Τρίτη, Αυγούστου 11, 2009

Χυμένο γάλα

- Αν είναι να το χύνεις, άσε να το δώσω στον μικρό!
.
Έβλεπα πριν από μέρες στις ειδήσεις αγρότες να χύνουν γάλα στους δρόμους. Διαμαρτύρονταν για κάτι, δεν θυμάμαι τι, ίσως για τις τιμές, ίσως για κάτι άλλο. Η εικόνα αυτή πάντα μου είναι δυσάρεστη. Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι το γάλα που χύνεται έτσι άσπλαχνα βγήκε από τα σωθικά ενός ζώου και είχε ως αρχικό προορισμό να γίνει τροφή αγάπης, ζωή, για το μικρό του. Ο κτηνοτρόφος το αφαιρεί για να θρέψει ανθρώπους, όχι για να σπαταλιέται και να χύνεται έτσι άσπλαχνα. Κανένας άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό, για κανένα σκοπό, όσο δίκαιος ή άδικος και να είναι αυτός.

Με ενοχλεί ακόμη και η καταστροφή των γεννημάτων της γης. Θεωρώ τέτοιες πράξεις αληθινή βλασφημία και ιεροσυλία, πραγματική ύβρη. Για το δικό μου σύστημα αξιών, ιεροσυλία δεν είναι να κατουράς ιερά σύμβολα ή να βρίζεις τον Μωάμεθ, ιεροσυλία είναι αυτή η ασέβεια στον ναό της Γης και σε όσα πολύτιμα λαμβάνουμε από αυτήν, τη μεγάλη μητέρα μας. Θεωρώ μάλιστα αχρείους τους πολιτισμούς των ανθρώπων που τα έχουν αντιστρέψει όλα και θεωρούν ότι ένα εικόνισμα, ένα σύμβολο, ένα τσαλακωμένο χαρτάκι με ιερά λόγια αξίζουν περισσότερο και είναι φορείς μεγαλύτερης ιερότητας από ένα ποτήρι γάλα, από ένα καρβέλι ψωμί, από ένα ζουμερό ροδάκινο. Δείξε μου το λείψανο ενός αγίου και ένα καρπούζι και δεν θα διστάσω να σου ποιο είναι πιο ιερό.

Δυστυχώς, σε αυτή την κατάντια έχουμε οδηγηθεί από τις στρεβλές αξίες μας και τη νοσηρή τάση μας να τα αποτιμάμε όλα με τη χρηματική τους αξία, λησμονώντας ότι είναι αυτά τα αγαθά που δίνουν αξία στο χρήμα και όχι το αντίστροφο. Πρέπει να αναλογιζόμαστε με κάθε γουλιά γάλα από πού προέρχεται αυτό το αγαθό και από ποιον το στερούμε. Η δική μας στέρηση μπορεί να μας θυμίσει πώς έχουν τα πράγματα. Η δίψα θυμίζει πόσο πολύτιμο είναι το νερό, ο λιμός πόσο ιερό το σιτάρι. Γη και ύδωρ και ήλιος χρειάζονται για να γίνει αυτό το πολύτιμο πετράδι που είναι ένα σπυρί σιταριού. Δεν είναι μόνο «εμπορεύματα» αυτά, δεν είναι απλώς «commodities» με τιμές που ανεβοκατεβαίνουν στα χρηματιστήρια, είναι αγαθά, αγαθά και άγια.

Είναι απογοητευτικό ότι ο αγρότης, που θα έπρεπε να τα συνειδητοποιεί αυτά περισσότερο από κάθε άλλον, συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και έχει τέτοιες αντιλήψεις. Τι είναι τα ζώα; Τι είναι τα φυτά; Εμπορεύματα, επιδοτήσεις, κιλά, τόνοι, χρήμα. Ίσως να έχουν πέσει και αυτοί σε μια παγίδα, να τους έχει επιβληθεί ένας αρρωστημένος τρόπος σκέψης. Ο άνθρωπος που έχει πρόσβαση στη γη και μπορεί να καλλιεργεί ο ίδιος την τροφή του, που μπορεί να παίρνει απευθείας από τη φύση τον πλούτο της, θα έπρεπε να είναι ο περισσότερο ελεύθερος και ο λιγότερο εξαρτημένος των ανθρώπων. Ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει την ευγενικότερη τέχνη, μπορεί να ρυθμίσει τη ζωή του για να ζει με αυτάρκεια και ελάχιστες απαιτήσεις συναλλαγής. Δυστυχώς, οι μονοκαλλιέργειες, η αντίληψη των πάντων με όρους χρήματος, ο εθισμός στις παροχές, τους έχουν υποβιβάσει σε ζήτουλες, τους έχουν εξαχρειώσει και τους έχουν καταστήσει πιο εξαρτημένους από ένα υπάλληλο στην πόλη που δεν ξέρει τι είναι το φαγητό που τρώει.

