Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2009

Υπόγειος σιδηρόδρομος + Update

Έτσι λεγόταν το δίκτυο που φυγάδευε πριν από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο μαύρους σκλάβους από τον Νότο στον Βορά. Κατ' αναλογία, αυτό μου θυμίζει η «φυγάδευση» αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων, από την Ελλάδα και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου στον Βορά, σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου μπορούν να έχουν μια καλή ζωή, σε οικογένειες που τα υιοθετούν. Αυτό επιτυγχάνεται χάρις στη συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων εθελοντών, εδώ και στις χώρες υποδοχής. Φυσικά, τα φιλοζωικά σωματεία δεν κάνουν μόνο αυτό, αλλά αυτός είναι ένας τρόπος για να μπορούν να φροντίζουν συνεχώς και άλλα ζώα, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετές οικογένειες για υιοθεσίες και η διατήρησή τους από τα σωματεία και τα μέλη τους θα σήμαινε ανικανότητα να φροντίσουν με τους περιορισμένους πόρους τους άλλα ζώα, ακόμη και τραυματισμένα ή άρρωστα, που ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δυστυχώς, η έλλειψη ενδιαφέροντος και υπευθυνότητας από υποτιθέμενους φιλόζωους που εγκαταλείπουν ζώα στο δρόμο, ο σαδισμός πολλές φορές προς αυτά, αλλά και η αδιαφορία των φορέων, κυρίως των ΟΤΑ, που βάσει του νόμου υποχρεούνται να τα φροντίζουν, εξασφαλίζουν ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων ή/και κακοποιημένων ζώων τροφοδοτείται συνεχώς με νέα μέλη.

Συνέβη να γνωρίσω πρόσφατα ανθρώπους ενός από αυτά τα σωματεία και να εκτιμήσω το έργο τους. Εθελοντές που αφιερώνουν χρόνο, χρήμα και, το βασικότερο, την ψυχή τους και την καρδιά τους για να βοηθήσουν άλλα πλάσματα. Όχι, δεν είναι λοξοί ή ακοινώνητοι άνθρωποι. Είναι άνθρωποι όπως όλοι, σίγουρα πιο φυσιολογικοί από εμένα, με οικογένειες και παιδιά (για να μην μένουμε και στο στερεότυπο της γεροντοκόρης που γυρνάει με ένα σκυλάκι αγκαλιά). Είναι άνθρωποι που έχουν μέσα τους αγάπη και αντιστάσεις στον κυνισμό (αν και αγαπούν τους κύνες). Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι γίνονται στόχος συκοφαντιών και επιθέσεων από άτομα τα κίνητρα των οποίων αδυνατώ να κατανοήσω και που εκτιμώ ότι κυμαίνονται μεταξύ φανατικών ιδεολογημάτων για τα ζώα (διατείνονται και αυτοί ότι είναι φιλόζωοι) και ενδεχόμενης ιδιοτέλειας και εξυπηρέτησης συμφερόντων (υποτίθεται ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης για τη φροντίδα των ζώων που κάποιοι θέλουν να καρπώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα). Το τι ακούνε λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι δεν περιγράφεται. Από το ότι στέλνουν τα ζώα για να γίνουν πειραματόζωα έως ότι γίνονται λουκάνικα ή δεν ξέρω τι άλλο (μάλλον κάποιοι έχουν μπερδέψει τις χώρες). Από κοντά και η κυβέρνηση της συμφοράς να τους βάζει συνεχώς εμπόδια, προεξάρχοντος του προηγούμενου απαράδεκτου υπουργού γεωργίας, προστάτη των κυνηγών Kill-τίδη, με διάφορα νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια αμφισβητούμενης, τουλάχιστον ευρωπαϊκής, νομιμότητας. Κάποιοι, μάλιστα, από τους κραυγάζοντες δεν είναι παρά υπάλληλοι του εν λόγω υπουργείου. Είσαι ενεργός και ευσυνείδητος πολίτης; Θα σε τσακίσουμε ανθρωπάκο για να μάθεις να μην μπαίνεις στα χωράφια μας!

