Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2006

Αποκάλυψις! + Δι' ασήμαντον αφορμή (;)

Η ομάδα έγκριτων ρεπόρτερ και συντακτών του ιστολογίου "Περαστικός" αποκαλύπτει πού διοχετεύεται η ληματολάσπη της Ψυττάλειας.

"Όπου ανοίγει ένα βιβλίο, κλείνει μια τηλεόραση."

Μια ακόμη κοινωνική προσφορά του ιστολογίου "Περαστικός".
*
Δι' ασήμαντον αφορμή (;)
*
Για άλλη μια φορά η τηλεόραση μετέτρεψε σε σήριαλ και πανήγυρη αγοραπωλησίας συναισθημάτων μια τραγική υπόθεση. Τη χαρακτηρίζω τραγική διότι πιστεύω ότι, με βάση όσα γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ούτε φονιάς "τέρας" ούτε "αθώα" θύματα, ούτε "ασήμαντη αφορμή". Όμως, κατά τις επιταγές των ακριβοπληρωμένων τηλεπαρουσιαστών - μεγαλοδημοσιογράφων - μεγαλοκαναλοστελεχών, όλα πρέπει να απλουστευθούν, να χωρέσουν σε μια ωραία, ευπώλητη συσκευασία και να προσφερθούν στο διψασμένο για φτηνές συγκινήσεις κοινό.

Ας υποθέσουμε ότι είστε κτηνοτρόφος ή αγρότης. Ας υποθέσουμε ότι όλα τα μέσα σας βιοπορισμού είναι κάποιες εκτάσεις που καλλιεργείτε και κάποια ζώα. Ας υποθέσουμε ότι ζείτε σε ένα αγροτικό σπίτι.

Τώρα, ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν κάτι καλόπαιδα, από χωριά ή πόλεις, ολόκληρος στρατός, που αρέσκονται να ντύνονται με στολές παραλλαγής, να αγοράζουν ωραία όπλα, να ζώνονται με πυρομαχικά, να επιβαίνουν σε θηριώδη 4x4 και να εκδράμουν εκεί όπου ζείτε για να κάνουν επίδειξη της σκοπευτικής τους δεινότητας στα πετούμενα του ουρανού ή τα πλάσματα της γης ή όποιον άλλο στόχο τους κα...πνίσει, συμπεριλαμβανομένων πάσης φύσεως πινακίδων και οδικής σήμανσης. Ας υποθέσουμε ότι σε μεγάλες περιόδους στη διάρκεια του έτους βρίσκεστε ουσιαστικά σε μια εμπόλεμη ζώνη, υπό ένα διαρκές πυρ, με σκάγια να προσγειώνονται ενίοτε στις στέγες των σπιτιών σας. Ας υποθέσουμε ότι υφίστασθε συχνά ζημία από καταπατήσεις της περιουσίας σας, των καλλιεργειών σας, των εγκαταστάσεών σας, του ίδιου σας του σπιτιού, από τα εν λόγω καλόπαιδα. Ας υποθέσουμε ότι συχνά διαπληκτίζεστε με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ή σας αγνοούν ή σας αντιμετωπίζουν συγκαταβατικά ή σας απειλούν. Ας υποθέσουμε ότι τα ζώα σας υποφέρουν, ότι ο χώρος τους καταπατάται, ότι πολλές φορές όσα από αυτά εγκυμονούν αποβάλλουν από το τουφεκίδι με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να υφίστασθε μια μεγάλη υλική ζημία (προσπαθώ να "δω" τα πράγματα κυρίως από τη σκοπιά του κτηνοτρόφου ή του αγρότη και για αυτό δεν επεκτείνομαι στα δεινά των ζώων). Ας υποθέσουμε ότι υποφέρουν και οι καλλιέργειές σας, που τσαλαπατιούνται και οι περιφράξεις τους καταστρέφονται. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι ζείτε στη χώρα Μπαλαφαρία όπου επικρατεί η ασυδοσία και η ατιμωρησία και οι αρχές σάς αντιμετωπίζουν με πλήρη αδιαφορία (καλά μωρέ, και τι έγινε, πού να τους ψάχνουμε τώρα, σιγά μην περιπολούμε και στα χωράφια - τι έγινε αυτή η αγροφυλακή άραγε;) και ο όρος "κράτος δικαίου" αποτελεί ανέκδοτο.

