Σάββατο, Σεπτεμβρίου 12, 2009

Από τις φωτιές στις πλημμύρες

Η Ελλάδα που κτίζει στα δάση και καίγεται και...

. ...η Ελλάδα που κτίζει στις κοίτες των ποταμών και πνίγεται*.

Άκουσα το πρωί ότι τα σπίτια που ήταν κτισμένα στις κοίτες των ποταμών και παρασύρθηκαν ήταν καθ' όλα νόμιμα. Προφανώς, η φύση αδιαφορεί για τα συμβόλαια, τα υποθηκοφυλακεία, τις πολεοδομίες, τις νομιμοποιήσεις και τα λαδώματά μας και αναγνωρίζει μόνο τους δικούς της νόμους. Όταν δεν την λαμβάνουμε υπόψη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις συνέπειες, αν όχι αμέσως, αργότερα.
.
Αυτό ισχύει και για όλους όσοι προβάλλουν το αφελές δίλημμα οικολογία ή οικονομία. Στην πραγματικότητα έχουμε μια κοντόφθαλμη, οικονομίστικη λογική που βρίσκεται σε ασυμφωνία με την ευρύτερη πραγματικότητα και μας οδηγεί στο να ζούμε με ένα θεμελιωδώς ανήθικο τρόπο, που σημαίνει σε δυσαρμονία με τον υπόλοιπο κόσμο που μας περιβάλλει και τα πλάσματά του.

* Βεβαίως, οι πλημμύρες και οι συνακόλουθες καταστροφές οφείλονται σε πολλές περιπτώσεις και στις φωτιές.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγκλημα και τιμωρια! Ω, μα ειναι νομος της φυσης! Εμεις ομως, αγνοουμε και το νομο και τη φυση....

Αταίριαστος είπε...

Όταν λέμε "καθ' όλα νόμιμα" βέβαια μπορεί να εννοούμε "πρώην αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν", δηλαδή έχτισαν κάποιοι όπου γούσταραν και μετά ήρθε το κράτος και σκέφτηκε "ντάξει μώρε τώρα, ό,τι έγινε έγινε, να τα γκρεμίσουμε όλα δεν γίνεται, οπότε ας τα νομιμοποιήσουμε...". Φυσικά η φύση έχει άλλη άποψη δυστυχώς για μας.

Περαστικός είπε...

Exofthalmi, εμείς μπορεί να τα αγνοούμε, άγνοια όμως του νόμου δεν συγχωρείται, ιδιαίτερα αυτών των νόμων, όπου δεν υπάρχει κάποιος για να συγχωρήσει.

Αταίριαστε, είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων το ίδιο είναι περίπου, σίγουρα η φύση δεν ενδιαφέρεται.

Jolly Roger είπε...

Δεν ειναι αναγκη να πηγαινουμε τοσο μακρυα και να αναζηταμε φιλοσοφικες εξηγησεις περι αρμονιας με την φυση.
Αν και οι σκεψεις σου περι αρμονιας ειναι φυσικα σωστες. Η αρμονια παντοτε (πρεπει να) ειναι το ζητουμενο.
Αλλα εδω τα πραγματα ειναι πολυ πιο ρηχα απο την αρμονια με την φυση.

Θεωρητικα θα μπορουσαμε να χτισουμε και πανω σε ρεματα, ακομα και σε πλυμμηροπαθεις περιοχες. Ο ανθρωπος εχει καλως η κακως καταφερει να δαμασει την φυση - μεχρι ενος σημειου παντοτε.

Ολοκληρη η Ολλανδια ειναι κατω απο την επιφανεια της θαλασσας. Τα σπιτια τους ειναι θεμελιωμενα πανω σε πρωην λασπωδη βυθο (δηλαδη οτι πιο ακαταλληλο για θεμελιο). Ετσι και σπασει ενα απο τα εκατονταδες φραγματα, θα πνιγουν σαν τα ποντικια.
Κι ομως, ζουν κανονικοτατα και ευτυχισμενα εδω και κατι αιωνες - απλα *προσεχουν*.

