Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2009

Blue collar golden boys

Πρέπει να προσέχει τι υπόσχεται ένα κόμμα ως αντιπολίτευση, διότι τα βρίσκει μπροστά του ως κυβέρνηση, και άντε να εξηγεί τώρα στους ξεσηκωμένους συνδικαλοστρατούς ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν παρέχει κανένα δικαίωμα αθέτησης των συμβάσεων που έχει ήδη υπογράψει η χώρα σου και ότι οι αντισυμβαλλόμενοι δεν χαμπαριάζουν από προεκλογικά συνθήματα και έχουν κάθε δικαίωμα να σε σύρουν σε διεθνή δικαστήρια, να καταγγείλουν συμβάσεις και να εισπράττουν ποινικές ρήτρες και αποζημιώσεις, ενώ διασύρεσαι διεθνώς και αποκτάς τη φήμη του αναξιόπιστου εταίρου. Αυτά, ενώ ήδη οι επενδυτές σε αντιμετωπίζουν σαν λεπρό και η οικονομία σου είναι στα τελευταία της, τρεκλίζοντας κάτω από ένα τεράστιο καρκίνωμα κρατισμού, διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων, γραφειοκρατίας κ.λπ κ.λπ.

Είναι λυπηρό να βλέπεις μια χώρα να γίνεται, για άλλη μια φορά, όμηρος ενός μικρού, κλειστού, καλά οργανωμένου συνδικαλοστρατού. Ποια είναι τα γκόλντεν μπόιζ αν όχι εργαζόμενοι που είναι μόνιμοι, ακριβώς όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, και των οποίων οι μέσες ετήσιες αποδοχές φτάνουν τα 70.000 - 80.000 ευρώ περίπου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα 140.000; Αλλά όχι, πρόκειται για εργάτες, για αγνούς προλετάριους και, συνεπώς, νόμος είναι το δίκιο τους. Δυσκολεύομαι βέβαια να αντιληφθώ αυτό το δίκιο όταν οι άνθρωποι αυτοί απεργούν χωρίς ΚΑΝΕΝΑ απολύτως αίτημα που να έχει οποιαδήποτε σχέση με τις συνθήκες εργασίας τους ή οποιαδήποτε άλλη παράμετρο των εργασιακών τους σχέσεων. Το αρνούνται μάλιστα αυτό ευθαρσώς οι ίδιοι. Η διεκδίκησή τους είναι να καθορίσουν αυτοί το ποια θα είναι η διοίκηση, το ιδιοκτησιακό ή διοικητικό καθεστώς της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται. Κάποιος έχει μπερδέψει το ρόλο του.

Ο ξένος επενδυτής, μάλιστα, προκειμένου να υλοποιηθεί η σύμβαση, έχει αναγνωρίσει τα «κεκτημένα» τους και είναι πρόθυμος, να συζητήσει και για άλλα. Ποιο λοιπόν είναι το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων που κλείνουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και στραγγαλίζουν το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριό της; Παιδεύτηκα πολύ, αλλά το βρήκα. Η απάντηση είναι, φυσικά, ο άδολος πατριωτισμός! Αυτοί ξέρουν καλύτερα τι συμφέρει τη χώρα. Αυτοί, ξέρουν ότι δεν χρειαζόμαστε τις επενδύσεις των κακών αυτών Κινέζων και ότι τους παραχωρήσαμε πάρα πολλά. Δεν χρειαζόμαστε την παλιοπροβλήτα που θα κατασκευάσουν, την τεχνογνωσία τους, και ας πρόκειται ίσως για την κορυφαία εταιρεία του κόσμου στον κλάδο, και ούτε τις επενδύσεις τους έχουμε ανάγκη. Η συντεχνία ξέρει καλύτερα και προκειμένου να μας κάνει να αποδεχθούμε το δίκιο της είναι πρόθυμη να οδηγήσει επιχειρήσεις σε χρεοκοπία, να δημιουργήσει ανέργους σε άλλους κλάδους, να καταστρέψει επαγγελματίες.