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ο στίχος του τραγουδιού «Σ' αυτό τον τόπο όσοι αγαπάνε, τρώνε βρώμικο ψωμί» και, δυστυχώς, ακόμη και ο Θεούλης δεν είναι πάντα υπέρ των καλών. Πρόσφατα, συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Καθώς οι εντολές του Kill-τίδη κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή ζώων στο εξωτερικό αεροπορικώς, κάποιοι φιλόζωοι κατέφυγαν στην αποστολή ζώων οδικώς με ειδικά διαμορφωμένο όχημα - και όχι κοντέινερ όπως αναφέρουν μερικοί ψευδώς. Εξαιτίας της ακατάλληλης θέσης του οχήματος στο πλοίο μεταφοράς προς την Ιταλία, πέθαναν 8 σκύλοι από θερμοπληξία. Το γεγονός αυτό αφενός συγκλόνισε τους ανθρώπους που είχαν οργανώσει τη μεταφορά και αφετέρου έδωσε νέα λαβή για επιθέσεις στους αντιπάλους τους. Την ανακοίνωση του σωματείου μπορείτε να διαβάσετε εδώ και στο τέλος αυτού του κειμένου. Κατ' εμένα, βασικός υπεύθυνος για αυτό που συνέβη είναι η πολιτεία και η στάση της απέναντι στα ζώα. Όπως και να έχει, ελπίζω οι εμπλεκόμενες φιλοζωικές ομάδες να ξεπεράσουν την κρίση και να συνεχίσουν να προσφέρουν το έργο τους. Εκτός από τους σκύλους που πέθαναν σε εκείνο το πλοίο, υπάρχουν χιλιάδες άλλα αδέσποτα που αργοπεθαίνουν ή βασανίζονται δίπλα μας και δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο για αυτά ο θάνατος των αδελφών τους να γίνει και δική τους καταδίκη.
.
Δεν μου αρέσει ο εντυπωσιασμός και να σοκάρω, σιχαίνομαι όμως και τους υποκριτές συκοφάντες. Ακολουθούν λοιπόν φωτογραφίες ενός αδέσποτου κουταβιού στην Ελλάδα που καλοπερνάει και κάποιοι κακοί θέλουν να μεταφέρουν στη Γερμανία για να το βασανίζουν τρελοί επιστήμονες (συμπατριώτης μας, μεσήλικος από ό,τι λένε μάρτυρες, του πέρασε ένα μπουρί στο λαιμό κατά τη διάρκεια αθώων παιχνιδιών και μετά το άφησε έτσι, για να απολαμβάνει τη ζωή του).
.


Μια προειδοποίηση. Εδώ δεν είναι φόρουμ αλλά ο προσωπικός μου χώρος. Αν βρεθεί κανένας ξέμπαρκος που θα κάνει ανάρμοστα σχόλια, αυτά θα αντιμετωπιστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Ψυχικά διαταραγμένα παιδάκια και μεγαλοκοπέλες καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι σε διατεταγμένη υπηρεσία μπορούν να παίζουν τα αρρωστημένα παιχνίδια τους αλλού.
.
Ανακοίνωση Stray.gr:
.
Κατά τη μεταφορά 34 σκύλων με πλοίο από την Πάτρα στην Ανκόνα, με τελικό προορισμό τις νέες τους οικογένειες στη Γερμανία, 8 σκύλοι πέθαναν από θερμοπληξία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η τραγωδία φαίνεται να οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε βαρύτατη αμέλεια και εγκληματικό χειρισμό: το ειδικά διαμορφωμένο όχημα, στο οποίο επέβαιναν οι σκύλοι, είχε τοποθετηθεί σε ακατάλληλη θέση, αντί της προβλεπόμενης για οχήματα που μεταφέρουν ζώα. Η απόδοση ευθυνών βρίσκεται στο στάδιο προανάκρισης.
.
Τα ζώα είχαν αποσταλεί από φιλοζωικές ομάδες καθώς και μέλη του σωματείου μας σε οικογένειες που τα περίμεναν στη Γερμανία.
.
Οι 10 σκύλοι των μελών μας είναι καλά στην υγεία τους και παραμένουν μαζί με τα υπόλοιπα ζώα σε κατάλληλη πανσιόν.
.
Το Σωματείο Stray.Gr, γνωστό στους φιλόζωους για την ενεργό του δράση, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και οργή για το τραγικό αυτό ατύχημα και θεωρεί απαράδεκτο και άδικο τόσοι εθελοντές να καταβάλουν τεράστιες προσωπικές θυσίες και μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διάσωση, την περίθαλψη και την εύρεση οικογενειών για εγκαταλελειμμένα ζώα, και αυτά να βρίσκουν το θάνατο από την εγκληματική αμέλεια ανεύθυνων ατόμων που αγνόησαν παντελώς τους κανόνες ασφάλειας περί μεταφοράς ζώων.
.
Γι' αυτό και παραπέμπει στη δικαιοσύνη το θλιβερό περιστατικό προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες και να επιβληθούν οι ποινές που ορίζει ο νόμος, αλλά και το περί δικαίου αίσθημα, που αποτελεί κινητήρια δύναμη στο έργο κάθε εθελοντή.
.
UPDATE:
Και μια καλή εξέλιξη, αναδημοσιεύω από το site του Stray.gr την ανακοίνωση με ημερομηνία 08-09-2009:

