Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2012

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Έχει δίκιο, δεν μπορείς να προσποιείσαι πως δεν υπάρχει ελέφαντας στο δωμάτιο. Προτείνω να δείτε το βίντεο (δεν είναι δύσκολο, παρά τη διάρκειά του) και να διαβάσετε το βιβλίο, κυκλοφορεί και στα Ελληνικά.

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα έμαθα ότι έχω καρκίνο σε ένα αρκετά ευαίσθητο σημείο, στη γλώσσα. Οι πιθανότητες, σε αντίθεση με του ομιλητή στο βίντεο, είναι με το μέρος μου. Ο καρκίνος, όπως ίσως κάθε ασθένεια, κάθε μεγάλη κρίση, είναι ένα ταξίδι, μια μεγάλη εμπειρία που μπορεί, εκ των υστέρων, να αποδειχθεί ένα θετικό σημείο καμπής στη ζωή σου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες πέρασα από διάφορα στάδια και καταστάσεις, και σωματικά και ψυχολογικά. Υποβλήθηκα ήδη σε ένα κύκλο χημειοθεραπείας, ως εσωτερικός ασθενής, με ορό όλο το εικοσιτετράωρο. Οι παρενέργειες με ταλαιπώρησαν αρκετά, και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου, αλλά και κατά τις ημέρες που ακολούθησαν. Υπήρξαν στιγμές που κάθε αίσθηση από το σώμα μου είχε μεταβληθεί σε πόνο ή ενόχληση, όπου νόμιζα ότι όλες οι μικροχαρές της ζωής, οι καλές αισθήσεις που μας προσφέρει το σώμα μας και μας είναι τόσο αναγκαίες για την καθημερινή μας ύπαρξη, είχαν εξαφανιστεί. Κάθε αίσθηση, κάθε γεύση, κάθε οσμή, κάθε λειτουργία του σώματος, είχαν γίνει δυσάρεστα ή είχαν ξεχαρβαλωθεί.

Πέρα από αυτά όμως θέλω να επισημαίνω και την τερατώδη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους ασθενείς και που φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί ως αντίδοτο για τις σπατάλες του δημοσίου. Το πώς περιορίζονται αυτές οι δαπάνες με το να υποχρεώνεις έναν ασθενή ή κάποιο συγγενή του να τρέχει κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο στα γραφεία του ΟΑΕΕ για μια σφραγίδα και τζίφρα που δίνονται χωρίς κανένα έλεγχο
παραμένει, για εμένα, μυστήριο (τι να ελέγξεις όταν ο άλλος εισάγεται στο νοσοκομείο και πόσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο με συνενοχή των ιατρών για να κάνουν διακοπές;). Επισημαίνω και την παράταση της νοσηλείας μου λόγω ελλείψεων που καθυστέρησαν τις αναγκαίες εξετάσεις που έπρεπε να προηγηθούν της χημειοθεραπείας. Να τρέχω, μετά από μια εξέταση αίματος ως εξωτερικός ασθενής, μετά την έξοδό μου από το νοσοκομείο, στο φαρμακείο του ΕΟΠΥ για να πάρω ενέσεις που προέκυψε ότι χρειαζόμουν επειγόντως (δεν επιτρεπόταν να τις χορηγήσει το φαρμακείο του νοσοκομείου). Μια εξαντλητική διαδικασία, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί και η αναμονή σε ατελείωτες ουρές, σε ταμεία και σε εργαστήρια, για να κάνω την εξέταση αίματος. Χαμένος σε διαδικασίες που μου ήταν άγνωστες.

Σκέφτηκα πολλές φορές ότι πρέπει να είσαι σε εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση για να αρρωστήσεις στην Ελλάδα.

Κρατάω όμως επίσης τα θαυμάσιο και ηρωικό σε πολλές περιπτώσεις νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου νοσοκομείου Αγ. Σάββας που, παρά τις ελλείψεις, τα εμπόδια και τους περιορισμούς, δείχνει πάντα ανθρωπιά, ευγένεια και ειλικρινές ενδιαφέρον για τον ασθενή, από την καθαρίστρια μέχρι τον διευθυντή ιατρό του τμήματος. Όταν ξεπερνάς τη γραφειοκρατία, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε καλά χέρια και σε μια όαση μέσα στη γνωστή ελληνική πραγματικότητα. Ειλικρινά, ήταν μια μεγάλη έκπληξη για εμένα, σε σημείο να αναρωτιέμαι αν βρίσκομαι στην Αγγλία. Αυτή τη χώρα μου θύμισε η ευγένεια και η νοοτροπία του νοσηλευτικού προσωπικού. Τι κρίμα που αυτή η Ελλάδα επισκιάζεται από την άλλη, την κακή εκδοχή της.

