Πέμπτη, Δεκεμβρίου 31, 2009

Ρεβεγιόν στη βιτρίνα

Δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση να γράφω τελευταιοχρονιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα κείμενα. Απαραίτητες, αλλά ανούσιες ημερολογιακές συμβάσεις… Προτιμώ, με αφορμή άλλη μία υπόθεση παράνομου εκτροφείου κατοικιδίων ή πάπι-μιλ, αυτή τη φορά στο Αλεποχώρι (λεπτομέρειες εδώ), να υπενθυμίσω αυτή τη θλιβερή ιστορία. Η προηγούμενη σχετική ανάρτησή μου, με αφορμή άλλο παράνομο εκτροφείο, εδώ.

.

Όπως αποδείχθηκε, εκτός από την κακομεταχείριση των ζώων, τέτοιες «επιχειρήσεις» εμπλέκονται ακόμη και σε κλοπές καθαρόαιμων ζώων, όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο του «παρά τρίχα».

.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι:

.

ΠΕΤ ΣΟΠ ΜΕ ΖΩΑ ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ = ΖΩΑ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑΣΤΗΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΑΠΙ ΜΙΛ Ή ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ, ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ (εκφράζομαι εξαιρετικά ήπια)

.

Θα ήθελα λοιπόν να σας προτρέψω, όσους θέλετε να αποκτήσετε ζώο ή ακόμη και όσους έχετε ζώα, για το νέο έτος:

.

ΚΑΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΠΕΤ ΣΟΠ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΖΩΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ! Προτιμήστε για τα είδη που αγοράζετε πετ σοπ που δεν επιδίδονται σε αυτό το εμπόριο του πόνου και των ψυχών.

.

Εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ζώο, αν αυτό πρέπει να είναι καθαρόαιμο, αγοράστε από τους νόμιμους/πιστοποιημένους εκτροφείς, οι οποίοι δεν λειτουργούν ποτέ μέσω πετ σοπ. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να είστε και πιο σίγουροι ότι το ζωάκι σας δεν θα εμφανίσει κάποιο πρόβλημα υγείας και, το σημαντικότερο, ότι για να φτάσει στα χέρια σας δεν υπέφεραν οι γονείς του και τα πιο άτυχα αδέλφια του.

.

Ακόμη και αν λυπάστε το ζωάκι που βλέπετε στη βιτρίνα, μην το αγοράσετε, εκτός αν είστε διατεθειμένοι να αγοράσετε και αυτό που θα το αντικαταστήσει σχεδόν αμέσως, και τα επόμενο, και το επόμενο…

.

Δεν μπορώ να μεμφθώ τους ακτιβιστές που ανήμερα των Χριστουγέννων γέμισαν με αφίσες τις βιτρίνες των εν λόγω καταστημάτων για να ενημερωθούν όσοι σταματούν ανυποψίαστοι σε αυτές για να χαζέψουν τα αξιαγάπητα, αλλά άτυχα πλάσματα (δείτε εδώ)!

11 σχόλια:

Aristea-Stray.gr είπε...

Είσαι εκπληκτικός :)
Καλή χρονιά.

Locus Publicus είπε...

Εχω φίλε μου Περαστικέ μια γατούλα μερικών μηνών που την πήραν τα παιδιά απο κάποια οικογένεια. Δεν είχα ποτέ ζώο στη ζωή μου, και δεν ήθελα, αλλά επέκυψα. Είναι μια τρομερή εμπειρία. Νοιάζομαι, ειλικρινά γι αυτό το πλασματάκι, αληθινά, έχει κι αυτό την ψυχούλα του, κάποιος Θεός τόφτιαξε όπως και μένα. Πολλά απ' αυτά που γράφεις, με ενοχλούν. Με ενοχλούν οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα. Που δεν ζητούν απο μάς τίποτα.

Χρόνια σου πολλά και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

Περαστικός είπε...

Καλή χρονιά, Aria!

Locus Publicus, χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλη την οικογένειά σου, συμπεριλαμβανομένου του γατακίου!

Jolly Roger είπε...

Καλη χρονια φιλε Περαστικε.

Respect για το ποστ. Και μπραβο σε εκεινους που εκαναν την αφισοκολληση.

Ποτε δεν καταλαβα εκεινους που αγοραζουν σκυλο η γατα απο εμπορους, την στιγμη που στους δρομους υπαρχουν τοσα αδεσποτα.

cyrus είπε...

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς την περάσαμε επτά άνθρωποι μαζί με τρία σκυλιά, και περάσαμε υπέροχα.
Καλή χρονιά, Περαστικέ, με πολλά σκίτσα.