Το αίσιο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού.

Τα σκυλιά των μελών του Stray.gr, αλλά και όλων των άλλων φιλόζωων και φιλοζωικών σωματείων που είχαν κρατηθεί σε kennel στην Ανκόνα παραδόθηκαν πριν λίγες εβδομάδες στις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Θυμίζουμε ότι τα ζώα είχαν κρατηθεί από τις ιταλικές αρχές σε συνέχεια του τραγικού ατυχήματος που συνέβη πριν 2 περίπου μήνες κατά τη μεταφορά τους με πλοίο από την Πάτρα στην Ανκόνα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 8 ζώα, από θερμοπληξία. Η απελευθέρωση των υπολοίπων ζώων, που κρατήθηκαν πάνω από 2 μήνες σε ιταλικό Kennel, και η παράδοσή τους στις οικογένειες, ήταν πρώτη προτεραιότητα των μελών του Stray όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Απαιτήθηκε μια χρονοβόρα νομική διαδικασία και παρέμβαση, μια και η ανακριτική - δικαστική διαδικασία για την απόδοση ευθυνών συνεχίζεται. Η κινητοποίηση των μελών μας, των συνεργατών μας στη Γερμανία μα και των νέων οικογενειών των ζώων ήταν μεγάλη και συγκινητική.

Όταν επιτέλους ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και εφʼ όσον δεν συνέτρεχε κανένας λόγος κράτησης των ζώων, οργανώθηκε η επιχείρηση παραλαβής και παράδοσης των ζώων στις οικογένειες τους στη Γερμανία. Μέλη του Stray και του γερμανικού σωματείου πήγαν στην Ancona και φρόντισαν για τη διαδικασία παραλαβής και μεταφοράς στη Γερμανία όλων των ζώων. Τα ζώα παραδόθηκαν στις οικογένειές τους που τα δέχτηκαν με πολύ χαρά και ανακούφιση, μετά από όλη αυτή την περιπέτεια.

Τα ζώα όλο αυτό το διάστημα παρέμειναν σε ιδιωτικό kennel. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε ότι η ιδιοκτήτρια και το προσωπικό φρόντισαν και περιποιήθηκαν τα ζώα, τα οποία είναι όλα καλά στην υγεία τους.

Το οικονομικό κόστος όλης της διαδικασίας (πληρωμή Kennel, δικηγόρων, εξόδων, μεταφοράς) ήταν ιδιαίτερα υψηλό και μπόρεσε να καλυφθεί χάρη στη συνδρομή των μελών και φίλων των δυο σωματείων, καθώς και των νέων ιδιοκτητών που συνέδραμαν ειδικά για τα ζώα αυτά. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα μέλη των δύο σωματείων, την Αριστέα, τη Φωτεινή, την Petra, την Caro τον Mik και την Carlotta που επωμίστηκαν την τελική προσπάθεια και παρέδωσαν τα ζώα στις οικογένειές τους.

