπε...

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι κάπως σαν κοινωνιολογική μελέτη. Έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τους ανθρώπους και τη συμπεριφορά τους και μάλιστα την ώρα που πολλοί από αυτούς νομίζουν ότι επιτελούν ύψιστο πατριωτικό και εθνικό καθήκον. 'Εχω συμμετάσχει πολλές φορές, από τη θέση του δικαστικού αντιπροσώπου, με αποτέλεσμα να μπορώ πλέον να πιθανολογώ ποιοι ψηφοφόροι θα αργήσουν, ποιοι έχουν κρυμμένο το ψηφοδέλτιο στην τσέπη, ποιοι θα γκρινιάξουν (μερικές φορές ακόμη και το για ποιο πρόγμα θα παραπονεθούν) κλπ. Το highlight πάντως είναι τα μυστικά (με τον εαυτό μου) στοιχήματα αν και ποιοι εκλογικοί αντιπρόσωποι θα δημιουργήσουν θέματα στην καταμέτρηση.

Παρεμπιπτόντως, ήσουν τυχερός ... Εγώ δεν αφήνω ποτέ τα μέλη της εφορευτικής (όταν είχα τέτοια) να φύγουν πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση!

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Jolly Roger, πράγματι. Τα θάματα ήταν κάτι καλλίγραμμες υπάρξεις, γραμματείς και σε εφορευτικές που θα έκαναν πιο ευχάριστη την παραμονή εκεί ;)

Στο κείμενο στης ανάρτησης προσέθεσα και αυτή την παράγραφο που καθιστά πιο σαφή την εικόνα:

Ένα μικρό θέμα δημιουργήθηκε όταν ένα ψηφοδέλτιο των περιφερειακών εκλογών, του ΚΚΕ, βρέθηκε στην κάλπη των δημοτικών εκλογών και το οποίο, φυσικά, αρχικά χαρακτηρίστηκε άκυρο. Αργότερα, ένα ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών της Ελληνικής Αυγής βρέθηκε στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών (είναι δυνατόν να ήταν του ίδιου ατόμου;) και τα ομορφόπαιδα, για να ικανοποιήσουν τη συμπάθειά τους, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αυγής, χωρίς ο Δικαστικός να προβάλει σοβαρή αντίσταση (ο βασικός λόγος που τον χαρακτήρισα ανθρωπάκι), πήγανε να το χαρακτηρίσουν έγκυρο προς ικανοποίηση του χουλιγκάνου. Φυσικά, εδώ πάτησα πόδι και αυτό δεν συνέβη. Η λύση που πρότεινε ο δικαστικός στο πνεύμα υποτίθεται του να σεβαστούμε την πρόθεση των ψηφοφόρων έστω και αν μπερδεύτηκαν, και την οποία ανέχτηκα (παρά το ότι και αυτή τη θεωρώ εσφαλμένη), ήταν να βρεθεί ένα άλλο ψηφοδέλτιο των περιφερειακών του ΚΚΕ και να καταμετρηθούν και τα δύο ψηφοδέλτια ως έγκυρα, το καθένα στη θέση του. Κανονικά, και τα δύο ήταν άκυρα.

Περαστικός είπε...

ESKARINA, διάβασε την παράγραφο που προσέθεσα και θα καταλάβεις ακόμη περισσότερα για τη δυσαρέσκειά μου. Τη Δευτέρα εγώ έπρεπε να εργαστώ και αν έμενα εκεί σίγουρα θα έπρεπε να ρίξω άλλο ένα ξενύχτι (μετά από την αφύπνισή μου στις 5 για να είμαι στο εκλογικό τμήμα στην ώρα μου). Υπενθυμίζω ότι για κάποιο λόγο θεωρείται ότι τα μέλη της εφορευτικής είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν άμισθη, καταναγκαστική εργασία όταν όλοι οι άλλοι μετέχοντες στη διαδικασία αμείβονται ή παίρνουν ειδικά επιδόματα για αυτό που κάνουν. Μήπως η όλη διαδικασία των εκλογών πρέπει να αλλάξει ριζικά, να εκσυγχρονιστεί, ίσως και να γίνεται σε οθόνες χωρίς ή με ελάχιστα περιθώρια λάθους;