Πρέπει να αναφέρω και τη φίλη μου, τη Μ. Ήμουν στη μεγαλύτερη από τις μαυρίλες μου όταν ήλθε να με επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Με πήγε στο μπάνιο και μου έπλυνε λίγο τα μαλλιά (λόγω ορού δεν μπορούσα να πλυθώ), με περιποιήθηκε, με παρηγόρησε, με έκανε να αισθάνομαι σαν να ήμουν μικρό παιδάκι που έπεσε και κτύπησε αλλά βρέθηκε σε στοργικά, μητρικά χέρια. Το μεγαλύτερο όφελος ήταν στην ψυχή μου, με μαλάκωσε, με γλύκανε, μου ομόρφυνε τη ζωή. Μια γυναίκα όντως μπορεί. Να σέβεστε τις γυναίκες, να αγαπάτε τις γυναίκες, έχουν ικανότητες και ένα είδος ωριμότητας που οι άνδρες δεν έχουμε. Θυμήθηκα τα λόγια ενός γιατρού, ότι ο καρκίνος θα σε φέρει πιο κοντά σε ορισμένους ανθρώπους.

Το ταξίδι συνεχίζεται. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα εισαχθώ ξανά στο νοσοκομείο για ένα δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας και τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν μετά τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει ένας συνδυασμός χημειοθεραπείας/ακτινοθεραπείας, αλλά αυτή τη φορά θα είμαι εξωτερικός ασθενής, κάτι θετικό, αφού η παραμονή στο νοσοκομείο, ανεξαρτήτως συνθηκών, μου είναι δυσάρεστη.

Αλίμονο στον ελεύθερο επαγγελματία που αρρωσταίνει χωρίς να έχει κομπόδεμα. Παραπάνω από ένα μήνα τώρα αδυνατώ να εργαστώ. Πρώτη μέρα σήμερα που νοιώθω επιτέλους ξανά δυνατός. Αυτά προς το παρόν, τα ξαναλέμε.

37 σχόλια:

scarlett είπε...

Εύχομαι η ταλαιπωρια σου να τελειωσει το συντομοτερο δυνατο, Περαστικε και όλα να πάνε κατ'ευχήν.
Θαυμάζω την ηρεμια σου σε αυτο το κειμενο, θαυμαζω την αντικειμενικη ματια σου, σα να μη σε αφορα όλο αυτο το πολυ πολυ σοβαρο θεμα.Και ναι, φυσικα και θα συμφωνησω πως η Ελλαδα εμφανιζει ακριβως αυτες τις δυο πλευρες που περιγραφεις.

Καλό κουραγιο, καλή δυναμη και με ολη μου την καρδια ευχομαι όλα αυτα να ειναι ένα εφιαλτης που συντομα θα περασει.

Κρατα γερα! Η αισιοδοξια ειναι ενα φαρμακο απο μονη της!
Τα φιλιά μου

chrisma είπε...

Περαστικέ, πραγματικά ο καρκίνος είναι συνήθως ο ελέφαντας στο δωμάτιo. Έχω περάσει χρόνια με έναν πολύ αγαπημένο μου άνθρωπο στο ίδιο νοσοκομείο σε παρόμοιες καταστάσεις. Έλεγε κι εκείνος ακριβώς αυτά που γράφεις! Το χιούμορ, αλλά και η ηρεμία και η αντικειμενική ματιά που παρατήρησε η scarlett είναι μεγάλο μέρος της ίασης! Σου εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου να τελειώσει η ιστορία αυτή σύντομα και όσο γίνεται πιο ανώδυνα.

Ανώνυμος είπε...

Περαστικέ, μέσα από την περιπέτειά σου μας δίνεις (και πάλι) κουράγιο. Καλή δύναμη!