Το τραγικό αυτό συμβάν ήταν πολύ λυπηρό και ψυχοφθόρο ειδικά για τους εθελοντές που δίνουν κάθε μέρα αγώνα για τα αδέσποτα ζώα με τεράστιες θυσίες και αντί για στήριξη και συμπαράσταση βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια και αντιξοότητες και κυρίως με την καχυποψία. Οι δυσκολίες όμως αυτές κάνουν τους εθελοντές των σωματείων και τους φιλόζωους πιο αποφασισμένους να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για τα χιλιάδες αδέσποτα, ελπίζοντας ότι κάποτε θα έχουν σύμμαχο και την πολιτεία.

16 σχόλια:

Jolly Roger είπε...

Ετσι ειναι Περαστικε. Τρωνε βρωμικο ψωμι :-(

Διαφωνω σε ενα μονο σημειο. Εκει που λες οτι το κρατος ειναι ο βασικος υπευθυνος. Πιστευω οτι δεν ειναι. Το κρατος θα επρεπε να διαχειριζεται και να λυνει προβληματα. Δεν το κανει και φτου του.

Αλλα το κρατος δεν δημιουργει το συγκεκριμενο προβλημα των αδεσποτων. Το κρατος εχει ψηφισει (κατω απο την πιεση των φιλοζωων ειναι αληθεια) και εναν νομο που ειναι αρκετα καλος. Ασχετα αν δεν τηρειται.

Το προβλημα το δημιουργουν οι ελληνες πολιτες με τον ωχαδερφισμο τους. Θα εγραφα ΠΟΛΥ βαρυτερο χαρακτηρισμο, αλλα δηλωσες οτι τα υβριστικα σχολια θα κοβονται ;-)

Οταν ο αλλος αγοραζει μολοσσο για να αναπληρωσει τις σεξουαλικες του ανεπαρκειες, οταν χιλιαδες προσπαθουν να βγαλουν μαυρο χρημα απο ζευγαρωματα σκυλων (τα κουταβια που δεν πουλιωνται, πετιωνται στον δρομο), τοτε δεν φταιει το κρατος.

Φταιει η ελληνικη κοινωνια.

Η ελληναραδικη ιδιοσυγκρασια που θελει τον αρσενικο σκυλο να πηδαει συνεχως γιατι "αυτο ειναι φυσικο και αντρικιο".

Η ιδιοσυγκρασια της φρεσκοβαμμενης κατινιτσας που θεωρει τα αδεσποτα "βρωμικα" και αρνειται να τα πλησιασει. Θα της λερωσουν το χαλί.

Αυτοστεφανωνομαι με ξενες δαφνες τωρα, αλλα δεν αντεχω να μην παραθεσω κατι που μου ειπε μια δασκαλα δημοτικου.
Στο σχολειο της (σε λαικη συνοικια) τα παιδακια ειναι στην συντριπτικη τους πλειοψηφια αλλοδαποι. Οταν εκανε θεμα στην ταξη της "ποιο ζωο θελουμε για συντροφο", ολα τα ξενα παιδακια δηλωσαν οτι θελουν αδεσποτο - ειτε οτι εχουν ηδη αδεσποτο στο σπιτι τους.

Μακαρι να πλημμυρισουμε αλβανους, ουκρανους και πακιστανους. Ισως μπορεσουμε να παρουμε κατι θετικο απο την κουλτουρα τους σε σχεση με τα ζωα. Η νοοτροπια του σημερινου νεοελληνα (με ελαχιστοτατες εξαιρεσεις που επιβεβαιωνουν τον κανονα) πρεπει να εκλειψει.

Υ.Γ. Το ατυχημα στο φερυ, ο αδικος θανατος απο ασφυξια τοσων ζωων ειναι τραγικος. Αλλα οταν ολα πρεπει να γινονται κατω απο τις απειλες του !#@%%$@#%! Κιλλ-τιδη, χωρις ξεκαθαρο νομικο πλαισιο, θα γινουν και τραγικα λαθη.
Στο συγκεκριμενο συμβαν, το λαθος εγινε απο την ναυτιλιακη εταιρεια που λειτουργει τα φερυ.

