Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2013

ΣυννεφολογίεςΣε πολλούς αρέσει όταν κοιτούν τα σύννεφα να απελευθερώνουν τη φαντασία τους και να βλέπουν σε αυτά παλάτια, αγγέλους, δαίμονες, παράξενες μορφές ή ίσως βυζιά και άλλα πολλά, αλλά έχετε δοκιμάσει τη θαυμάσια εμπειρία του τα να τα βλέπετε ακριβώς όπως είναι, χωρίς να προβάλλετε τις ερμηνείες σας πάνω τους; Έχετε σιωπήσει ποτέ για να επιτρέψετε στον κόσμο (δηλ. στο αντιληπτό, δηλ. στον εαυτό σας) να σας μιλήσει ο ίδιος για αυτό που είναι;
. .
Κάποτε ο Βούδας αναγκάστηκε να συμπυκνώσει τη διδασκαλία του σε μία μόνο φράση, για χάρη ενός ανθρώπου που θα πέθαινε σε λίγα λεπτά. «Όταν κοιτάζεις, να υπάρχει μόνο το κοίταγμα, όταν ακούς μόνο το άκουσμα, όταν μυρίζεις, γεύεσαι, αγγίζεις, μόνο η οσμή, η γεύση, το άγγιγμα και όταν αντιλαμβάνεσαι, μόνο η αντίληψη.» (Για όσους ενδιαφέρονται για πηγές, εδώ).
.
Έχω κάποιες υποψίες για το νόημα του όρου «πτωχοί τω πνεύματι» που δεν έχουν σχέση με το σε ποια τάξη του δημοτικού σταμάτησες το σχολείο ή το αν έχεις IQ ραδικιού. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος, δεν είμαι ακριβώς πιστός χριστιανός ούτε θεολόγος.
.

(Πάλι μου εμφανίζεται γκρι το φόντο του σκίτσου, υποθέτω λόγω σκοτεινιάσματος, ενώ σε όλα τα προγράμματα στον υπολογιστή μου εμφανίζεται κανονικά, λευκό).Εδώ πληροφορίες για το μπαζάρ της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, που θα διεξαχθεί στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετώ σας και προτείνω να διαβάσετε με το σωστό τονισμό (για να μη χαθεί ο ρυθμός του) το ποίημα του Σκαρίμπα, που αγαπάω από τα εφηβικά μου χρόνια. (Σκασίλα σας!) Τέτοια σκέφτομαι όταν κοιτάζω τα σύννεφα...

http://www.youtube.com/watch?v=_n5WuerwZbw


Οι φίλοι


Πήγαιναν τα σύγνεφα έρημα στο δείλι,
Τα βουνά βουβά στην ατμοσφαίρα,
Ταξιδεύαν μου - αμίλητοι οι φίλοι
στον αέρα.


Είπα: οι φίλοι μου!... Η ζωή μου τρέμει-
Οι τελευταίοι πάν' μονάχοι τους οι τόποι
άπιαστοι οι γνωριμίες μου ανέμοι
κι οι ανθρώποι.


Όνειρο ήταν, ήταν πλάνη το πώς
ζούμε, φτάνει η ζωή μας φίλους νάχει,
Χώρια ή αντάμα πάμε, όπως
και μονάχοι.


Όπως τα σύγνεφα έρημα στο δείλι,
τα βουνά βουβά στην ατμοσφαίρα.
Όπως αμίλητοι πάνε οι φίλοι μου
στον αέρα ...

(Γιάννης Σκαρίμπας)


Αχ συννεφάκι!
http://www.youtube.com/watch?v=wwf5nidRXV8

κ.κ.

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα, κ.κ., ευχαριστώ για το ποίημα και το τραγούδι.

Hfaistiwnas είπε...

Ωραίο το σκίτσο, ωραία και τα λόγια.. μ'αρέσει να πετάω στα σύννεφα αλλά όχι να τα βλέπω.. ;)

Περαστικός είπε...

Hfaistiwnas, καλές πτήσεις!