Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2007

Μεγάλα μωρά + Ανάλυση

- Ατοδυναμίααααααααα, μπου χούυυυυυυ! Δώτε μου ατοδυναμίααααααααα αλλιώς τα σας δείτσω εγώ, τα σας τσανακάνω εκλογές, τα ντείτε τι τα σας κάμω εγώωωωωω μπου χούυυυυυυυυυυ! Ετσουσία ντική μου, ντική μου, μόνο ντική μουυυυυ!

Ίσως να είναι καιρός να ωριμάσει το πολιτικό μας σύστημα, ίσως να είναι καιρός για πιο αντιπροσωπευτικά εκλογικά συστήματα που σέβονται κάθε ψήφο, ίσως να είναι καιρός για λιγότερο απόλυτες και πιο προσγειωμένες θέσεις των κομμάτων, για περισσότερη ειλικρίνεια, για συναίνεση και για συνεργασίες. Η εποχή των συνθημάτων και της αρλουμπολογίας πρέπει να παρέλθει. Ο πολιτικός μανιχαϊσμός πρέπει να τελειώσει.

Αυτοδύναμες κυβερνήσεις που νέμονται απόλυτα την εξουσία είναι βασικός παράγοντας της κομματικοποίησης του κράτους και της διαπλοκής.

Όχι ΝΔ, όχι ΠΑΣΟΚ, όχι αποχή/άκυρο/λευκό, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές,ψηφίστε μικρά κόμματα!
.
Τα του Καίσαρως... την ιδέα για το σκίτσο την πήρα από δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη.
.
Ανάλυση 8/9:
Αν εξετάσουμε την «απειλή» περί μη συνεργασίας και εκ νέου προσφυγής στις κάλπες με βάση τη θεωρία παιγνίων, αυτή έχει κάποιο νόημα (αλλά όχι ηθική) πριν από τις εκλογές. Πρόκειται για ένα κλασικό παιχνίδι τύπου «chicken», δηλαδή, ποιος θα κάνει πίσω πρώτος. Είναι σαν δύο αυτοκίνητα που ξεκινούν από δύο αντίθετες κατευθύνσεις και γκαζώνουν σε πορεία σύγκρουσης, νικητής είναι αυτός που θα κάνει τον άλλο να δειλιάσει και να αλλάξει πορεία. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι, το τελευταίο που θέλεις είναι να δείχνεις «λογικός» και διαλλακτικός, θέλεις να πείσεις τον άλλο ότι είσαι «τρελός» και αποφασισμένος και ότι αν θέλει να αποφύγει την καταστροφή, πρέπει να αναδιπλωθεί (σε αυτή την περίπτωση, να ψηφίσει το μεγάλο κόμμα που σκέφτεται να εγκαταλείψει αντί για κάποιο μικρότερο).
.
Ωστόσο, μετά τις εκλογές (τη λήξη του συγκεκριμένου παιγνίου), υπάρχει πλέον ένα νέο παίγνιο και όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί τότε και που ομολογουμένως είναι δύσκολο να φανταστούμε, καθώς δεν έχουμε γνωρίσει κάτι παρόμοιο. Πάντως, κάτι μου λέει ότι αυτός που θα φανεί αδιάλλακτος σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι απαραίτητα κερδισμένος και ότι αν κάποιος αρχηγός (μεγάλου ή μικρού κόμματος) προτείνει κάποια συνεργασία, αυτή η πρόταση θα είναι δύσκολο να απορριφθεί χωρίς κόστος, εσωτερικές συγκρούσεις και συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση που θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, αυτό καταστροφή δεν είναι, τουλάχιστον όχι για τη δημοκρατία και τη χώρα (για τα κόμματα που θα ευθύνονται, δεν ξέρω), είναι μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού και θα έχει επιδοθεί ένα ισχυρό μήνυμα. Ψηφοφόρε, εσύ θέτεις τους κανόνες τους παιχνιδιού, κάνε τους να το θυμηθούν!
.
Η ανάλυση των σεναρίων σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας με βάση τη θεωρία παιγνίων είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό και θα άξιζε ειδικής, εκτενούς ανάρτησης, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε χρόνο και μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη σκέψη που κάνω είναι ότι το κόμμα που θα έχει την πρωτοβουλία σε κάθε στάδιο της διαδικασίας θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει αρνητικά μια θετική στάση από ένα άλλο κόμμα, με αποτέλεσμα, οι σημερινοί λεονταρισμοί να μοιάζουν μάλλον κούφιοι. Μια εκ των προτέρων απόρριψη οποιασδήποτε συνεργασίας από το πρώτο κόμμα μπορεί να έχει μεγάλο κόστος, ακόμη και να ανεβάσει το δεύτερο κόμμα στην εξουσία με ασύλληπτες συνέπειες για το πρώτο κόμμα και την ηγεσία του ή να οδηγήσει όντως σε εκλογές, αλλά με τις συνέπειες για εκείνον που θα θεωρηθεί υπεύθυνος για το αδιέξοδο, ανάλογα και με το ποια στάση και αντίληψη θα κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη, κάτι δύσκολο να προβλεφθεί υπό τέτοιες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά κέντρα εξουσίας υπολογίζω ότι θα πιέσουν σκληρά για μια συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με άξονα τη σταθερότητα και την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

2 σχόλια:

Dr.Φλάντζας είπε...

Αγαπητέ κύριε Περαστικέ:

Παρακαλώ πέρασθε απο το εκλογικόν μου κέντρο να παραλάβατε το ψηφοδελτιον σας.

Dr.Φλαντζας

Περαστικός είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά δόκτωρα, αλλά είπαμε, στηρίζω τα μικρά κόμματα και όχι τα μεγάλα κόμματα εξουσίας όπως το δικό σας, το τμήμα δημοσκοπήσεων του ιστολογίου με πληροφορεί ότι είστε το φαβορί :)