Σάββατο, Ιουνίου 13, 2009

Υποσημείωση

Είναι σημαντικό, πάντως, να θυμόμαστε ότι δεν είναι τα γονίδιά μας που μας κάνουν νοικοκυραίους ούτε είναι τα γονίδιά μας που μας κάνουν (λαθρο-)μετανάστες. Είναι η ανάγκη. Η απόφαση κάποιου να φύγει για να ξεφύγει από τη στέρηση ή τον πόλεμο δεν είναι απόφαση ηθικής τάξης, αλλά απόφαση επιβίωσης. Τα γονίδιά μας, η εθνικότητα, η φυλή μας, η θρησκεία μας, η αξία μας ή η έλλειψή της δεν θα μας γλιτώσουν από μια ανάλογη μοίρα αν βρεθούμε στο διάβα των γραναζιών της ιστορίας.

Καλό θα ήταν επίσης να μην ξεχνάμε ότι αυτοί που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για τα κύματα των μεταναστών είναι οι άνθρωποι με τις έξυπνες βόμβες, οι άνθρωποι που στραγγίζουν ηπείρους, οι ίδιοι άνθρωποι που αποφασίζουν ότι πρέπει να δουλεύουμε όλο και περισσότερο για όλο και λιγότερα, με όλο και λιγότερα δικαιώματα... για την ασφάλειά μας, για το καλό μας, οι άνθρωποι που θέλουν να ζούμε με το φόβο και σκαρφίζονται κάθε βδομάδα και μια καινούρια καταστροφή, μια καινούρια πανδημία. Τα τσιράκια τους μας κυβερνούν και μας εκμαυλίζουν. Υπέρ της ελεύθερης οικονομίας είμαι, υπέρ της δουλείας και της παλιανθρωπιάς δεν θα γίνω ποτέ.

Ας μην καθηλώνουμε το βλέμμα μας εκεί που μας δείχνουν οι θαυματοποιοί του σπηλαίου, η αλήθεια ή είναι ολόκληρη ή δεν είναι αλήθεια. Προσοχή στους καλοντυμένους πλασιέδες που μας κολακεύουν και πωλούν εύκολες λύσεις που έχουν στο βαλιτσάκι τους. Είμαστε μεγάλα παιδιά και πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνουν οι εύκολες λύσεις. Υπάρχει πάντα κάτι που μας διαφεύγει, κάτι που βρίσκεται δίπλα μας.

9 σχόλια:

violet είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
violet είπε...

Καλημέρα Περαστικέ!

Με την τελευταία σου παράγραφο μου θύμισες το " Όταν όλος ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από μία άποψη, εγώ φεύγω μακριά : η αλήθεια βρίσκεται οπωσδήποτε αλλού"
Αμίν Μααλούφ

Μα πιο πολύ θα συμφωνήσω με αυτο το " υπάρχει πάντα κάτι που μας διαφεύγει...."

Το σκίτσο σου καταπληκτικό για άλλη μια φορά
:)

Περαστικός είπε...

Καλημέρα, Violet! Σωστός ο Αμίν. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Jolly Roger είπε...

Μου αρεσουν οι ανθρωποι που συνειδητα απορριπτουν τις ευκολες λυσεις.

Η μονη λυση κατα της μεταναστευσης ειναι να μην εχει λογο κανενας να φυγει απο την χωρα του. Χρωσταμε στον 3ο κοσμο ενα βιωσιμο περιβαλλον και ειμαστε οι μονοι που μπορουμε να το προσφερουμε.

Greek Rider είπε...

Να μια πολύ καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης. Ή θα ζήσουμε όλοι μαζί με σχετική ευημερία για όλους ή θα ταλαιπωρούμαστε άδικα ακόμη και με πολέμους ή άλλες αργές καταστροφές.

Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τα μεταναστευτικά όπου οι πεινασμένοι μεταναστεύουν, αλλά και με το περιβάλλον. Η μόλυνση που προκαλεί η άσκοπη κατανάλωση του Αμερικάνου με την υπερ-παραγωγή προιόντων στην Κίνα βλάπτει π.χ. τους πεινασμένους στην Αφρική.

Όλα αυτά δείχνουν πλέον πρακτικά ότι χρειάζεται παγκόσμια συνεννόηση σε ένα παιχνίδι υποχρεωτικά win-win με πάντα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Οι εύκολες βραχυπρόθεσμες λύσεις του τύπου πλασιέ έχουν ξοφλήσει.

Περαστικός είπε...

Jolly Roger, Greek Rider, για αυτά χρειάζεται και ορθολογισμός και προτεραιότητα του γενικού συμφέροντος, θα προσέθετα και μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού, γινόμαστε υπερβολικά πολλοί και θα την πατήσουμε από «συνωστισμό». Εκτοπίζουμε ήδη μαζικά άλλα είδη από τo περιβάλλον τους σε αναζήτηση χώρου, χωρίς να αναφέρομαι καν στις τεράστιες ανάγκες μας σε άλλους πόρους. Δύσκολα πράγματα αυτά, το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας.

Λύκινος είπε...

ιδού η λύση στον υπερπληθυσμό:
http://www.youtube.com/watch?v=fcbazH6aE2g&feature=related

Ευγένιος Ραμίρεζ είπε...

Σχετικώς με τα αίτια της συσσώρευσης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι ο καλός Θεός είδε πόσο ψυχόπονοι και φιλάνθρωποι είμαστε εμείς οι Έλληνες και είπε να μας ξεκουράσει: για να μην τρέχουμε εμείς στις τόσο μακρινές έρημες χώρες να βοηθάμε έρημους ανθρώπους, μάς τους έφερε αυτούς από εκεί εδώ, δίπλα μας.

Αλλά προς το παρόν εγώ έχω να δοκιμάσω την πρώτη έκδοση των πιο εξελιγμένων turbulents converters,την B-TrenchGuard345 1.5 (εννοείται!).

Υ.Γ. Το διευκρινίζω αυτό και σ' εσάς (όπως προ ολίγου και στην ΤΕ της ΝΔ Αγίου Παντελεήμονα), για να μην λέτε ότι εγώ άργησα.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Ανώνυμος είπε...

ο Jolly Roger και ο Greek Rider με καλυψαν.