Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2008

Συμπαράσταση στους κρατουμένους

Θέλω να προβάλλω και να δηλώσω τη συμπαράστασή μου στον αγώνα των κρατουμένων σε 21 φυλακές/κολαστήρια της χώρας (και όχι βεβαίως σωφρονιστικά ιδρύματα/καταστήματα, όπως κατ' ευφημισμό λέγονται), η είδηση εδώ. Μια κοινωνία και ο πολιτισμός της αξιολογούνται περίπου με τον τρόπο που αξιολογείται και μια νοικοκυρά, από τις σκοτεινές και αθέατες γωνίες του σπιτιού και σηκώνοντας το χαλί για δεις τι κρύβεται από κάτω. Ό,τι έγκλημα και να έχει διαπράξει ένας άνθρωπος, η κοινωνία οφείλει να τον αντιμετωπίζει σεβόμενη βασικά δικαιώματά του, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και την αξιοπρέπειά του, αυτό όχι μόνο από ανθρωπισμό, όχι μόνο διότι αυτό είναι προϋπόθεση για σωφρονισμό, αλλά πρωτίστως για την προστασία της ίδιας της κοινωνίας από την ολίσθηση στη βαρβαρότητα.

Στηρίζω τους κρατουμένους με όποιο τρόπο και αν συνεχίσουν να αγωνίζονται. Ένας άνθρωπος του οποίου η ζωή έχει μεταβληθεί σε εξπρές του μεσονυκτίου, ένας άνθρωπος από τον οποίο αφαιρείται κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ο οποίος κρατείται σε συνθήκες που απειλούν την υγεία και την ίδια του τη ζωή έχει το ηθικό δικαίωμα να αντιδράσει παντί μέσω και τρόπω. Είναι υποκρισία να έχει καταργήσει μια κοινωνία επισήμως τη θανατική ποινή, διατηρώντας τη ανεπισήμως λόγω κακών συνθηκών κράτησης και στέρησης ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών ή να καταδικάζει ανθρώπους σε μοίρα που μερικές φορές είναι σκληρότερη από το θάνατο.

Δηλώνω επίσης την αγανάκτησή μου για την υποβάθμιση της είδησης από τα ΜΜΕ και προτρέπω όσους ιστολόγους ασχολούνται με την πολιτική και την κοινωνία να αντισταθμίσουν αυτή την, κατά τη εκτίμησή μου σκόπιμη, υποβάθμιση.

Υπενθυμίζω, η φυλακή είναι ένα μέρος όπου ενδεχομένως όλοι μπορεί να βρεθούμε λόγω κάποιων περιστάσεων στη ζωή μας - ή μήπως όχι;

Παλαιότερη σχετική ανάρτηση, εδώ.

9 σχόλια:

Dormammu είπε...

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων. Αν λυθεί πρώτα αυτό (δύσκολα), τότε μπορεί να γίνει κάτι και για τα υπόλοιπα.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Σωφρονισμός??? Μάλλον εκπαίδευση στα "νέα όπλα"...

Σωστός.

Περαστικός είπε...

Dormammu, και βέβαια γιατί να κτιστούν φυλακές όταν το πολιτικό όφελος από τη διάθεση των χρημάτων σε άλλες χρήσεις θα είναι μεγαλύτερο; Τι τον νοιάζει τον νοικοκυραίο-ψηφοφόρο ποιες είναι οι συνθήκες στις φυλακές; Με δεδομένο τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, έχουμε και την κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης που επιδεινώνει την κατάσταση. Νομίζω ότι στον τομέα κατέχουμε κάποιο πανευρωπαϊκό ρεκόρ, όπως διάβασα πρόσφατα.

Γαϊδάρα, σωστό και αυτό, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που βγαίνουν καλύτεροι από εκεί μέσα.

Dormammu είπε...

Δεν θεωρώ ότι η προσωρινή κράτηση εφαρμόζεται καταχρηστικά. Απλώς, το μεγαλύτερο ποσοστό απο τους εγκληματίες που συλλαμβάνονται σε περιπτώσεις ληστειών και διακεκριμένων κλοπών είναι πλέον αλλοδαποί (οι περισσότεροι των οποίων έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα ή είναι αγνώστου διαμονής) και εφαρμοζόμενου του άρθρου 282§3 του ΚΠΔ ορθώς καταλήγουν στην φυλακή.

