Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

Διάλεξε λεζάντα!

1. Όχι, δεν ήλθαμε για προστασία, κύριε, για περαίωση ήλθαμε.

2. Όχι, δεν μας στέλνει ο Λουίτζι, μας στέλνει ο Παπακωνσταντίνου.

3. Ο ΓΑΠ είπε να πέσεις ένα 700άρι και σε αφήνει ήσυχο.

4. Περαίωση, πέσε το παραδάκι να μη σου κάνουμε άνω κάτω το μαγαζί!

5. Περαιώστε τα αρ#!*ι@ μου!

.

Είμαι από αυτούς που κάνουν αυτοπεραίωση από τότε που θεσπίστηκε το μέτρο. Μας είπαν ότι έτσι θα γλυτώσουμε από την αθλιότητα της περαίωσης, τώρα καταλαβαίνω ότι θα ζητήσουν και από εμάς κανένα εφτακοσάρι, έτσι, για να μας αφήσουν ήσυχους. Κλίνω προς την άποψη να μην ενταχθώ στο μέτρο.

.

Εκβιασμός για τον συνεπή φορολογούμενο και νομιμοποίηση με μικρό κόστος για τον ασυνεπή.

.

Ακραίο θράσος η προτροπή προς τις τράπεζες να δανείζουν τον δυστυχή επαγγελματία που δεν θα έχει αρκετό ρευστό για τα κερατιάτικα. Οι εκβιαστές στέλνουν τους επαγγελματίες στους συνεταίρους τους, στους τοκογλύφους, για να αντεπεξέλθουν στον εκβιασμό. Το θεωρούν μάλλον αυτό και παροχή βοήθειας!

.

Βέβαια, είναι προαιρετικό το μέτρο, μόνο που αν δεν περαιώσεις και είσαι από τους «τυχερούς» που θα ελεγχθούν, όλο και κάτι θα βρουν για να σου ρίξουν τα πρόστιμά τους. Φαντάζομαι ότι οι εφοριακοί δεν συγκινούνται ιδιαίτερα όταν τους υποδεικνύεις ότι είσαι συντηρητικός και ότι οι παραλείψεις που κάνεις σε βάρος σου για να μη ρισκάρεις είναι μεγαλύτερης αξίας και πιο σημαντικές από κάποια μουτζούρα, παρατυπία, λάθος σε βάρος του κράτους. Αλλά είπαμε, από το πρώτο ευρώ στη φυλακή οι απατεώνες επαγγελματίες που δεν ήταν αρκετά ικανοί για να τρουπώσουν σε καμιά θεσούλα!

.

Διαβάζω και για τη γελοιότητα με το αλαλούμ των αποδείξεων. Κατάφερε αυτή η κυβέρνηση το ακατόρθωτο, η χρήση της τεχνολογίας του Διαδικτύου να σημαίνει χάσιμο ωρών, σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο υποβολής των δηλώσεων. Σε ένα φακελάκι θα παραδίδουν τις αποδείξεις όσοι υποβάλλουν χειρόγραφα τη φορολογική δήλωση, μία-μία και με καταχώριση του ΑΦΜ της επιχείρησης παρακαλώ θα τις πληκτρολογούν όσοι υποβάλλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά! Αυτό θα πει εκσυγχρονισμός! Να μην πω και εγώ για τις ξεθωριασμένες αποδείξεις που θα τις πατάς από πάνω ή θα τρέχεις στο εστιατόριο που περιδρόμιασες πριν από έξι μήνες για να ρωτάς των επιχειρηματία πόσα ακριβώς είχες πληρώσει ή για να γράψει το ποσό και να στη σφραγίσει. Ας αφήσω τους διαχειριστές που θα μοιράζουν αποδείξεις των κοινόχρηστων δαπανών σε κάθε ένοικο χωριστά. Είναι να σε πιάνει νευρικό γέλιο. Μια παλίρροια γραφειοκρατίας, βλακείας και ηλιθιότητας που φουσκώνει και καταπίνει τα πάντα. Μια χώρα που αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός, οπισθοδρομεί.

.

