Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2011

Οργή και αγανάκτηση

Το κράτος σε συνεργασία με τη συντεχνία των λογιστών σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών.

.

Πέραν της μείωσης του ορίου άνω του οποίου η φορολογική δήλωση ενός ελεύθερου επαγγελματία πρέπει να υπογράφεται υποχρεωτικά από λογιστή - φοροτεχνικό, μπαίνει τέλος στη δυνατότητα κάθε ελεύθερου επαγγελματία, ανεξαρτήτως εσόδων, να κάνει αυτοπεραίωση με τη φορολογική του δήλωση, αν αυτή δεν υπογράφεται από λογιστή. Η είδηση, εδώ.

.

Το κράτος δεν έχει μηχανισμό ελέγχου, οπότε τι κάνει; Βάζει τους λογιστές στο παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος αποκτά ελεγκτικό μηχανισμό χωρίς κόστος και οι λογιστάδες επιπλέον δουλειά («Έχοντας υπόψη: ε) Ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.» αναφέρει στην αρχή η υπουργική απόφαση - αλλά γα*ιέται ο αυτοαπασχολούμενος προσθέτω εγώ.). Ποιος βαρύνεται τελικά με το κόστος και ξεζουμίζεται από κράτος και λογιστές; Ο μικρός ελεύθερος επαγγελματίας που έκανε μόνος του τη δήλωση και την αυτοπεραίωσή του ή χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες λογιστή α λα καρτ (με νόμιμη ή μαύρη αμοιβή). Τώρα, από ό,τι λένε εδώ, για να είναι υπεύθυνοι οι λογιστές θα πρέπει να αναλάβουν κανονικά την τήρηση των βιβλίων ενός επαγγελματία που θα κάνει αυτοπεραίωση. Τι σημαίνει αυτό οικονομικά για έναν αυτοαπασχολούμενο, αν δεν θέλει να υφίσταται κάθε τόσο τον εκβιασμό του «πέσε τόσα, αλλιώς σε κάνουμε φύλλο και φτερό»; Ψίχουλα, κάπου 100 ευρώ το μήνα, 1200 ευρώ το χρόνο, για έναν επαγγελματία που μπορεί να μη βγάζει ας πούμε παραπάνω από 15 ή 20 χιλιαρικάκια (μικτά), αν όχι λιγότερα αυτούς τους καιρούς (ένας νέος μεταφραστής π.χ. μπορεί να μη βγάζει καν τα έξοδά του από το ελεύθερο επάγγελμα), ένα μικρομεσαίο μισθό δηλαδή, χωρίς κεκτημένα, χωρίς δικαιώματα έναντι κάποιου εργοδότη, χωρίς καμία σιγουριά ότι θα τα έχει και αύριο.

.

Διαβάζω μάλιστα, εδώ, ότι οι ίδιοι οι λογιστές είχαν προτείνει στο κράτος να αναλάβουν αυτό το ρόλο στο πλαίσιο κάποιας ελεύθερης διαβούλευσης. Θαυμάσια, είναι προς το συμφέρον και του Δημοσίου και των λογιστών, που από κοινού ξεζουμίζουν και κάνουν μίζερη τη ζωή κάθε επαγγελματία, με μια όλο και αυξανόμενη, παρά τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις, γραφειοκρατία. Τελικά, ο σκοπός είναι να φορεθεί ένας γραφειοκρατικός ζουρλομανδύας σε κάθε αυτοαπασχολούμενο, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που ξέρει το κράτος για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, φαινόμενα, ιδίως το δεύτερο, για τα οποία πρωτίστως υπεύθυνο είναι το ίδιο.

.

