Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2013

Κενοδοχείο


Γλίστρησε το δάκτυλό μου καθώς πληκτρολογούσα και το καημένο το ξενοδοχείο, από εκεί που ήταν γεμάτο με πελάτες, ξαφνικά, έγινε κενοδοχείο και άδειασε εντελώς. Η λέξη για κάποιο λόγο με ενθουσίασε, ίσως διότι, ετυμολογικά, και νόημα έχει (το κενό δοχείο), αλλά και σωστή ορθογραφικά είναι με βάση την ετυμολογία της. Την έψαξα στο Γουγκλ και είδα ότι υπάρχει κάποιες λίγες φορές, αλλά από λάθος, όπως την έγραψα και εγώ, όχι εκουσίως γραμμένη. Σκέπτομαι διάφορες χρήσεις, «Στο ξενοδοχείο δεν υπήρχε ούτε ένας πελάτης, κενοδοχείο κατάντησε…» «Στην αποθήκη υπάρχουν πέντε κενοδοχεία και έξι δοχεία με ελιές.»Την καταθέτω λοιπόν και περιμένω τη διάδοσή της και, ίσως κάποτε, την ενσωμάτωσή της στα λεξικά.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Του Μαρσέλ φερνει ο κύριος ή μου φαίνεται?

μς

Περαστικός είπε...

Κάτι μου λέει το όνομα, μήπως ήταν ιδιοκτήτης πανδοχείου σε μια σειρά;

Ανώνυμος είπε...

Φάτσα Μαρσέλ Προυστ εννοεί ο μς ή μήπως θυμίζει φάτσα ...Περαστίκουεζ;
Ένιγουέι, πάρτε το δωράκι σας:

http://www.youtube.com/watch?v=4OaVpSGQPCE

κ.κ.

Περαστικός είπε...

κ.κ., πράγματι, μοιάζει με Μαρσέλ Προυστ! Ευχαριστώ για το όμορφο δωράκι.

Hfaistiwnas είπε...

Ωραία λέξη! :)
Καλή χρονιά!

Περαστικός είπε...

Hfaistiwnas, καλή χρονιά και σε εσένα!

vague είπε...

Πωωω...! Τι λέξη...! Ενθουσιάστηκα (αφού πρώτα κατάφερα να απαλλαγώ από τον φθόνο που με κατακυρίευσε όταν είδα πού βγάζουν τα γλιστρήματα των δαχτύλων των άλλων, την ώρα που τα δικά μου φτάνουν μέχρι μια "δημιοκρατία", λέξη που όμως κυκλοφορεί σκανδαλωδώς ευρέως για να μπορώ να τη χαρακτηρίσω εμπνευσμένο γλίστρημα).

Για μένα πάντως, η ιδέα ενός δοχείου στο οποίο θα αποθηκεύονταν παντώς είδους κενά (τα ίδια, όχι τα αποτελέσματά τους), είναι ανυπέρβλητα προκλητική. (Να φτιάχναμε, λέτε, ένα δήθεν φιλοσοφικό δοκίμιο σχετικά με το ενδεχόμενο υπερσυγκέντρωσης μοιραίων κενών και τις πιθανές επιπτώσεις του φαινομένου;) :))

vague είπε...

Έπρεπε, δε, να ανέβει το σχόλιό μου και να το κοιτάξω κατάματα, για να συνειδητοποιήσω το προφανές της ταραχής που μου προκάλεσε η λέξη σας. Εκείνο το "παντώς", αναμφισβήτητα νομίζω, μαρτυρά την συναισθηματική μου κατάσταση. Παρακαλώ να το λάβετε υπόψη πριν μου απαντήσετε. Ευχαριστώ. :)))

Περαστικός είπε...