Ανώνυμος είπε...

xairomai poly pou vrethike enas anthrwpos na thesei to thema toso swsta.

oi ellines prwta apola me tin paideia pou exoun pros ta zwa exoun stin ousia anagasei tous filozwous na metanastevoun zwa sto ekswteriko gia na vroun mia kaliterh tyxh kai meta to kratos me th seira tou dysxerainei tis diadikasies me apotelesma na min taksidevoun ta zwa me tin asfaleia pou tous armozei kai me sevasmo pros tin ontotita tous.

opws sinithizoume oi ellines, adinatoume na katanoisoume thn ousia twn pragmatwn.etsi, viazomaste na vgaloume simperasmata, na katigorisoume. enw tha mporouse na apotelesei to atixima shmantiko logo gia na edraiwthoun alla kai na ipostirixthoun me ton tropo pou prepei oi metafores zwwn , kataligei na apotelei meso ksespasmatos kathe ysterikis kai kanapedovias iparksis.

to skilaki tis photografias apotelei paradeigma aftis tis aparadektis simperiforas.mia wraia mera kriname oti to programma mas mas epitrepei na afierwthoume stin anazitish tou skilou epi wres, to organwsame kai meta apo 5 wres to eglwvisame.h xara mas pou to vasanismeno skyli tha apallagei apo to martyrio den prolave na kratisei kathws ksekinise mia epithesi apenanti mas me diafores fantasmagorikes katigories oi opoies mono me tin katastasasi tis ygeias tou skiliou den eixan sxesh, pou htan to simantikotero thema gia enan filozwo.meta apo tetoies simperifores atomwn pou theloun na onomazontai filozwoi kai ipotithetai vriskontai stin plevra mas, ti mporoume na perimenoume apo to kratos?

se efxaristoume poly gia afta pou grafeis.einai poly siginitika kai mas dinoun dinami

fwteinh

Greek Rider είπε...

Σύμφωνα με το πόστ σου και το σχόλιο του Jolly Roger υποθέτω ότι δεν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο και γι' αυτό συμβαίνουν τραγικά περιστατικά.

Συνεπώς θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο με την πρωτοβουλία κάποιων που γνωρίζουν τα θέματα.

Jolly Roger είπε...

Greek Rider, νομος υπαρχει αλλα δεν εφαρμοζεται. Αν εφαρμοζοταν, το 80% των αδεσποτων δεν θα υπηρχε και το υπολοιπο 20% θα μπορουσαν να το φροντισουν οι φιλοζωοι.
Θεωρητικα, ο καθε νομος - ακομα κι αυτος που υπαρχει - μπορει να βελτιωθει. Αλλα εδω δεν εφαρμοζουμε τον υπαρχοντα, στις βελτιωσεις θα κολλησουμε;

Οσο ο τυπικος ελληναρας πεταει τα κουταβια στον δρομο γιατι του ειναι αχρηστα τα αδεσποτα θα υπαρχουν και θα υποφερουν.
Ενα ελαχιστοτατο ποσοστο απο τα αδεσποτα (περιπου 2% ) μπορει να φροντιστει απο τους φιλοζωους και να δοθει σε οικογενειες. Ειτε εδω ειτε στην Ευρωπη.
Το ερωτημα δεν ειναι αν αυτο το 2% πρεπει να το μεταφερουμε με αεροπλανο η με φερυ (η καθολου). Το ερωτημα ειναι τι κανουμε με το υπολοιπο 98%.

ellinida είπε...

