Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2012

Για έναν ασπασμό



Σίγουρα λέει πολλά για τον πολιτισμό μας - ή τη βαρβαρότητά μας - το ότι μετά τις 10 το βράδυ επιτρέπεται να προβάλλονται στην τηλεόραση αναρίθμητες σκηνές βιασμών, ληστειών, δολοφονιών, ενίοτε και γενοκτονιών, αλλά, για να προστατευθούν οι ευαισθησίες και η ηθική μας ακεραιότητα, ενδεχομένως και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ορισμένων, κόβεται ένα φιλί μεταξύ ανδρών σε μια διακεκριμένη αγγλική σειρά. Άλλη μια περίπτωση κραυγαλέας, έως και ξεφωνημένης λογοκρισίας.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οι αντιδράσεις ορισμένων υπερμάχων της ηθικής και των αξιών του έθνους σε κάποια φόρα και μέσα, όπου διατυπώνουν επιχειρήματα περί προβολής και διαφήμισης της ομοφυλίας και κινδύνου… εξάπλωσής της ως αποτέλεσμα θέασης τέτοιων σκηνών. Με εντυπωσιάζουν αυτά τα επιχειρήματα, καθώς βλέποντας ένα φιλάκι μεταξύ ανδρών λίγο πιο πέρα από το μάγουλο, όπως συνηθίζεται στα μέρη μας (στην Αγγλία το σοκ θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, αφού ακόμη και αυτό δεν συνηθίζεται), δεν αισθάνομαι να απειλείται ο ανδρισμός μου ή να αλλάζω «προσανατολισμό». Συμπεραίνω, λοιπόν, ότι πολλοί από όσους κραυγάζουν είναι κομπλεξικοί και καταπιεσμένοι κρυφογκέι (ιδίως κάτι που φοράνε το καλσόν κάτω από το ράσο) που μόλις δουν ένα φιλί μεταξύ ανδρών στην τηλεόραση αισθάνονται τον ανδρισμό τους να γίνεται ροζ φτερό στον άνεμο. Αυτό κακό δεν είναι, παρά μόνο αν ζεις τη ζωή σου μέσα στο ψέμα και την υποκρισία.

Το να ωρύεσαι για μια ερωτική σκηνή στην τηλεόραση, καταπίνοντας με ηδονή όλες τις σκηνές βίας, ακόμη και βιασμών, που προβάλλονται την ίδια ώρα σε αυτήν, λέει περισσότερα πράγματα για το πόσο άρρωστος είσαι εσύ και λιγότερα για το πόσο άρρωστοι είναι οι άλλοι. Όταν η κοινωνία και το κράτος πάνε με τα νερά σου, καταλαβαίνεις πόσο άρρωστα είναι και αυτά.

Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες της σειράς μάλλον αντιπροσώπευαν αρνητικά στερεότυπα και κάθε άλλο παρά «διαφήμιζαν» την ομοφυλοφιλία. Πού να βλέπαμε κανένα ντοκιμαντέρ για τον Όσκαρ Ουάιλντ ή, τον δικό μας, τον Μάνο Χατζιδάκι, ας πούμε.




Δείτε και αυτό:


 

16 σχόλια:

Αλίκη είπε...

Πολύ ωραίο το σκίτσο και ο διάλογος.
Ο Λάρι πού είναι;

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω...
Μάλλον περισσεύει η υποκρισία σε όλους τους τομείς.

Ο Μαγκλίνης με καλύπτει πάντως...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_17/10/2012_498970

κ.κ.

Περαστικός είπε...

Αλίκη, ευχαριστώ, ο Λάρι είναι εδώ, δίπλα μου :)

κ.κ., έτσι είναι, υπάρχουν πολλά συμπλέγματα στον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν έχεις δει καθόλου το "Modern Family", την κωμική σειρά που περιλαμβάνει ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων θετών γονιών. Λοιπόν, μόνο ένα πεταχτό φιλάκι έχουν δώσει ο "Μίτσελ" και ο "Κάμερον". Δηλαδή δεν είναι ότι το κοινό στην Αμερική ή αλλού είναι φοβερά πιο άνετο από το ελληνικό. Απλά, με την αυτολογοκρισία, αποφεύγονται ρεζιλίκια σαν του ΕΣΡ.

Κώστας

Περαστικός είπε...

Κώστας, βέβαια, η Αμερική είναι κάπως περίεργη περίπτωση, καθώς έχει και πολύ προοδευτικές πλευρές (ιδίως σε σχέση με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων), αλλά και υπερσυντηρητικές πλευρές. Για προοδευτικές κοινωνίες σκέπτομαι περισσότερο τη Βόρεια Ευρώπη. Υπενθυμίζω ότι η συγκεκριμένη σειρά δεν ήταν sitcom που προβάλλεται σε ώρες που παρακολουθούν μικρά παιδιά και δεν νομίζω ότι θα είχε πρόβλημα ούτε στην Αμερική, με δεδομένη την κατηγορία της. Επίσης, δεν νομίζω ότι αυτό που έδειχνε ήταν τόσο τρομερό (δύο ντυμένοι άνδρες να φιλιούνται στο πλαίσιο μιας πλοκής). Για την Αγγλία μιλάμε που δεν έχει ακριβώς τα σκανδιναβικά ήθη.

Περαστικός είπε...

Παρεμπιπτώντως, ομοφυλόφιλοι θετοί γονείς σε κωμική σειρά; Αυτό και αν είναι αδιανόητο στην Ελλάδα και πολύ «βαρύτερο» από ένα φιλί.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Μαλλον η σκηνη που περιγράφεις βλάπτει περισσότερο απο τόσους πορνοκαθηγητές που έχουν πιάσει κατά καιρούς με παιδικό πορνογραφικό υλικό στα κομπιουτερ τους ενώ οι ίδιοι δίδασκαν τα παιδιά του κόσμου.

