Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2011

Διασπορά ψευδών

Παρενέβη λέει ο εισαγγελέας ζητώντας να εντοπιστούν αυτοί που διέδιδαν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει στις 25 Μαρτίου έτσι, ώστε να τους απαγγελθούν ενδεχομένως κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η είδηση, εδώ.

.

Εξακολουθεί να μην τίθεται θέμα λογοδοσίας πολιτικών που εκλέχθηκαν, κυβέρνησαν και κυβερνούν διασπείροντας τα πιο ξεδιάντροπα ψέματα.

.

Διασπορά ψευδούς δικαιοσύνης.

.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι ψέμα ότι είμαστε ένας λαός που λατρεύει να του λένε ψέματα. Είναι φυσικό επακόλουθο της γενικής αποστροφής μας για κάθε έννοια ευθύνης. Μάλιστα, όσο πιο ευθυνόφοβος είναι κάποιος τόσο περισσότερο κραυγάζει για τις ευθύνες των άλλων και στοχοποιεί πρόσωπα, επιδιώκοντας να αποσείσει με αυτό τον τρόπο κάθε ευθύνη που του αναλογεί. Μπορεί να μην τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά στους περισσότερους άρεσε ο μύθος που ζούσαμε μαζί στην Ελλάδα. Λατρεύουμε τα συλλογικά ψέματά μας και έχω την εντύπωση ότι ακόμη και μετά από όσα συνέβησαν πρόοδο δεν κάναμε, καθώς περισσότερο μισούμε τη διάψευση που μας βρήκε παρά το ίδιο το ψέμα.

.

Θυμάμαι ότι τον καιρό της αφθονίας όταν τυχόν μιλούσα για τα στραβά και τη φούσκα που έβλεπα με αντιμετώπιζαν σαν κάποιον παράξενο (Φακελάκι; Απλώς είναι ο ελληνικός τρόπος για να έχουν οι λαϊκές μάζες πρόσβαση σε περίθαλψη καλύτερης ποιότητας. Μίζα; Μια μορφή ιδιωτικοποίησης αλά Ελληνικά. Απλώς εμείς έχουμε τον δικό μας ελληνικό τρόπο να τα καταφέρνουμε και να τα φέρνουμε όλα βόλτα, γιατί είμαστε οι καλύτεροι, οι ελληναράδες. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη από ηθικές, αρχές, δεοντολογίες, διαφάνειες και τέτοια κουλά).

.

Πόσο συνεπές είναι βρίζεις σήμερα τον πολιτικό που εχθές προσπαθούσες να του μαζέψεις ψηφαλάκια και ήσουν παρατρεχάμενός του με αντάλλαγμα εκείνο το ρουσφετάκι; Ίσως να ήταν κάτι που το άξιζες, που το δικαιούσουν και απλώς δεν γινόταν αλλιώς, καθώς στην Ελλάδα έτσι γίνεται. Σύμφωνοι, αλλά με αυτό τον τρόπο ήσουν μέρος αυτής της συλλογικής μηχανής. Επέλεγες κάθε τέσσερα χρόνια ή και συχνότερα αυτούς τους ανθρώπους και ήξερες πολύ καλά πώς λειτουργεί το πράγμα. Μπορεί να έλεγες ψέματα και στον εαυτό σου, αλλά κατά βάθος γνώριζες. Τώρα, μας έπνιξε το τσουνάμι της πραγματικότητας.

.

Όχι, δεν είμαι εναντίον των διαμαρτυριών. Να γίνει και επανάσταση; Ας γίνει, αλλά, επιτέλους, να αρχίσουμε κάποτε να ανοίγουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα. Να πάψουμε κάποτε να ζούμε με ψέματα.

.

Θα ακουστώ παράφωνα, αλλά ο Στρος Καν έχει δίκιο.

Είμαστε βουτηγμένοι στα σκατά.

Είμαστε βουτηγμένοι και στο ψέμα και το πιο τραγικό είναι ότι φλομώνουμε στο ψέμα και τους εαυτούς μας.

6 σχόλια:

Procrustes είπε...

ο Στρος Καν μπορεί να έχει δίκιο, αλλά είμαι σίγουρος ότι και αυτός και το συνάφι του έβλεπε τι ερχότανε και έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση. Για κάτι τέτοια υπάρχουν αυτοί οι γλοιώδεις τύποι. Είναι αυτοί που δίνουν τη χαριστική βολή.

Περαστικός είπε...

Σωστό και αυτό.

ellinida είπε...

Ασχετο αλλά και σχετικό.
Βλέποντας τις αντιδράσεις που έχουν οι Ιάπωνες όταν η γη χορεύει κάτω από τα πόδια τους μπορεί να μην κάνεις την σύγκριση με τους Καραγκιόζηδες;
Το γατί κουκλί έχει γίνει.

Περαστικός είπε...

Το σκέφτηκα και εγώ, Ellinida.
Ναι, κούκλος :)

Jolly Roger είπε...

ισχυρισμος: δεν ειμαστε σημερα βουτηγμενοι στα σκατα. Μπηκαμε στον βοθρο απο τις αρχες της δεκαετιας του '80. Μόνο που τότε δεν το καταλαβαμε, επειδη γουσταρουμε την 30ετή μπαλαφαρα.

αποψη: δεν με ενοχλει που ειμαστε βουτηγμενοι στα σκατα. Και οι ιαπωνες ειναι βουτηγμενοι [*]. Με ενοχλει ομως που εμεις δεν θελουμε να βγουμε.

Αρνουμαστε να βρουμε τις αιτιες που μας εφεραν εδω, αρνουμαστε να καταστρωσουμε ενα σχεδιο για το πως θα αλλαξουμε, αρνουμαστε ακομα και την αναγκαιοτητα καποιας δρασης.
Να αναλαβει το κρατος την σωτηρια της χωρας, γιατι να κουραστω εγω;

* * *
[*] ανεξαρτητα απο το αν οφειλεται σε σεισμο η σε προδοτες πολιτικους

Περαστικός είπε...

Γεια σου, Jolly Roger. Σωστά, από καιρό είμαστε σε αυτή την κατάσταση, αλλά κάναμε πως δεν καταλαβαίναμε. Το πρόβλημα της κοινής δράσης είναι ότι αυτή η κοινωνία είναι σχεδόν διαλυμένη, για αυτό το λόγο θεωρώ σοβαρό τον κίνδυνο τυφλής βίας.