Τι να κάνεις για παράδειγμα τον Πακιστανό που σπάει σταθμευμένα αυτοκίνητα στην Κωνσταντινουπόλεως και αφαιρεί ό,τι υπάρχει μέσα, δεν έχει απολύτως κανένα έγγραφο μαζί του (συνήθως δίνει ψεύτικο όνομα και δηλώνει μικρότερη ηλικία ισχυριζόμενος ότι είναι ανήλικος) και δηλώνει ως διεύθυνση κατοικίας "ένα εγκαταλελειμένο σπίτι κάπου στην Ομόνοια, δεν θυμάμαι ακριβή διεύθυνση"? Να τον αφήσεις έξω με όρους?

Αυτός είναι ο λόγος που γεμίζουν οι φυλακές. Όσον αφορά την ποιότητα του σωφρονιστικού συστήματος είναι όντως απαράδεκτη, καθόσον το κύριο μέλημα δεν είναι ο σωφρονισμός του κρατουμένου (αυτό ούτως ή άλλως εναπόκειται περισσότερο στον ίδιον) αλλά στο να προστατευθούν οι "έξω" απο τους "μέσα". Σκληρό, αλλά αληθές.....

Περαστικός είπε...

Dormammu, η άποψη περί κατάχρησης του μέτρου της προσωρινής κράτησης είναι θέση και δικηγορικών συλλόγων όπως ο ΔΣΑ http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/10/2008_254175
Αμφιβάλλω ότι το πρόβλημα που αναφέρεις είναι από μόνο του η αιτία για αυτό, τότε αντίστοιχο πρόβλημα θα έπρεπε να υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημαντικά σίγουρα συμβάλλουν στη συμφόρηση και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων που οδηγούν στο να προφυλακίζεται κάποιος για διάστημα ακόμη και άνω του έτους χωρίς να έχει καταδικαστεί για τίποτα, πράγμα προφανώς απαράδεκτο. Αυτά τα προβλήματα πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν ακόμη και αν έχουν σημαντικό κόστος. Οι έξω πρέπει να προστατεύονται, αλλά όχι με φυλακές - εξπρές του μεσονυκτίου, όχι με την ολίσθηση στη βαρβαρότητα.

Dormammu είπε...

Τόσο οξύ πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται σε άλλες ευρωπαικές χώρες, διότι εκεί ελέγχεται περισσότερο η παράνομη μετανάστευση και όσοι εισέρχονται στο έδαφος τους είναι εφοδιασμένοι με νομιμοποιητικά έγγραφα, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος. Εδώ δυστυχώς είμαστε ολίγον ξέφραγκο αμπέλι σε αυτόν τον τομέα.

Την θέση του ΔΣΑ την έχω μελετήσει ενδελεχώς και συνιστώ σε όλους να μην την υιοθετούν άκριτα, διότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που κρύβονται πίσω της, τα οποία δεν είναι επι του παρόντος να θίξουμε.

Όσον αφορά την διάρκεια της προσωρινής κράτησης συμφωνώ. Ναι, είναι μεγάλη και αυτό έχει ως αιτία τις γνωστές παθογένειες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα (ενδεικτικά: έλλειψη υποδομών σε τεχνικά μέσα και υπαλλήλους, γραφειοκρατεία, υπερπληθωρισμός δικηγόρων, δικομανία των πολιτών, απουσία σχεδίου αναβαθμίσεως απο την πολιτεία).

Περαστικός είπε...

Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει για την υπόθεση ξέφραγο αμπέλι και πρέπει σε αυτό να συμβάλουν και οι εταίροι μας, καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, και αναφέρομαι και στην άσκηση πιέσεων στην "καλή" μας γείτονα χώρα που φροντίζει να μας γεμίζει με παράνομους μετανάστες που μετά αρνείται να πάρει πίσω. Αυτό συμφωνώ ότι θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, επισημαίνω ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού των φυλακών οφείλεται σε υποθέσεις ναρκωτικών, χωρίς να υπολογίζουμε τα εγκλήματα, όπως μικροκλοπές κ.λπ. που σχετίζονται εμμέσως με τα ναρκωτικά (π.χ. ναρκομανείς που θέλουν να βρουν χρήματα για τη δόση τους). Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ριζικά την πολιτική και στον τομέα αυτόν;

doctor είπε...

Η κατάσταση στις φυλακές είναι απερίγραπτη, κατ'εικόνα και καθ'ομοίωση της ελληνικής κοινωνίας.
Εχω φίλο δεσμοφύλακα και το τι έχω ακούσει δεν περιγράφεται.

doctor

Περαστικός είπε...

Doctor, φαντάζομαι ότι όσο καλοπροαίρετος να είναι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος δεν θα μπορεί να κάνει και πολλά σε αυτές τις συνθήκες. Ας ελπίσουμε ο θόρυβος και η πίεση να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.