Σάββατο, Αυγούστου 14, 2010

Η πίεση αποδίδει


- Θέλω να κάνω μια καταγγελία, αλλά πρώτα σας θυμίζω αυτό!.

Γνωστό το φαινόμενο η αστυνομία να αντιμετωπίζει με αδιαφορία ή ακόμη και ειρωνικά ή αποθαρρυντικά καταγγελίες για την κακοποίηση ζώων ή γενικά της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων. Αυτό ίσως να αλλάξει μετά από το έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε όλα τα αστυνομικά τμήματα. Η είδηση και το έγγραφο εδώ και εδώ. Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, ιδιαίτερα τα εκτός Ελλάδος ή τα ξενόγλωσσα, δημιουργούν μια μεγάλη πίεση (τουρισμός, ευρώ…). θα πρότεινα σε όποιον προτίθεται να κάνει παρόμοια καταγγελία να τυπώσει το έγγραφο από εδώ και να το έχει μαζί του όταν πρόκειται να απευθυνθεί στα όργανα της αταξίας.

.

Κάποιοι άλλοι βέβαια δεν περιορίζονται στις καταγγελίες. Τρέφω μεγάλο σεβασμό στους ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων εκθέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την ελευθερία τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Bryan Monell για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο της φίλης μου, της Νεφέλης, εδώ (μην παραλείψετε να δείτε τους συνδέσμους με τα βιντεάκια-συνεντεύξεις του). Τέτοιοι άνθρωπο αφυπνίζουν συνειδήσεις και γίνονται ο καταλύτης για αλλαγές στη στάση της κοινωνίας… ή τουλάχιστον κάνουν κάποιους να μένουν για λίγα δευτερόλεπτα με το πιρούνι μετέωρο μπροστά στις οθόνες τους.

6 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Είδα τον νόμο 3170/2003 και δεν πρόσεξα να αναφέρει συγκεκριμένα κάτι για όσους βασανίζουν τα ζώα, τα κακοποιούν ή τα σκοτώνουν επειδή είναι ανώμαλοι.

Επίσης περισσότερο αναφέρεται στα λεγόμενα ζώα συντροφιάς και στις σχέσεις των ιδιοκτητών τους με άλλους ανθρώπους.

Περαστικός είπε...

Γεια σου Greek Rider. Το ίδιο το έγγραφο αναφέρει ρητά την υποχρέωση της αστυνομίας να ανταποκρίνεται σε περιστατικά κακοποίησης/κακομεταχείρισης ζώων και αναφέρεται σε τέτοια περιστατικά που έχουν δημοσιευθεί. Υπάρχουν όμως βλέπω και άλλοι νόμοι που απαγορεύουν καθολικά τον βασανισμό των ζώων. Νόμος 1197 (1981) : <>. Νόμος 3617 (1992) : <>. Σημειώνω επίσης ότι ο όρος ζώο συντροφιάς στον 3170/2003 αναφέρεται γενικά σε γάτες και σκύλους, ακόμη και αδέσποτα και όχι μόνο σε ζώα που ανήκουν σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Αν και η νομοθεσία χρειάζεται βελτίωση, ακόμη και ο νόμος 3170/2003, αν εφαρμοζόταν, δεν θα λειτουργούσαν αισχρές επιχειρήσεις τύπου puppy mill και ενδεχομένως δεν θα πωλούνταν ζώα σε βιτρίνες (Άρθρο3), θα διώκονταν οι ιδιοκτήτες που κακοποιούν τα ζώα τους, καθώς ορίζεται ρητά η υποχρέωσή τους να μεριμνούν για την ευζωία τους, να τα δηλώνουν και να τους παρέχουν κτηνιατρική φροντίδα, δεν θα υπήρχαν κυνομαχίες που απαγορεύονται ρητά (μπορούμε να φανταστούμε έφοδο αστυνομίας σε χώρο κυνομαχιών;) Αναφέρεται επίσης η υποχρέωση των δήμων να μεριμνούν για τα αδέσποτα με ειδικευμένο προσωπικό και χωρίς να τα κακομεταχειρίζονται, κάτι που απαγορεύεται ρητά (Άρθρο 7 παράγραφος 1). Αναφέρεται επίσης στον συγκεκριμένο νόμο η προαγωγή της ζωοφιλίας και βλέπω σε πολλές διατάξεις να απαγορεύεται η κακομεταχείριση και η υποχρέωση μέριμνας για την ευζωία των ζώων, κάτι που επιβάλει και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συνεπώς, ακόμη και η εφαρμογή αυτού του νόμου του ελληνικού κράτους θα ήταν μια μεγάλη βελτίωση. Αναμφίβολα βελτιώσεις χρειάζονται, αλλά ας αρχίσει η εφαρμογή των νόμων… Αν κάποιος καλύτερα ενημερωμένος σε νομικά ζητήματα θέλει να παράσχει πληροφορίες, ελεύθερα. Μένω στην όποια σημασία αυτού του εγγράφου που υποχρεώνει τα αστυνομικά όργανα να ανταποκρίνονται και να ενεργούν μετά από σχετικές καταγγελίες και στην αναφορά που γίνεται σε αυτό στο «ξεμπρόστιασμα» που γίνεται από διάφορα δημοσιεύματα, και ηλεκτρονικά, για την υποτίθεται αδυναμία των αρχών να επέμβουν (ευφημισμός για την αδιαφορία και το «σιγά μην τρέχουμε τώρα για το κωλόσκυλο»).

