Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2006

Ασχημοσύνη στον ακάλυπτο

Ένας ενοχλητικός ήχος καταφέρνει να διαπεράσει τα διπλά τζάμια. Κάτι τόσο άσχημο μόνο ανθρώπινη ομιλία μπορεί να είναι. Με μισή περιέργεια και μισή ενόχληση, το παράθυρο ανοίγει. Ένα από τα "αξιαγάπητα" πλάσματα αυτής της γης, φορώντας μια μαύρη φόρμα, ξυπόλητο, αποφάσισε για κάποιο ανεξήγητο λόγο ότι πρέπει να διεξαγάγει την τηλεφωνική επικοινωνία μέσω του κινητού του στο μπαλκόνι του. Με φωνή που επιτρέπει σε όλους τους ενοίκους του τετραγώνου να ακούσουν με κάθε λεπτομέρεια αυτά που λέει, αναπτύσσει τις απόψεις του και εκθέτει τα παράπονά του για τη ζωή. Μεταφέρω κάποια από τα λόγια του, όσο καλύτερα μου επιτρέπει η μνήμη μου:

"Ναι μωρέ, δεν την ξέρεις την Ελλάδα; Δεν υπάρχει ποιότητα ζωής, παντού βαρβαρότητα, όλοι κοιτάνε να σε γα**ουν."

Παύση

"Χάος παντού σου λέω. Για να εργαστεί ως ***** (αποκρύπτω το επάγγελμα) πρέπει να κάνει και εκείνο, να κάνεις και το άλλο, σου γα**νε τον Χρ****, σου γα**νε την Πα*****, πρέπει να τους παίρνεις και πί*ες."

Το παράθυρο κλείνει. Τα λόγια του ξαναγίνονται θόρυβος μέχρι που επιτέλους η κλήση φτάνει στο τέλος της.

Αναρωτιέμαι αν ο άνθρωπος αυτός, ο παραπονούμενος για τη "βαρβαρότητα" και τα στραβά του τόπου του θα ήταν ποτέ σε θέση να συνειδητοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο αφόδευσε μέσα στη ζωή των γειτόνων του. Αναρωτιέμαι εάν ο άνθρωπος αυτός θα ήταν ποτέ σε θέση να αντιληφθεί τη δική του συνεισφορά στη βαρβαρότητα για την οποία παραπονιόταν. Φοβάμαι ότι αυτή η τύφλωση στα ίδια παραπτώματα είναι εξαιρετικά συνηθισμένη στη χώρα μας όπου ο αυτοέλεγχος και η κοινωνική συνείδηση (το να σκέπτεσαι αυτόματα τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς σου στους γύρω σου) απουσιάζουν, εν αντιθέσει με τα παράπονα και τη γκρίνια, που συχνά εκπορεύονται από αυτούς που, λόγω της διαγωγής τους, δεν δικαιούνται δια να ομιλούν. Πόσο δύσκολα βλέπουν πολλοί τη δοκό στο μάτι τους.

Δεν μου αρέσει που βρίσκομαι εδώ.

11 σχόλια:

kyrallina είπε...

Έχω έναν τέτοιο ακριβώς απέναντί. Κανονίζει όλες τις δουλειές του, επαγγελματικές ή μη, τηλεφωνικώς στο μπαλκόνι του. Έχει πολύ δυνατή και βαριά φωνή και τον ακούει όλη η γειτονιά.
Μέσα στο σπίτι κοιμάται το παιδί του και μάλλον δεν θέλει να κάνει φασαρία.
Κι έτσι την πληρώνουμε εμείς. Βάζω στοίχημα πως δεν του έχει περάσει ποτέ από το μυαλό πως δεν είναι σωστό αυτό που κάνει.

Pastaflora είπε...

εμένα με τρομοκρατεί πάλι ότι αυτός ο άνθρωπος, όπως και όλοι οι όμοιοί του ψηφίζουν!

cyrus είπε...

Δεν μπορώ να αποφασίσω τι με ενοχλεί περισσότερο στους ακάλυπτους: τύποι σαν κι αυτός που αναφέρεις, παιδιά που σκούζουν ακατάπαυστα, σκυλάδικα στη διαπασών όλη μέρα, συνεχείς καυγάδες μεταξύ ανδρόγυνων...

Αλήθεια, γιατί ο πρωταγωνιστής στο σκίτσο μοιάζει με τον Καραμανλή; :-Ρ

Περαστικός είπε...

Καλημέρα σας,

Kyrallina, δεν τον πνίξατε;

Pastaflora, σωστό, δες τα αποτελέσματα.

Cyrusgeo, η ομοιότητα είναι συμπτωματική, βέβαια, μου είχαν πει ότι χαρακτήρας παλαιότερου σκίτσου έμοιαζε με τον Παπανδρέου, μπορεί να μου βγαίνει κάτι ασυνείδητα :)

10:02 AM

Nyktipolos είπε...

Έλα Περαστικέ, τι έκανε ο άνθρωπος, ένα δυο χριστοπαναγίες έριξε και τον πήρες από τα μούτρα και τον έκανες βούκινο στα ποστ :PPP

αθεόφοβος είπε...

Αμα έχεις να πείς σημαντικά πράγματα δεν πρέπει να να τα ακούσουν και οι άλλοι;

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Nyktipolos, σωστά, είμαι ένοχος.

Καλησπέρα Αθεόφοβος, δίκιο έχεις. Εξάλλου, στην Κρήτη λένε ότι ο άντρας πρέπει να γρικιέται.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

πόσο συμφωνώ μαζί σου!!!

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Γαϊδάρα!

Τυπος Νυχτερινος είπε...

Πέρνα μια βόλτα απ' τη δική μας πολυκατοικία, Περαστικέ, να σε κεράσουμε καφεδάκι στα πίσω μπαλκόνια.

Σου υπόσχομαι πως θα μαζέψεις υλικό για τα δέκα επόμενα ποστ σου...

:(

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Τύπε Νυχτερινέ, μα πού ζούμε...