Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2006

Το σφυρί και το αμόνι - ενημερωμένο

Είχε ζητήσει εκεχειρία με το πρόσχημα ότι θα διαβουλευόταν με την αυτοκράτειρα για την παράδοση του κάστρου στον σφετεριστή. Ως εγγύηση για αυτό, είχε παραδώσει τον εξάχρονο γιο του ως όμηρο. Αντί για αυτό, εκμεταλλεύθηκε την εκεχειρία για να ενισχύσει και να εφοδιάσει το κάστρο. Τώρα, απειλούσαν να κρεμάσουν το γιο του μπροστά στα τείχη. Δεν δίστασε πολύ να δώσει την απάντησή του "Εξακολουθώ να έχω το αμόνι και το σφυρί για να σφυρηλατήσω πολλούς και καλύτερους γιους".

Κατόπιν αυτού, κάποιος πρότεινε να στείλουν "συστημένο" τον μικρό στον πατέρα του εκσφενδονίζοντάς τον πάνω από τα τείχη του κάστρου με τον καταπέλτη, αλλά, τελικά, ο σφετεριστής λυπήθηκε το μικρό αγόρι. Τι να κρυβόταν πίσω από αυτή τη στάση του πατέρα, ο οποίος σε κάποιο βαθμό μπορεί να υπολόγιζε ότι οι απειλές ήταν μπλόφα; Ήταν ένας άνθρωπος που δεν έκανε συμβιβασμούς σε θέματα ηθικής ή μήπως ένας αδίστακτος συμφεροντολόγος που δεν υπολόγιζε ακόμη και τη ζωή του γιου του, σε εποχές που σίγουρα η ζωή δεν ήταν τόσο πολύτιμη; Εξάλλου, δεν ήταν καν ο πρωτότοκος. Ίσως κάποτε να κάνω περισσότερη έρευνα για αυτό το θέμα. Πάντως, ο μικρός μεγάλωσε και αποκλήθηκε "ο μεγαλύτερος ιππότης που έζησε ποτέ".

Το όνομα αυτού, William Marshall.

Άλλη βιβλιογραφία:
Andrea Hopkins, KNIGHTS, London 1990

4 σχόλια:

Nyktipolos είπε...

Ηθικόν δίδαγμα;





;;;;;;



Αν σε έχει γραμμένο ο μπαμπάς σου στα παλιά του τα παπούτσια, τον γράφεις κι εσύ και γίνεσαι ιππότης! :)))

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Nyktipolos. Μου άρεσε η ιστορία και η φράση (the hammer and the anvil). Έπειτα είναι μια ιστορία που δείχνει πώς σκεπτόταν κάποιος που ανήκε σε μια συγκεκριμένη τάξη ανθρώπων περισσότερα από 800 χρόνια πριν, το βρήκα ενδιαφέρον.

Nyktipolos είπε...

Γεια σου περαστικέ... σε κάποια παλιά βιβλία περί ψυχολογίας (αλλά μη με ρωτήσεις που ποιος κλπ) είχα διαβάσει πως γινόμαστε άντρες ΜΟΝΟ μετά τον "θάνατο" του πατέρα μας - όσο πιο γρήγορα τον "σκοτώσει" κανείς τόσο καλύτερα. Με την ιστορία σου σκέφτηκα ότι ίσως είναι πιο γρήγορη η διαδικασία όταν ο πατέρας μας μας "σκοτώσει"... Εκεί δεν γινόμαστε μόνον άντρες αλλά και ιππότες :))))


Μαλακίες λέω, όπως κατάλαβες να περάσει η ώρα να την κανω για σαββατοκύριακο...

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Nyktipolos. Καλό ΣΚ.