Ελπίζω, βέβαια, να μην εμφανιστεί κάποιος και να αρχίσει να διασπείρει ανυπόστατα ψεύδη, όπως ότι ο πραγματικός λόγος είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι λυμαίνονται τον λιμένα σαν μαφία, ότι εκτός από τις παχυλές αμοιβές τους εισπράττουν και «πουρμπουάρ» για να βγάζουν γρήγορα εμπορεύματα, ότι τις υπερωρίες 24/24 7/7 τις καταφέρουν βάζοντας άλλους εργάτες - δούλους να δουλεύουν στο πόδι τους έναντι πενιχρής αμοιβής (στην πραγματικότητα όλες τις υπερωρίες τις βγάζουν οι ίδιοι, καθώς είναι κάτι μεταξύ τερμινέιτορ και ρόμποκοπ), ότι για να γίνεις δεκτός σε αυτή την προνομιούχα συντεχνία προϋπόθεση είναι να δουλεύει εκεί και ο μπαμπάς σου, ότι αν έλθουν οι σχιστομάτηδες και φτιάξουν επιπλέον προβλήτες θα χαθούν τα πουρμπουάρ, οι υπερωρίες, θα σπάσει το κύκλωμα και θα προσληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι, για να βγαίνει κανονικά η δουλειά. Όλα αυτά είναι βρωμερά ψέματα και, επιπλέον, δεν μπορείς και να τα προβάλεις ως λόγο για απεργία. Πρέπει να τηρούνται και κάποια προσχήματα για να δουλεύουμε την υφήλιο.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και ένα από τα δίκια του φαίνεται πως είναι και η εκμετάλλευση άλλων, λιγότερο προνομιούχων ομάδων εργαζομένων. Το βλέπουμε παντού το ίδιο έργο, με τις εταιρείες καθαριστριών και με άλλους τρόπους. Αν καταφέρεις να τρυπώσεις σε κάποιες ελίτ αληταράδων, έπιασες την καλή. Αλίμονο στους απέξω. Εξάλλου, κάποιος πρέπει να δουλεύει κιόλας για να διασφαλίζονται τα δικά σου κεκτημένα.

Ο κόσμος τα έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι. Αναρωτιέται μετά η Αριστερά γιατί δεν λένε να ξεκολλήσουν τα ποσοστά της, εν μέσω μάλιστα κρίσης του επάρατου καπιταλισμού. Το ένα κόμμα της, αυτό που ξέχασε ο χρόνος, έχασε μερικές μονάδες, αλλά επέτυχε να παραμείνει τρίτο κόμμα, πολύ σπουδαίο αυτό, ενώ οι ocean's eleven θεωρούν θρίαμβο ότι τελικά δεν βρέθηκαν εκτός βουλής. Όσο τα κόμματα αυτά θα κρατούν τα μάτια τους ερμητικά κλειστά στην πραγματικότητα, όσο θα είναι ανίκανα για κοινή λογική, για διάκριση μεταξύ των καταστάσεων, όσο θα τρέχουν σαν αυτόματα να συμπαρασταθούν σε κάθε μαφία, όσο θα τους αρκεί μια ταξική ετικέτα για να ταχθούν στο πλευρό του κάθε γκόλντεν μπόι με μπλε κολάρο, θα έχουν μια ομάδα που θα τους ακολουθεί, μάλλον φθίνουσα, αλλά θα είναι για πάντα στο περιθώριο και απλώς θα προσπαθούν όλη την ώρα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ενοχλώντας με την επαναστατική γυμναστική τους ανθρώπους που προσπαθούν να εργαστούν στα αλήθεια, σαν ξινές γεροντοκόρες που το παίζουν και πασσιονάριες πανάθεμά τις. Για κάθε σωστό που λένε θα πετάνε άλλες δύο μπαρούφες αποξενώνοντας μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η υποκρισία είναι από τα πράγματα που δύσκολα κρύβονται. Να γιατί δεν θα μπορούσα να ψηφίσω αριστερό κόμμα, όπως με ρώτησε φίλος πρόσφατα.

Η ζωή στην Ελλάδα είναι άσκηση στην αποδοχή και την υπομονή, ίσως και στην αταραξία. Τα πράγματα είναι κρίσιμα, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να θυμώσω, να αγανακτήσω, να ανησυχήσω. Έχω συνηθίσει πια. Μου αρκεί να παρατηρώ τα όσα γίνονται, όπως και ένα οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο, προσπαθώντας να μένω έξω από το μονοπάτι της λάβας. Δεν βλέπω και κανέναν άλλο να νοιάζεται. Χρόνια διαβάζω άρθρα στον Τύπο για καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι, έγινε ποτέ καμία έρευνα; Κινήθηκε η δικαιοσύνη; Δε βαριέσαι βρε αδελφέ! Ας συνεχίσω εδώ να βαράω στο πληκτρολόγιο τις μεταφράσεις μου, χωρίς να μου χρωστούν και να χρωστάω σε κανέναν, και όσο κρατήσει η ησυχία μου, μετά, βλέπουμε, μπορεί να το διασκεδάσω κιόλας. Πάντα υπάρχει μια ελαφριά πλευρά στα πράγματα όταν κουβαλάς μόνο το τομάρι σου.