Είμαστε σιχαμένος λαός, εγωισταράδες και ανεύθυνοι ως εκεί που δεν πάει. Φταίμε κι' εμείς γιά τα αδέσποτα εκτός από τις κυβερνήσεις. Η δική μας αδιαφορία είναι που συντηρεί όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα της κοινωνίας μας. Εμείς παίρνουμε ζώα που στην ουσία δεν θέλουμε λες και είναι παιχνίδια, εμείς δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη τους, εμείς τα πετάμε στον δρόμο, εμείς συντηρούμε τις τοπικές αρχές που αδιαφορούν γιά το πρόβλημα (όχι όλες ευτυχώς), εμείς ψηφίζουμε κάτι καθήκια σαν τον Killτίδη που φροντίζει γιά τα κονδύλια των κυνηγών. Και δεν κάνει κανείς τίποτα...
Αφησα το θέμα της βίας τελευταίο γιατί ειλικρινά αυτή η τόση έξαρση είναι αδιανόητη. Βία απέναντι σταν ζώα και στον συνάνθρωπο. Η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία... και κάποιοι γραφικοί (υποθέτω)σαν και μας μιλάνε γιά δικαιώματα των ζώων...
24/6 θα γίνει μιά ημερίδα γιά τα δικαιώματα των ζώων. Θα σου στείλω πληροφορίες.
Καλημέρα.

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, σε τελική ανάλυση σίγουρα φταίει η γενική στάση απέναντι στα ζώα στη χώρα μας, αλλά σκέφτομαι ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν θα είχε συμβεί αν δεν θεσπίζονταν κανονισμοί που δυσκολεύουν τη δράση των φιλόζωων, όπως αναφέρεις και εσύ στο Υ.Γ.. Πράγματι, βλέπω μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εκπλήσσομαι ευχάριστα από τη στάση τους απέναντι στα ζώα. Η προειδοποίηση για τα σχόλια δεν απευθυνόταν σε φίλους, αλλά καλύτερα έτσι :)))

Φωτεινή, εγώ σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για τα ζώα, κατά κάποιο τρόπο, σώζετε και την υπόληψη της χώρας που τόσα της σούρνουν στο εξωτερικό για το θέμα :)

Greek Rider, να προσθέσω σε αυτά που γράφει ο Jolly Roger ότι οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα δεν εφαρμόζονται, αλλά εφαρμόζονται τυπικότατα νόμοι και κανονισμοί όπως αυτοί περί περιορισμού της εξόδου ζώων σε άλλες χώρες (παράνομοι ίσως σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο) που δυσχεραίνουν το έργο των φιλόζωων που προσπαθούν να σώσουν με όποιον τρόπο γίνεται κάποιο αδέσποτο από το δρόμο, και που για τις προσπάθειές τους αυτές κατηγορούνται ακόμη και σαν «ζωέμποροι». Αφού δεν τα θέλουν τα αδέσποτα, αφού δεν ενδιαφέρονται για αυτά και κατά καιρούς τα φωλιάζουν και μετά κάνουν τους ανήξερους, τι τους πειράζει που βρίσκουν οικογένειες που τα αγαπούν στη Γερμανία ή όπου αλλού; Φτάνει πια με την υποκρισία!

Ellinida, έτσι είναι, ευχαριστώ για τις πληροφορίες, θα τις κοιτάξω.

Περαστικός είπε...

Ellinida, εξαιρετικά ενδιαφέρον! Θα προσπαθήσω να βρω χρόνο, αναλυτικές πληροφορίες, εδώ:
http://www.in.gr/agenda/AgendaEvent.asp?lngAgendaID=75153&strSDate=17/6/2009&strEDate=17/7/2009

Από την ανακοίνωση:
«Ο διεθνώς αναγνωρισμένος φιλόσοφος του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων, Tom Regan, έρχεται στη χώρα μας για να συμμετέχει, ως επίσημος προσκεκλημένος στην ημερίδα «Άνθρωποι-Ζώα-Φύση: Από τον Ανθρωποκεντρισμό στον Οικοβιοκεντρισμό» που θα γίνει την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009,στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
.....
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και οι καθηγητές φιλοσοφίας και ηθικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης και Έλενα Παπανικολάου, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.
......
Η κακοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων έχει πάρει στις μέρες μας τεράστιες διαστάσεις. Εκτός από την καταστροφή και εξαφάνιση των βιοτόπων τους, τους φερόμαστε με το χειρότερο τρόπο. Τα εκμεταλλευόμαστε καθημερινά, τα βασανίζουμε φρικτά, τα εξοντώνουμε με ρυθμούς γενοκτονίας. Γιατί τέτοια σκληρότητα? Δικαιολογείται αυτή η στάση ή μήπως πρέπει να την αναθεωρήσουμε τελείως και να την επαναδιευθετήσουμε; Και ποιο είναι το ηθικο-φιλοσοφικό έρεισμα για να κάνουμε κάτι τέτοιο;»

Περαστικός είπε...