Αυτοί που σε νοιάζονται κι ας μη σ' έχουν δει ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Καλή ανάρρωση από εναν τακτικο σιωπηρο αναγνωστη σας. Επειδη τα εχω περασει κι εγω οικογενειακά, και τώρα τα περνάει κοντινό φιλικό πρόσωπο, έχω να προτείνω: βυθιστείτε στη χαρά του πλασίμπο. Εναλλακτικά βοτάνια, θεραπείες, μαγγανείες, ενεργειακές μπορεί να μην κάνουν τίποτα αλλά σας κάνουν να νιώθετε λίγο καλύτερα ;-Ρ (αρκεί να είναι τζάμπα)

eilidh είπε...

Σου στέλνω μερικά fluffheaps να σου μεταφέρουν τις ευχές μου για γρήγορη ανάρρωση!

(Κοίτα μόνο μην τα φάει ο Λάρρυ!)

http://i78.photobucket.com/albums/j108/eilidheln/perastik.png

Καλή δύναμη!

glr είπε...

Δύναμη και περαστικά... περαστικέ.

Left Liberal Synthesis είπε...

Έλα ρε φίλε , συνεχίζουμε .
Ίσως και οι ευχές είναι περιττές μετα απο μια τόσο δυνατη εξομολόγηση
Ξέρεις οτι όσοι νοιάζονται για τον περαστικό είναι εδώ
Πχ στο jpagia@gmail.com

A.F.Marx είπε...

Κουράγιο και δύναμη.
Εύχομαι να βγεις νικητής και ατσαλωμένος στη μάχη με τον καρκίνο.
Το κείμενο σου είναι μια ένεση αισιοδοξίας για όλους μας.
Καλή και γρήγορη ανάρρωση.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Η μελαχροινή νοσοκόμα η Μαρία στον 5ο είναι ένας καλός λόγος να ξαναπάμε στον Άγιο Σάββα. ;-)

Περαστικά, Περαστικέ. Όλοι περαστικοί είμαστε, μέχρι να φύγουμε. Μέχρι τότε, ας χαϊδέψουμε τον ελέφαντα.

Ανώνυμος είπε...

Η απροκάλυπτη εξομολόγησή σας ήταν μια γροθιά στο στομάχι της βεβαιότητας ότι όλα συμβαίνουν στους άλλους και όχι και σε μας.

Σας θαυμάζω που έχετε περάσει στη φάση της αποδοχής της νέας σας πραγματικότητας.
Πράγμα που πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα προς την ίαση.
Αυτό λέει και η ψυχολογία, άλλωστε...

Χαίρομαι που σας φροντίζει η άλλη Ελλάδα της ανθρωπιάς, του ηρωισμού, της αλληλεγγύης και της προσφοράς.
Αυτή είναι η Έλλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει...

Σας εύχομαι καλό κουράγιο -και θα χρειαστείτε πολύ- και σύντομη ανάρρωση, όσο πιο ανώδυνη μπορεί να γίνει.


κ.κ.

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

αισιοδοξία και κουράγιο εύχομαι και ολόψυχα περαστικά σου!
(βλέπεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπολογίζονται καν στους άνεργους)

Eleni Tsamadou είπε...

Καλή δύναμη αγαπητέ φιλε.
Σου εύχομαι να περάσει γρήγορα η θύελλα. Είμαι σίγουρη πως θα περάσει γιατί και ψυχικό σθένος διαθέτεις και αγάπη ανθρώπων να σε στηρίζει. Ακόμη εμείς όλοι που σε ξέρουμε μόνο από τα γραφτά και τις εικονες σου να ξέρεις πως στεκόμαστε πλάι σου.
Να περιμένεις το ουράνιο τόξο που θα βγεί, όπως βγαίνει πάντα μετά από κάθε καταιγίδα. Ως τότε με την καινούργια ματιά που έχεις αποκτήσει να χαίρεσαι τα χρώματα και τη λαμπρότητα των μικρών καθημερινών πραγμάτων.

Jolly Roger είπε...

Καλη αναρρωση Περαστικε, γρηγορα παλι σιδερενιος.

Την μαχη την δινουμε παντα μονοι μας. Αλλά ειναι παρηγορο (ελπιζω) να ξερεις οτι ολοι εμεις εδω σε σκεφτομαστε και σου ευχομαστε το Καλυτερο.