Ας κάνω λοιπόν εφεξής τον Κινέζο.

19 σχόλια:

Αταίριαστος είπε...

Εξαιρετικό και διδακτικό για πολλούς εθελότυφλους.

doctor είπε...

Καλημέρα φίλε περαστικέ, ήμουν ...περαστικός και είπα να πω μια καλημέρα.
Επί του θέματος δεν θέλω να τοποθετηθώ διότι θα βρίσω και δεν θέλω!
Ένα θα πω μόνο: σήμερα, μία ξεναγός κατέβηκε στο λιμάνι για να παραλάβει τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο. Πήγε λοιπόν σε παρακείμενες τουαλέτες οι οποίες ήταν βουλωμένες και έκανε παράπονα στις εκεί καθαρίστριες.
Αυτές της είπαν ότι απεργούν και οι υδραυλικοί του ΟΛΠ και ότι αν τολμήσουν και φωνάξουν ιδιώτη υδραυλικό, θα τις λιντσάρουν οι απεργοί...

Στον ΟΛΠ προσλαμβάνονται και τα παιδιά των εργαζομένων βάσει του εκεί ισχύοντος κανονισμού.
Όταν λοιπόν κάποτε γεννιότα αγόρι έλεγαν: "εγεννήθην υιός, ετοιμάσατε θέσιν"!!!

Unknown είπε...

I rest my case, πολύ σωστα τα είπες, ούτε ένα κόμμα δεν θα πρόσθετα.
Μακάρι αυτό το κείμενο να μπορούσε να διαβαστεί από πόλύ κόσμο που παραμυθιάζεται με πατριωτικές και αντικαπιταλιστικές μπούρδες του στυλ τα λιμάνια στους έλληνες και στο λαό - ποιό λαο; η συντεχνία κατέχει και εκμεταλεύεται το λιμάνι και στο λαό μένουν ψίχουλα σε σχέση με το τι θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η περιουσία-.

Left Liberal Synthesis είπε...

Επίτρεψε μου να καταθέσω μια διαφορετική άποψη
Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι πράττουν κάλλιστα,διεκδικώντας τα μέγιστα σε ένα κόσμο που οι πάντες κάνουν το ίδιο.
Ο τραγέλαφος αρχίζει με τους φορείς που υιοθετούν αυτές τις εκδικήσεις ως "αριστερές" και υπέρ του "δημοσίου".
Δεν μπορεί να εχει κανένας την απαίτηση οι εργαζόμενοι να έχουν μια συνολική σύλληψη,αυτή ειναι δουλειά των κομμάτων.Και από ότι είδαμε το Πασοκ ό Τσίπρας το ΚΚΕ διέκριναν με παραλλαγές "αυθεντικούς αγώνες υπέρ του δημοσίου".....
Κατα τα λοιπά προσυπογράφω.

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ, Αταίριαστε.

Καλησπέρα, Doctor, πάντα ευπρόσδεκτος! Πολύ ενδιαφέροντα και υποστηρικτικά του κειμένου μου αυτά που μεταφέρεις.

Konstantine, παντού στη χώρα μας στήνονται παραμάγαζα και πολλές φορές η αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση δεν είναι καν υπέρ του Δημοσίου, αλλά απλώς υπέρ της παράνομης ιδιοποίησης που επικρατεί.

LLS, δεν διαφωνούμε ουσιαστικά. Θα το δεχόμουν και αυτό που λες στην αρχή, αλλά δεν διατυπώνονται καν εργασιακά αιτήματα, το αίτημα είναι να μην έλθει η COSCO, αυτό και μόνο αυτό, ίσως διότι δεν υπάρχει και τίποτε άλλο που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν. Ακόμη και υποχρέωση κάλυψης θέσεων από τα παιδιά τους, εφόσον αυτά το επιθυμούν, υπάρχει! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και το μπαχτσισάκι για «καφέδες» και άλλα πολλά που λέγονται ανεπίσημα στην «πιάτσα».

Αυτά που αναφέρω προέρχονται από πολλά ρεπορτάζ και ειδήσεις που έχω διαβάσει και ακούσει κατά καιρούς, αλλά δεν αμφισβητούνται και από πολλούς. Πάντως, προσέθεσα άλλη μια σύνδεση για τις αμοιβές (που τελικά φτάνουν και τα 140.000 ευρώ!) στο κείμενο, μπορείτε να την επιλέξετε από το κείμενο ή αντιγράψτε:
http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=833675
Δεν αποκλείω να προσθέσω και άλλες συνδέσεις καθώς θα εντοπίζω αναφορές.