Είναι εύκολο για κράτος και συντεχνίες να φορτώνουν με κόστη και φόρτους (εργασίας και γραφειοκρατίας) τον αυτοαπασχολούμενο. Σάμπως έχει αυτό σοβαρό πολιτικό κόστος; Ούτε ένα κλάσμα του κόστους που είχε η απεργία πείνας στην Υπατία. Ποιος του γα*εί τελικά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους; Καλοί είναι μόνο για να τσιμπολογάνε ευρώ από το κουφάρι τους διάφορα όρνια, τύπου ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, λογισταράδες, επιμελητήρια και λοιποί που κόβουν και ράβουν τους νόμους στα μέτρα τους. Κάποτε βέβαια μπορεί να τελειώσει το τσιμπούσι, όταν δεν θα έχει μείνει σάρκα πάνω στα κόκαλα, αλλά ποιος σκέφτεται πέρα από το σήμερα σε αυτή τη χώρα. Καμιά τρύπα να βουλώσουμε τώρα και για αύριο έχει ο θεός. Ο καρκίνος του Δημοσίου και των συντεχνιών θα απομυζήσει κάθε ουσία από το σώμα πριν να ψοφήσει και αυτός τελευταίος. Σε καιρούς, όμως, ανεργίας το κράτος θα έπρεπε να ενθαρρύνει και να κάνει πιο απλή την αυτοαπασχόληση. Αυτό σημαίνει και ότι ένας νέος ή μικρός ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα έπρεπε να χρειάζεται ούτε να δει την πόρτα λογιστή. Το να επιτρέπεις σε όλους να εργάζονται ελεύθερα είναι παραγωγή πλούτου, το να υποχρεώνεις με νόμους κάποιους να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες κάποιων άλλων είναι μοίρασμα φτώχιας και νταβατζιλίκι.

.

Προσωπικά, όχι, δεν θα επιτρέψω στον λογιστή μου να υπογράψει τη δήλωσή μου για να κάνω αυτοπεραίωση, θα την υποβάλω χωρίς αυτοπεραίωση, θα την υποβάλω προσωπικά, όπως κάθε χρόνο.

.

Θεωρώ ότι είναι δικαίωμα κάθε αυτοαπασχολούμενου που έχει ένα κλάσμα των αποδοχών ενός υψηλόβαθμου μιζαριζόμενου/αργομισθοδοτούμενου παρασίτου του Δημοσίου (πέρασαν οι εφορίες την πολεοδομία στη διαφθορά σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία) να έχει ένα απλό, σταθερό φορολογικό σύστημα, με απλές οδηγίες και παραδείγματα, με τη μορφή κάπου ευσύνοπτου φυλλαδίου/ ημερολογίου υποχρεώσεων που θα διανέμει ή/και θα αναρτά ηλεκτρονικά η εφορία, που θα του επιτρέπουν να τακτοποιεί χωρίς σπατάλη χρόνου τις φορολογικές του υποχρεώσεις (και χωρίς να βλέπει συχνά τις φάτσες στις εφορίες). Ιδιαίτερη έμφαση στο «χωρίς σπατάλη χρόνου», καθώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν πληρώνεται καν για όσο δουλεύει, αλλά μόνο για όση δουλειά βγάζει και την οποία βέβαια κάποιος έχει δεχθεί να του πληρώσει.

.

Υ.Γ. Ποτέ δεν χώνεψα ότι χρησιμοποιώ λογιστή, έστω α λα καρτ. Αναλογιζόμενος τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχω και τις απλές συναλλαγές που πραγματοποιώ, τον θεωρώ νταβατζή που μου επιβάλλει η ανασφάλεια από τη γραφειοκρατία και τις συνεχείς αλλαγές των νόμων και τίποτα άλλο. Άντε, καλό κουράγιο μέχρι να μας πιάσει και εμάς η κρίση και να το κλείσουμε το μαγαζί, οι πρώτες μέρες αναδουλειάς έκαναν την εμφάνισή τους.

11 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Οι μικρές επιχειρήσεις κυριολεκτικά διαλύονται.

Jolly Roger είπε...

Απολυτο δικιο εχεις. Αλλα οπως ξερεις, σ' αυτην την κωλοχωρα τιμωρουνται αποκειστικα οι τιμιοι.

Επειδη μενω εξω, χρησιμοποιω εδω και χρονια λογιστη. Οχι αλα καρτ, αλλα με μηνιατικο 200 ευρω!!
Το προβλημα δεν ειναι τοσο πολυ τα λεφτα που πληρωνω (τα οποια επισης με πονανε, καθως ο τζιρος μου ειναι μικρο-μικρος).
Το προβλημα ειναι οτι για καθε απατη, για καθε αμελεια, για καθε εγκληματικη αδιαφορια του λογιστη μου το σαπιο, διεφθαρμενο, ηλιθιο κρατος θα τιμωρησει ΕΜΕΝΑ.

