Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2009

Εκκρεμή

Εδώ, το εκκρεμές του Φουκώ.
Παρακάτω, το εκκρεμές του Έλληνα ψηφοφόρου, ο οποίος διετύπωσε τη λογική αρχή ότι η αέναος παλινδρόμηση μεταξύ δύο επιλογών που απορρίπτεις συνιστά μια ορθή επιλογή (έλα μωρέ και τι άλλο να ψηφίσω...).




Υ.Γ. Επιστρέφοντας απόψε από τον βραδινό περίπατο, με κουτσούλισε αλύπητα ένα πτηνό. Καθώς δεν είναι η πρώτη φορά, υποψιάζομαι ότι δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο και ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί ψυχαγωγική δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται με ενθουσιασμό ορισμένα από τα συμπαθή πετούμενα (ίσως να βάζουν και στοιχήματα μεταξύ τους).

14 σχόλια:

kostas είπε...

Το σκίτσο είναι πραγματικά εμπνευσμένο! Αλλά όμως Περαστικέ το ερώτημα είναι τι εναλλακτικές έχουμε. Ειδικά σε μια χώρα που ο εκλογικός νόμος και η κουλτούρα δεν ευνοούν τις συνεργασίες, ψήφος σε ένα μικρό κόμμα είτε ισοδυναμεί με λευκό (αν δε μπει στη βουλή) είτε οδηγεί σε οριακή αυτοδυναμία και βραχύβειες κυβερνήσεις. Έστω και με βαριά καρδιά πρέπει να παραδεχτούμε ότι για να πάει η χώρα μπροστά πρέπει κάποιος να αναλάβει πρωτοβουλίες - και αυτός ο κάποιος θα είναι είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Εγώ σαν υπεύθυνος πολίτης που δεν τρέφει αυταπάτες απλά θα συνταχτώ με το πνεύμα της εποχής.

Περαστικός είπε...

Κώστα, βρίσκω κάπως μοιρολατρική αυτή την αντίληψη. Ο εκλογικός νόμος μαγειρεύεται κάθε τρεις και λίγο ανάλογα με το πώς ζυγίζουν οι κρατούντες την κατάσταση (σε λίγο από το +40 και το +50 θα πάμε στο «πάρ' τα όλα» για το πρώτο κόμμα, για να έχουμε αυτοδυναμίες με το στανιό) και όσο για την κουλτούρα, αυτή την καθορίζουμε όλοι εμείς. Αν αποδεχόμαστε ότι το πνεύμα της εποχής, όπως το έθεσες, ή το ριζικό μας είναι να ζούμε σε ένα ολιγαρχικό καθεστώς οικογενειοκρατίας και σε κάτω από ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα, μας αξίζουν και τα δεινά αυτής της κατάστασης. Ουδείς αναντικατάστατος και σίγουρα όχι οι άεργοι πολιτικοί ταζακιού/ιχθυοτροφείου που έχουμε τώρα. Αν είναι ενάντια στην κουλτούρα τους οι συνεργασίες και δεν τους αρέσει η επιλογή του «κυρίαρχου λαού», ας σηκωθούν να φύγουν. Λες να μην εμφανιστούν άλλοι άνθρωποι στη θέση τους;

Ένα σύστημα ευνοεί και το αντίστοιχο είδος ανθρώπου που το υπηρετεί. Ένα πολιτικό σύστημα διεφθαρμένων ή ανίκανων υπαλλήλων συμφερόντων, όπως αυτό που έχουμε τώρα, προφανώς αναδεικνύει τους ανθρώπους της αντίστοιχης «κουλτούρας» και αποκλείει ανθρώπους άλλης κουλτούρας. Έχεις ένα δίκιο καθώς εμμέσως λες ότι κάθε λαός έχει τη διακυβέρνηση που του αξίζει, ε λοιπόν, ας απαιτήσουμε και ας δείξουμε ότι μας αξίζει κάτι καλύτερο. Αυτό λέω, να αλλάξουμε εμείς, να αφυπνιστούμε, να αλλάξει η κουλτούρα μας και να δείξουμε αυτή την αλλαγή στην κάλπη. Προσωπικά, αισθάνομαι μειωτικό για εμένα τον ίδιο να στηρίζω πλέον τα δύο μεγάλα κόμματα. Σημειωτέον ότι το 2004 είχα ψηφίσει ΝΔ θεωρώντας ότι τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο από πλευράς διαφθοράς, αλλά αποφάσισα ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που την πάτησα.

