Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2013

Χαζοπαλαιοντολογία

 …και εδώ, παιδιά, ένας τυρανόσαυρος, από τον καιρό που στη Γη κυριαρχούσαν τα ερπετά και οι πρόγονοί μας ήταν κάτι μικρά θηλαστικά που έτρεχαν φοβισμένα στο διάβα τους. Τα πλάσματα αυτά εξαφανίστηκαν πριν από μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια σε μια μαζική εξαφάνιση ειδών που συνοδεύτηκε από αλλαγή του κλίματος και έχει αβέβαια αίτια…

Μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια αργότερα…
.

…και εδώ, παιδιά, ένας homo pantoflus, από τον καιρό που στη Γη κυριαρχούσαν τα θηλαστικά και οι πρόγονοί μας ήταν κάτι μικρά έντομα που έτρεχαν φοβισμένα στο διάβα τους. Τα πλάσματα αυτά εξαφανίστηκαν πριν από μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια σε μια μαζική εξαφάνιση ειδών που συνοδεύτηκε από αλλαγή του κλίματος και έχει αβέβαια αίτια…

13 σχόλια:

Avonidas είπε...

Και καλά, τον νανισμό να τον καταπιώ. Τι ακριβώς προκάλεσε, όμως, περαιτέρω διόγκωση του κρανίου από τον Homo Sapiens (τρομάρα του) Sapiens στον Homo Pantoflus? Κι αν ο Homo Pantoflus είναι πιο ευφυής από μας, γιατί τίναξε τα πέταλα;

(Ή μήπως ο σκιτσογράφος έφτιαχνε σκίτσα στο μάθημα της ανθρωπολογίας;)

Περαστικός είπε...

Avonidas, εμείς είμαστε ο παντόφλους, απλώς σκιτσάρισα τον σάπιο - σάπιενς α λα μανιέρ ντε Περαστικός :Ρ

Μαίρη (Ginger) είπε...

Εχεις φαντασία "homo pantoflus"

Μάλλον τα αίτια της εξαφάνισης θα είναι πολιτικής φύσεως.

Jolly Roger είπε...

Αλλαγη κλιματος ειτε απο το φαινομενο του θερμοκηπιου, ειτε απο φυσκες αιτιες, ειτε απο χημικες ουσιες ειτε απο ραδιενεργεια.

Εξαφανιση του homo sapios (για τον οποιο υποπτευομαι οτι ειναι ο ιδιος με τον homo pantoflus και οχι καποιος βιολογικος προγονος) απο ιους, απο μολυνση του περιβαλλοντος, απο ραδιενεργεια και απο δεκαδες άλλες αιτιες [*], πιθανες και απιθανες.

Επειδη οι δεκαδες άλλες αιτιες μπορουν να μας εξαφανισουν μεν αλλά οχι ταυτοχρονα να αλλαξουν και το κλιμα, απομενει μονο η ραδιενεργεια.

Αυτο ταιριαζει και με την επικρατηση των εντομων.

Καθολου απιθανο σεναριο αυτο του πυρηνικου ατυχηματος / πυρηνικου πολεμου. Θα προτιμουσα ομως καποιο σεναριο εξαλειψης του homo sapios / pantoflus που να αφηνει τον υπολοιπο πλανητη ανεπαφο [**]

[*][**] Η αγαπημενη μου εκδοχη: τα ζωα ξεσηκωνονται εναντιον μας και μας εκδικουνται για οσα τους εχουμε κανει μεχρι τωρα.

Hfaistiwnas είπε...

Νομίζω αυτή την περίοδο διανύουμε.. το παντόφλους!

Περαστικός είπε...

Mary Ginger, ευχαριστώ. Υποθέτω ότι τα αίτια της εξαφάνισης μπορείς να τα πεις και πολιτικά.

Jolly Roger, ναι, για εμάς έγραψα, μαζικές εξαφανίσεις ειδών και αλλαγή του κλίματος είναι γεγονότα που είναι ήδη εν εξελίξει και έχουν μια πολύ γνωστή αιτία, εμάς. Κάπου άκουσα ότι σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις ίσως σε μερικές δεκαετίες η ζωή να είναι αβίωτη στον πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να κάνουμε τη Γη κάτι σαν τον Άρη. Κάποια στιγμή να μην έλθει και η σειρά των εντόμων; Μπορεί να τα καταφέουν καλύτερα :)

Hfaistiwnas, παντόφλα που μας χρειάζεται...

