Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2012

Υποχρεωτική χορήγηση θρησκείας

Θα το γράψω και αυτό.

Να ανεχθώ το ξεθωριασμένο εικόνισμα της Παναγίας, να ανεχθώ την Καινή Διαθήκη σε βάση στον τοίχο, στο κάτω, κάτω, για εμένα δεν είναι παρά αντικείμενα που απλώς βρίσκονται εκεί, αλλά μετάδοση από την εκκλησία του νοσοκομείου μέσω των μεγαφώνων ανακοινώσεων ολόκληρης της λειτουργίας κάθε Κυριακή και αργία; Αυτό πάει πολύ. Κανένας σεβασμός στις ανάγκες των ασθενών που θέλουν να κοιμηθούν νωρίς το πρωί; Κανένας σεβασμός στους ασθενείς που ενοχλούνται και δεν ωφελούνται από τη θρησκευτική κακοφωνία; (Δεν βοηθάει ακριβώς και η ποιότητα του ήχου.) Δεν άντεξα και το είπα στη νοσοκόμα που με ρώτησε πώς κοιμήθηκα. Ήταν απολογητική και ανέφερε ότι δεν είμαι ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε. Υποψιάζομαι ότι δεν είναι μόνο οι «άπιστοι» που ενοχλούνται, αλλά και οι «κακοί» πιστοί που απλώς θέλουν να κοιμηθούν. Κατάλαβα ότι είναι θέμα της θεοσεβούμενης διοίκησης.

Θα φανταζόμουν ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις θα υπερίσχυε η αρχή του κοινού παρονομαστή. Δηλαδή, δεν υποχρεώνεις το σύνολο των ασθενών να εκτίθενται σε κάτι που για ορισμένους από αυτούς, περισσότερους ή λιγότερους, αποτελεί ενόχληση και δεν βοηθάει την κατάσταση της υγείας τους ή έστω την ψυχολογία τους.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ένα νοσοκομείο είναι προνομιακός χώρος αλιείας ψυχών, αλλά… είπαμε, μιλάμε για δημόσιο νοσοκομείο και υποτίθεται ότι ζούμε σε κοσμικό κράτος (να πούμε και κάτι να γελάσουμε).

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσες τουλάχιστον να μας αφήσεις να αντικαταστήσουμε την Καινή Διαθήκη, θα ήταν μια ευχάριστη νότα:P

Νεφέλη

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

υποτίθεται ότι ζούμε σε κοσμικό κράτος!
(γελάσαμε πάλι!!)

κάπου έχουμε ένα εξοχικό.
Ο τοπικός λειτουργός κρίνει σκόπιμο να κωδωνοκρούει κάθε Κυριακή πρωί στις 7:10, 7:40 και 8:10 από τα μεγάφωνα, να μας ξεκουφαίνει και να μας ξυπνάει. Τα σκυλιά ουρλιάζουν πανικόβλητα. Χρησιμοποιεί δε ένα προγραμματάκι, κινέζικου τύπου, το οποίο πατάει με ένα κουμπί και εκτελεί ολόκληρη την τετράλεπτη "μελωδία".

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω πολύ καλά τι λέτε...
Φαίνεται ότι ο σεβασμός στον άλλο περισσεύει.
Δεν περνάει καν από το μυαλό τους ότι μπορεί να ενοχλούν.
Ότι όλο αυτό είναι ηχορύπανση εν ονόματι της μιας και αλάθητης πίστης.
Οι χομε'ι'νί της έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον Ύψιστο να γκαρίζουν στους δημόσιους χώρους Κυριακές και γιορτές, χωρίς κανένα σεβασμό στο πρόβλημα του άλλου.
Απαράδεκτο!
Ειδικά στα Νοσοκομεία!!!


κ.κ.

Ανώνυμος είπε...

Θου Κυριε...

Περαστικός είπε...

Νεφέλη, και ταίριαζε ωραία εκείνο το βιβλιαράκι για τον Βουδισμό-Ζεν :)

L'Enfant de la Haute Mer, συνηθισμένο πρόβλημα. Ιδιαίτερα κατά το Πάσχα δεν τολμάς να περάσεις κοντά από εκκλησία, θα σου πάρουν τα αυτιά τα θρησκευτικά ηχοσυστήματα. Ευτυχώς δεν μένω κοντά σε εκκλησία.

κ.κ., μα πώς είναι δυνατόν να ενοχλούν τα λόγια του Θεού; Σωστά;

Morgana, τι να πεις...

eilidh είπε...

Θα'πρεπε να τους ζητήσετε να σας διαβάσουν την Αγία Γραφή σε lolcat:

"In teh beginning, Ceiling Cat made teh Skiez an da Erfs n stuffs.."

http://www.lolcatbible.com/index.php?title=Main_Page

:D

Ανώνυμος είπε...