Προφανώς, τώρα υπάρχει ατιμωρησία για όσους απουσιάζουν και δεν το βλέπω πιθανό να σύρεται η μισή Ελλάδα στα δικαστήρια, είτε γιατί δεν ψήφισε (υποτίθεται ότι και η ψήφος είναι υποχρεωτική) είτε γιατί δεν παρουσιάστηκε στην εφορευτική επιτροπή, με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να πέφτει στους ώμους των αγαθιάρηδων που ήταν εκεί. Είναι σωστό οι τρεις ή ο ένας που είχαν την ευσυνειδησία ή την αφέλεια να παρουσιαστούν να επωμίζονται αυτό που πρέπει να γίνεται από οκτώ (8); Σήμερα, εξάλλου, ζούμε σε μια σύνθετη κοινωνία με σύνθετες απαιτήσεις και υποχρεώσεις, ιδιαίτερες για κάθε άτομο, με μεγάλη κινητικότητα. Είναι δυνατόν να θεωρείται ότι επειδή κάποιος σου θυροκολλεί μια κλήση δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές εσύ είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεσαι εκεί; Και αν απουσιάζεις, και αν ταξιδεύεις; Τέτοια συστήματα αμφιβάλλω αν εφαρμόζονται σε άλλα πολιτισμένα κράτη. Ας αντιγράψουμε τις εκλογικές διαδικασίες κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, διότι αυτό το σύστημα δεν περπατάει πια στην πράξη.

Περαστικός είπε...

θα με ενδιέφερε η άποψη όσων έχουν διατελέσει δικαστικοί αντιπρόσωποι για το θέμα που περιγράφω.

Martina είπε...

Eγώ θα πω την εμπειρία μου από την διαμονή μου σε σκανδιναβική χώρα όπου η ψήφος πριν από 25 χρόνια παρακαλώ, μπορούσε κάλλιστα να ταχυδρομηθεί..

Περαστικός είπε...

Martina, απέχουμε πολύ και από αυτό.

aerostatik είπε...

θα πας και την άλλη Κυριακή ?

Περαστικός είπε...

Θα πάω, αλλά μάλλον θα είναι η τελευταία φορά.

Coco είπε...

στις προηγούμενες εκλογές όταν πήγα να ψηφίσω με πήραν απ΄τα μούτρα γιατί είχα οριστεί μέλος της εφορευτικής επιτροπής και δεν είχα παρουσιαστεί, όμως εγώ το αγνοούσα, δεν είχα δει πουθενά θυροκόλληση ή κάτι παρόμοιo.

πώς να σού αφήσει θετική αίσθηση όλο αυτό το σκηνικό της θλίψης και της μιζέριας; πνίγεται κανείς

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Coco, είναι όντως αποπνικτικό. Είναι και μεγάλη η διάρκεια, αν υπήρχαν βάρδιες...

ESKARINA είπε...

Το λάθος να μπει ψηφοδέλτιο των δημοτικών στην κάλπη των περιφερειακών μπορεί να είναι λάθος του δικαστικού αντιπροσώπου, με την έννοια ότι, εφόσον οι φάκελοι για κάθε εκλογική αναμέτρηση έχουν διαφορετικό χρώμα, πρέπει να δίνεις το φάκελο των δημοτικών με τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μπερδευτεί ο ψηφοφόρος. Πάντως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι προσέρχονται με τα ψηφοδέλτια έτοιμα στην τσέπη (για να μην πω στο στόμα), και για αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό, ο ψηφοφόρος να μπέρδεψε το ψηφοδέλτιο που έπρεπε να βάλει στον κάθε φάκελο.
Το δια ταύτα πάντως είναι ότι, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, και τα δύο ήταν άκυρα. Επιπλέον, όμως τέτοιου είδους "συμψηφισμοί" είναι επικεικώς απαράδεκτοι.

Προσωπικά, όσες φορές έχω διατελέσει δικαστικός αντιπρόσωπος, πριν ανοίξω την κάλπη, έχω διευκρινίσει, ότι όποιος είναι παρών στην καταμέτρηση δεν φεύγει πριν αυτή ολοκληρωθεί (διότι είναι σύνηθες πολλοί εκλογικοί αντιπρόσωποι να την κάνουν μόλις βγουν τα αποτελέσματα που τους ενδιαφέρουν), σε περίπτωση πλεοναζόντων φακέλων, όσοι φάκελοι δεν φέρουν εξωτερικά σφραγίδα (με αποτέλεσμα να πηγαίνω στην τουαλέτα παρέα με τη αφραγίδα, την οποία δεν αφήνω από τα μάτια μου ποτέ) και την υπογραφή μου είναι άκυροι και αφαιρούνται, λάθος ψηοφοδέλτιο σε λάθος φάκελο είναι άκυρο, όπως άκυρο είναι και το ψηφοδέλτιο που έχει οποιοδήποτε διακριτικό χαρακτηριστικό.

