Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2007

Από την άβυσσο - Θρησκεία

Συζητούσαμε περί θρησκείας. Είχαμε πει πολλά εναντίον της και εναντίον του ιερατείου, όταν στράφηκε και μου είπε ότι ίσως πάλι να ήταν προτιμότερο να υπάρχει μια κρατούσα θρησκεία με δεδομένο ότι τόσοι άνθρωποι είναι πνευματικά ευάλωτοι και θα μπορούσαν εύκολα, απουσία ενός έτοιμου, τυποποιημένου προϊόντος, να στραφούν σε διάφορες σέκτες και περίεργες, ξενόφερτες λατρείες.

Ίσως να είχε δίκιο, πρόσφατα είχα ακούσει για μια σέκτα με ένα σωρό περίεργες αντιλήψεις και ύποπτες διδαχές, περί ενός γιου του θεού που θανατώθηκε ως εγκληματίας, περί ανάστασης νεκρών, παρθενογενέσεων και άλλων τέτοιων πολλών ανοησιών. Είναι να απορείς που υπάρχουν άνθρωποι, έστω περιθωριακοί και κακομοίρηδες, έτοιμοι να πιστέψουν σε τέτοια πράγματα.

Ανασηκώθηκα στο ανάκλιντρο και έμεινα να κοιτάζω σκεφτικός την όμορφη Ουργκουλάνιλα να σείει ρυθμικά τους γοφούς της, ενώ οι σκιές χόρευαν τον δικό τους χορό στους τοίχους, αντάμα με τις σεπτές μορφές των θεών μας . Έτεινα το κύπελλό μου στον οινοχόο

Υ.Γ. Κείμενο και σκίτσο υπό την επήρεια τσικουδιάς.

Αφιερούται στον φίλο με τον οποίο είχα έναν παρόμοιο διάλογο πριν από καιρό (εβδομάδες και όχι αιώνες).

8 σχόλια:

Yellow Kid είπε...

Ευγε! Κάτι τέτοιες στιγμες μου ερχονται τα λόγια του Μπονιουέλ:

"Ευχαριστω το Θεό που είμαι άθεος"

gaidara είπε...

Να πίνεις συχνότερα περαστικέ :)

όλοι οι τσαρλατάνοι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό εκμεταλλεύονται... τον φόβο του μπροστά στο άγνωστο... έτσι όλες αυτές οι ανοησίες όπως πολύ σωστά είπες είναι, άποψη μου, η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών... εις τους αιώνες των αιώνων... γειά μας!

ΥΓ. Σε αυτό το σημείο θεωρώ απαραίτητο να απευθύνουμε θερμούς χαιρετισμούς στον αρχιεπίσκοπο που δίνει την άνιση μάχη... όχι με τον θάνατο... αλλά με τους φουκαράδες που προσπέρασε στην λίστα για το μόσχευμα... ΑΜΗΝ!

tink είπε...

Η ύπαρξη του θεού βοηθάει στο να κρυφτεί η πνευματική μιζέρια πολλών.. και δυστυχώς, η ύπαρξη του θεού πάει πακέτο με αυτή του ανθρώπου. Ως γνωστών, ο άνθρωπος έπλασε τον θεό κι όχι ο θεός τον άνθρωπο.

aerostatik είπε...

Το ερώτημα είναι τι θεός ταιριάζει στον καθένα μας.
Οι περισσότεροι που δηλώνουν άθεοι έχουν μια προσωπική μυθολογία με πολλά μεταφυσικά στοιχεία.

Αταίριαστος είπε...

Όπως είπε ο Στρίνμπεργκ, αν πρέπει να δώσουμε στο λαό μία θρησκεία για να πιστεύει, ας του δώσουμε την αθεΐα.

Περαστικός είπε...

Καλημέρα σε όλους. Σύνθετο θέμα η θρησκεία, ένα ανθρώπινο δημιούργημα το οποίο περισσότερο αφορά τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας παρά τη μεταφυσική. Εξάλλου άθρησκος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη άθεος ή υλιστής. Όσοι φιλοσοφούν, ακόμη και μεταφυσικά, προσπαθούν να προσεγγίσουν μια ατομική αλήθεια. Πάντως, σήμερα, επίσημη θρησκεία ενός κράτους όπως το δικό μας δεν νοείται. Νομίζω ότι αυτός ο χωρισμός θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, εκτός αν κάποιοι ιεράρχες ενδιαφέρονται περισσότερο για εξουσία, προνόμια, οικόπεδα και μετρητά και νοούν αυτό ως θρησκεία.

Unknown είπε...

Σύνθετο, ναι...πολύ σύνθετο το ζήτημα θρησκεία και ακόμα πιο πολύπλοκο αν δεχτεί κανείς τη λογική περί "αναγκαιότητας κρατούσας θρησκείας"...

Μόνο που αυτή ακριβώς η λογική είναι που μετέτρεψε τα ιερατεία σε απόλυτα εργαλεία χειραγωγησης των ανθρώπινων συνειδήσεων.

Προσωπικά είμαι μάλλον αγνωστικιστής και το λεω αυτό για να προλάβω αντιδράσεις (τυχόν) σε αυτό που θα γράψω παρακάτω:

Αν θεωρήσει κανείς τη Θρησκεία (φιλοσοφικα) σαν την αντανάκλαση της ουράνιας τάξης επί της Γης, τότε το ερώτημα παει πίσω στην περίοδο της ανατροπής του Πολυθεϊσμού και της επικράτησης του Μονοθεϊσμού ( χριστιανικού τε και μουσουλμανικού) ως αρχή αφ ενός της λογικής "ενός ανδρός (θεού) αρχής" και ασφαλώς του τερματισμού της στοχαστικής αναζήτησης με την επικράτηση της "εξ αποκαλύψεως αληθείας".

Περαστικέ μου, πολύ καιρό, έναν ολόκληρο χρόνο είχα να έρθω από εδώ αλλά και απο παντού. Και το δικό μου ιστολόγιο, σε αφασία είναι 12 μήνες ολάκερους.

Τώρα, από άλλη νέα γωνίτσα σε περιμένω να σε ξαναδώ!

Ο ...κάποτε Δύων Ανατέλλων ;-)

Περαστικός είπε...

Ευχάριστη έκπληξη! Καλή επιστροφή πρώην Δύοντα.