Avonidas είπε...

Jolly Roger,

υπάρχει ένα μικρό βιβλίο του Μπέρτραντ Ράσσελ, με τίτλο «Έχει μέλλον ο άνθρωπος;», γραμμένο στις πιο μαύρες μέρες του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ράσσελ κάνει μια επί τροχάδην ανασκόπηση της ιστορίας των πολεμικών συρράξεων, εκθέτει τα βασικά στοιχεία της τεχνολογίας πυρηνικών όπλων και των καταστροφικών τους δυνατοτήτων, σκιαγραφεί τη σχιζοειδή «λογική» της κλιμάκωσης των εξοπλισμών και του δόγματος της αμοιβαίας εξολόθρευσης (mutual assured destruction ή MAD, πολύ ταιριαστά) και αναρωτιέται αν ο τεχνολογικά πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί ρεαλιστικά να επιβιώσει μακροπρόθεσμα.

Κάπου μέσα σε αυτή την ανάλυση, υπάρχει μια μικρή παράγραφος όπου ακούγεται η φωνή του «απαισιόδοξου», του ανθρώπου που υποστηρίζει ότι ο πλανήτης μας θα ευτυχούσε χωρίς εμάς και ότι η εξολόθρευση του ανθρώπου θα ήταν μια ευλογία.

Ο Ράσσελ προσπαθεί να αντικρούσει τον απαισιόδοξο, γνωρίζοντας το βεβαρημένο ιστορικό της ανθρωπότητας. Φαντάζεται ότι, όπως γράφει η Αιγυπτιακή Βίβλος των Νεκρών, είναι ο τελευταίος άνθρωπος, και εμφανίζεται μπροστά στον Όσιρι, επιχειρώντας να τον πείσει ότι η εξάλειψη της ανθρωπότητας είναι κάτι το αξιοθρήνητο. Παραθέτει τα επιτεύγματά μας στην επιστήμη και στην τέχνη. Τονίζει το πόσο πρόσφατα βγήκαμε από τα σκοτάδια της άγνοιας και αρχίσαμε να κατανοούμε τον κόσμο μας. Μιλάει για τη φιλία και τον έρωτα ως ενδείξεις για το ποιες είναι οι δυνατότητές μας, αν μάθουμε να βλέπουμε πέρα από τις έριδες και τις μικρότητές μας. Τέλος, ικετεύει για μια "αναστολή καταστροφής" και εύχεται να γίνει δεκτή η ικεσία του.

Είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο, και νομίζω ότι η συγκεκριμένη παράγραφος είναι ένα καλό αντίδοτο στις κρίσεις απαισιοδοξίας...

Jolly Roger είπε...

Avonidas, χαιρομαι τον διαλογο και - με την αδεια του νοικοκυρη - τον συνεχιζω. Ευχαριστω για αρχη για το κειμενο του Ρασσελ. Ειναι ενδιαφερον και το βρισκω εν πολλοις σωστο.

Ωστοσο δεν ειναι απαισιοδοξια αυτο που βρισκεται πισω απο το προηγουμενο σχολιο μου. Δεν εχω προβλημα (απ)αισιοδοξιας - αισθανομαι μια χαρα.

Πιστευω ομως οτι ο homo sapios / pantoflus ειναι ενα "ατελες" βιολογικο ειδος. Ατελες σε εισαγωγικα, γιατι στην Εξελιξη δεν υπαρχει τελος.
Το προβλημα με το ειδος μας ειναι οτι δεν εχει συναισθηση της ατελειας του. Υποστηριζομενο και ενισχυομενο απο τις θρησκειες πιστευει οτι ειναι το κεντρο του συμπαντος και οτι οτιδηποτε υπαρχει στον πλανητη Γη εχει σαν μοναδικο σκοπο να το εξυπηρετει.

Ετσι το ειδος μας σκορπαει χωρις δισταγμο καταστροφη, πονο και οδυνη παντου. Το περιβαλλοντικο κοστος μετραει μονο οταν πεθαινουν ανθρωπινα βρεφη (π.χ. διοξινες), αλλιως το πριβαλλοντικο κοστος ειναι μια υποθεση που αφορα αλαφροισκιωτους και τρελους.