Τώρα, ας υποθέσουμε ότι είστε γενικά ένας φιλήσυχος άνθρωπος αλλά ζείτε σε αυτή την κατάσταση για όλη σας τη ζωή. Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή βλέπετε 3,4,5,6 οπλισμένους νταγλαράδες να καταπατούν τα χωράφια σας και να έχουν αρχίσει το τουφεκίδι ανάμεσα στα ζώα σας (Κρίσιμο ερώτημα: μέχρι τώρα, ποιος βρίσκεται εν αδίκω;). Ας υποθέσουμε ότι τους παρατηρείτε ή τους φωνάζετε ή τους βρίζετε ή δεν ξέρω τι άλλο και αυτοί ή αδιαφορούν ή σας βρίζουν ή επιχειρούν να σας τρομοκρατήσουν. Εκείνη τη στιγμή κάτι σπάει μέσα σας. Το να γυρίσετε πίσω και να εγκαταλείψετε την περιουσία σας στο έλεός τους είναι αδιανόητο. Οι αρχές δεν πρόκειται να ασχοληθούν, οπότε τι απομένει; Τι απομένει όταν ξέρεις ότι δεν μπορείς να ζήσεις άλλο έτσι; Τι απομένει όταν σου στερούν τα προς το ζειν και την ίδια σου την αξιοπρέπεια;

Πού είδατε την ασήμαντη αφορμή ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι και αποβλακωμένοι τηλεθεατές που ο κόσμος σας περιστρέφεται γύρω από τον καναπέ σας και είστε ανίκανοι να αντιληφθείτε τα παθήματα του άλλου; Πώς τολμάτε να χαρακτηρίζετε έναν άνθρωπο που υπερασπίζεται το ψωμί του και τα δικαιώματά του "τέρας" όταν έχετε ηρωοποιήσει ανθρώπους που σφάζουν για μια παραγγελιά ή ληστές τραπεζών; Πώς τολμάτε να βαφτίζεται "αθώα" θύματα μέλη αυτών των ορδών που διαλύουν την ύπαιθρο, τις περιουσίες ανθρώπων και την πανίδα της χώρας; Πώς τολμάτε να βαφτίζεται "αθώα" θύματα αυτό το μηχανοκίνητο πεζικό που με τα 4x4 εξορμά σε όλη τη χώρα καταστρέφοντας, τρομοκρατώντας, σκοτώνοντας και σκορπίζοντας πλαστικούς κάλυκες και σκάγια σε όλη την επικράτεια με αποτέλεσμα την άνοιξη να βρίσκεις περισσότερους κάλυκες όπλων παρά παπαρούνες;

Τους συγγενείς των θυμάτων τους καταλαβαίνω να αισθάνονται έτσι (πέραν του πόνου τους και της απώλειάς τους, πιθανότατα να ενστερνίζονται και αυτοί τις ίδιες αρχές της ασυδοσίας, της καταστροφής και της μαγκιάς και μάλλον αυτοί τους έμαθαν τη συμπεριφορά που είχε αυτή την κατάληξη), αλλά οι υπόλοιποι γιατί υιοθετούμε έτσι άκριτα αυτή τη θέση; Απορώ εξάλλου για το τι είδους άνθρωποι χάνουν ένα γιο ή αδελφό ή ξάδελφο και μετά περιοδεύουν στα κανάλια πουλώντας τσάμπα μαγκιά ή φαντεζί ηθική ανωτερότητα. Πράγματι, ο θύτης της γνωστής υπόθεσης έφτασε σε άκρα, αλλά πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι δεν έκανε αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει σε άλλες εποχές, να γδάρει τα θύματά του και να κρεμάσει τα τομάρια τους στο φράκτη για παραδειγματισμό. Αντιλαμβάνομαι ότι εκφράζομαι ακραία, αλλά έχω εξοργισθεί με τα σκάγια που έχει δεχθεί η λογική σε αυτή την υπόθεση και από το πόσο ελαφρά αντιμετωπίζονται κάποια πράγματα απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται λίγο πιο πέρα από τη δική μας καθημερινότητα.

Είμαι εναντίον της αυτοδικίας... αλλά πόσο εύκολο είναι να εξαλειφθεί όταν απουσιάζει το κράτος δικαίου; Πόσο εύκολο είναι να εξαλειφθεί όταν οι αρχές ασχολούνται μόνο με "μεγάλες υποθέσεις", διαπλέκονται και τα όργανά τους απελευθερώνουν τα πιο βάρβαρα ένστικτά τους σε συλληφθέντες και ακινητοποιημένους διαδηλωτές (ή μήπως αθώους περαστικούς;) ή σε κρατουμένους των αστυνομικών τμημάτων (που πάντα πεθαίνουν από φυσικά αίτια); Πόσα μικροπράγματα και μικροεπιθέσεις επαρκούν για να μετατρέψουν την καθημερινότητα ενός ανθρώπου σε μια κόλαση την οποία δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί; Όταν απουσιάζει η δικαιοσύνη, επικρατεί ο πόλεμος και η βία.