Πρέπει η συγκομιδή να είναι μεγάλη... για να θαφτεί και να εισπραχθούν υψηλές επιδοτήσεις που θα γίνουν «μερτσεντέ» και θα κατατεθούν στο κωλάδικο ή θα γίνουν άλλα ευτελή. Τι εκμαυλισμός. Πρέπει το γάλα να χυθεί για να δειχθεί στις κάμερες η αποφασιστικότητα του αγρότη και να γίνουν με πιο ευνοϊκούς όρους οι διαπραγματεύσεις με τη γαλακτοβιομηχανία. Πρέπει να χρεωθεί ο αγρότης στην τράπεζα για λιπάσματα και χημικά. Ποιος αγρότης πονάει τη γη; Τη μισούν! Είναι η ξένη στο κορμί της οποίας ασχημονούν.

Δεν περιμένω, φυσικά, από τον αγρότη να ζει όπως ο Θορώ στη λίμνη Walden (που μια χαρά ζούσε) ούτε να στερεί από τα παιδιά του τις σύγχρονες ανέσεις. Είναι λανθασμένες όμως και οι κοντόφθαλμες αντιλήψεις και οι παρωπίδες που εγκλωβίζουν σε νοσηρές καταστάσεις που εν τέλει δεν διασφαλίζουν ούτε την οικονομική βιωσιμότητα. Δεν υπάρχουν μόνο οι επιδοτήσεις, δεν υπάρχουν μόνο οι μονοκαλλιέργειες, δεν υπάρχει μόνο η μεγάλη βιομηχανία, υπάρχουν και οι οργανικές καλλιέργειες, υπάρχει και η αναζήτηση για διαφορετικά προϊόντα ανώτερης ποιότητας, υπάρχει και το ξεβόλεμα και η αναζήτηση οδών πέραν των πεπατημένων και η επιθυμία για μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς ούτε στερήσεις ούτε εξαρτήσεις.

Σίγουρα αρκετοί αγρότες μπορεί να μην έχουν τις γνώσεις ή την ευρύτητα πνεύματος για την αναζήτηση άλλων λύσεων και μιας ζωής σε ισορροπία με τη φύση, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουν από μόνοι τους. Εδώ θα έπρεπε να παρέχεται καθοδήγηση από το κράτος, για να μάθουν οι άνθρωποι να «ψαρεύουν» και όχι να ζητιανεύουν «ψάρια». Φυσικά, όμως, όταν μαθαίνεις στον άλλο να είναι ανεξάρτητος δεν εξασφαλίζεις ψήφους, δεν συντηρείς το πελατειακό σύστημα της αχρειότητας. Πώς να αγοράσει ο πολιτικάντης βουλευτής της επαρχίας την ψήφο του συνειδητοποιημένου ανθρώπου που δεν έχει ανάγκη κανέναν Μαυρογιαλούρο να του τάζει τόσες αποζημιώσεις για το στρέμμα; Η εξάρτηση και ο εκμαυλισμός, η χυδαιότητα, είναι καλά πράγματα για το σύστημά μας, σε αυτά βασίζεται.

Όπως και να έχει, δεν αντέχω, η αισθητική μου δεν αντέχει, να βλέπω χυμένο γάλα. Υπάρχουν άλλοι, πιο δημιουργικοί και όχι λιγότερο αποτελεσματικοί τρόποι διαμαρτυρίας. Χαρίστε το στον κόσμο, όπως είδα μια φορά να γίνεται, αλλά ακόμη καλύτερα, αφήστε τις μητέρες να το δώσουν στα μικρά τους!

Εγκαταλείψτε την εκκλησία, προσκυνήστε στο χώμα, λατρέψτε στο δέντρο, αγκαλιάστε το ζώο, θεωρήστε ναό όλο το σύμπαν. Το σύνολο των πλασμάτων, το άπαν, είναι θεός και πιστοί μαζί.

14 σχόλια:

ellinida είπε...