Τα 4/5 της Ιαπωνιας ειναι χτισμενα πανω σε εξαιρετικα σεισμογενεις περιοχες και σε σαθρα εδαφη ( = ρεματιες). Κι ομως, εχουν ουρανοξυστες πανω στα ρεματα και δεν παθαινουν τιποτα. Κι αυτοι, απλα *προσεχουν*.

Η Υβρις αυτου του θηλαστικου με το IQ αμοιβαδας που λεγεται νεοελληνας δεν ειναι οτι εχτισε πανω στο ρεμα. Αυτο γινεται και αλλου.
Η Υβρις ειναι οτι εχτισε πανω στο ρεμα αγνοωντας θεληματικα καθε εννοια επιστημης και λογικης.

Η λογικη του αυθαιρετου ειναι οτι "γιατι αυτος και οχι εγω" καθως και "ελα μωρε, ολοι το ιδιο κανουν". Ε, με αυτην την νοοτροπια, το ηλιθιο μαλακιο που λεγεται νεοελληνας δεν θεωρησε αναγκαιο να βαλει τα καταλληλα θεμελια για το ρεμα.

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, σωστά αυτά που λες, αλλά ο Ολλανδός κτίζει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας διότι δεν έχει αλλού, εμείς γιατί τέτοιο μίσος στα ρέματα και στα ποτάμια; Όπως και να έχει, αυτά τα αναφέρω ως ενδεικτικά μιας κοντόφθαλμης και ανόητης συμπεριφοράς, χωρίς υπολογισμό των συνεπειών, αλλά και χωρίς σεβασμό για το περιβάλλον. Κτίζουν στα ποτάμια, όπως κτίζουν και στα καμένα, με την καταπάτηση, με την καταστροφή της φύσης, με τη μίζα στην πολεοδομία, αυτή είναι η ύβρις. Κτίζουν ακόμη χωρίς να υπάρχει κάποιος για να καταστρώσει ένα οικιστικό σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, με έτοιμες εκ των προτέρων υποδομές. Γιατί πρέπει όλα να είναι τόσο άσχημα και πρόχειρα σε αυτή τη χώρα; Άντε να μας σώσει και ο Γιωργάκης τώρα, που είπε ότι θα μας κάνει Βαρκελώνη και Δανία.

gaidara είπε...

Αυτό που πάντα μου φαινόταν καταπληκτικό είναι το ότι ενώ όλοι εμείς ξέρουμε και το βλέπουμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας... καταπατήσεις, αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων κλπ δεν κάνουμε τίποτα. Αναλωνόμαστε κι εμείς στην απλή παρατήρηση και γινόμαστε παθητικοί δέκτες και δεν κάνουμε τίποτα ούτε για να το αποτρέψουμε ούτε για το καταγγείλουμε ακόμα και τη στιγμή που το βλέπουμε να συμβαίνει. Φόβος. Τι φοβάται ο έλληνας αλήθεια? Το ότι αν γίνει ενεργός πολιτικά και κονωνικά θα έχει κάποιο προσωπικό κόστος? Ε τότε είμαστε χαμένοι. Η συμπεριφορά μας δε είναι τόσο προβλέψιμη που ενώ οι "ένοχοι" καταστρέφουν την χώρα μπροστά στα μάτια μας μας περιγελούν κάθε φορά που γίνονται εκλογές λέγοντας το ποίημα και κερδίζοντας (αν είναι δυνατόν!!!) την ψήφο μας... αν αυτό δεν είναι λόγος να αηδιάσει κανείς με αυτή την χώρα και την άρρωστη νοοτροπία μας τότε δεν ξέρω τι είναι...

Περαστικός είπε...

Gaidara, είναι τόσα και αυτά που γίνονται «νόμιμα» και είναι ίσως ακριβώς αυτά που είναι τα χειρότερα. Την ψήφο μας τη δίνουμε σε αυτόν που μας φαίνεται βολικότερος και ελαστικότερος στις παρανομίες μας, οπότε...