Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2006

Μια άτυχη σχέση

Η Ηώ, η θεά της αυγής, ερωτεύτηκε κάποτε τον Τιθωνό που ήταν εξαιρετικά ωραίος νέος. Μια και ήταν θεά (κυριολεκτικά), τον άρπαξε και τον μετέφερε στο παλάτι της και τον έκανε σύντροφό της. Ζήτησε, φυσικά, από τον Δία να τον κάνει και εκείνον αθάνατο για να τον έχει πάντα κοντά της, ξεχνώντας όμως μια σημαντική λεπτομέρεια, να ζητήσει για λογαριασμό του και αιώνια νιάτα. Άρχισε να γερνάει λοιπόν ο Τιθωνός, μπορούμε να φανταστούμε τον πανικό της θεάς όταν αντίκρισε τα πρώτα σημάδια των γηρατειών πάνω του, και συνέχισε να γερνάει πέρα από κάθε φαντασία. Η Ηώ, βέβαια, αν και έχασε το ερωτικό της ενδιαφέρον για αυτόν, τον συμπονούσε και τον περιποιόταν μέχρι που ο καημένος ο Τιθωνός ζάρωσε και έγινε σαν ένα μωρό, ανίκανος ακόμη και για την παραμικρή κίνηση. Μόνο η φωνή του ακουγόταν από τη μωρουδιακή κούνια. Για να τον λυτρώσει η Ηώ από αυτή την κατάντια, τον μεταμόρφωσε σε τζιτζίκι, ένα από αυτά τα συμπαθή έντομα που μου κρατούσαν συντροφιά με το τραγούδι τους αυτό το καυτό μεσημέρι του Αυγούστου, σε αυτή την άθλια τσιμεντούπολη.

Υ.Γ. Ο ορίζοντας δεν είναι στραβός στο έργο (μη με περάσετε για τόσο ατζαμή), απλώς κρατούσα με κλίση τη φωτογραφική μηχανή - δεν χρησιμοποίησα το σαρωτή, καθώς πρόκειται για μια μικρή ελαιογραφία που είναι ακόμη νωπή .

21 σχόλια:

ellinida είπε...

Κάθε φορά που θ'ακούω τζιτζίκια θα θυμάμαι την ιστορία , δεν την ήξερα . Χαίρομαι που μετέφερες σε πίνακα μιά ιστορία αγάπης . Αν και η αγάπη δεν γνωρίζει χρόνο .
Να είσαι καλά . Σε αποχαιρετώ ακούγοντας μιά συναυλία τζιτζικιών έξω από το παράθυρο μου .

THE_RETURN είπε...

Καλημέρα :)

Η Ηώς (Εως, ΑFoς) και ο Τιθωνός...

Σίγουρα ένας από τους πιο ωραίους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας...

και γίνεται "τέττιξ" (τζίτζικας) ο Τιθωνός και η Ηώς (η αυγή) τον αγκαλιάζει πάντα με τρομερές αρχετυπίες βγαλμένες από μια εποχή όχι και τόσο μακρυνή στο νου...

Ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως ο μύθος.

Artanis είπε...

Έλα, μωρέ, το καημένο το Τζιτζικάκι...

Δεν τον θυμόμουν αυτό τον μύθο...

Καλημέρα, Περαστικέ. I 'm back.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Ellinida, απόλαυσε το τραγούδι τους.

Καλημέρα The_return, η ομορφιά των μύθων είναι οι πολλές ερμηνείες τους και οι συνειρμοί που δημιουργούν. Δεν κουράζομαι ποτέ να επιστρέφω στη μυθολογία.

Καλή επιστροφή Artanis! Υπάρχουν πολλοί από τους λιγότερο γνωστούς μύθους που είναι πανέμορφοι. Μια περίοδο της ζωής μου διάβασα τους 5 τόμους της "Ελληνικής Μυθολογίας" του Κακριδή cover to cover.

cyrus είπε...

Πανέμορφος μύθος. Κι εγώ θα τον θυμάμαι τώρα, όπως η Ελληνίδα, καθώς θα ακούω, αγκαλιά με την Αρτάνις, τα τζιτζίκια να τραγουδάνε από την... Μιχαλακοπούλου (ναι! έχουμε κι εδώ τζιτζίκια!)...