Greek Rider είπε...

Ο Λέκτορας παίρνει 1300 ευρώ στα χαρτιά, γιατί στην πραγματικότητα, στις περιπτώσεις διδακτικού προσωπικού 407 που ο νόμος λέει ότι αμείβονται με τον βαθμό του Λέκτορα, πολλές φορές κερδίζουν μόνο 300 ευρώ (σε επαρχιακές πόλεις) και άλλες φορές τίποτα.

Γενικά, το παράδοξο είναι ότι μόνο όσοι έχουν ανάγκη δεν έχουν συνδικαλιστική δύναμη. Ή περίπου κάπως έτσι.

Περαστικός είπε...

Και αυτό, ενδεικτικά, αντίγραφο από αποδοχές Απριλίου 2005, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: http://egov.yen.gr/img/apod_ergatonapril2005.pdf

Περαστικός είπε...

Ακριβώς, Greek Rider.

Περαστικός είπε...

Και αυτό από την Καθημερινή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_28_15/10/2009_1290154

Περαστικός είπε...

Και εδώ για εικονικές υπερωρίες:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_12/06/2005_146898
και εδώ, αναφορά και σε εισαγγελική παρέμβαση:
http://www.topsites.gr/news/?article=6141&r=%C5%E9%F3%E1%E3%E3%E5%EB%E9%EA%DE+%F0%E1%F1%DD%EC%E2%E1%F3%E7+%E3%E9%E1+%F4%EF%ED+%CF%CB%D0

αθεόφοβος είπε...

Δεν έχει ξαναγίνει απεργία που δεν έχει αιτήματα υπέρ των εργαζομένων αλλά στρέφεται κατά μιας σύμβασης που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αλλάξει γιατί οι ρήτρες είναι τεράστιες σε τέτοια περίπτωση.

Περαστικός είπε...

Και άλλες φορές οι συνδικαλιστές αντιδρούν σε ιδιωτικοποιήσεις (να θυμόμαστε ότι εδώ πρόκειται για ενοικίαση προς εκμετάλλευση) και το άνοιγμα της αγοράς και κάμπτονται μόνο αφού τους ασημώσουν (από τη δική μας τσέπη). Σήμερα άκουσα για πρώτη φορά στις ειδήσεις, στο ραδιόφωνο, να λέγεται ότι οι συνδικαλιστές βλέπουν ευνοϊκά αυτά που τους προσφέρονται στον εργασιακό τομέα. Ίσως το πολύ το ασήμωμα και η συνειδητοποίηση του πόσο ανέφικτο είναι να ζητούν να μην υλοποιηθεί η σύμβαση να τους έχει κάνει να έχουν δεύτερες σκέψεις και να σκέφτονται να υπαναχωρήσουν με όσα εξασφαλίζουν. Θα δούμε.

Έχει ενδιαφέρον να αναφέρω ότι ψάχνοντας διάφορα κείμενα έπεσα σε μια αναφορά, ίσως προ διετίας, ότι οι συνδικαλιστές δεν είχαν λέει αντίρρηση να γίνουν προσλήψεις για να μειωθούν οι υπερωρίες, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ. Τώρα αυτό πώς ερμηνεύεται; Να πληρώνονται με υπερωρίες χωρίς να τις κάνουν; «Υπερωρίες να μην κάνω, αλλά τα 140 χιλιαρικάκια μου θα μου τα σκάτε» :D Για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του όχλου, έχει χαθεί η μπάλα.

Jolly Roger είπε...

Ειναι πολλα τα λεφτα Περαστικε, πολλα περισσοτερα απο οσο φανταζεσαι.

Δεν ειναι μονο τα θρασυτατα προνομια μιας κλικας υπαλληλων του ΟΛΠ. Τα υπολοιπα ελληνικα κοροιδα εχουν αποδειξει μεχρι τωρα οτι μπορουν να θρεψουν μια συντεχνιακη ομαδα, οσο παραλογες απαιτησεις και να εχει.
Τα "δωρακια" και οι αμοιβες των 120 χιλ. / χρονο ειναι ψιχουλα.

Τα χοντρο παιχνιδι που παιζεται κατω απο το τραπεζι ειναι με τις επιχειρησεις και "επιχειρησεις" που (δια)συνδεονται με τα παλληκαρια του ΟΛΠ. Εκει βρισκεται το ψωμι και αυτο κινδυνευει, αν μπουν ξενοι μεσα.