Εχω αλλαξει 4 λογιστες σε 8 χρονια και ακομα δεν εχω βρει εναν της προκοπης. Ο χειροτερος απο δαυτους υποτιθεται οτι "κρατουσε" τα βιβλια μου, πληρωνονταν μαλιστα γι αυτο ανελλιπως. Οταν ηρθε η εφορια να με ελεγξει, αποδειχτηκε οτι επι 2.5 χρονια δεν ειχε γραψει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ σε κανενα βιβλιο. Τα βιβλια ηταν ΛΕΥΚΑ.
Λεπτομερεια: με την δικαιολογια οτι μενω εξω και δεν μπορω να του κουβαλαω τα βιβλια καθημερινα, κρατουσε τα βιβλια ΜΟΥ μονιμα στο συρταρι του, χωρις να μπορω να τα δω η να τα ελεγξω.

Φυσικα, η εφορια τιμωρησε εμενα :-(
Φυσικα, "ξαφνικα" ανακαλυψαν τον νομο, ο οποιος προβλεπει κατι αστρονομικα προστιμα σε τετοια περιπτωση. Προστιμα που επιβαλλονται επιλεκτικα βεβαιως βεβαιως.

Δεν εχω λοιπον αντιρρηση να πληρωνω εναν λογιστη. Στο κατω κατω, του τα σκαω εδω και χρονια. Και οπως διαβαζω απο σενα, μαλλον τα σκαω 2Χ παραπανω απο το κανονικο.

Εκεινο ομως που ΑΠΑΙΤΩ απο το ελληνικο κωλοκρατος ειναι να με απαλασσει απο ΚΑΘΕ ευθυνη για τα λαθη του λογιστη.
Απο την στιγμη που πληρωνονται και βαζουν την υπογραφη τους, να πηγαινουν αυτοι στην φυλακη και να χανουν την αδεια επαγγελματος, αν αποδειχτει εστω και το παραμικρο λαθακι.

yota είπε...

Αγαπητέ περαστικέ,
πάλι με τις εφορίες πρόβλημα; Εάν εμφανίζεις ακαθάριστο εισόδημα 50000€, πρέπει μόνος σου να έχεις λογιστή, για την ποιότητα των υπηρεσιών τους άστα, οι χειρότεροι μακράν, και έως τώρα εγώ τουλάχιστον την δικιά μου την έλεγχα -έχω γνώσεις σχετικές, βοηθάει και ο σύλλογός μου με υποδείγματα, παραστάσεις στις ΔΟΥ κλπ-, για τώρα φαίνεται ότι θα είναι πλέον υπόλογοι, αλλά δεν έχω τέτοιο τζίρο. Τέλος, εκτός από την γκρίνια (όσο δικαιολογημένη και αν είναι)υπάρχει και ο 'δημιουργικός' τρόπος.
Φιλιά στον λεβέντη!

αντωνης είπε...

Καλησπερα.
Να κανω λιγο το συνηγορο του διαβολου πανω στο θεμα, αφου πω οτι ειμαι λογιστης εργαζομενος σε εταιρεια ως ιδιωτικος υπαλληλος.
Δεν ηθελα ποτέ να εχω ή να εργαστω σε λογιστικο γραφειο και αυτο δεν θα γινει ουτε στο μελλον.

Οταν οποιοσδηποτε απο μας εχει καποια υποθεση σχετιζομενη με νομικα θεματα δεν συμβουλευεται (επι πληρωμη) δικηγορο ή συμβολαιογραφο; Οταν θελει να χτισει σπιτι δεν παει σε μηχανικο;

Για τα βιβλια του γιατι να μην παει σε λογιστη;

Και οταν λεω λογιστη εννοω λογιστη και οχι "μαγειρα".
Γιατι πολλοι απο μας δεν ψαχνουμε τους σωστους επαγγελματιες αλλά τους καλους "μαγειρες". Ή τους πιο φθηνους.

Αν τα βιβλια ειναι σωστα, η αυτοπεραιωση ειναι απλα ενα μετρο περιττο.
Η αυτοπεραιωση διευκολυνει οσους δεν αποτυπωνουν ολες τις εμπορικες κινησεις ή την παροχη υπηρεσιων στα βιβλια τους.

*Συμφωνω απολυτα για τη συντεχνια που γραφετε στο κειμενο.

@Jolly Roger
Πλεον ο λογιστης εχει ευθυνη για την υπογραφη του και το θεωρω πολυ σωστο μετρο.

Περαστικός είπε...