Ναι ρε γαμότο, ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ!!! Πωπω ευτυχώς που υπάρχεις και συ κι'έρχομαι και σε διαβάζω και λέω "α τι καλά δεν είμαι UFO"...

Χρήστος Καλογριδάκης είπε...

Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου όταν τελείωσα την ανάγνωση της ανάρτησης σου ήταν η εξής:

"Χμμ, καλά τα λέει. Λογικά μου ακούγονται όλα αυτά και σωστά".

Μα μετά σκέφτηκα:

"Και πότε είχε ρε ανθρωπίσκε θέση η λογική και η καλοσύνη στην κοινωνία μας; Θα μας τρελάνεις;"

Μακάρι να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι η ανάρτηση αυτή για τους κοιμισμένους συνανθρώπους μας.

Υπέροχα τα τελευταία λόγια.

Χαιρετισμούς.

Jolly Roger είπε...

RESPECT !!
Και συμφωνια 100%

Να συμπληρωσω μια πληροφορια. Επειδη οι αγελαδες πρεπει να γεννανε διαρκως (αλλιως δεν εχει γαλα) και επειδη τα μοσχαρακια πρεπει απο κατι να τρεφονται (το γαλα το παιρνουμε εμεις, αρα τι θα φανε; ) γινεται το εξης:

Παιρνουν ΑΙΜΑ απο την αγελαδα και απο αυτο το αιμα κατασκευαζουν με διαφορες βιοχημικες διαδικασιες "κατι σαν γαλα". Ειναι μια ουσια που δεν ειναι ακριβως γαλα, ουτε ακριβως αιμα, αλλα κατι ενδιαμεσο.

Αυτην την ουσια την δινουν στα μοσχαρακια, ωστε να μεγαλωσουν, να αποκτησουν παιδια, να ξεκινησουν την παραγωγη γαλακτος και κρεατος, τα οποια θα καταναλωσουμε εμεις κ.ο.κ. κ.ο.κ.

Τον επομενο που θα μου ξεφουρνισει μια απο τις φρασεις
-- "το κυνηγι ειναι μια φυσικη δραστηριοτητα του ανθρωπου", ειτε
-- "τα αδεσποτα ζουν μια φυσικη ζωη στους δρομους" ειτε
-- "ειναι φυσικο να τρωμε κρεας"

θα τον στραγγαλισω.

melen είπε...

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αγροτική συνείδηση ή ταυτότητα, μόνο μιζέρια και γκρίνια. Φταίει βέβαια και η απαράδεκτη αγροτική πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έτερον εκάτερον, όποιος νοιώθει πραγματικά σύνδεση με τη Γη δεν τη θυσιάζει με μόνη δικαιολογία πως δεν έχει άλλη επιλογή για να βγάλει τον επιούσιο.
Και για να προλάβω τυχόν αντιρρήσεις ας το πιάσουμε από την ανάποδη: δείτε πόσοι αγόρασαν κατσίκια, στην κυριολεξία με τη σέσουλα –ιδίως στα νησιά μας- μόνο και μόνο για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Τα ζώα δεν τα φροντίζουν, δεν τα σταβλίζουν και κυρίως, δεν τα ταΐζουν. Τα αφήνουν ξέμπαρκα να μασουλάνε ό,τι βρουν, με αποτελέσματα καταστροφικά για την ήδη φτωχή χλωρίδα του Αιγαίου. .

Σχετικά με την καλλιέργεια της Γης ίσως μία εναλλακτική λύση, μία απάντηση στις μονοκαλλιέργειες που καλούνται να θρέψουν τον αστικό πληθυσμό να είναι και αυτή: http://www.tvxs.gr/v15023.

Υ.Γ. Ποτίζοντας κάθε σούρουπο το μποστάνι μου θυμάμαι αυτό που κάποιες φορές,
«μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.», ξεχνώ : την ομορφιά του κόσμου.

Περαστικός είπε...