Λιγα να σου λεω, πολλα να καταλαβαινεις ;-)

Περαστικός είπε...

Καταλαβαίνω, Jolly Roger :)

ellinida είπε...

Μπαξισάκι γιά να σου ξεφορτώσουν σήμερα τα εμπορεύματα, μπαξισάκι γιά να εκτελωνίσεις σήμερα, μπαξισάκι γιά να προλάβουν να φύγουν σήμερα από την αποθήκη, μπαξισάκι γιά να μην σου κλέψουν τα εμπορεύματα απο την αποθήκη μέχρι να τα εκτελωνίσεις. Και κοίτα να δεις που τελικά όλο και κάτι έλειπε. Και άλλα πολλά.
Είναι βέβαια χρόνια πολλά που δεν είμαι πιά στο εμπόριο αλλά δεν φαντάζομαι να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα.
Ας τα πάρουν όλα οι ξένοι αφού είμαστε ανάξιοι και σάπιοι. Οπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου σήψη.
Μπράβο Περαστικέ.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Ellinida! Ευχαριστώ και για τη δική σου μαρτυρία.

Ανώνυμος είπε...

Ήρθε η ώρα σας. Τα παιδιά σας θα την πατίσουν όπως μας τιναξατε την γούνα εμάς τους σημερινούς 35 έως 45 ετών. Αλητες της γενιας του πολυτεχνίου φαγατε φαγατε να σκασετε γουρούνια ...
Τώρα οι εφημερίδες ανακαλύπτουν ότι "τα παιδία δεν έχουν δουλειές" αλλά έχουν δουλείες ...
Εμείς μαθαμε να ζουμε με 700 τα δίκα σας του μουλικα δεν ξέρουν ... αντε τωρα ο Τζωρτζ να τα βρει δουλεια να τα ταχτοποιήσει

Ζήτω το ΠΑΣΟΚ ...
Ζήτω οι κλέφτες ...

Ότι κλέψατε από το 1982 μέχρι το 2004 να σας κάτσει στο λαιμό και στον παιδιών σας.

Βγαίνατε για τσάρκα στο Da Capo για prima nochta με τις κόρες των εργατών των Δυτικών Προαστίων, τώρα το αυτό περιμένει τις κόρες σας γουμάρια.

Κάφροι πασόκοι, μόνο τη μίζα έχετε στο μυαλό σας. Τα παιδιά σας παίρνουν το πολύ 700 ευρώ για να ζήσουν σε μια πόλη με κόστος 3.000. Όλα εδώ πληρώνονται.

Σε καμία τριανταριά χρόνια μόνο Πακιστανοί και Αλβανοί θα ζούν στην χώρα, μια και κανείς από τους «μέσους» δεν μπορεί να μεγαλώσει παιδιά. Τέρμα ρε, τζάμπα τόσο τρέξιμο ο Μακρυγιάννης και οι άλλοι. ΤΖΑΜΠΑ

Ευχή και κατάρα, ότι κάνατε να το βρούνε τα παιδιά σας μπροστά τους, ή καλό ή κακό

ΥΣ: homo pasokous neaterdalis ilithiensis

Ανώνυμος είπε...

Ότι κλέψατε από το 1982 μέχρι το 2004 να σας κάτσει στο λαιμό και στον παιδιών σας.

Βγαίνατε για τσάρκα στο Da Capo για prima nochta με τις κόρες των εργατών των Δυτικών Προαστίων, τώρα το αυτό περιμένει τις κόρες σας γουμάρια.

Κάφροι πασόκοι, μόνο τη μίζα έχετε στο μυαλό σας. Τα παιδιά σας παίρνουν το πολύ 700 ευρώ για να ζήσουν σε μια πόλη με κόστος 3.000. Όλα εδώ πληρώνονται.

Σε καμία τριανταριά χρόνια μόνο Πακιστανοί και Αλβανοί θα ζούν στην χώρα, μια και κανείς από τους «μέσους» δεν μπορεί να μεγαλώσει παιδιά. Τέρμα ρε, τζάμπα τόσο τρέξιμο ο Μακρυγιάννης και οι άλλοι. ΤΖΑΜΠΑ

Ευχή και κατάρα, ότι κάνατε να το βρούνε τα παιδιά σας μπροστά τους, ή καλό ή κακό

ΥΣ: homo pasokous neaterdalis ilithiensis

Περαστικός είπε...

Ανώνυμε, λίγη ψυχραιμία.