Αν και έχω υποστεί άγρια τις συνέπειες κωδωνωκρουστών που νομίζουν ότι έτσι θα τους πεί μπράβο ο αφέντης Θεός τους... τρομάρα τους!
θεωρώ εαυτό κι εμάς τους εδώ γραικούς, ιδιαίτερα τυχερούς που σε αυτή τη γωνία του κόσμου ξεφύγαμε παρα τρίχα από τους "άλλους" που έχουν οι φίλοι και γείτονες. (γιατί κι αυτούς τους έχω φάει στ' αυτιά κι εκεί να δεις σπάσιμο).
Τελικά αυτός ο δυτικός διαφοτισμός των άπιστων υλιστών με τα ιδιωτικά και ποταπά κίνητρα δεν είναι και τελείως για τα σκουπίδια.
Έκανε και κάτι καλά, όπως θεσμούς, φάρμακα, ενέργεια, δρόμους, μεταφορές, παιδεία, αποχετευση...
ίσως να μη μας φαίνονται ότι δουλεύουν αρκετά αποτελεσματικά, αλλά από το ολότελα!

Περαστικός είπε...

eilidh, ενδιαφέρον, πήρα μια πρώτη γεύση, θα το δω πιο προσεκτικά :)

Ανώνυμε, οι φανατικοί της μίας πλευράς πάντα χρησιμοποιούν ως άλλοθι, δικαιολογία και μέτρο σύγκρισης τους φανατικούς της άλλης πλευράς και δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική. Προτιμώ η κοινωνία στην οποία ανήκω να κινηθεί μακριά από φανατισμούς και διακρίσεις επειδή αυτό είναι το καλύτερο και το υγιέστερο για την ίδια. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν και χειρότερα, αλλά ας προσβλέπουμε στα καλύτερα. Μεγάλη αποστολή να επικρατήσει η μόνη και απόλυτη αλήθεια στον κόσμο για όλους τους φανατικούς, ανεξαρτήτως πίστης. Ο δυτικός πολιτισμός επιδέχεται και αυτός τις βελτιώσεις του. Εξάλλου, όλα εξελίσσονται, τίποτα δεν είναι στατικό και αμετάβλητο.

glr είπε...

Περαστικέ, επειδή ο κόσμος δεν είναι αυτός που θέλουμε αλλά αυτός που είναι, και στο σύνολο σχεδόν της ανθώπινης ιστορίας ήταν ένας κόσμος αγωνίας και αγώνα με πικρό τέλος, εγώ προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, να χαίρομαι το νερό που έχει μέσα και στη δυσκολία, να μη με συγκρίνω με αυτόν που έχει πιο πολύ νερό στο ποτήρι, αλλά να θεωρώ τον εαυτό μου προνομοιούχο, γιατί υπάρχουν πολλοί (οι συντριπτική πλειοψηφία απ' ότι βλέπω) που έχει λιγότερο νερό από το όσο λίγο δικό μου.
Ίσως λίγο βουδιστική και παθητική αντιμετώπιση, σε σχέση με την σαξωνική ψηλότερα-μακρύτερα-ταχύτερα ή το "δεν με νοιάζει για αυτούς που έχουν πιο λίγα, αλλά για τα καλύτερα" που μου λένε οι φίλοι μου, αλλά πιστεύω ότι όταν εκτιμούμε τα καλά που έχουμε, κινδυνεύουμε λιγότερο να πάθουμε ότι ο σκύλος του Αισώπου που άφησε το κόκαλό του για να αρπάξει το κόκαλο της αντανάκλασής του.

Βέβαια, μπορεί να κάνω λάθος.

Περαστικός είπε...

glr, δεν είμαι ακριβώς σίγουρος σε ποιο σημείο της ανάρτησής μου αναφέρεται το σχόλιό σου για να απαντήσω ακριβώς. Συμφωνώ στα περί βουδιστικής στάσης, αλλά η βουδιστική στάση δεν είναι αναγκαία παθητικότητα, είναι και να ενεργείς εν πλήρει ηρεμία, χωρίς πάθος και σε αρμονία με τη φύση σου, να δρας και να μιλάς με την ίδια ηρεμία που έχεις όταν δεν δρας και όταν δεν μιλάς. Το να θες να μιλήσεις και να δράσεις και να μην το κάνεις από σκοπιμότητα είναι το ίδιο λάθος με το να μιλάς και να δρας εσφαλμένα και επιπόλαια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εκφράζεις την αλήθεια σου, ήρεμα, με ευγένεια, χωρίς φανατισμό, γνωρίζοντας ότι δεν είσαι τοποτηρητής του Θεού. Στη δική μου περίπτωση είναι περισσότερες οι στιγμές που ξέρω ότι θα έπρεπε να είχα μιλήσει και να είχα δράσει, ενώ δεν το έκανα παρά το αντίστροφο. Σκοπός αυτού του μπλογκ είναι η έκφραση.

Μαίρη (Ginger) είπε...

και να'ταν μόνο η λειτουργία. Μήπως οι καθαρίστριες που έρχονται αξημέρωτα αλλά χειρότερο ακόμα οι νοσοκόμες βάρδιας που φέρνουν χαπάκια και όλα τα αξεσουάρ. Αν μισώ κάτι στα ευαγή ιδρύματα είναι πως δεν μπορείς να ησυχάσεις λεπτό. Φιλιά στον κο Δ/ντη

Περαστικός είπε...

Ginger, βλέπω ότι τα ξέρεις πολύ καλά! Η αλήθεια είναι ότι δεν μπόρεσα να θυμώσω με αυτό τον κόσμο γιατί σκέφτηκα ότι έκαναν μια αναγκαία εργασία και ήταν πολύ ευγενικοί και φιλικοί μαζί μου, οπότε απλώς προσαρμόστηκα :)