Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2010

e koutsombola

Με αφορμή αυτό. Ακόμη και αγνοώντας την καταπάτηση του ιδιωτικού απορρήτου σε βαθμό που συνιστά παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, αδυνατώ να αντιληφθώ με ποιο περίεργο τρόπο το συγκεκριμένο μέτρο θα μειώσει τη φοροδιαφυγή. Το ότι φοροδιαφεύγει ο οδοντίατρός σου το ξέρεις όταν δεν σου κόβει απόδειξη, δεν χρειάζεται να δεις τα εισοδήματα που δηλώνει για να το καταγγείλεις, αν ήθελες να κάνεις κάτι τέτοιο. Ίσως βέβαια να είσαι κάποιος ερασιτέχνης ντετέκτιβ/ρουφιανόμουτρο που μόλις σου συστήσουν κάποιον με πισίνα ή καλό αυτοκίνητο σπεύδεις στην ιστοσελίδα του taxisnet για να δεις τη φορολογική του δήλωση. Είναι η απάντηση στην ανικανότητα και τη διαφθορά του κράτους το πανεθνικό ξεκατίνιασμα;

.

Το κοινωνικό και άλλο κόστος το σκέφτηκε κάποιος; Μπορώ να σκεφτώ αναρίθμητες παρενέργειες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Εργοδότες που εξετάζουν την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων τους ή υποψήφιων υπαλλήλων, εγκληματίες που εξετάζουν την περιουσιακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων τους, τραπεζίτες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι «ενδιαφερόμενοι» που τσεκάρουν πελάτες ή πιθανούς πελάτες, φιλίες να καταστρέφονται επειδή κάποιος αρνήθηκε να δανείσει με τη δικαιολογία ότι δεν έχει ενώ… Για αυτό άκουσα να λένε ίσως την ανοησία περί περιορισμού του αριθμού των ατόμων που θα μπορείς να ελέγξεις σε ένα ορισμένο διάστημα. Η γελοιότητα στην εξουσία.

.

Με προβληματίζει ότι τέτοια πράγματα λέγονται τόσο εύκολα, με προβληματίζει ότι η αντίδραση δεν είναι περισσότερο καθολική. Μήπως τα ριάλιτι τύπου Μπιγκ Μπράδερ κάνανε καλά τη δουλειά τους; Ποιος θέλει να κρατά τις υποθέσεις του για τον εαυτό του αν δεν είναι ύποπτος; Φαίνεται ότι έχουμε εθιστεί στην ιδέα ότι όποιος ακολουθεί το «τα εν οίκω μη εν δήμω» είναι σίγουρα ένοχος για κάτι. Μήπως όμως και η τρομολαγνεία που καλλιεργείται συστηματικά δεν μας έχει κάνει όλους καχύποπτους και πρόθυμους να υποβληθούμε σε δημόσιο ξεβράκωμα, απαιτώντας το και από τους άλλους;

.

Κοινωνική πίεση… λες και ντρέπεται σήμερα κάποιος αν μάθει ο κύκλος του ότι φοροδιαφεύγει... ή ότι έχει αυθαίρετο ή ότι γενικά παραβιάζει κάποιο νόμο. Πολλοί υπερηφανεύονται για αυτό και αν κάποιος μπορεί να φοροδιαφύγει αλλά δεν το κάνει σχεδόν δεν τολμά να το πει για να μην βαπτιστεί με τον γνωστό εθνικό μας χαρακτηρισμό. Βέβαια, όλες οι κουτσομπόλες και οι - ενδεχομένως όχι λιγότεροι - κουτσομπόληδες και γενικά οι αδιάκριτοι θα ανάβουν λαμπάδες στον Παπακωνσταντίνου.

.

Είναι εγκέφαλοι με πτυχία που τα σκέπτονται αυτά; Ελπίζω βέβαια ότι είναι απίθανο να περάσει ένα τέτοιο μέτρο ακόμη και αν το προσπαθήσουν, αλλά είναι δυνατόν με την ελπίδα να μαζέψουν ένα κάποιο ποσό να καταργείται καθολικά το ιδιωτικό απόρρητο, ένα βασικό συστατικό του σεβασμού της προσωπικότητας όπως τη νοεί ο πολιτισμός μας; Γενικά, δεν πιστεύω στη διαπόμπευση ως ποινή σε μια πολιτισμένη κοινωνία, ακόμη και για καταδικασθέντες ενόχους, όπως και στη σωματική τιμωρία. Αρκεί και με το παραπάνω να λειτουργεί σωστά το κράτος και οι παραβάτες να συλλαμβάνονται και να τους επιβάλλονται οι ανάλογες αστικές ή ποινικές κυρώσεις. Τι θα ακολουθήσει; Τα ραβδίσματα ή το δημόσιο μαστίγωμα;

.