Ellinida, οι άλλοι είναι UFO (με την κακή έννοια), όχι εμείς :)

Ακριβώς, Χρήστο, λογική και καλοσύνη σπανίζουν, απλώς τον πόνο μας λέμε εδώ μέσα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Jolly Roger, είναι όντως τραγική η κατάσταση, είναι απαράδεκτο να μην αφήνουν τις αγελάδες να θηλάσουν τα μικρά τους. Αγοράζω πάντα γάλα βιολογικής παραγωγής - και τυρί όποτε το βρίσκω - με την ελπίδα ότι τα ζώα έχουν καλύτερες συνθήκες. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η στάση μας απέναντι στα ζώα και αυτό νομίζω ότι θα επιφέρει αλλαγή και στην ανθρώπινη κοινωνία, ώστε να κάνουμε επιτέλους, αν τα καταφέρουμε, ένα σημαντικό βηματάκι εμπρός. Πιστεύω πάντα ότι η οικολογία και η οικολογική συνείδηση είναι κάτι ευρύτερο από «κάτι που τώρα μας είναι χρήσιμο» και που θα μπορούσε να αγγίξει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και κοινωνίας, ακόμη και την αισθητική, με τρόπους που ξεπερνούν ακόμη και τις μέχρι τώρα γνωστές ιδεολογίες, θρησκείες και κινήματα. Είναι κάτι με υπαρξιακές προεκτάσεις.

Melen, σωστές οι επισημάνσεις σου.
Για το βίντεο στο οποίο παραπέμπεις, ένα έχω να πω:
Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο !!!!!!!!
Είναι πραγματικό ποίημα, γέλασα με έκσταση και σχεδόν δάκρυσα βλέποντάς το. Θα το ονόμαζα γεωργία Ζεν. Πραγματικά, η μέθοδος του να μην κάνεις τίποτα. Ένα βήμα ακόμη πιο πέρα από τη βιολογική καλλιέργεια. Εντυπωσιάστηκα. Σε ευχαριστώ.
Δείτε το όλοι.
Και υπάρχουν και ενδιαφέρουσες ιδέες για κατοικίες: Τι θα λέγατε αν συνδυάζαμε τη φυσική γεωργία με τη φυσική δόμηση και οικοδομούσαμε μια νέα κοινότητα, μια νέα κοινωνία; : http://www.cob.gr/
Και υπάρχει και αυτό:
http://en.wikipedia.org/wiki/Earthship

sousou είπε...

Μία από τις θείες μου, η Βέτα, έχει μποστάνι από τότε που την θυμάμαι, από πάντα δηλαδή. Θυμάμαι τα βραστά καλαμπόκια τα καλοκαίρια και τον μούστο τον Σεπτέμβρη, λίγο έτσι όσο να βρέξω τα χείλη μου, παιδί γαρ.
Το μποστάνι της δεν έχει περίφραξη, συνορεύει με άλλα οικόπεδα, σπίτια και μποστάνια και μέσα μπορείς να δεις μαρούλια και ντομάτες δίπλα σε μικρούλια κυπαρισάκια που φύτεψε από σπόρους που μάζεψε, τουλίπες δίπλα σε μαϊντανούς, αλλά και συστοιχίες από καρπουζάκια, πεπονάκια και ό,τι άλλο φαντάζεσαι. Όταν την ρωτάω, βρε θεία τι δουλειά έχουν οι τουλίπες, οι γλαδιόλες, τα γαρύφαλα ανάμεσα στις ντοματιές, τις πιπεριές και τα λάχανα, η απάντηση είναι είτε ό,τι θα της έπεσε σπόρος κατά λάθος, είτε ό,τι έριξε λίγο σπόρο από το ένα ή το άλλο επίτηδες για να μην βγουν αγριόχορτα.
Είναι ό,τι πιο όμορφο έχω δει καμωμένο με φροντίδα ανθρώπινη, αλήθεια!

Γιώργος είπε...

Ένα είναι σίγουρο: Το γάλα που πετάνε δεν είναι γάλα που θα μπορούσαν να πουλήσουν. Νερομένο και ξυνισμένο, για τα μάτια του κόσμου. Όλα για το θεαθήναι.

Περαστικός είπε...

Sousou, σοφή γυναίκα η θεία σου! Μου θυμίζει πολύ τη μέθοδο που περιγράφεται στο βίντεο, στο link της Melen. Πολύ όμορφο σίγουρα. Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να κόβεις ένα ντοματάκι από ένα φυτό που φύτεψες ο ίδιος.

Γιώργο, δεν έχει τόση σημασία αυτό. Με ενοχλεί ακόμη και μόνο η εικόνα και αυτά που αποκαλύπτει για την κοινωνία μας. Έπειτα, δεν είναι μόνο αυτά. Θυμάμαι παλιότερα τις μπουλντόζες να θάβουν χιλιάδες τόνους αγροτικών προϊόντων στις χωματερές με τις ευλογίες της ΕΟΚ και να σκέφτομαι ότι κάτι δεν πάει θεμελιωδώς καλά σε αυτό το σύστημα. Η κακοποίηση και η περιφρόνηση των ζώων και της φύσης και οι λανθασμένες αντιλήψεις μας δεν είναι ψεύτικα.

violet είπε...