"Νυν ύμιν και πάσιν ολέθρου πείρατ' εφήπται." Οδύσσεια, Χ, 40 (Τώρα και πάνω σας πέσανε τα δίκτυα του αφανισμού).

Υ.Γ. Δεν είμαι αγρότης ή κτηνοτρόφος, δεν ζω σε αγροτική περιοχή, δεν έχω οποιαδήποτε εμπλοκή με το θέμα ή παρόμοιες περιπτώσεις· απλώς, προσπαθώ να κοιτάζω και έξω από την τηλεόραση και λίγο πέραν του δικού μου μικρού αγροτεμαχίου πραγματικότητας. Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι όλα έγιναν "δι ασήμαντον αφορμή", φανταστείτε πώς θα ήταν αν κάποιος πυροβολούσε διαρκώς έξω από το σπίτι σας, προκαλούσε φθορές στο αυτοκίνητό σας και με κάποιο τρόπο προκαλούσε φθορές στα μέσα με τα οποία εργάζεστε και εξασφαλίζετε τα προς το ζειν. Δεν υποστηρίζω το δράστη ή τους δράστες, δεν δέχομαι το φόνο τόσων ανθρώπων, αλλά δεν τους θεωρώ και τέρατα που έκαναν μια ανεξήγητη πράξη όπως και δεν θεωρώ τα θύματα εντελώς αθώα και άμοιρα ευθυνών.


5 σχόλια:

ellinida είπε...

Πάντως αν δω 5-6 νταγκαλάραδες στο χωράφι μου να κυνηγάνε πουλάκια θα τα πάρω στο κρανίο και θα βγω να τους βρίσω με το δίκανο . Αυτό
είναι το μόνο σίγουρο .
Οκ δεν θα τους σκοτώσω γιατί δεν σκοτώνω ούτε μυρμήγκι .
Ειλικρινά το θεωρώ κτηνωδία να σκοτώνουν πουλάκια και ζώα .
Και έτυχα κάποια φορά στο ακόλουθο περιστατικό .
Ενα κάθαρμα που σκότωσε ένα σκυλάκι μπροστά στα μάτια μου επειδή του σκότωσε κότες . Το μάζεψα και το φρόντισα μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου .
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΤΗΝΗ , ΟΧΙ ΤΑ ΖΩΑ .

Λυπάμαι για τα παιδιά που έφυγαν αλλά ειλικρινά , πάντα μέσα μου εύχομαι όταν βλέπω κυνηγούς . Μιά μέρα να σε κυνηγήσουνε και σένα ρε μλκ να δεις πως είναι .

Συγνώμη που μου βγήκε το αντικυνηγητικό μου μένος εδώ . Μισώ τους κυνηγούς .
Καλημέρα

Vromios είπε...

Συμφωνούμε Περαστικέ

Διαφωνούμε Ελληνίδα

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

όσον αφορά την "τηλεορασάδικη" εκδοχή των πάντων συμφωνούμε... όσον αφορά την καπήλευση του πόνου για να την προσφέρουν στο πιάτο των πεινασμένων για δράματα τηλεοραομεταλλαγμένων συμφωνούμε... όσον αφορά την ψυχρή εκτέλεση όχι ενός ούτε δυό αλλά πέντε ανθρώπων γιατί καταπατούν την αξιοπρέπειά σου εν κατακλείδι διαφωνούμε... όχι... γιατί αν το κάνουμε αυτό όλοι... κάθε μέρα... κάθε φορά που γίνεται αυτό... και γίνεται κάθε μέρα σε πολλούς... τι θα γινόμασταν?... όχι δεν θέλω να το σκέφτομαι...

Gatina είπε...

Don't you wish there were a knob on the TV to turn up the intelligence? There's one marked 'Brightness,' but it doesn't work.

Gallagher

Lion είπε...

Τοχω χιλιοπει: στα "μικρα" κερδιζεται ο πολεμος. Αν δεν ξερουμε να σεβομαστε το κοκκινο φαναρι και το Στοπ στον δρομο, αν δεν ξερουμε να σεβομαστε τα στοιχειωδη δικαιωματα του αλλου (το δικαιωμα στην περιουσια και την ησυχια του π.χ.), τοτε να τα βράσω τα υπολοιπα.

Σε οτι αφορα τους κυνηγους, με μεγαλη προσπαθεια κρατιεμαι να μην αυτοδικησω και τους ανταποδωσω οτι κανουν στα ζωα.