Για άλλη μια φορά αναρωτιέμαι αν αυτοί που μας κυβερνούν είναι εντελώς ηλίθιοι ή αν τελικά έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι υπηρετούν σκοτεινούς σκοπούς. Ίσως πάλι να εντάσσονται όλα αυτά στην προσπάθεια να μας μετατρέψουν όλους σε άμισθους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και με την εξοντωτική διαδικασία online καταχώρισης των αποδείξεων μία-μία, με το ΑΦΜ της επιχείρησης που έχει εκδώσει κάθε απόδειξη (θα το αποφυγουμε άραγες αυτό;).

.

Όπως και να έχει, ο ολοκληρωτισμός φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι, χωρίς ερπύστριες και δράματα, αλλά με τρέλα και κορδέλα.

.

Προσωπικά, δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να τσεκάρω τη φορολογική δήλωση οποιουδήποτε… εσύ;

3 σχόλια:

Martina είπε...

Αγαπητέ Περαστικέ, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει κανένα ενδιαφέρον τώρα με την ευκολία που θα παρέχεται ίσως και να το αποκτήσει..Γενικά η ζωή ενός ανθρώπου είναι όπως το τσιτάτο περί των εφοριακών.. αν ψάξουν όλο και κάτι θα σου βρουν ..

Jolly Roger είπε...

Πουλημενοι (στο δντ) ξεφτιλες.
Το να πιανει τους (φορολογικα) παρανομους ειναι η βασικοτερη λειτουργια του κρατους. Γι αυτο το συντηρουμε.
Τωρα το αναθετουν και αυτην την ευθυνη στους πολιτες. Σε λιγο θα πρεπει να πιανουμε μονοι μας και τους κλεφτες.

Δεν χρειαζεται να ξερω εγω ποιος ειναι φοροφυγαδας και ποιος οχι. Ειναι υπεραρκετο αν το ξερει η εφορια. Και κυριως, αν δρα αναλογα!

Οσο για το γενικο κλιμα: δυστυχως καταφεραν να εθισουν την κοινωνια στο - οικιοθελες τις περισσοτερες φορες - ξεβρακωμα.
Οταν 600 εκατομμυρια [*] ελαφρομυαλοι ξεφωνιζουν τα προσωπικα τους δεδομενα στο φεησμπουκ προσπαθωντας απελπισμενα να βρουν γκομενο/-α, τοτε ενεργειες σαν τις παραπανω θεωρουνται φυσιολογικες.

[*] οκ, δεν ψαχνουν ΟΛΟΙ να βρουν γκομενο/-α. Μονο τα 599 απο τα 600 εκατομμυρια. Οι υπολοιποι "πραγματωνουν το ειναι τους".

Υ.Γ. Αυτην την φορα δεν ξεχασες τον σκυλουκο με την σωστοτερη ενεργεια. Μπραβο!

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Martina, ναι, δεν αμφιβάλλω πολύ για την αρρωστημένη περιέργεια των συνανθρώπων μου. Ναι, σίγουρα όποιος ψάχνει βρίσκει.

Jolly Roger, αυτό το κράτος υποθάλπει παράνομους και εξαγοράζεται από αυτούς, και παρανόμως και νομίμως (βλ. περαίωση) ενώ καταδιώκει τους νόμιμους. Ναι, σε λίγο βλέπω να μας αναθέτουν και αστυνομικά καθήκοντα. Έχεις δίκιο και για την επισήμανση που κάνεις για τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά με την επιφύλαξη ότι κάποιοι μπορεί να τα χρησιμοποιούν για κάποιους πιο σοβαρούς σκοπούς. Προσωπικά πάντως απέχω από αυτά, δεν τα συμπάθησα ποτέ. Πώς να ξεχάσω τον σκυλούκο σε ένα τέτοιο σκίτσο :P