Περαστικός είπε...

scarlett
chrisma
Ανώνυμε
throgos
eilidh (ευχαριστώ για το σκιτσάκι :-) )
glr
Left Liberal Synthesis
A.F.Marx
Αθ. Αναγνωστόπουλος
κ.κ.
L’Enfant de la Haute Mer
Eleni Tsamadou
Jolly Roger

Σας ευχαριστώ όλους για τα ζεστά σχόλιά σας.
Αυτή τη στιγμή είμαι πραγματικά σε καλή κατάσταση. Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας φαίνεται ότι έχουν περάσει, το πρήξιμο στη γλώσσα έχει υποχωρήσει σχεδόν ολοκληρωτικά, τρώω και μιλάω κανονικά, νοιώθω δυνατός και ξανάρχισα τις βόλτες μου.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία.

hominid είπε...

Ευχάριστα τα τελευταία νέα, Περαστικέ! Είναι καλή και η πρόγνωση, οπότε τα χειρότερα μάλλον είναι ήδη πίσω σου. Ταχεία ανάρρωση και καλές βόλτες!

Σαββίνα είπε...

Περαστικέ,
Δυο είναι οι εχθροί του καρκίνου:η θέληση για ζωή και η αγάπη.Τη θέληση για ζωή την είδα στην ανάρτηση σου,την αγάπη στα σχόλια που ακολούθησαν.Άρα το θέμα θεωρείται λήξαν.

Καλές βόλτες,να τρως καλά και να ξεκουράζεσαι.

Ρίνα είπε...

Αγαπητέ μου Περαστικέ,
πολύ καλά σου τα λέει η Σαββίνα . -

Δεν θα σου στείλω ευχές.
Μια ολόκληρη ευχή είναι η στάση σου !...

Περαστικός είπε...

hominid, ευχαριστώ για το αισιόδοξο πνεύμα, αλλά πρέπει να είμαι προσγειωμένος. Το ότι νοιώθω καλά τώρα είναι καλό, αλλά δεν σημαίνει πολλά πέρα από αυτό. Είμαι στην αρχή αυτού του πράγματος και περιμένω πολλά ακόμη, όπως με έχουν ενημερώσει οι γιατροί.

Ευχαριστώ, Σαββίνα :)

Ανώνυμος είπε...

Ολες οι καλες δυναμεις να ειναι μαζι σου...

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ, Ρίνα, morgana

Provato είπε...

πολλές τρυφερές ευχές για γρήγορη και απόλυτη ίαση φίλε μου! μπράβο σου που μοιράζεσαι μαζί μας αυτήν την κρίση, και ευχαριστούμε που μας δίνεις το προνόμιο να σε σκεφτόμαστε με γλύκα και να ευχόμαστε τα καλλίτερα για σένα!

Greek Rider είπε...

Πολλοί φίλοι μου που σε παρακολουθούν (απλοί αναγνώστες όχι bloggers) και σε συμπαθούν πολύ (σου έχω φτιάξει κερκίδα θαυμαστών!!) με ρωτούσαν τι κάνεις.

Σου μεταφέρω λοιπόν το θαυμασμό πολλών ανθρώπων για το πρόσωπό σου και τις ειλικρινείς ευχές μας για ανάρρωση.

ΓιάννηςΜαρκ είπε...

Περαστικέ, σου στέλνω πολλά περαστικά και ένα 'ευχαριστώ' - για το τελευταίο θα σου εξηγήσω με πιο άμεσο τρόπο επικοινωνίας :)

Περαστικός είπε...

provato, ευχαριστώ!

Greek Rider, ευχαριστώ για τις ευχές! Κερκίδα; Πω, πω, έχω τρακ :)

ΓιάννηςΜαρκ, σε ευχαριστώ για τις ευχές!

Ανώνυμος είπε...

περαστικε ευχομαι να πανε ολα καλα και σε λιγο καιρο να σφυζεις απο υγεια, ειναι τελικα το πολυτιμοτερο αγαθο και πρεπει να μας λειψει για να το καταλαβουμε, αντε γιατι μας ελειψαν τα σκιτσα σου, θανος

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Θάνο.

Ο Άρχοντας των Καναρινιών είπε...