Jolly Roger είπε...

Καιρος ηταν να γινει κι αυτο.

Αν τηρηθει βεβαια, θα χρειαστουμε φορτηγα για να μεταφερουμε τις καταγγελιες στα αστυνομικα τμηματα ;-(
(οι παραβιασεις των νομων ειναι ασυλληπτες σε αριθμο).

Το "αστειο" της ιστοριας ειναι οτι χρειαζομαστε ειδικη επιστολη και ειδικη εγκυκλιο προκειμενου να πεισουμε την αστυνομια να κανει την δουλεια της.

Ο Greek Rider εχει δικιο οταν επισημαινει τα κενα του νομου. Οι υπαρχοντες νομοι περιεχουν πολλες ασαφειες.

Π.χ. πριν λιγες μερες ειδα ενα γαιδουρακι παρατημενο για ωρες στον ηλιο (με 38 υπο σκιαν), δεμενο απο ενα σκοινι μηκους 30 εκατοστων - δλδ. πρακτικα ακινητοποιημενο.
Εννοειται χωρις νερο. Εννοειται με το ξυλινο σαμαρι βαρους 40 κιλων στην ραχη του. Το να ανεβοκατεβαζει το σαμαρι ειναι πολυ κουραστικο για τον χωριατη, αρα το αφηνει ολη την μερα πανω στο ζωο.

Το απανθρωπο καθαρμα που το εκανε αυτο, του ειχε κατα τα αλλα κρεμασμενη μια γαλαζια χαντρα "για το ματι".
Και οι ξενερωτοι αθηναιοι τουριστες θεωρουσαν το θεαμα του βασανισμενου γαιδαρου σαν "γραφικο" (αγνες ελληνικες παραδοσεις τις επαρχιας) και τραβουσαν φωτογραφιες.

Αυτην την περιπτωση (και πολλες αλλες παρομοιες) δεν μπορω να την καταγγειλω δυστυχως πουθενα. Δεν καλυπτεται απο τον νομο, παρα μονο εμμεσα.

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, τραβάνε πολλά τα γαϊδουράκια. Σίγουρα η νομοθεσία πρέπει να βελτιωθεί, αλλά και να αρχίσει να εφαρμόζεται, πάντα υπέρ των ζώων.

nefeli είπε...

Μπορούμε να καταγγείλουμε τις περιπτώσεις βασανισμού, κακομεταχείρισης, άσχημων συνθηκών διαβίωσης στις αρμόδιες Νομαρχίες.
Ίσως σας φανεί απίστευτο αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις καταγγελιών, η εξέλιξη είναι θετική για το ζώο.

Πρόσφατα η Νομαρχία μετά από τον έλεγχο παρέπεμψε τον ιδιοκτήτη στον εισαγγελέα γιατί θεώρησε ότι πρέπει να τιμωρηθεί και ότι η σύσταση δεν ήταν αρκετή.
Στη Πάτρα πάλι πρόσφατα και μετά από καταγγελία για κακομεταχείριση αλόγου ( παρόμοια περίπτωση με το γαϊδουράκι) η Νομαρχία έκανε κατάσχεση του ζώου και το απομάκρυνε από τον ιδιοκτήτη του.

Νόμος υπάρχει και εφαρμόζεται αρκεί να θελήσουμε έστω να προσπαθήσουμε, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται, γιατί όπως πολύ σωστά το έθεσες Περαστικέ, σιγά μην τρέχουμε τώρα για το κωλόσκυλο.

Η συγκεκριμένη διαταγή προς τα αστυνομικά τμήματα σκοπό έχει ως επί το πλείστον την άμεση παρέμβαση σε περιστατικά κακοποίησης, που δεν μπορούν να περιμένουν την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα τη Νομαρχία.
Πολλές φορές ένα ζώο βασανίζεται μπροστά στα μάτια μας και δυστυχώς η αστυνομία δεν παρεμβαίνει, παρα τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις.

Τα φιλοζωικά σωματεία κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπαθειες προκειμένου να υπογραφεί αυτό το έγγραφο.
Είναι πραγματικά ένα πολύ θετικό βήμα για την προστασία των ζώων και ας ελπίσουμε ότι θα αποδώσει.

Περαστικός είπε...

Ευτυχώς που κάποιες καταγγελίες πιάνουν τόπο. Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες, nefeli.