Φαντάσου Περαστικε, πόσο άρρωστος είναι ο "πολιτισμός" που καταφεύγει σε τέτοιες παραλογες ενέργειες.
Ο άνθρωπος μοιάζει ένα "αφύσικο" ον στο σύμπαν του και λειτουργεί σαν να μην είναι μέρος αυτού του σύμπαντος.
Γιατί το να μη σέβεσαι την τροφή που σε τρέφει την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν της πείνας, μονο παραλογο θα μπορουσε να θεωρηθει.

Από τα πιο όμορφά σου κείμενα.
Καλησπέρα:)

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, Violet. Έτσι, είναι. Ζούμε με την αυταπάτη ότι δεν είμαστε μέρος αυτού του κόσμου και του περιβάλλοντός μας. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Jolly Roger είπε...

Το "προβλημα" με την ζεν-καλλιεργεια (εκεινη που δειχνει το ενδιαφερον βιντεο) ειναι οτι δεν γενικευεται.

Αν γυρισουμε πισω σε εποχες που ο πλανητης ειχε συνολικα 0.5 δισεκατομμυριο ανθρωπους και ο μεσος ορος ζωης ηταν τα 45 χρονια, τοτε η φυσικη γεωργια θα ειναι μια χαρα.

Αλλα με τα σημερινα πληθυσμιακα νουμερα, η φυσικη γεωργια ειναι εφαρμοσιμη μονο για μια μικρη μεριδα "αναχωρητών".

Το ζητουμενο δεν ειναι να την κοπανησει μια παρεουλα οικολογων-ζεν-εναλλακτικων και να καλλιεργει ντοματουλες με τα χερακια της.

Τετοιες μεμονωμενες περιπτωσεις υπαρχουν πολλες. Απο την θεια της Σουσους μεχρι τις κοινοβιακες κοινοτητες των αμερικανων μορμονων και τα κιμπουτς των ισραηλιτων.
Ο καθενας μας μπορει να το εφαρμοσει, αλλα μ' αυτο δεν αλλαζει η γενικη εικονα.

Το προβλημα ειναι, το πως θα θρεψεις 7 δισ. ανθρωπους χωρις να υποβιβασεις τα ζωα και το περιβαλλον σε χρηστικα αντικειμενα.

Το χυμενο γαλα και οι σημερινοι γεωργοι εκπροσωπουν το ενα ακρο. Υποβιβαζουν την Φυση σε "χρησιμο" αντικειμενο. Η ζεν καλλιεργεια εκπροσωπει το αλλο ακρο.

Ιδεολογικα προτιμω την ζεν καλλιεργεια απο τους επιδοτουμενους αγροτοπατερες. Αλλα η πραγματικη λυση πρεπει να βρισκεται καπου στην μεση.

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, έχω και εγώ τους ίδιους προβληματισμούς, αλλά νομίζω ότι εδώ που βρισκόμαστε μπορούμε να τα δοκιμάσουμε όλα, για να δούμε τέλος πάντως κατά πόσο λειτουργούν στην πράξη. Οι άνθρωποι που τα κάνουν αυτά υπηρεσία προσφέρουν. Ακόμη και αν η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί για κάποιους ανθρώπους, έχει την αξία της και την ομορφιά της. Εξάλλου, είμαι λίγο από αυτούς που σκέφτονται ή φαντασιώνονται κάποια στιγμή να την «κάνουν». Δεν ξέρω πάντως αν αυτό το μοντέλο είναι λιγότερο βιώσιμο από το υπάρχον... Σίγουρα υπάρχουν μέσες λύσεις και η βιολογική καλλιέργεια είναι μια τέτοια λύση.

Είναι κρίσιμο σημείο ο πληθυσμός της Γης που επισημαίνεις. Μια ώριμη ανθρωπότητα ίσως να πρέπει να ασχοληθεί με αυτό. Το αυξάνεστε και πληθύνεστε είναι για άλλες εποχές. Προβληματίζομαι μάλιστα μήπως τα προβλήματα μαζικής μετακίνησης/μετανάστευσης πληθυσμών που παρατηρούμε έχουν σχέση και με τον υπερπληθυσμό και την ανάγκη ζωτικού χώρου. Όσο και αν εξελιχθεί η τεχνολογία μας και οι μέθοδοι παραγωγής τροφίμων, δεν θα ήθελα να δω ένα «συνωστισμένο» πλανήτη από όπου θα έχουμε εκτοπίσει κάθε «μη χρήσιμο» ον και θα έχουμε αντικαταστήσει τα φυσικά οικοσυστήματα με ένα οικοσύστημα που θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό να μας συντηρεί (αυτό στο πιο αισιόδοξο σενάριο - και τι ποιότητα ζωής θα έχουμε τότε;).