Εναλλακτικές; Υπάρχουν καμιά 40αριά κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, έψαξες ποτέ τι αντιπροσωπεύουν αυτά; Υπάρχουν για όλα τα γούστα. Από τους φιλελεύθερους του Μάνου (αν θες γνωστά πρόσωπα με ταυτότητα), τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, του Οικολόγους Πράσινους που είναι ένα τσακ από το να μπουν στην βουλή αν αυτό σε απασχολεί, διάφορους άλλους οικολόγους, αριστερά κόμματα, ό,τι θέλεις. Μη μου πεις όμως ότι δεν είναι αξιόπιστες λύσεις διότι θα σου πω ότι κανένα κόμμα δεν γίνεται «αξιόπιστη λύση» αν πρώτα δεν αποκτήσει δυναμική και δεν ψηφιστεί. Αν δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ σκέψου τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ όταν ιδρύθηκε και σκέψου πόσο άλλαξαν αυτές όταν έγινε κόμμα εξουσίας. Θυμήσου το «βυθίσατε το Χόρα» και το «Έξω από την Ευρώπη» και θα σε ρωτήσω πόσο αξιόπιστο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ τότε για εσένα. Μην ανησυχείς, κανένα μικρό κόμμα δεν γίνεται από το 0,5% κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, όσο όμως μαζεύει ψήφους, ωριμάζει, οι θέσεις του δοκιμάζονται στην τριβή με την πραγματικότητα, εμπλουτίζεται με νέα στελέχη, ζυμώνεται.

Μπορεί η ψήφος σε ένα κόμμα που δεν θα εισέλθει στη βουλή να μοιάζει χαμένη, πλην όμως, σε αντίθεση με τη λευκή ψήφο και την αποχή, καταγράφεται στα ποσοστά των κομμάτων και αυτό έχει τη σημασία του. Αν το πραγματικό ποσοστό των ψηφοφόρων που επιλέγει τα δύο μεγάλα κόμματα μειωθεί, αυτό θα προκαλέσει τριγμούς στο σύστημα και θα φέρει αλλαγές, θα ασκήσει πίεση για ανανέωση, δείχνοντας ότι η παλιά συνταγή δεν πιάνει πλέον. Επίσης, υπάρχουν κόμματα που έχουν ελπίδες να εισέλθουν στη βουλή και αξίζει τον κόπο να το παλέψουμε. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ, και στο λέω χωρίς καμία εριστική διάθεση, είναι η μοιρολατρική αντίληψη που εκφράζεις και που δυστυχώς μοιράζονται πολλοί συμπολίτες μας.

Περαστικός είπε...

Θέτω ως ερωτήματα τα θέματα που αναφέρεις: Πάει τώρα μπροστά η χώρα; Σας αρέσουν οι πρωτοβουλίες που παίρνουν τα δύο μεγάλα κόμματα; Θεωρείτε αξιόπιστες τις πρωτοβουλίες που εξαγγέλλουν προεκλογικά; Έχουμε παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, οικονομία, καλά οργανωμένο κράτος, σωφρονιστικό σύστημα, ασφάλεια, ελευθερία; Σαν υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση; Μήπως μοιάζουμε λίγο με τον τύπο που πέφτει από τον ουρανοξύστη και φτάνοντας στο πρώτο πάτωμα, λίγο πριν να γίνει λιώμα στο πεζοδρόμιο λέει «εντάξει ρε, τόσα πατώματα, μέχρι εδώ καλά πάμε»; Πρέπει να έχουμε τη σοφία να καταλαβαίνουμε πότε χρειάζονται αλλαγές και να τις κάνουμε ελεγχόμενα, πριν οι εξελίξεις να επιβάλουν τη δική τους πραγματικότητα και όχι να περιμένουμε να κτυπήσουμε στο πεζοδρόμιο. Αν έχω δίκιο ή άδικο στην εκτίμησή μου, ας το ψάξει ο καθένας.

Jolly Roger είπε...

Ειναι η πρωτη φορα που εχω κριτικη για το σκιτσο: κατα την γνωμη μου θα επρεπε να δειχνει τους 2 πολους του εκκρεμους με ανοιχτα σαγονια καραχαρια, ετοιμα να κατασπαραξουν τον δυστυχη που κρεμεται απο πανω τους.

Για τις κυβερνησεις συνασπισμου: εχει καλλιεργηθει στην Ελλαδα, οτι οτιδηποτε εκτος της απολυτης κυριαρχιας ενος κομματος ειναι καταστροφικο για τον τοπο. Οι ελληνες επιμενουν να αγνοουν οτι ειναι η μονη χωρα του δυτικου κοσμου [*] με αυτοδυναμη κυβερνηση ενος κομματος.