Στην τελευταια μου ανάρτηση υπάρχει ένα ηχιτικό όπου ... αναφέρεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Περαστικέ, η σειρά είναι δημοφιλής και στην Ελλάδα. Δεν είναι τόσο μικρές οι "αντοχές" του ελληνικού κοινού. Άλλο θέμα οι ατσούμπαλες επεμβάσεις κάποιων θεσμικών απίθανων.

Με την ευκαιρία, σου προτείνω και αυτή τη web-σειρούλα:

http://www.youtube.com/watch?v=BWB86eY5dXw

Κώστας

Περαστικός είπε...

Ginger, το άκουσα το ηχητικό :)

Κώστας, δεν την έχω υπόψη τη σειρά. Περίεργο που δεν την έχουν αφορίσει.

κ.κ., σε ποιο μπλογκ σε κλείσανε εσένα; :Ρ Ωραίο το ποίημα, ωραίο και το τραγούδι, και στις δύο εκδοχές. Είναι από τα αγαπημένα μου.

Αυτές τις μέρες έχω πολλή δουλειά, ελπίζω όμως να επανέλθω σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέραααα!

Σκέψεις πάνω στον προβληματισμό του Πικρόχολου ήταν...
Εγώ είμαι ελεύθερη κι ωραία!
(Όχι τόσο, όσο νομίζω, καθότι ύπ-ανδρος γυνή...)

Οι ελεύθεροι κι ωραίοι
ζουν σε κάποιες φυλακές
μες τα τείχη που ‘χει χτίσει
ο καθένας για να ζήσει
τις μεγάλες του στιγμές.

Ωραία λόγια (Μ. Ελευθερίου), ωραίος Νταλάρας σε πολύ καλή στιγμή του.
(Δεν πειράζει που δεν σας αρέσει...)


κ.κ.

ellinida είπε...

Κι'εγώ έχω φιλήσει φίλη μου στο στόμα αλλά δεν μ' άρεσε. :)

Περαστικός είπε...

κ.κ., καλησπέρα! (Υποθέτω ότι το «όχι τόσο» πάει στο ελεύθερη.) :Ρ

ellinida, έκανες νομίζω το πιο καίριο σχόλιο!

Ανώνυμος είπε...

«Για άλλη μια φορά πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε τη ΝΕΤ που αποφασίζει για μας, τι θα δούμε και τι όχι... Όλοι οι καλοί Έλληνες δεν πρέπει να βλέπουν σκηνές gay γιατί δεν είναι gay και ούτε ποτέ θα τους δεχτούμε σαν συμπολίτες μας! Αν δεν βλέπεις κάτι ή δεν το συζητάς, τότε δεν υπάρχει! Αυτή η γνώση είναι παρήγορη σε αυτή την εποχή που η παγκόσμια μασονία και ο σιωνισμός δουλεύουν για την καταστροφή της Ελλάδας!
Ευτυχώς που υπάρχει ο μητροπολίτης Πειραιώς και το χριστεπώνυμο πλήρωμα το διαποτισμένο με το νόημα του λόγου του Χριστού για ανοχή και αγάπη να μας προφυλάξει από την κακή ανοχή και την κακή αγάπη, όπως την gay αγάπη... Η ΕΡΤ επιτέλους δικαίωσε τα υπέρογκα λεφτά που εμείς ως φορολογούμενοι της δίνουμε: για να μας προστατεύει από τα κακόβουλα σίριαλ των γεννημένων gay Εγγλέζων και την επιρροή τους στα παιδιά μας! Ευτυχώς που δεν μένουν απλά στο να αναμεταδώσουν μια σειρά που πλήρωσαν για να αποκτήσουν (με δικά μας λεφτά) αλλά αποφασίζουν να την καλυτερέψουν! Καλύτερα χρεοκοπημένοι και σε χρήμα και σε πνεύμα παρά gay!».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ


Περαστικέ, χαίρετε!!!

κ.κ.

Περαστικός είπε...

κ.κ., καλησπέρα!

Μαίρη (Ginger) είπε...

είμαι σίγουρη ότι η βασιλόφρον Αγγλία σοκάρεται περισσότερο. Μα ποιός αχρείος να έβγαλε τέτοια φήμη που έχουν στην πατρίδα μας οι Aγγλοι. Δεν θυμάμαι επιθεώρηση που να μην αναφέρεται στο πόσο φανατικοί άντρες είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Αλλά η ψευτοσεμνοτυμφία δεν κρύβεται. Μέχρι και γιά τον πρίγκιπα κάτι σχετικές φωτογραφιούλες είχαν κυκλοφορήσει θυμάμαι αλλά όταν το θυμούνται το ...κρύβουν. Εχουμε παράδειγμα γιά την επιρροή της βίας που εμβολιάζει νέους εδώ και χρόνια. Αυτή η χώρα δεν υποφέρει απ τους ομοφυλλόφιλους αλλά απ'τους δολοφονοδιεστραμένους. Κοίτα να μη βλέπει ο Λάρυ τηλεόραση μετα τις 10 σε παρακαλώ.

υγ και γιά ένα σχόλιο που άφησες> δεν έχω ακούσει κακοποιημένο παιδί από ομοφυλλόφιλους γονείς. Από ετερόφυλλους όμως......!

Περαστικός είπε...

Mary Ginger, καλησπέρα, ποιο σχόλιο λες; Δεν χρειάζεται να αγιοποιούμε κάποια ομάδα, όποιος επιβάλλεται με τη βία είναι καταδικαστέος, ανεξαρτήτως γενετήσιου προσανατολισμού.