Για το θέμα της αμοιβής, χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν, πρέπει να σημειώσω ότι η δουλειά του δικαστικού αντιπροσώπου δεν εξαντλείται στην ημέρα των εκλογών, διότι πρέπει να μεταβεί στο εκλογικό τμήμα που έχει διοριστεί, να παραλάβει το εκλογικό υλικό και το εκλογικό τμήμα, να προετοιμάσει τα πρωτοκόλλα, καταγράφοντας συνδυασμούς και υποψήφιους (το οποίο μπορείς να καταλάβεις τι δουλειά σημαίνει, ειδικά με διπλές κάλπες) και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία κλπ. Επίσης, η δουλειά του δεν τελειώνει όταν τελειώνει η καταμέτρηση, διότι μετά πρέπει να παραδώσει το εκλογικό υλικό και να καταθέσει και τα αντίγραφα των πρακτικών στις αρμόδιες αρχές. Για να μην αναφέρω ότι φέρει την ευθύνη της ομαλής και ορθής διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι άδικο να λαμβάνει κάποια αποζημίωση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως εκείνες που διορίζεται εκτός έδρας) καλύπτει και έξοδα που πρέπει να κάνει (μετακίνηση, διαμονή, σίτιση κλπ). Αντίθετα, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, υπηρετούν στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν και μόνο για ημέρα, την ημέρα της ψηφοφορίας.

Περαστικός είπε...

ESKARINA, συμφωνώ για όσα λες για τα ψηφοδέλτια, ήταν άκυρα κανονικά και τα δύο καθώς ήταν σε λάθος φάκελο και λάθος κάλπη, πάντως ο φάκελος είχε υπογραφή του αντιπροσώπου και σφραγίδα, ίσως κάποιος να είχε τα ψηφοδέλτια μαζί του και να τα έβαλε σε λάθος φάκελο, καθώς εμείς δίναμε τα ψηφοδέλτια για κάθε φάκελο με τη σειρά που ψήφιζε ο καθένας.
Όσο για το θέμα του ποιος δουλεύει περισσότερο, δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Δεν συμφωνώ ότι σήμερα μπορεί να σου τοιχοκολλούν ένα χαρτάκι στον καθρέπτη της πολυκατοικίας και εσύ να είσαι υποχρεωμένος να τους δώσεις μια μέρα της ζωής σου συμμετέχοντας αναγκαστικά στις εκλογές, κάτι που επίσης δεν ξέρω αν ισχύει σε άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Εξάλλου, νομίζω ότι η δουλειά του δικαστικού αντιπροσώπου είναι εθελοντική και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Δεν ζούμε πια στη δεκαετία του 50, η ζωή είναι σύνθετη, άλλος ταξιδεύει, άλλος δουλεύει, άλλος έχει υποχρεώσεις και άλλος απλώς επιλέγει να απέχει και, όπως διαπίστωσα, ούτε το κράτος είναι διατεθειμένο να επιβάλει αυτό το μέτρο. Ένας ήμουν στη δεύτερη ψηφοφορία από τους οκτώ. Από μια επιπόλαιη έρευνα είδα π.χ. ότι στην Αγγλία όλα τα μέλη των εφορευτικών είναι εθελοντές που αμείβονται. Το υπουργείο μάλιστα έχει ιστοσελίδα όπου όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη εφορευτικών επιτροπών υποβάλλουν αίτηση. Μάλιστα, δηλώνουν και τι μπορούν να κάνουν, π.χ. αν έχουν αυτοκίνητο για να μεταφέρουν υλικό και κάλπες κ.λπ.

ESKARINA είπε...

Η αλήθεια είναι ότι πλέον ο διορισμός ως δικαστικός αντιπρόσωπος είναι κάτι που μπορείς να επιλέξεις, σε αντίθεση με το διορισμό ως μέλος εφορευτικής επιτροπής.

Η προσέλευση των μελών εφορευτικών επιτροπών, διαχρονικά, τουλάχιστον για όσα χρόνια κάνω εγώ εκλογές, ήταν πάντα μειωμένη έως ανύπαρκτη, ακριβώς διότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να υποβληθεί στην ταλαιπωρία και μάλιστα άνευ αποζημιώσεως. Ίσως μια ημερήσια αποζημίωση, αντίστοιχη με του γραμματέα, να ήταν μια κάποια λύση, διότι είναι προφανές ότι εκλογές χωρίς εφορευτική είναι πολύ δύσκολο να γίνουν και αν θες τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να γίνονται.

Περαστικός είπε...

Νομίζω ότι το μοντέλο της εθελοντικής συμμετοχής έναντι αμοιβής πρέπει να εξεταστεί, όπως και εναλλακτικές μέθοδοι ψηφοφορίας, όπως με ηλεκτρονικά μέσα (οθόνες αφής κ.λπ.), ελαχιστοποιώντας και τα λάθη.