Βασανιζουμε και σκοτωνουμε εκατομυρια ζωα καθε μερα, εν μερει για την απλη διασκεδαση μας, εν μερει για το φαγητο μας. Αν και θα μπορουσαμε να τραφουμε 10Χ καλυτερα χωρις να βασανιζουμε κανενα πλασμα.

Για να ξαναγυρισω στον Ρασσελ. Δεν θελω να εξαφανιστει το ανθρωπινο ειδος. Αλλά αν εξαφανιζονταν, δεν θα ειχα προβλημα. Εκεινο που θα ηθελα εδω-και-τωρα ειναι να γκρεμιστει ανεπιστρεπτι η αλαζονεια που δειχνουμε απεναντι σε ολον τον υπολοιπο πλανητη (εμψυχο και αψυχο).

Δεν εχω αντιρρηση να επιβιωσει το ειδος μας. Με τους ερωτες μας, την Ποιηση, τις Τεχνες ... ναι αξιζουμε να υπαρχουμε.
Αλλά να υπαρχουμε σαν ισοτιμοι ενοικοι του Πλανητη Γη. Οχι σαν αλαζονες, παραφρονες δικτατορες που καταστρεφουν οτι γουσταρουν για την πλακα τους.

Περαστικός είπε...

Προσωπικά, είμαι απαισιόδοξος, καθώς πήγα πρόσφατα στη συνέλευση της πολυκατοικίας :Ρ

Ανώνυμος είπε...

1. Οι δεινόσαυροι, εμείς (Μπουκόφσκι)

https://www.youtube.com/watch?v=vNE1Ai9DH1Y

2. Age of the Great Dinosaurs

https://www.youtube.com/watch?v=MlAFtmq8dFk


κ.κ.

J95 είπε...

πάρα πολύ καλό :)

επίσης πάνω σε αυτό που λέει ο πρώτος σχολιαστής, η ευφυία έχει πολύ μικρή σχέση με το αν τινάζεις τα πέταλα.Για παράδειγμα από την πρόσκρουση μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους[*] δεν επέζησε κανένα ζώο της ξηράς βαρύτερο από 25 κιλά. Αν συνέβαινε αύριο οι άνθρωποι θα είχαν πολύ μικρές πιθανότητες.

Οι κατσαρίδες πάντως επέζησαν και τότε. :)

[*] όλους εκτός από πιθανόν όχι παραπάνω από 1 είδος πουλιού.

Ανώνυμος είπε...

Με τον ανθρωπο αλλα και χωρις αυτον ,ο κοσμος αυτος που πολλοι πιστευουν οτι εχει φτιαχτει απο καποιο παναγαθο και πανσοφο θεο ειναι γεματος πονο.Το ενα πλασμα αθελα του καταστρεφει το αλλο.Η διαφορα του ανθρωπου ειναι οτι καταστρεφει,βασανιζει,σκοτωνει με την θεληση του και γνωριζοντας οτι προκαλει πονο.Αλλα ακομη και αν υπηρχε η μεγαλυτερη δυνατη καλοσυνη,κανεις δεν μπορει να αποτρεψει τον πονο του π.χ του εντομου που πατηθηκε σε εναν αθωο περιπατο.Η αγαπη προς τα ζωα(οχι μονο σε σκυλους και γατες)ειναι πιστευω καθηκον μας.resident.

Περαστικός είπε...

κ.κ. μερσί για τη συνεισφορά σας με τα βιντεάκια, ιδίως το πρώτο.

J95, ευχαριστώ, πράγματι, η ευφυία δεν σε προστατεύει πάντα από την εξαφάνιση.

resident, πράγματι, πρέπει να αγαπάμε όλα τα πλάσματα, ο κόσμος έχει πολύ πόνο, αλλά πρέπει να καλλιεργούμε και την αποδοχή μέσα μας, η υπερβολική απαισιοδοξία μας απομακρύνει από την αγάπη. Είναι ακόμη ένα ερώτημα αν πολλοί άνθρωποι έχουν επίγνωση... Θα έλεγα ότι αυτοί που κάνουν εκουσίως το κακό είναι μη αφυπνισμένοι στον νου.