Η ώρα της εκδήλωσης είναι 17:00-21:00.

Ανώνυμος είπε...

O νόμος εφαρμόζεται επιλεκτικά και σε βάρος των φιλόζωων, ειδικά των σωματείων.
Μας κυνηγάνε στα αεροδρόμια εμποδίζοντας τις αποστολές οτι δήθεν τα στέλνουμε για πειράματα ή μας υποχρεώνουν να υπογράψουμε οτι θα επιστρέψουμε τα ζώα, ειδάλλως δεν θα μας αφήσουν να ταξιδέψουμε.
Αν ήμασταν λαθρέμποροι ή έμποροι ναρκωτικών είμαι σίγουρη ότι θα λειτουργούσαμε ανενόχλητοι.
Από την άλλη όμως δεν προβλέπονται κυρώσεις για τους Δήμους που δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα ή για εκεινους που το εφαρμόζουν ελλιπώς.
ΑΝ λειτουργούσε ο νόμος, αν στειρώναμε τα ζώα μας, εκατοντάδες αν .

Η πραγματικότητα είναι ότι η τύχη των αδέσποτων βρίσκεται στα χέρια και στις τσέπες σωματείων και φιλόζωων, μόνο.

Πόσα μπορούμε να καταφέρουμε και για πόσο ακόμα?
Είμαι πολύ απαισιόδοξη για το μέλλον.
Θεωρώ ανέφικτο για τα ελληνικά δεδομένα οτι θα αλλαξουμε νοοτροπία τα επόμενα 100? χρόνια.
Ακόμα πιο ανεφικτο θεωρώ οτι θα λειτουργήσει ή θα βελτιωθεί ο νόμος. Τουλάχιστον όχι "σύντομα".

Οι υιοθεσίες στο εξωτερικό ήταν λύση ανάγκης αλλά και πιο αποτελεσματικός τρόπος.
Όσες περισσότερες οικογένειες υιοθετούσαν ζώα τόσο περισσότερα μπορούσαμε να βοηθούμε.
Αν βασιζόμασταν στις υιοθεσίες στην Ελλάδα δεν θα είχαμε σώσει ούτε το 1/3 από αυτά.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και φοβάμαι οτι θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω.

Περαστικέ, ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση.
Το ποστ είναι συγκινητικό και ενθαρρυντικό για μας που ζήσαμε και τα δύο γεγονότα.

Η σκυλίτσα της φωτογραφίας θα γίνει καλά. Η τύχη της όμως είναι άγνωστη, όπως και τόσων άλλων που περιθάλπουμε.

Αριστέα

Περαστικός είπε...

Αριστέα, εγώ ευχαριστώ για όσα κάνετε για τα ζώα και για αυτή τη διαφωτιστική περιγραφή της κατάστασης. Πράγματι, αν κάνατε κάτι πραγματικά κακό ή ανήθικο, δεν θα είχατε προβλήματα.

maria είπε...

σχόλιο στα σχόλια είναι αυτό, αλλά το έχω απορία: υποχρέωση του κράτους δεν είναι να εξασφαλίζει την εφαρμογή του νόμου; δηλαδή άντε φτιάξαμε νόμο και τελειώσαμε; για μένα το πιο σημαντικό είναι να βεβαιώνεις ότι αυτά που θέσπισες εφαρμόζονται στην πράξη (αν δεν είναι εφαρμόσιμα τροποποιείς κτλ...) Υπάρχουν όργανα για την εφαρμογή αυτή, κι αν δεν λειτουργούν είναι πρόβλημα του κράτους κι όχι των βρωμοελλήνων γενικώς και αορίστως.

Περαστικός είπε...