Περαστικός είπε...

Καλή χρονιά, Jolly Roger! Τουλάχιστον, αν θέλουν καθαρόαιμα, ας σιγουρεύονται για τις συνθήκες διαβίωσης των γονέων του ζώου και τις συνθήκες στις οποίες γεννήθηκε και μεγάλωσε το ζώο, αν μη τι άλλο, αυτό είναι και προς το συμφέρον τους, εκτός από το συμφέρον των ζώων.

Καλή χρονιά, Cyrus! Ωραία παρέα μου φαίνεται ότι ήσασταν! οι ανθρωποσκυλοπαρέες είναι οι καλύτερες, κάτι ξέρω :D

aerostatik είπε...

ένα σύνθημα που θα υιοθετούσα είναι ¨"ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΑ, ΟΧΙ ΚΑΤΟΤΚΙΔΙΑ"

Περαστικός είπε...

…ἔνθα κύων κεῖτ' Ἄργος ἐνίπλειος κυνοραιστέων
δὴ τότε γ', ὡς ἐνόησεν Ὀδυσσέα ἐγγὺς ἐόντα,
οὐρῇ μέν ῥ' ὅ γ' ἔσηνε καὶ οὔατα κάββαλεν ἄμφω,
ἄσσον δ' οὐκέτ' ἔπειτα δυνήσατο οἷο ἄνακτος
ἐλθέμεν• αὐτὰρ ὁ νόσφιν ἰδὼν ἀπομόρξατο δάκρυ,
ῥεῖα λαθὼν Εὔμαιον, ἄφαρ δ' ἐρεείνετο μύθῳ…

Aerostatik, είναι ζώα και είναι και κατοικίδια όσο ζώα και κατοικίδια είμαστε και οι ίδιοι. Σου υπενθυμίζω ότι τα αδέσποτα, που τόσο σε ενοχλούν έξω, δεν ζουν σε κανένα σπίτι και δεν είναι κανενός. Άρα αυτά θα έπρεπε να τα ανέχεσαι;

Γιατί παλεύεις να αποδώσεις ή να αφαιρέσεις ιδιότητες από τα ζώα, γιατί παλεύεις με τα επίθετα αντί να δηλώσεις ξεκάθαρα αυτό που θέλεις να πεις: ότι δεν σου αρέσουν τα ζώα.

Έξω δεν τα θες γιατί χέζουν και γιατί περπατάς έξω, στο σπίτι σου δεν τα θες – δικαίωμά σου, στα σπίτια των άλλων δεν τα θες γιατί προσβάλλουν την αισθητική σου, για πες πού τα θες ή σε πόση ακτίνα γύρω σου επιτρέπονται. Επίτρεψέ μου να συμπληρώσω τις εκτενείς σου γνώσεις πάνω στα ζώα λέγοντάς σου ότι γάτες και σκύλοι είναι κατοικίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια και ότι είναι προσαρμοσμένα για να ζουν δίπλα και μαζί με τον άνθρωπο αποτελώντας μέρος της κοινωνίας του, βοηθώντας τον να επιβιώνει παρέχοντάς του πολλές υπηρεσίες, όπως το να προστατεύουν τις σοδιές του, τα κοπάδια και τις περιουσίες του, ακόμη και την υγεία του από επιδημίες, πέραν του να αποτελούν συντρόφους. Τα ζώα αυτά γίνονται ευτυχισμένα δίπλα στον άνθρωπο, επιδιώκουν τα ίδια να βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο και με τη σειρά τους κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους.

Σε τελική ανάλυση όμως, πέραν των όσων ωφελιμιστικών, ένας άνθρωπος που δεν είναι συναισθηματικά και πνευματικά ευνουχισμένος έχει έμφυτη συμπάθεια προς όλα τα ζωντανά πλάσματα του κόσμου. Κάποιος μπορεί να μην αγαπά τα ζώα, αλλά οφείλει ανοχή και σεβασμό στα ίδια και σε αυτούς που τα αγαπούν, αλλιώς ας είναι έτοιμος να εισπράξει πίσω με τόκο την έλλειψη ανοχής για να μην πω και την περιφρόνηση που ο ίδιος δείχνει.

gaidara είπε...

Καλή χρονιά!

Και ξεκινάς δυναμικά βλέπω :)

Περαστικός είπε...

Καλή χρονιά, Γαϊδάρα :)

Περαστικός είπε...

Μια λίστα που μου έστειλαν, με πετ σοπ που δεν εμπορεύονται ζώα:
http://www.strayshelp.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=756:-pet-shops-o-&catid=50:advice&Itemid=71
Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και άλλα.