Riski, χαίρομαι τον ενθουσιασμό σας. Αναρωτιόμουν αν και ο δικός μου ενθουσιασμός μόλις την είδα, μετά το πληκτρολογικό ατύχημα (ή μήπως ευτύχημα), ήταν δικαιολογημένος. Πράγματι, είναι η αγάπη μου για τα παντώς είδους κενά και το Κενό που ίσως να ευθύνονται για αυτό τον ενθουσιασμό. Κενοδοχείο προσπαθώ να μν προσπαθώ να γίνω και εγώ, ταπεινός ερασιτέχνης του Ζεν. Το κενό είναι και η φύση πάντων πάντως. Και η σύγχρονη φυσική λέει πολλά και ενδιαφέροντα για το κενό. Ενδιαφέρουσα η πρότασή σας για το δοκίμιο.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάλι, εκτός του ότι μου αρέσουν όλα τα κενά (κενό αέρος, απόλυτο κενό, κβαντικό κενό, κενά μνήμης, τρόμος του κενού, κ.ά.), μου αρέσει τρελά ο ...Κενό.(Ρεϋμόν Κενό -Ασκήσεις ύφους)

Στο δοκίμιο λέμε Ναι!!!!

Καλημέραααααα!!!


κ.κ.

vague είπε...

Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ που δεν αγνοήσατε την παράκλησή μου. Τα "παντώς" αποτελούν το κυρίαρχο είδος μεταξύ όλων των ειδών.

Ενδιαφέρουσα η δήλωσή σας σχετικά με το αντικείμενο των προσπαθειών σας. Νομίζετε, δηλαδή, ότι έχετε φυσική ροπή; (Γιατί, αν ναι, αυτό σημαίνει ότι μοιάζουμε, οπότε σκέφτομαι πως, όταν οι προσπάθειές μας να μην προσπαθούμε δεν έχουν αποτέλεσμα, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε περιεχόμενα. Ή, τέλως πάντον, να προσπαθούσαμε.) :))

Όσο για το δοκίμιο, αφού και η αγαπητή κ.κ. λέει ναι, εγώ, φεύγοντας από εδώ, παρά την ευαίσθητη μέση μου, θα κουβαλήσω το κενοδοχείο σας στις σημειώσεις μου, ώστε, όταν μπορέσω, να σας το επιστρέψω με μια κενή εισήγηση και βλέπουμε...

Χαίρετε!

Περαστικός είπε...

κ.κ., καλησπέρα!
Δεν έχω διαβάσει Κενό (Ρεϋμόν Κενό). Θα τον προσθέσω στη λίστα μου.

Riski,ενδιαφέρουσα η ιδέα για το δοκίμιο, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ σε αυτή τη διάθεση που βρίσκομαι να δοκιμιογράψω.
Δεν ξέρω αν έχω φυσική ροπή για το κενό, έχω όμως θέληση. Ευχαρίστως να συγκρίνουμε κενά περιεχομένου περιεχόμενα.
Να είστε καλά.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Ωχ!

Πρόσεξε μη το διαβάσουν αυτό το κομμάτι αυτοί οι βάνδαλοι που θέλουν να μας χαλάσουν τη γλώσσα. Θα σκεφτούν τότε

Ξενοδοχείο .... Κσενοδοχείο.... τι άχρηστο γράμμα το Ξ αφού ο ίδιος ήχος δημιουργείται και από δύο άλλα ... το Κ και το Σ....

Βλέπεις τον κίνδυνο που σου λέω?

Ευ-τύχη-σμένη Χρονιά, Υγεία, αμέτρητες χαμω-γελαστές στιγμές, εύχομαι!

Αλίκη είπε...

Αυτόν τον σκυλούκο τον βλέπω συχνά τώρα τελευταία στα σκίτσα. Παίζει τίποτε;

Περαστικός είπε...

Mary Ginger, βρε τους παλιοβανδάλους... ευχές και σε εσένα για μια υπέροχη χρονιά!

Αλίκη, είναι παλιά υπόθεση ο σκυλούκος. Απλώς περιφέρεται στο μπλογκ και κάνει τα δικά του, όπως και τα άλλα σκίτσα :)