Σε ολα τα υπολοιπα δυτικα κρατη εναλλασσονται κυβερνησεις συνασπισμου. Αυτο μαλιστα γινεται εδω και δεκαετιες και κανενας δεν εχει παθει τιποτα. Ακομα και στην Ουζα που η εξουσια συγκεντρωνεται σε ενα προσωπο, υπαρχουν 2 αλλα οργανα του πολιτευματος (Συγκλητος, Κοινοβουλιο) που συχνα ανηκουν στην αντιθετη παραταξη απο τον προεδρο και τον αναγκαζουν να συνεργαστει.

Πιστευω οτι μια κυβερνηση συνασπισου θα εκανε καλο. Αν μη τι αλλο, να σπασει το μονοπωλιο του δικομματισμου. Οπως δεν βυθιστηκαν τα αλλα κρατη στην αναρχια, ετσι δεν θα βυθιστει και η Ελλαδα.

Το ζητουμενο δεν ειναι βεβαια μια κυβερνηση συνασπισμου με το ζορι. Το ζητουμενο ειναι να μαθουν οι ραγιαδες επι τελους να απαιτουν απο τους πολιτικους να κανουν (σωστα) την δουλειά τους.
Ο κοινωνικος ελεγχος είναι το ζητουμενο. Αντι γι' αυτο, θεωρειται δεδομενο οτι ο πολιτικος θα ειναι διεφθαρμενος και ανικανος.

[*] το αν η Ελλαδα ειναι μερος του δυτικου κοσου και οχι καποια Μπανανια ειναι συζητησιμο

gaidara είπε...

Προσωπικά δεν δέχομαι την στάση "τι επιλογές έχουμε"... γιατί αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα, μετά απ' το κατάντημα στο οποίο μας οδήγησαν σαν χώρα και σαν πολίτες, δεν θα έπρεπε να είναι ΚΑΝ επιλογές!!!

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, εμείς θέλουμε «καθαρές λύσεις», με ξεκάθαρα διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις και ένα απαράδεκτο κομματικό κράτος.

Σωστά, Gaidara.

Ναυτίλος είπε...

Είναι τρεις και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα. Λόγο της δουλειάς μου ως νυχτερινού και απογευματινού το βιολογικό μου ρολόι έχει φτύσει γρανάζια... Όρεξη για πολιτική δεν έχω... Αλλά θα σου λύσω την απορία με της κουτσουλιές.

Τα πετούμενα, για να είναι όσο το δυνατών ελαφρύτερα για να μπορέσουν να πετάξουν έχουν κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα θηλαστικά ας πούμε. Για παράδειγμα, τα κοκάλα είναι πορώδη, γι’ αυτό και σπάνε εύκολα, ενώ για λιγότερο βάρος, ΔΕΝ διαθέτουν ουροδόχο κύστη να κατακρατεί τα υγρά απόβλητα, αλλά κι’ ούτε κόλον στο τέλος του εντέρου να μαζεύονται τα κόπρανα, οπότε... με το που κάτι φτάνει στο τέρμα... απλά φεύγει.

Γι’ αυτό και κουτσουλάνε παντού... δεν κάνουν επίτηδες, έτσι είναι φτιαγμένα... Ή κάνουμε υπομονή και τα ανεχόμαστε, ή το παίζουμε άνθρωποι και τα σκοτώνουμε με ποικίλους τρόπους...

Αυτά...

Καληνύχτα σας.

;-)

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Ναυτίλε. Όσοι άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχτούν μερικές κουτσουλιές χαμογελώντας είναι πραγματικά για χέσ*μο! Πάντως θα είχε πλάκα αν σημάδευαν.

happypepper είπε...

Περαστικέ μου,
έτσι όπως πάει η χώρα, θα έπρεπενα μιλάμε για το εκκρεμές του Κουφώ, όπου κουφό είναι το ό,τι συμβαίνει σε μας τους απλούς πόλίτες!

Περαστικός είπε...

Εκκρεμές του Κουφώ; Εξαιρετικό! :D

ellinida είπε...

Καλύτερα οι κουτσουλιές παρά η κόπρος των ανθρώπων(έργα και λόγια).
Θα συμφωνήσω με το εκκρεμές του Κουφώ. Απόλυτα αναγκαίο αυτές τις μέρες που η κακογουστιά έχει φτάσει πιά στο peak.
Καλημέρα.

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, ellinida. Νομίζω μάλιστα ότι αν σε κουτσουλάνε είναι τύχη :D

Greek Rider είπε...

Καταπληκτικό για ακόμη μια φορά το σκίτσο σου!

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ, Greek Rider!