Greek Rider, σύμφωνα με τον Πάγκαλο ανοίγουν όσες κλείνουν, απλώς κλείνουν πολλές στο κέντρο λόγω των διαδηλώσεων και δημιουργούν εντυπώσεις. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτό συνηγορούν και τα ποσοστά των ανέργων που επίσης μένουν σταθερά. Δεν είμαι σίγουρος από ποια οπή του σώματος βγαίνουν οι δηλώσεις αυτού του ανθρώπου.

Jolly Roger, πολλοί είναι άθλιοι, ο δικός σου σε σημείο απατεωνιάς, εισέπραττε τα λεφτουδάκια και δεν έκανε τίποτα. Τον δικό μου δεν τον εμπιστεύομαι γιατί κάνει λάθη που τα πιάνω εγώ. Είναι φτηνός και τον χρησιμοποιώ σαν δεύτερο μάτι και σαν ένα μέσο να είμαι ενήμερος για τις αλλαγές, για ερωτήσεις κ.λπ.. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τις καταστάσεις που ετοιμάζει χωρίς να τις ελέγξω σχολαστικά.

yota, για αυτοπεραίωση πρέπει πλέον να υπογράφει λογιστής τη δήλωση ακόμη και για ακαθάριστα έσοδα 1 (ενός) ευρώ. Αν δεν κάνεις αυτοπεραίωση, μπορείς να τα κάνεις μόνος σου μέχρι τα 50.000 ευρώ. Καθώς και εγώ δεν έχω τόσο υψηλό τζίρο, θα συνεχίσω να υπογράφω ο ίδιος τη δήλωσή μου χωρίς να κάνω αυτοπεραίωση. Έτσι και αλλιώς και που έκανα αυτοπεραίωση τόσα χρόνια πάλι ζητήσανε περαίωση και τους έγραψα βέβαια στα παλαιότερα των υποδημάτων μου. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους είναι διαλυμένος και κάπου είδα ότι πλέον οι ορκωτοί ελεγκτές θα βεβαιώνουν τυχόν φορολογικές παραβάσεις των εταιρειών, ενώ αν δεν διαπιστώνουν παραβάσεις αυτό θα θεωρείται βεβαιωμένο χωρίς άλλο έλεγχο. Με άλλα λόγια, θα είναι οι φοροελεγκτές των πελατών τους (!!!)
Ο λεβέντης όλο φιλάκια εισπράττει :)

Περαστικός είπε...

Αντώνη, όχι, ένας αυτοαπασχολούμενος που δεν έχει αποδοχές υψηλότερες από αυτές ενός μισθωτού δεν θα έπρεπε να βαρύνεται με πρόσθετο κόστος και μείωση του εισοδήματός του και το φορολογικό πλαίσιο θα έπρεπε να είναι τόσο απλό ώστε σε απλές περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων να μην απαιτείται η συνδρομή λογιστή, όπως δεν τη χρειάζεται και ένας μισθωτός, εκτός αν έχει μεγάλη περιουσία, εκτελεί σύνθετες συναλλαγές κ.λπ.. Τον δικηγόρο και τον συμβολαιογράφο θα τον χρειαστείς περιστασιακά ή μπορεί και ποτέ, συνήθως από επιλογή και όχι από ανάγκη για να βγάλεις τα προς το ζην σου. Υποθέτω λοιπόν ότι θεωρείς ότι ένας νέος επαγγελματίας που καλά καλά δεν βγάζει τα έξοδά του θα έπρεπε να βρίσκει «καλό λογιστή» (αλήθεια πώς;) και να τον ακριβοπληρώνει, από το ήδη μικρό εισόδημά του, για να του κάνει καλή δουλειά. Την αυτοπεραίωση την κάνεις όσο καλά και αν έχεις τα βιβλία σου διότι δεν θέλεις μπλεξίματα διότι όπως όλοι ξέρουν τα καλόπαιδα της εφορίας πάντα μπορούν να βρουν κάτι για να σε ξεζουμίσουν και αυτή είναι και η λογική της περαίωσης και ο λόγος που οι επαγγελματίες την επιλέγουν μαζικά. Ευπρόσδεκτες οι απόψεις σου, αλλά διαφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες.

αντωνης είπε...

Συμφωνω απολυτα οτι το γραφειοκρατικο πλαισιο ειναι απαραδεκτο στο θεμα της φορολογιας, και πλεον μετα απο τοσα χρονια θεωρω οτι η πολυνομια υπαρχει μονο για εισπρακτικους λογους.