Ε, βάλε κι εσύ, βρε παιδί μου, την εικόνα στο photoshop (ή κάτι ανάλογο) πριν την ποστάρεις...

Περαστικός είπε...

Γεια σου Cyrusgeo, δοκίμασα να χρησιμοποιήσω ένα εργαλείο, αλλά αλλάζοντας τη γωνία με περιστροφή θα έπρεπε να κόψω και άλλο μέρος της εικόνας, κάτι που δεν ήθελα να κάνω. Η λύση θα ήταν να ξανατραβήξω τη φωτογραφία και να ακολουθήσω τη διαδικασία από την αρχή, αλλά δεν μου περισεύει πολύς χρόνος και δεν έρω αν αξίζει τον κόπο.

cyrus είπε...

Άστην, είναι πανέμορφη ούτως ή άλλως...

hardrain είπε...

Για δες τι μπορεί να κάνει μία νωπή ζωγραφιά και λίγες λέξεις χρωματισμένες αρμονικά.

Για δες!

Ήρθα λοιπόν εδώ, ατένισα τη ζωγραφιά κάμποση ώρα, αφού πρώτα έκανα κλικ στο ποντίκι για να τη χαρώ κυρίαρχη στην οθόνη μου, μετά διάβασα το κείμενο δυο φορές και τώρα φεύγω σα να έκανα βουτιά σε καθάρια θαλασσινά νερά.

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια Δύοντα Ανατέλλοντα. Χαίρομαι που αισθάνθηκες έτσι.

Τυπος Νυχτερινος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν τζιτζίκια παντού...Και στη Μιχαλακοπούλου, και στην Πλ. Αμερικής.

Να σαι καλά περαστικέ.

Τις καλημέρες μου.

αθεόφοβος είπε...

Ο πίνακας θα μας θυμίζει πάντα τόν μύθο,αλλα βρέ παιδί μου πόσους Τιθωνούς ερωτεύθηκε η Ηώ γιατί εδώ που είμαι με έχουν τρελάνει τα τζιτζίκια!

Περαστικός είπε...

Καλησπέρα Τύπε νυχτερινέ, και εσύ να είσαι καλά.

Γεια σου Αθεόφοβε, είναι η γενιά του φαίνεται. Πάντως, η Ηώ ή Ηώς ήταν άτακτη και είχε και άλλες σχέσεις, όπως με τον Ωρίωνα.

Ανδρομεδα είπε...

!
όμορφο!

Περαστικός είπε...

Καλημέρα Ανδρομέδα.

Ανώνυμος είπε...

Ωστε η θεά Αυγή (Ηώ) είχε ερωτική σχέση με τον τζίτζικα (Τιθωνος);
Δεν την ήξερα αυτήν την ιστορία,αλλά δεν μπορείς να φανταστείς σε τι παραλληλισμούς με πλησίασες.

Περαστικός είπε...

Γεια σου και σε αυτό το Post Regina, πράγματι, η μυθολογία είναι πάντα καλό υλικό για παραλληλισμούς και πηγή έμπνευσης.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

γνωρίζω μια κοπέλα ονόματι Ηώ... κάθε που ακούει τζιτζίκι ταράζεται... :)

Greek Rider είπε...

Απίστευτο!

Περαστικός είπε...

Γεια σου, GR.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε - ή καλύτερα ακούστε - την σύνδεση του Μύθου με την πραγματικότητα κάθε καλοκαίρι την Αυγή, όταν όλα τα τζιτζίκια των δέντρων σαν ερωτευμένοι Τιθωνοί αρχίζουν ένα ξέφρενο τραγούδι μέχρις η Αυγή να δώσει την θέση της στην Ημέρα. Ακούστε το το επόμενο καλοκαίρι τα χαράματα και υποψιαστείτε πόσο ωραία φτιαγμένοι ήταν οι αρχαίοι μύθοι.--

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ για τη συμβουλή, αλλά δεν χρειάζεται να το υποψιαστώ, το γνωρίζω. Οι αρχαίοι, σε αντίθεση με τους σύγχρονους αρχαιολάγνους Έλληνες, είχαν στενή σχέση με τη φύση.