Αν κατάλαβα καλά, για να καλύψει το κράτος τις ελλείψεις του και την ανικανότητά του προσπαθεί να μας κάνει όλους άμισθους υπαλλήλους του. Άκουγα σε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή στην Ανατολική Γερμανία επί υπαρκτού. Χρειαζόσουν αιτήσεις και χαρτιά για τα πάντα. Έτσι κάπως πάμε να γίνουμε και εδώ. Μια χώρα της υπαρκτής ηλιθιότητας.

.

Αυτό το καθεστώς πότε θα το περαιώσουμε;

.

Διαβάστε και την εύστοχη ανάρτηση του Greek Rider.

4 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Στην Ελλάδα που η βλακεία περισσεύει, πολλοί μπερδεύουν τους μικρούς επαγγελματίες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν βγάζουν ούτε το ΤΕΒΕ (ΟΕΕΚ), με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων....

Πιστεύω ότι η μικροί επαγγελματίες, ναι αυτοί που σήμερα δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε το ΤΕΒΕ τους (τον ΟΕΕΚ τους), είναι η μόνη αξιοπρεπής απασχόληση (ανεξαρτήτως αντικειμένου) που μπορεί να κάνει κάποιος στην εποχή μας. Ούτε επιβαρύνει τους άλλους, ούτε το κράτος και ενίοτε παράγει και σημαντικό έργο.

Αυτοί είναι 1 εκ φορές προτιμότεροι από π.χ. μεγάλους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες (που είναι πλειοψηφία στην Ελλάδα) με αστραφτερά γραφεία που τα έκαναν από επιδοτήσεις και "πακέτα". Αμ τέτοια επιχειρηματικότητα να την βράσω.

Δυστυχώς όμως θα πρέπει να σκεφτούμε τι διαφορά έχουν αυτοί οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες από τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους. Δημόσιοι υπάλληλοι πολυτελείας είναι και αυτοί, και από πάνω βγάζουν και γλώσσα.

Ο μόνος τίμιος ήρωας είναι ο μικρός ελεύθερος επαγγελματίας και όλες οι σωστές κοινωνίες θα έπρεπε να κινούνται πάνω στη βάση δημιουργίας τέτοιων αυτεξούσιων επαγγελματικά πολιτών.

Jolly Roger είπε...

Greek Rider, μετα απο αυτα που γραφεις, να υποθεσω οτι εισαι μικρος ελευθερος επαγγελματιας; ;-)

Ας μην κρινουμε απο τον εαυτο μας για το συνολο. Φυσικα υπαρχουν (και) τιμιοι ελ. επαγγελματιες. Ξερω τουλαχιστον εναν ;-) Αλλα αυτο δεν σημαινει τιποτα για το συνολο.
Ο μικροεπιχειρηματιας ρεπει αρκετα προς την φοροδιαφυγη και την απατη. Πολλες φορες, το ιδιο το κρατος τον εξαναγκαζει σε απατες - με την γραφειοκρατια και τους αδιαφανεις νομους (που εφαρμοζονται επι πλεον επιλεκτικα).

Απο την αλλη μερια, αν ο καθε μικρος επαγγελματιας κλεψει το κρατος κατα 5000 ευρω και αν εχουμε 100000 τετοιους (που ΣΙΓΟΥΡΑ εχουμε), αυτο μας κανει 0.5 δις. ευρω / χρονο.
Συγκριτικα, ειναι πολυ δυσκολο σε 5 "μεγαλες" εταιρειες να κλεψουν απο 100 εκατομμυρια ευρω/χρονο η καθε μια.
Ειναι εντελως απιθανο να μην παρεις τιμολογιο αν αγορασεις κατι απο μεγαλη εταιρεια.

Η αρχι-βλακεια με τις αποδειξεις δεν ειναι τοσο για να γλυτωσουν φορους οι καταναλωτες. Ειναι για να εξαναγκαστουν ολοι οι μικροι να κοβουν αποδειξεις (οι μεγαλοι κοβουν ετσι κι αλλιως ειπαμε).
Θεωρητικα, τα εσοδα απο τον φπα και μονο θα πολλαπλασιαστουν - αφηνω τα υπολοιπα.

Παρ ολα αυτα, θεωρω το μετρο εντελως αποτυχημενο. Και συμμεριζομαι την αγανακτηση του Περαστικου.