Έχεις τις ευχές μου για καλή ανάρρωση και καλή συνέχεια. Πολλές θετικές σκέψεις σε ακολουθούν και πολλοί άνθρωποι (και τουλάχιστον ένα καναρίνι), παρότι δεν τους ξέρεις, σε νοιάζονται. Κι αυτό είναι "κάτι" σε όλο αυτό που περνάς.
Αν μη τι άλλο διάβασα κι ένα καλό λόγο για αυτό το φουκαριάρικο το ΕΣΥ που βάλλεται από παντού. Χαίρομαι που είσαι από αυτούς που κατανόησαν το δημόσιο νοσοκομείο και κατανοήθηκαν. Είναι πολλές οι κλινικές σαν κι αυτή που νοσηλεύτηκες που λειτουργούν με αγάπη για τον άρρωστο.
Ίσως έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα σαν λαός. Ίσως αν μας είχαν μάθει από μικρούς να βάζουμε πάντοτε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου τα πράγματα να ήταν τώρα καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.
Διατήρησε ψηλά το ηθικό!
Όλα θα πάνε καλύτερα.

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Άρχοντα των Καναρινιών!

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ και για τις ευχές.

pølsemannen είπε...

"...Πέρα από αυτά όμως θέλω να επισημαίνω και την τερατώδη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους ασθενείς και που φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί ως αντίδοτο για τις σπατάλες του δημοσίου..."

ΚΑΙ

"...Σκέφτηκα πολλές φορές ότι πρέπει να είσαι σε εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση για να αρρωστήσεις στην Ελλάδα..."

Ακριβώς έτσι. Καλό κουράγιο φίλε.

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ, polsemannen.

Η Κουρούνα είπε...

Περαστικέ, εύχομαι να περάσει κι αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα. Η ψυχική δύναμη είναι το πιο δυνατό χαρτί σου, το βλέπω στον μπαμπά μου που είναι κι αυτός καρκινοπαθής. Το αμέσως επόμενο είναι οι άνθρωποι που σε αγαπούν -κι από αυτούς είμαι βέβαιη πως δεν πάσχεις. Αν χρειαστείς οδηγό και αυτοκίνητο για οποιαδήποτε μετακίνηση,είμαι εδώ. Αν χρειαστείς ποτέ κάποιον να φιλοξενήσει και να φροντίσει τον Λάρι, πάλι είμαι εδώ. Σου στέλνω την αγάπη μου και τις ευχές μου, καλέ μου άνθρωπε.

Περαστικός είπε...

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Κουρούνα! Αυτά που λες σημαίνουν πολλά. Ευτυχώς ο Λάρι είναι «βολεμένος», τον επισκέπτονται οι δικοί μου και δύο φορές την ημέρα και παίζουν και μαζί του. :)

squarelogic είπε...

Δυστυχώς,Περαστικέ,τις παράλογες διαδικασίε ςπου καταταλαιπωρούν ασθενείς και συγγενείς,τις αποφασίζουν διεστραμμένοι γραφειοκράτες που έχουν πειστεί ότι όλοι θέλουν να κλέψουν το Κράτος όντες άρρωστοι.ΟΚ,να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας,αλλά όσο πάει το πράγμα αγγίζει την διαστροφή.Γιατί πχ.να μην μπορεί να χορηγηθεί το ακριβό φάρμακο απ το Φαρμακείο του Νοσ/μείου και πρέπει να τρέχεις στα φαρμακεία του νέου τέρατος,του ΕΟΠΥΥ?
Είσαι τυχερός,που σ'ένα τόσο ψυχοφθόρο νοσ/μείο βρήκες ανθρώπους που καταφέρνουν και διατηρούν την Ανθρωπιά τους.Προσωπικά πιστεύω οτι μεγάλο μέρος των γιατρών του ΕΣΥ θα ενέπιπταν σ'αυτή την κατηγορία αν βοηθούνταν και λίγο απ τις συνθήκες,δηλ.δεν εξοντώνονταν εργασιακά την ίδια ώρα που πετσοκόβονται κι αυτών οι αποδοχές.
Εύχομαι τα καλύτερα,και σίγουρα,τόσο η ψύχραιμη και φιλοσοφημένη στάση σου,όσο και η αγάπη που βλέπω εδώ,θα βοηθήσουν πολύ!

Περαστικός είπε...

Γεια σου, squarelogic. Βλέπω από μέσα το σύστημα της δημόσιας υγείας να καταρρέει. Ακατάλληλη εποχή για αρρώστιες.

progvamp είπε...

Περαστικέ, περαστικά να είναι εύχομαι και όλα να πάνε κατ' ευχήν!

Περαστικός είπε...

progvamp, ευχαριστώ!