Νομιζω οτι το μετρο της ευθυνης της υπογραφης του λογιστη αποτελει ενα καλο βημα για να εκλειψουν τα λαμογια και απο το χωρο μας.
Αλλά πολλες φορες ο λογιστης ειναι αναμεσα στο νομο και στις εντολες ειτε του αφεντικου του (στις περιπτωσεις του ιδιωτικου υπαλληλου οπως εγω) ειτε του πελατη του (στις περιπτωσεις των λογιστικων γραφειων).

Κατα τη γνωμη μου θα επρεπε ο ελεγχος ολων των φορολογουμενων να γινεται σχεδον αποκλειστικα μεσα απο την πληροφορικη.

Περαστικός είπε...

Μακάρι να δω την τεχνολογία να οδηγεί στην απλοποίηση των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη διευκόλυνση του φορολογουμένου, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Προς το παρόν, απλώς ό,τι είναι έντυπο μεταφέρεται στην οθόνη, προστίθενται νέες υποχρεώσεις και πολυπλοκότητες και... προσθέτουμε επί ώρες αποδείξεις για να δικαιολογήσουμε το αφορολόγητο. Σκέφτομαι καγχάζοντας από μέσα μου τίποτα παππούληδες και γιαγιάδες που θα πάνε σε λογιστές με σακούλες με αποδείξεις περιμένοντας να τις προσθέσει ο λογιστής, αλλά θα μου πεις, σιγά, ένα νούμερο θα γράψουν εκεί στην τύχη και σε όποιον πέσει ο κλήρος να τον ελέγξουν, αν ελέγξουν κανέναν, του έπεσε το λαχείο. Αλλά πάλι, σιγά τώρα και ώχου και εντάξει μωρέ και αυτή είναι η Ελλάδα τέλος πάντων και κάθε θεσμός της, μια ξεβράκωτη πόρνη που φοράει φερετζέ.

Jolly Roger είπε...

Αντωνη, το "βαζω την υπογραφη μου" επ ουδενι ισοδυναμει με το "ειμαι υπευθυνος" οταν μιλαμε για τον κλαδο των λογιστων.

Ωραια, βαζετε μια υπογραφη και θεωρητικα ειστε υπευθυνοι. Αλλα ποιες ειναι οι πρακτικες συνεπειες; Αν σε προσλαβω για λογιστη και κάνεις λαθη στην δουλεια σου, ΕΜΕΝΑ θα πιασει το κρατος. Σε ΕΜΕΝΑ θα βαλει (αστρονομικο) προστιμο και ΕΓΩ θα χασω την επιχειρηση μου.

ΟΚ, θεωρητικα μπορω να σε τραβηξω στα δικαστηρια και να σου ζητησω αποζημιωση. Αν η ελλ. δικαιοσυνη με δικαιωσει μετα απο 257.5 χρονια, ποια θα ειναι τα περιουσιακα σου στοιχεια για να με πληρωσεις; Θα φτανουν για να αντικαταστησουν την εταιρεια που εχασα;

Πραγματικα υπευθυνος θα ησουν, αν πληρωνες εσυ τα προστιμα για τα δικα σου λαθη.

Left Liberal Synthesis είπε...

Να πω την αλήθεια , η ανάρτηση σου εμπεριέχει και τον΄κίνδυνο απαξίωσης μιας ολόκληρης ομάδας και οι γενικότητες δεν με γοητεύουν.
Βεβαια έχεις δίκιο οτι μια μεγαλη μερίδα αυτοαπασχολουμένων μπορεί και κάνει τα λογιστικά της θαυμάσια.
Ωστόσο ο τρόπος (όπως πάντα) να αναδεικνύεις αντιφάσεις με το μικροσκόπιο, στην μικρή κλίμακα, την ώρα που όλοι μιλάμε με αφαιρέσεις είναι μοναδικός
Keep walking περαστικέ

Περαστικός είπε...

LLS, το σκέφτηκα, αλλά περισσότερο δεν θα ήθελα να προσβάλω άτομα παρά ομάδες. Τα συλλογικά όργανα των λογιστών ήταν υπέρ αυτών των αλλαγών ή και τις πρότειναν, οπότε ως κλάδος είναι συνυπεύθυνοι για αυτά που περιγράφω, ιδιαίτερα για τον περιορισμό της δυνατότητα κάθε επαγγελματία να υπογράφει ο ίδιος τη δήλωσή του. Γεγονός είναι ότι ήμουν λίγο αιχμηρός, ως θιγόμενος. Ευχαριστώ και για τον ωραίο έπαινο.