Μαρία, μάλλον πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον πολιτικό για αυτές τις απορίες. Βεβαίως, υπάρχει και η πλειάδα των άχρηστων, ξεχασμένων ή ξεκάθαρα άδικων και ανήθικων νόμων.

maria είπε...

Το σχόλιό μου δεν ήταν απορία σχετικά με το γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι στην Ελλάδα. Ήταν όπως το χαρακτήρισα και στην αρχή σχόλιο στα σχόλια της ανάρτησης. Απορώ δηλαδή με τους σχολιαστές που λένε ότι δεν είναι πρόβλημα του κράτους, γιατί αυτό έκανε τη δουλίτσα του (ψήφισε τον νόμο) και το μόνο πρόβλημα είναι που η άχρηστη η κοινωνία δεν τον εφαρμόζει. Και βεβαίως είμαστε σύμφωνοι ότι οι Έλληνες είναι απαίδευτοι και αναίσθητοι σε ότι αφορά τα ζώα αλλά και άλλα, αλλά νομίζω ότι κατά κύριο λόγο αν ο νόμος δεν εφαρμόζεται είναι πρόβλημα του οργάνου του κράτους που είναι επιβαρυμένο με αυτή του δουλειά και τελικά δεν την κάνει. Το ότι στη Γαλλία για παράδειγμα όλα τα σκυλιά είναι τατουαρισμένα και με τσιπ δεν είναι αποτέλεσμα ανώτερης ευαισθησίας αλλά ελέγχου της πολιτείας στους κτηνιάτρους και στους ιδιοκτήτες.

Περαστικός είπε...

Maria, έχεις δίκιο, αλλά η συμπεριφορά της κοινωνίας και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους είναι εν τέλει συγκοινωνούντα δοχεία. Θέλω να πω ότι αν εδώ συλληφθεί κάποιος επειδή βασάνισε ένα ζώο, είναι πολύ πιθανό ότι όχι μόνο όλο του το σόι και όλο το χωριό θα πάνε να λιντσάρουν τους αστυνομικούς ή θα πούνε ότι είναι υπερβολή να τιμωρηθεί. Αντιστοίχως, ελάχιστοι είναι αυτοί που ζητάνε το λόγο π.χ. από το δήμο τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα αδέσποτα ή θα ψηφίσουν για δήμαρχο λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το κριτήριο μεταξύ των άλλων. Συνεπώς, οι αρχές έχουν ελάχιστο κίνητρο για την επιβολή των σχετικών νόμων, ιδίως σε ένα κράτος γενικευμένης ανομίας, όπως το δικό μας. Αντιθέτως, σε άλλες κοινωνίες και η τήρηση των νόμων είναι αυτονόητη, αλλά και η συνείδηση των ευθυνών απέναντι στα ζώα πιο ανεπτυγμένη. Είναι πρόβλημα και τους κράτους, αλλά και της κοινωνίας. Είναι λίγο σαν το αβγό με την κότα. Εκφράζοντας τις απόψεις μας και με την αλλαγή του τρόπου σκέψης μας, ασκώντας τη δική μας πίεση, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα πιο ευνομούμενο και δικαιότερο κράτος που θα εφαρμόζει όλους τους νόμους, και αυτούς που αφορούν στα ζώα. Ναι, είναι πρόβλημα του κράτους, αλλά η αιτία του είναι ότι πρόκειται για το κράτος αυτής της κοινωνίας :)

Ανώνυμος είπε...

μονο ενα μικρο κλασμα απο το φαγητο που πεταμε στα σκουπιδιa ειναι αρκετο για τα αδεσποτα

Περαστικός είπε...

Αρκετό; Ίσως, ίσως τα αποφάγια των χορτάτων να φτάνουν για όλα τα αδέσποτα και για όλους τους πεινασμένους, σημασία όμως έχει η πραγματικότητα εδώ και τώρα και τι κάνεις για αυτή. Οι άνθρωποι των φιλοζωικών σωματείων που αναφέρω κάνουν κάτι, ό,τι καλύτερο μπορούν, για τα πραγματικά πεινασμένα και εξαθλιωμένα και άρρωστα ζώα και δεν αρκούνται να λένε ότι είναι θεωρητικά χορτάτα ζώα, αν...