Η ανθρωπότητα ίσως να μην μπορεί να επιστρέψει στους 500.000, αλλά μήπως θα έπρεπε να επιστρέψει, ας πούμε, στα 4 δις; Μόλις το 1950 ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν μόλις 2,5 δις! Αναμένεται, διαβάζω, η κατάσταση να σταθεροποιηθεί γύρω στα 10 δις, αλλά συνδυάστε το αυτό με τις απαιτήσεις όλων να φτάσουν σε ένα βιοτικό επίπεδο αντίστοιχο του ανεπτυγμένου κόσμου (με τις ανάλογες απαιτήσεις σε πόρους), την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, την ήδη αφόρητη κατάσταση στα οικοσυστήματα με είδη που εκτοπίζονται από την ανθρώπινη παρουσία και οι προοπτικές δεν είναι καλές. Νομίζω ότι ήδη έχουμε υπερβεί κάποια όρια, όχι μόνο της φύσης, αλλά και των κοινωνιών μας.

Ειλικρινά, για να ζήσουμε καλύτερα, για να ζήσουμε χωρίς πολέμους και με λιγότερη βία, για να ζήσουμε σε αρμονία με το περιβάλλον μας και σύμφωνα με τις δυνατότητες του πλανήτη, με ποιότητα, πιστεύω ότι πρέπει να ελαττωθούμε, πάντα εθελοντικά (άντε να πείσεις κάποιους φανατικούς, αμόρφωτους ανθρώπους να μην κάνουν συνέχεια παιδιά). Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως αυτό που δεν θα κάνουμε με τη θέλησή μας να γίνει μόνο του, με τον δύσκολο και επώδυνο τρόπο, από τις φυσικές και κοινωνικές δυνάμεις. Από τις ασθένειες, από τους λιμούς, από το έγκλημα, από τους πολέμους, από τις εισβολές, από τις κοινωνικές εκρήξεις... Αυτό που ζούμε είναι ήδη μια δυστοπία.

Jolly Roger είπε...

Ξερεις ηδη οτι συμφωνω απολυτα με αυτα που γραφεις.

Να συμπληρωσω 2 παραγοντες που δεν ειναι ευκολο να καταργηθουν.

Πρωτον οι βιολογικες αναγκες των γυναικων να κανουν παιδι και 2ον η (πλασματικη) αναγκη του οικονομικου μας μοντελου για συνεχη αναπτυξη.
Αναπτυξη δεν γινεται χωρις φρεσκους καταναλωτες, αρα τα κρατη επιδοτουν ακατασχετα και παραλογα την δημιουργια οικογενειας και την παραγωγη παιδιων.

Σε αγαστη συμπνοια με τους θρησκοληπτους που χρειαζονται πιστους. Παντως, αν και η αντιπαθεια μου προς τις θρησκειες ειναι μεγαλη, αναγνωριζω οτι οι θρησκειες δεν ειναι ο κυριος παραγοντας που ευνοει τον υπερπληθυσμο.

Μεχρι τωρα η ανθρωποτητα εχει δειξει οτι κατεχει εναν και μοναδικο τροπο λυσης του προβληματος των περιορισμενων πορων: την μαζικη εξολοθρευση του ιδιου μας του ειδους. Πιστευω οτι αυτο θα γινει και στο κοντινο μελλον. Ελπιζω οτι το "κοντινο" μελλον θα ειναι μετα τον θανατο μου, οχι πριν.

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, τα ξαναγράφω και για τους άλλους :)
Νομίζω ότι σε ορισμένα μέρη του κόσμου οι γυναίκες υποχρεώνονται να αναλάβουν το ρόλο της μηχανής παραγωγής παιδιών, μαθαίνοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός προορισμός τους, με αρνητικές συνέπειες και για την υγεία τους.
Αν τα πράγματα πάνε στραβά, ελπίζω και εγώ να έχω ολοκληρώσει μέχρι τότε το πέρασμά μου από τη ζωή.