Ενα σαπιο και διεφθαρμενο συστημα θα παραμεινει σαπιο και διεφθαρμενο, ακομα και αν ολοι κοβουν αποδειξεις. [*]

Το ζητουμενο ειναι να καταργησει την διαπλοκη και να φερει διαφανεια στην αγορα. Αυτο ουτε μπορει, ουτε θελει να το κανει η κυβερνηση.

[*] Αυτο το "ολοι κοβουν αποδειξεις" παιρνει ΠΟΛΥ νερο. Αμα τον εχεις αναγκη τον υδραυλικο / γιατρο / αρχιτεκτονα, θα σου πει "θελω τοσα και χωρις αποδειξη". Τι θα του αντιταξεις;

kostis είπε...

Περαιώστε τα αρ#!*ι@ μου!

Περαστικέ γελάω σήμερα όλη μέρα με την ατάκα σου! Μήπως να την έκανες σκιτσάκι να κάνουμε μια ωραία καμπάνια για την περαίωση; Κάποιος πρέπει να τους δείξει πού πραγματικά τους γράφουμε τους "αντιεξουσιαστές" του κώλου.

Περαστικός είπε...

Greek Rider, ναι, πιστεύω ότι κανονικά για να εργαστεί κάποιος σαν ελεύθερος επαγγελματίας και εφόσον η εργασία που θέλει να παράσχει κάποια στιγμή δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη πιστοποίηση για λόγους ασφαλείας, δεν θα έπρεπε να απαιτείται καμία διατύπωση. θα έπρεπε να είναι μια «default» δυνατότητα. Ο τρόπος που δηλώνονται αυτά τα εισοδήματα θα έπρεπε να είναι απλός και τυποποιημένος και όσο για την κοινωνική ασφάλιση, πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και πλήρως ενσωματωμένη στη φορολογία. Έτσι κατανοώ την ευέλικτη εργασία και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων υπέρ του κάθε ανθρώπου. Πιστεύω και εγώ ότι η ελεύθερη εργασία πλαισιωμένη από καλές κοινωνικές υποδομές έχει ως αποτέλεσμα πιο ελεύθερους και υγιέστερους ανθρώπους και κοινωνίες. Έχεις δίκιο φυσικά για τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ελεύθερη αγορά, αλλά συντηρούνται από τη διαπλοκή τους με το κράτος.

Jolly Roger, υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες όπως, π.χ. εγώ :P που παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και που και να ήθελαν δύσκολα θα μπορούσαν να φοροδιαφύγουν ή να μην κόψουν απόδειξη. Αυτό το κάνουν όσοι παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής. Ωστόσο, θα σου πω ότι αν και προσωπικά δεν θα φοροδιέφευγα ποτέ, λόγω ιδιοτροπίας και αρχών, πλέον, δεν θα στρεφόμουν εναντίον κάποιου που θα έκλεβε το συγκεκριμένο ελληνικό κράτος. Τους σιχαίνομαι πια, τους σιχάθηκε η ψυχή μου και θεωρώ αυτό το κράτος ζυγό δουλείας. Ένα καρκίνωμα που θα μας απομυζήσει όλους πριν να κάνει το πρώτο βήμα για να αλλάξει το ίδιο. Κάποτε μάλωνα στα μαγαζιά για την απόδειξη. Πλέον, η αρχή μου είναι ότι εγώ θα είμαι σωστός σε ό,τι κάνω, αλλά δεν αναγκάζω κανέναν να κάνει κάτι. Ειλικρινά, βαρέθηκα και το μόνο που αισθάνομαι ότι μου έμεινε να υπερασπιστώ είναι το ποιος είμαι, ένας εξωγήινος :P Δυστυχώς, το τελευταίο σπορ αυτού του κράτος είναι η με γεωμετρικό ρυθμό αύξηση της γραφειοκρατίας.

Kostis, και μετά την απρόσμενη και αθέλητη επιτυχία της σαρκαστικής καμπάνιας για το χέσιμο, το σκέπτομαι να ξεκινήσω κίνημα κατά της περαίωσης. Πεδίον δόξης λαμπρό διαγράφεται στον ορίζοντα :P